Robotmuseet

The Automaton Museum av Edward D. Hoch er en klassisk krimnovelle. Den har til og med den slutten der alle samles og detektiven annonserer hvem morderen er. Uten at det føles så veldig klisjefylt. Simon Ark blir tilkalt når eieren av et robotmuseum blir funnet drept. Eller mer riktig et automaton-museeum, for alle robotene her er gamle og laget av urverk. Begrepet robot, slik vi kjenner det i dag, passer ikke helt.

Tilsynelatende ble museumseieren drept av en urverkmaskin som var programmert til å hente ham whiskey, men Simon Ark skjønner snart at det egentlig er en menneskelig faktor som står bak.

Jeg likte denne. Den hadde et lite snev av sci-fi over seg, eller kanskje steampunk er det rette begrepet, men i bunn og grunn er denne novellen et mordmysterium og en krimnovelle. En ganske bra sådan.

Edward D. Hoch døde i 2008, men rakk å skrive litt over 950 noveller. Litt over 40 av disse omhandler Simon Ark, en mystisk etterforsker som hadde hint av å være en to tusen år gammel koptisk prest. Kanskje skrev han et falskt gospel som førte til at hverken himmel eller helvete ville ha ham slik at han ble dømt til å vandre jorden til evig tid. Men kanskje er dette bare noe han selv har laget rykter om for å skape litt business for detektivbedriftene hans. Hans påståtte udødelighet eller alder blir aldri tatt opp i historiene, og i denne blir det ikke nevnt med hint en gang. Alle historiene om Simon Ark har et snev av noe overnaturlig over seg, men til slutt viser de alle seg til å ha en logisk forklaring og en menneskelig skurk.

Tibidabo Museum of Automatons
Licensed from: Vladyslav / yayimages.com


#novelle #krim #robot #museum #mord

Veddemålet

The Bet av Marc Bilgrey er en kort og, til syvende og sist, ganske rå novelle.

Den handler om en finansmann som sitter og leser i en krimbok. Snart kommer en styrtrik finansmann og mobber ham for hans valg av underholdning. De kommer i prat og snart ender de opp med et veddemål på 30 millioner dollar. De skal begge forsøke å begå den perfekte forbrytelse. Og den defineres som et mord man gjør profitt på.

Novellen er velskrevet og griper raskt tak i fantasien. Og slutten... den var tøff. Denne var egentlig skikkelig kul.

Leste denne i Sherlock Holmes Mystery Magazine nummer 1. I motsetning til de andre novellene i bladet, så er denne satt i morderne tider.

Marc Bilgrey er, etter det jeg har forstått, først og fremst en humorist, men utifra denne novellen så er han også skikkelig god på mørk krim også.

A crook holding stolen money and smoking a cigar
Licensed from: phovoir / yayimages.com


#novelle #krim #veddemål #mord #penger

Mysteriet med den forsvunne roboten

The Mystery of the Missing Automaton av Ron Goulart er en novelle satt i år 1900. Vi er i det europeiske landet Orlandia. Der har jeg aldri vært forresten.

Privatdetektiv Harry Challenge har blitt leid inn av herr Bascombe for å finne en sitarspillende "automaton". Det var det roboter ble kalt før tsjekkeren Karel Capek fant opp begrepet. Disse automatonene var mekaniske  og som oftest drevet av urverk. Bascombe ønsker å få denne automatonen til sitt museeum i New York, men det er også andre, skumlere, typer som søker roboten. Skaperen av den sitarspillende automatonen eide nemlig noen verdifulle juveler, og han hadde tegnet inn hvor juvelene lå begravd i selve automatonen. Så dette blir en farlig sak for Harry Challenge.

Jeg likte denne historien. Språket er litt gammeldags. Goulart har prøvd å gjøre det riktig for en historie fra år 1900. Det synes jeg er litt sjarmerende, for han bruker jo så mange fine ord. Du hører aldri begrepet "gumshoe" bli brukt om en detektiv lenger. Det og de mange andre, litt daterte, uttrykkene i novellen gir den et litt eksotisk og morsomt preg.

Jeg leste novellen i Sherlock Holmes Mystery Magazine nummer 1, bladet som skal inneholde krimhistorier i Sherlocks ånd.

Ron Goulart er en forfatter med en lang og produktiv karriere. Han har skrevet masse bøker og noveller, de fleste innenfor populærkulturen, eller som jeg kaller det: science fiction. Flash Gordon, Battlestar Galactica, Buck Rogers, Vampirella. Disse og flere, blant annet egenoppfunne serier har han skrevet. Og selvsagt tegneserier også :)

robot
Licensed from: davincidig2 / yayimages.com


#novelle #goulart #krim #mysterie #robot #sitar #juvel #edelsten

Den merkelige saken med det hjemsøkte skipet

The Strange Case of the Haunted Freighter av Carole Bugge er en historie om Sherlock Holmes og Watson, skrevet i samme stil som originalene. En pastisj, altså. Og den er ganske bra. Har lest den i Sherlock Holmes Mystery Magazine nummer 1.

Holmes og Watson blir oppsøkt av Kaptein Crane. Hans kone døde nylig av matforgiftning og nå blir han hjemsøkt av spøkelset hennes. Hverken Sherlock eller Watson tror på spøkelser, så dette må de til bunns i. Etterforskningen medfører blant annet et litt humoristisk besøk hos et medium, samt at Sherlock og Watson tar hyre (under falskt navn) på skipet til Kaptein Crane.

Det var riktignok ikke så vanskelig å skjønne hvem som sto bak, men dette var en fornøyelig liten krimhistorie.

Carole Bugge har skrevet flere krimbøker, inklusive romaner med Sherlock Holmes i hovedrollen, men har også vunnet priser for dikt og har skrevet både skuespill og musikaler, blant annet en musikal om fysikk med tittelen Strings. Den høres spennende ut, skal handle om string-teorien.

Ghost Ship
Licensed from: asianimage / yayimages.com


#novelle #Sherlock #holmes #sherlockholmes #Watson #krim #spøkelse #skip #mord #mysterium

Sherlock Holmes Mystery Magazine


 

Har falt for fristelsen til å anskaffe meg et Magzter Gold abbonement. Ikke for å lese sladderblader og se på motebilder. Det finnes jo masse spennende blader for oss som liker å lese også. Starter med den første (av så langt sytten) utgivelsen av Sherlock Holmes Mystery Magazine. Dere som har fulgt med på bloggen en stund vet jo at jeg foretrekker sci-fi og fantasy, men jeg har alltid vært litt svak for Sherlock Holmes. Både fordi jeg leste alle historiene da jeg var ung og først oppdaget gleden ved lesing, men også på grunn av holodeck-eventyrene fra Star Trek: Next Generation.

Dette bladet, utgitt av Wildside Press og med redaktør Marvin Kaye i spissen, skal ikke bare publisere Sherlock Holmes historier, men også andre krimhistorier som er i hans ånd. Tenkte dette kunne være spennende å prøve ut. Kanskje finner jeg noen nye forfattere jeg liker også.

Men det er ikke bare noveller med her. Det er anmeldelser av Sherlock Holmes bøker (Kim Newman), et essay om hvorfor det er så vanskelig å filmatisere Hunden fra Baskerville skikkelig (Lenny Picker), et intervju med forfatteren Ron Goulart (som jeg fikk lyst til å lese bøker av) og et meget humoristisk spalte hvor Mrs. Hudson gir råd om alt mulig. Mrs. Hudson vet du jo sikkert at er damen Sherlock (og Watson i en periode) leier leiligheten i Baker Street av.

Og så en del krimnoveller, både med og uten Sherlock Holmes. Pluss selvsagt en av de originale historiene av Sir Arthur Conan Doyle himself.

Om du er en Sherlockian eller Holmesian (litt som katolikker og protestanter etter det jeg har hørt) så anbefale jeg å ta en titt på dette bladet. Masse snacks for Sherlock Holmes-fans. Du finner det hos Magzter, men har også sett det på Amazon blant kindle-bøkene.


 

#Sherlock #holmes #sherlockholmes #Magazine #blad #mysterie #mysterium #krim #novelle #antologi #essay #anmeldelse #pastisj

The Flu 2: HealingJeg husker The Flu som en bok med en litt treg start, men en skikkelig intens slutt. Oppfølgeren, Healing av Jaqueline Druga, har ikke noen treg start. Her er det full drama og intensitet fra første stund. Mick og familien prøver å overleve i den nye verdenen som har oppstått etter influensaepidemien, men farene lurer over alt. En gærning som tidligere jobbet for Homeland Security har samlet sammen en liten hær av gærninger som stjeler, dreper og voldtar seg gjennom landet. Og de setter opp base ikke langt unna byen Lodi hvor alle folkene vi ble så godt kjent med i første bok holder til. Samtidig begynner andre sykdommer å dukke opp: ebola, kopper og SARS blant annet. Det finnes jo flere forskningssentre rundt omkring i landet hvor farlige virus ble forsket på. Forlat og med sviktende strømforsyning kommer farlige ting seg løs.

Det gikk veldig raskt å lese igjennom denne. Sikkert for at spenningsnivået var så høyt hele tiden. Har lest noen bøker av Jaqueline Druga nå (Sleepers-serien blant annet) og hun er veldig god på å skape dramatikk og følelser. Det er fare for rusk i øyet til tider, så vær advart.

Det er en tøff historie i denne duologien, men jeg er glad for at jeg har lest den. Veldig bra. Anbefaler virkelig at du leser The Flu og så Healing. Dette er virkelig god bagasje å ha med seg neste gang media begynner med skremselshistorier om kommende pandemier.

 

#bok #bokanmeldelse #druga #jaquelinedruga #influensa #pandemi #virus #postapokalypse #drama

God Jul

video:juletre


Håper alle får en kjempefin jul. Her får dere en liten videosnutt med juletrehogst 😀

#jul #christmas #juletre #julekort #julevideo

24. desember

Bak kalenderens aller siste luke finner vi... Arthur!Denne animerte julefilmen fra 2011 er skikkelig morsom og rett og slett bare helt herlig.Den ligger nå på Netflix, klar til å strømmes nå i julen.Julenissen begynner å bli gammel og litt surrete. Snart skal hans teknologiske avanserte sønn Steve ta over som nisse. Nissens andre sønn, den klumsete Arthur, jobber i brevseksjonen og svarer på alle brevene som barn sender til nissen. Men ting skjer som kan endre alt. En pakke blir ikke levert. Ett barn har blitt glemt!

Steve bruker statistikk til å forklare at det er ikke så nøye. Er jo bare en av 600 millioner. Det er liten prosent det. Men Arthur og hans bestefar (den forrige nissen) bestemmer seg for å levere den siste gave likevel. Men vil en krokete gamling og den klumsete gutten Arthur klare å levere pakken i tide? Det er jo bare to timer til soloppgang. Og de har ikke særlig god stedsans.Som de fleste animerte filmer er også denne full av humor og ablegøyer. En kjempemorsom film som garantert vil gi deg julestemning. Mens ribba står i ovnen, hvorfor ikke storkose seg litt med denne filmen for å lade opp til resten av kvelden?

James McAvoy er stemmen til Arthur.Hugh Laurie har stemmen til Steve.Bill Nighy har stemmen til bestefar nisse.Jim Broadbent har stemmen til Julenissen.Ashley Jensen har stemmen til alven Bryony.Andre kjente skuespillere som er med er Dominic West, Robbie Coltrane, Michael Palin, Andy Serkis, Imelda Staunton og Eva Longoria.

Trailer:Ønsker dere, kjære lesere, en riktig God Jul!

 

 

 

#jul #julekalender #film #Arthur #Christmas #santa #julenisse #nisse #elf #alv #animasjon #animert

Jack Vance: Noise

Noise er en kort men underfundig novelle. Den handler om en mann som blir skipbrudden på en fremmed planet. Dagene er veldig lange, og hver dag har lyset en annen farge, grønn, blå, gul og så videre. Og han hører musikk.

Først aner han ikke hvor musikken kommer fra, men etter hvert begynner han å skimte en spøkelsesaktig by full av spøkelsesaktige skikkelser. Noen ganger er den der, andre ganger en annen plass. Og noen ganger ser han den ikke i det hele tatt. Og musikkens karakter endrer seg i takt med dagens farge.

Jeg satt hele tiden og lurte på om mannen hadde blitt gal av ensomheten, eller om det faktisk fantes skapninger på denne planeten? Men igjen, musikken var jo musikk fra Jorden, så heg hellet litt oftere mot galskap enn romvesener.

Og etter å ha lest igjennom hele novellen, så er jeg fortsatt litt usikker. Og det er jo egentlig ganske kult at Jack Vance klarer å få leseren til å tenke på historien en god stund etterpå. Dette var nok en god novelle av Vance.

Jeg leste den fra The Jack Vance Treasury, men den ble opprinnelig trykket i magasinet Startling Stories i august 1952.#novelle #sciencefiction #jackvance #musikk

Guyal of Sfere

Har lest litt i The Jack Vance Treasury igjen, og denne gangen er det novellen Guyal of Sfere sin tur. Dette er vel en av de mer kjente novellene til Vance. Den har blitt gjenopptrykket i diverse novellesamlinger hele 44 ganger ifølge Internet Speculation Fiction Database.

Opprinnelig ble den trykket i Jack Vance sin novellesamling Dying Earth i 1950.Historien handler om Guyal. I motsetning til alle andre så stiller han hele tiden spørsmål om ting. Regner det på solen? Hvorfor dør folk når de blir drept? Det driver hans far gal. Guyal er den eneste som ikke bare aksepterer at ting er sånn, men som hele tiden vil vite hvorfor.

Når Guyal er voksen så drar han ut på en lang og farefull reise for å møte Kuratoren i The Museum of Man. Selv om han ikke plukker opp masse medhjelpere på veien, så minner dette litt om en voksen versjon av Trollmannen fra Oz. Guyal (vår Dorothy) må følge veien, ellers vil ikke farens magiske beskyttelse virke lenger. Og flere ganger støter han på folk og farer som må overvinnes med kløkt og mot. Og når han endelig møter Kuratoren, så er hverken han eller museet helt som forventet.

Jeg likte denne. Et skikkelig godt, gammeldags eventyr, men litt mørkere. Skjønner godt hvorfor denne novellen har vært så populær.

#novelle #fantasy #jackvance #guyal

23. desember

Bak dagens luke finner vi... James Powell!James Powell er en kanadisk forfatter som er kjent for sine humoristiske historier og sine krim-historier. De fleste av de over 130 novellene hans har blitt utgitt i Ellery Queen's Mystery Magazine. Bildet over er desemberutgaven 1986 der James Powell var forsidepiken :)

Hans bidrag (som også er det siste) i juleantologien som jeg har lest i løpet av adventstida har tittelen The Plot Against Santa Claus.

Dette er et krim-mysterium som presenteres ganske hardkokt, men siden alle involverte er alvene som hjelper Julenissen med å lage gaver, så får hele historien et komisk preg. Hovedpersonen er Rory Bigtoes, Julenissens sikkerhetssjef. Han har forresten en vakker sekretær ved navn Charity Nosegay. Herlig navn. Det er uro blant julenissens hjelpere. To sider krangler om kvalitet vs kvantitet. Julenissens produksjonssjef, Hardnoggin, fronter kvantitet. Det er ikke nok alver til å håndlage gaver til alle barna, så han investerer i automatisering og plastikk. På den andre siden er Crouchback, som sverger til håndlagede kvalitetsleker. Han mener det er bedre at noen barn får gode leker enn at alle barn får dårlige. Noen prøver å drepe Julenissen, og Bigtoes må finne ut hvilken av partene som står bak.

Jeg likte denne veldig godt. Den har en litt noir-akig stemning, men med alver og leketøysproduksjon så blir det mer morsomt enn dystert. En verdig avslutning på novellesamlingen A Yuletide Christmas.

Håper dere får en fin lille julaften :-)

 

#julekalender #novelle #jul #julenissen #jamespowell #krim #bombe #alv

Pachishuwa Dynamite Melon Soda

I dag har jeg også fått testet noe spennende fra månedens forsendelse med japansk snop. Melon Soda, melonbrus, står det utenpå denne pakken.Sist jeg hadde noe fra japan som sa Melon Soda var det små kuler med mykt godteri. Når jeg klemmer på pakken her så føles det litt som en tykk marsipanpølse. Hva er nå dette for noe rart? Ifølge brosjyren som fulgte med så er dette faktisk melonbrus. Jøss!

Spent åpner jeg pakken og får se...en plastpølse med grønn væske i seg. Jammen ser det ikke ut til at dette er drikkevarer. Veldig rar innpakning. Hadde jeg sett dette på en butikk i Japan ville jeg ikke ha skjønt at det var drikke.

Fant to måter å få i seg dette på. Enten kan man klippe av den lille tuten på enden. Eller så kan man forsiktig brekke løs den sugerøraktige stanga på siden og vri av tuppen på den.

Det var godt, men det var ikke brus. Det var ikke saft. Det var myk gele.

Jeg måtte suge ganske kraftig for å få noe ut av... (innser plutselig at hvis jeg skriver pølsa her så kan dette være et ganske pinlig sitat tatt ut av kontekst). Og så kunne jeg tygge i meg geleen.

Dette var veldig merkelig. Det smaker god, grønn gele, men for en snodig måte å spise det på. Man skulle jo tro at det var bedre å putte dette i en kopp og legge ved en skje.

Men det var jo moro da :) En gøy overraskelse å begynne å drikke og så oppdage at det faktisk er gele som kommer i munnen.

Hvis du skulle befinne deg i Japan en gang så se etter denne. Dette er noe som må prøves.

 

Har saumfart emballasjen, men fant ingen nettadresse til produsenten, og har da ikke klart å finne frem noen innholdsfortegnelse. Beklager. Dette er gele med melonsmak. Mer detaljer kan jeg dessverre ikke gi dere.

 

#godis #melon #drikke #drikk #gele #melonsoda #japan #japancrate

22. desember

Bak dagens luke finner vi... Anne McCaffrey!Dette maleriet er laget av kunstneren Rowena Morrill, som har tegnet omslagsillustrasjoner til flere av bøkene til Anne McCaffrey, og kommer fra boken The Art of Rowena.

Anne McCaffrey er en av de store fantasy og science fiction forfatterne. Hun var den første kvinnen til å vinne en Nebula pris, og den første kvinnen til å vinne en Hugo pris i skjønnlitteratur. Hun har skrevet en mengde bøker og noveller, men er vel mest kjent for Dragonriders of Pern. Og her må jeg komme med en flau innrømmelse: jeg har selv bare lest de fire første bøkene i Pern-serien. Har ingen annen unnskyldning enn at det er så mange bøker og så liten tid. Jeg skal lese resten en gang, og de nye som sønnen Todd McCaffrey har skrevet.

Hennes bidrag til juleantologien som jeg har lest i løpet av denne adventstiden har tittelen A Proper Santa Claus.

Denne novellen handler om en liten gutt som er lidenskapelig glad i å male. Han er meget kunstnerisk anlagt, men det er en ting som jeg lenge satt og lurte på: er gutten magisk og klarer å gi liv til sine kreasjoner, eller er det bare fantasien til en 6-åring som vi får høre om? Etter hvert blir gutten interessert i å lage tredimensjonale figurer også. Og det hele kulminerer i en julenissefigur som han lager til et skoleprosjekt. Slutten er vel kanskje realistisk på et vis, men jeg syntes den var litt trist.

Språket i novellen har også en nydelig flyt som gjør det veldig behagelig å lese igjennom novellen. Men det kommer jo heller ikke som en overraskelse med tanke på at det er Anne McCaffrey som har skrevet den. En veldig bra novelle.

#julekalender #jul #annemccaffrey #julenissen #maling

Lifeguard Bionic Drink

Lifeguard er en energidrikk fra Japan som jeg fikk i desember måneds Japan Crate.

Den har tøft design på boksen og lover at den skal inneholde 7 vitaminer og 7 aminosyrer i tillegg til "royal jelly". Lifeguard kommer i mange forskjellige smaker, og til og med som geledrops, men dette skal være deres originale "bionic drink".

Jeg drikker ikke så mye energidrikker, men har smakt på en del av dem. Denne har en mild sitron/lime-aktig smak. Den minner meg om Urge Intense som vi har her i Norge, men jeg tror denne ikke er like sterk i smaken. Den var i alle fall god, og ga meg masse vitaminer.

Den lille kaninen som kjører racerbil på boksen heter Usadar, og er maskoten til Lifeguard-selskapet.

Jeg likte denne. Og har du sansen for energidrikker, så tror jeg du også vil gjøre det.

Hvilke vitaminer og aminosyrer denne inneholder aner jeg ikke. Prøvde å finne ut ved hjelp av onkel Internett, men alt jeg klarte å finne var en pdf-fil med liste over produktene til selskapet som lager den. Og der var det ingen innholdsfortegnelse jeg kunne lure inn i Google Translate. Så det får være et mysterium.

 

#drikk #drikke #energidrikk #lifeguard #japan #japancrate

21. desember

Bak dagens luke sitter... Bill Murray!Den fjerde desember la Netflix ut årets julespesial (håper dette er noe de fortsetter med). Bill Murray skal holde et juleshow på Carlyle Hotel i New York. Men en snøstorm tar strømmen og hele showet stopper opp. Bill Murray bestemmer seg da for å holde et show likevel. I baren. Fryserne virker ikke, så maten blir satt frem og både hotellgjestene og staben blir med Bill Murray og synger julesanger. For folk som digger kjendiser er det massevis av kjente fjes her: George Clooney, Miley Cyrus, Paul Shaffer, Michael Cera, Chris Rock og mange flere.

Jeg synes denne var veldig hyggelig. Foretrekker selv litt mer rocka sanger, men det er julete og fint og det er jo det man skal ha i julen. Denne spesialen er mer som en liten konsert med litt morsomt attåt. Det meste av programmet er enten Bill Murray, eller folk rundt ham som synger. Veldig koselig. Anbefaler at dere tar en titt.

 

Trailer:
#julekalender #jul #netflix #tv #billmurray #georgeclooney #milecyrus

De Latterlige 6


 

Dere har kanskje hørt at Adam Sandler har gjort en avtale med Netflix om å lage 4 filmer for dem? Den første er ferdig.

The Ridiculous 6 ble lagt ut 11. desember, og jeg har nå fått tid til å se den. Og ja, de seks er ganske latterlige.

Dette er en morsom og teit westernparodi. Adam Sandler har jo en litt spesiell humor som kanskje ikke passer for alle. Jeg har likt de fleste av filmene hans. Happy Gilmore, Waterboy, Little Nicky, Mister Deeds. Han har jo laget mye morsomt. Og denne er helt ok. Vil på langt nær si at The Ridiculous 6 er hans beste, men den er morsom til tider, noen ganger blir det nesten litt for mye, men fin underholdning. Fans av spaghettiwestern vil kjenne igjen mye her. Og om du liker kjendiser så har jo Adam Sandler mange skuespillervenner som stiller opp i filmene hans. Det er masse av kjente fjes i denne filmen.

Men hva handler den om?

Jo, Tommy, også kjent som White Knife, er oppfostret av indianere og skal snart gifte seg med sin kjære Smoking Fox (Julia Jones). Dette selv om Never Wears Bra (spilt av Sandlers kone) også er interessert. Tommys far, banditten Frank Stockburn (Nick Nolte) dukker opp for å bli kjent med sin sønn, som han aldri har møtt tidligere. Men gjensynsgleden blir kortvarig, for snart kommer flere banditter anledet av Machete! Øh, nei, Danny Trejo heter faktisk Cicero her. Cicero kidnapper faren og nå må Tommy skaffe 50 tusen dollar for å redde ham.

Så Tommy bestemmer seg for å stjele penger fra slemme menn. Og på sin reise støter han på fem andre raringer som også viser seg å være sønner av Stockburn. Skal si han Nick Nolte kommer seg rundt.

Rob Schneider er en meksikaner som eier et esel med eksplosiv diare. Terry Crews er en pianospiller som kan spille med sin snurrebass. Jorge Garcia (Hurley!) er en pelskledd galning som er blitt oppfostret på hjemmebrent og kan ikke snakke. Luke Wilson er den alkoholiserte bodyguarden som måtte på do da Abraham Lincoln besøkte teatret. Og Taylor Lautner er en glad og ufattelig dum bondeknøl med tre brystvorter. Åh, hva til Twilight-fansen si???


 

Ellers har vi Steve Buscemi, Harvey Keitel, John Turturro, David Spade, Chris Cattan, Will Forte og Steve Zahn i mindre roller. Å ja! Dette er jo en western-film så Vanilla Ice spiller Mark Twain.

Liker du Adam Sandler-filmer, så vil du like denne. Liker du ikke Adam Sandler-filmer, ja, da får du bare fortsette å være kjedelig ;)

Trailer:


 

#film #netflix #western #komedie #parodi #westernkomedie #westernparodi #adamsandler #sandler #robschneider #lukewilson #dannytrejo #terrycrews #keitel #Buscemi #vanillaice #marktwain #indianer #jorgegarcia #taylorlautner #lautner #turturro #nicknolte

20. desember

Bak dagens luke finner vi... Bret Harte!"Bret Harte (by Sarony, 1872)" av Sarony - Appleton's magazine, Vol 2 (July-Dec 1903). Lisensiert under Offentlig eiendom via Wikimedia Commons.

Bret Harte (1836-1902) var en amerikansk forfatter og poet som er mest kjent for sine fortellinger om gullrushet i California. Han var selv gruvearbeider og hadde mange andre strøjobber før han ble forfatter. Han var også en god venn med Mark Twain, helt til de ble uvenner (har ikke klarhet i hele historien der, men Twain skrev en ganske krass biografi om Harte fire år etter hans død). Harte ble født i New York, men flyttet etter hvert til Europa og døde til slutt i England. Visstnok av kreft i halsen.

Hans bidrag til juleantologien som jeg leser nå i desember er How Santa Claus Came to Simpson's Bar.

Det er julaften og en gruppe hardbarkede, men fattige, svirebrødre sitter i Simpson's Bar. De ender opp med å dra hjem til Old Man en tur hvor de møter sønnen hans. De overhører en samtale mellom far og sønn. Sønnen har hørt snakk om en "Sandy Claws" og lurer på hvem det er for noen. Det er et fattig hjem og noen julegaver finnes ikke. Så en av svirebrødrene drar ut på en farefull ferd for å skaffe gutten noen leker til jul.

Denne novellen er en fin historie, men den er ganske tung å komme igjennom. Den ble jo skrevet på 1800-tallet og språket bærer preg av det. Det er gammeldags, og har i tillegg veldig mye gammeldags slang i den direkte talen. Det var litt strevsomt å komme seg gjennom denne novellen, men når jeg kom til slutten så var det verdt det.

#julekalender #novelle #jul #julenissen #santa #santaclaus #bretharte

The Bastard ExecutionerHar sett igjennom den første sesongen av The Bastard Executioner som er tilgjengelig på HBO Nordic. Og synes det er trist at det bare ble med en sesong.

Serien handler om Wilkin Brattle, tidligere ridder og nå bonde. Når hans gravide kone blir drept av den slemme baron Ventris må han igjen ta opp sverdet. Skal ikke røpe så mye av handlingen, men det hele ender opp med at han tar identiteten til en skarpretter og må jobbe som torturist og henretter i Ventris slott.

Serien er ganske blodig, som du nok kan tenke deg av yrket hans. Det er masse av spenning og dramatikk når en gufryktig mann plutselig blir tvunget til å gjøre grusomme ting. Jeg var litt usikker når det etter hvert dukket opp litt mystisisme, hemmelige kristne ordener og ukjente evangelier som visstnok skal inneholde sannheter om kristendommen som Vatikanet ikke vil la folk få vite om. Men det ble jo litt drama og action ut av det etter hvert også.

Jeg likte denne veldig godt. Et skikkelig voksent drama, med både blodig action og nakenhet som i Game of Thrones. Satt i Wales, gir serien et mørkt og brutalt bilde av samfunnet på den tiden. Et samfunn med eneherskende adelige, fattige bønder, voldelige riddere og ikke minst ekstreme straffer for forbrytelser. Hvor historisk korrekt dette er skal jeg ikke spekulere så mye i, men det var nok tøffe kår på den tiden hvis man ikke var født i adelen.Serien er laget av Kurt Sutter, som jo står bak Sons of Anarchy. Må innrømme at jeg ikke har sett så mye av den serien, men det lille jeg har fått med meg har vært veldig bra.

Jeg hadde hatt lyst til å se mere av denne serien. Den blir avsluttet, men det er fortsatt en del løse tråder og potensiale til mange flere spennende historier.

Hvem er så skuespillerne?

Hovedrollen, Wilkin Brattle spilles av Lee Jones (kjent fra Slut: The Musical).Sarah Sweeney spiller Jessamy Maddox.Stephen Moyer, selveste vampyr-Bill fra True Blood, spiller Milus Corbett.Darren Evans (The Fifth Estate) spiller den saue-elskende Ash y Goedwig.Ethan Griffiths spiller Luca Maddox.Kurt Sutter spiller mysteriemannen (blir avslørt etter hvert hvem han er).Katey Segal, den legendariske Peggy Bundy fra Married With Children og Leela fra Futurama (var også med i Sons of Anarchy) spiller Annora.Sarah White spiller Isabel Kiffin.Sam Spruell (Snow White and the Huntsman) spiller Toran Prichard.Timothy V. Murphy (National Treasure: Book of Secrets, The Lone Ranger) spiller Father Ruskin.Elen Rhys (World War Z) spiller Petra Brattle.Flora Spencer-Longhurst spiller Baronessen Lowry 'Love' Ventris.Og selvsagt mange mange flere kjempegode skuespillere.

Tåler du litt blod og liker skikkelig gode og actionfylte historiske dramaer, så anbefaler jeg virkelig å ta en titt på The Bastard Executioner. Har observert at serien får mye pepper og negativ kritikk rundt omkring på nettet. Det forstår jeg egentlig ikke. Jeg synes den var veldig bra.

 

 

#tv #hbo #hbonordic #historisk #wales #ridder #kristendom #drama #action #bastardexecutioner #executioner

19. desember

Bak dagens luke finner vi... L. Frank Baum!"Baum 1911" by George Steckel - Los Angeles Times photographic archive, UCLA Library. Licensed under Public Domain via Commons.

L. Frank Baum (1856-1919) er kanskje mest kjent for å ha skrevet Oz-bøkene. The Wizard of Oz har du kanskje hørt om? Han var en fantasyforfatter som skrev 55 bøker, noenogåtti noveller og rundt 200 dikt. Han var en nytenkende mann, og gjennom forfatterskapet sitt spådde han blant annet tv, bærbare datamaskiner, trådløse telefoner og reklame på klær.

Hans bidrag til juleantologien som jeg leser nå i desember er A Kidnapped Santa Claus.Skrevet i en lignende stil som Oz-bøkene (altså veldig barnevennlig) handler denne historien om fem demoner som ikke liker at Julenissen gjør barna glade. De prøver først å gjøre nissefar både sjalu og få ham til å hate de som ikke tror på ham, men det fungerer ikke. Til slutt bestemmer demonene seg for å kidnappe Julenissen på julaften slik at han ikke får delt ut gavene sine. Dette er en barnehistorie så selvsagt går alt bra til slutt og juleglede spres til alle.

Dette var en veldig hyggelig julehistorie.  Jeg likte den i alle fall veldig godt.

 

#julekalender #jul #julenissen #santa #santaclaus #kidnapping #demon #lfrankbaum #baum

Den lange veien til en liten sint planet


 

The Long Way to a Small Angry Planet er debutboken til Becky Chambers. Og for en debut!

Denne går rett inn på listen av de beste bøkene jeg har lest i år. Rett og slett fantastisk. Denne er nesten mer Star Trek enn det Star Trek er. For den handler om en reise gjennom verdensrommet og folkene som begår den. På et vis kan man si at dette er science fiction sjangerens versjon av Grey's Anatomy. Det er romvesener, rompirater, kunstig intelligens og galaktisk krig, men alt det der er i bakgrunnen. Det er mannskapet på skipet Wayfarer boken handler om. Det er de man blir glad i.

Wayfarer er et tunnelskip. Det vil si at det borrer ormehull som brukes til å reise mellom solsystemer raskere enn lyset, og da uten all den tidsforskyvningsproblematikken som er litt ugrei. I en stor galakse hvor mennesker på størrelse med Luxembourgh, prøver kaptein Ashby og hans lille mannskap å tjene til livets opphold. De får et nytt mannskapsmedlem, Rosemary, som har en hemmelig fortid på Mars. Samtidig får de sitt livs oppdrag. Et oppdrag som krever en veldig lang reise til et sted på randen til krig, men som de vil tjene veldig godt på.

De legger på vei, og selv om målet og hva som skjer der er spennende nok, så er det selve reisen dit som er poenget. Hva de opplever på veien, og hvordan det lille mannskapet blir bedre og bedre kjent, og blir knyttet sammen til en familie.

Og alle er interessante. Kaptein Ashby med sin hemmelige (og for noen ulovlig) kjæreste. Rosemary som ikke vil at noen skal vite hvem hun egentlig er. Jenks som er forelsket i datamaskinen. Den gretne Corbin som har en hemmelighet han ikke vet om selv engang. Den herlig gærne Kizzy. Sissix, fra en reptiliansk rase som har et veldig frigjort forhold til sex og orgier. Ohan, navigatøre med et virus som gjør ham supersmart men også reduserer livslengden hans til omtrent tretti år. Chef, kokken og legen, en av de siste gjenlevende fra en døende rase. Og Lovey, skipets kunstige intelligens.

Alle disse starter som spennende men ukjente karakterer. Ved bokens slutt elsker man dem alle som om de er hovedpersoner fra en tv-serie man har fulgt i syv år.

Denne boken storkoste jeg meg med. Et nydelig karakterdrevet drama som jeg tror selv folk som ikke liker science fiction kan finne glede i.

Fremtidssamfunnet virker også ekstremt godt gjennomtenkt. Det er masse raser i universet, alle med sine samfunn, merkeligheter, fordommer og tabuer. Og alle presenteres og forklares på en slik naturlig måte at når du et sjeldent øyeblikk kikker opp fra boken så føles det veldig rart at det ikke finnes aandrisker eller sianater eller noen av de andre rasene man blir kjent med.

Dette er rett og slett en herlig bok. Håper Becky Chambers har en lang og produktiv karriere foran seg som forfatter. Hun holder nå på med sin neste bok, og den skal visstnok være satt i det samme universet som denne. Jeg gleder meg :)

 

#bok #bokanmeldelse #sciencefiction #romskip #romreise #beckychambers #chambers

18. desember

Bak dagens luke åpenbarer det seg... et kjøpesenter!
I dag har jeg plukket ut nok en julefilm fra filmbiblioteket til Viaplay. Christmas in Wonderland har med kjente navn som Tim Curry, Patrick Swayze, Carmen Electra og Chris Kattan, bare for å nevne noen.

Dette er en skikkelig gladteit julekomedie. Den er veldig Hjemme Alene-aktig, bortsett fra at ungene er alene på et kjøpesenter.

Patrick Swayze er en arbeidsledig pappa som er dårlig til å planlegge. Familien har akkurat flyttet fra Los Angeles til Canada. Det er julaften og ingen har handlet hverken gaver eller juletre enda. Snakker om å være i siste liten. Da blir det en tur på kjøpesenteret. Mens pappa Swayze drar for å handle, blir ungene igjen for å hilse på kjøpesenternissen. Jenta i familien ønsker bare en ting av nissen: en million dollar. For hun overhørte faren mumle om at han trengte det.

Og vi skal tro at denne kjøpesenternissen er den ekte julenissen, for jammen får ikke ungene plutselig en bag med masse penger. Uvitende om at det er falske penger, går de på en shopping-bonanza slik bare unger kan. Snart har de både skurker og politi etter seg.

Både skurkene og politiet er stein dumme. Begge minner meg veldig om de to bandittene fra filmene om gutten som ble hjemme alene i jula. Du husker kanskje de?

Christmas in Wonderland er i alle fall en veldig hyggelig film for hele familien. Ja, den er teit, men koselig. Du må bare glemme den totale mangelen på sikkerhetsvakter og det faktum av at ingen reagerer på unger og suspekte karer som går amok i et digert kjøpesenter. Bare la hjernen hvile og kos deg. Carmen Electra har dyp utringning og Tim Curry spiller en vimsete skotsk-kanadisk (?) politietterforsker. Smarte unger og klumsete skurker. Og en haitank. Her er det noe for alle. En god, gammeldags, gladteit julefilm.

Trailer:


#julekalender #jul #film #santa #julenisse #kjøpesenter #timcurry #patrickswayze #carmenelectra

Pocky DemitasseDa har jeg fått smakt på mer godis fra desember måneds Japan Crate.

Dette er Pocky Demitasse, som er kun tilgjengelig i en begrenset periode. Slikt har jo også begynt å komme her til lands; godteri som kun selges i en kort periode og så er det borte.

Pocky har dere kanskje hørt om? Det er små pinner, ofte av kjeks, dyppet i sjokolade. Og disse kommer i mange mange varianter.

Demitasse er mye kortere enn Pocky vanligvis er. Disse er dyppet i noe som beskrives som luksuriøs mørk sjokolade som er perfekt til svart kaffe. Personlig drikker jeg ikke kaffe, og forstår ikke hvorfor noen skulle ville ødelegge smaken ved å slurpe i seg slikt skvip.

Jeg likte disse. Det var perfekt mengde mørk sjokolade til at den hverken ble for bitter eller for søt. Sjokoladen og den søtere kjeksen balanserte hverandre veldig godt. Og med den gullfargede emballasjen så får man følelsen av å spise noe luksuriøst så den delen av beskrivelsen forstår jeg godt. Synd denne er kun tilgjengelig i en begrenset periode for den er veldig god. Anbefaler at du prøver om du skulle få muligheten.

Innholdsfortegnelse:

 • 200 kalorier
 • Sukker
 • Hvetemel
 • Kakaomasse
 • Palmeolje
 • Kakaopulver
 • Skummet melk
 • Kondensert melk
 • Hveteprotein
 • Fett
 • Kakaosmør
 • Salt
 • Modifisert stivelse
 • Lecithin (soya)
 • Smaksstoffer
 • Monosodium glutamat
 • Sukralose

Slik ser den forresten ut når den er uåpnet:


#godis #godteri #sjokolade #pocky #demitasse #mørksjokolade #kjeks #japan #japancrate

17. desember

Bak dagens luke sitter... Howard Waldrop!


"Howard Waldrop" by Jeff - originally posted to Flickr as Howard Waldrop. Licensed under CC BY 2.0 via Commons.

Howard Waldrop er en amerikansk science fiction forfatter. Han kommer fra Mississippi og skriver for det meste noveller. Han skriver også en god del innenfor sjangeren alternativ historie.

Waldrop sitt bidrag til juleantologien jeg leser nå i desember har tittelen Household Words, Or The-Powers-That-Be.

I en litt alternativ verden holder Charles Dickens en opplesning av hans kjente julefortelling The Christmas Garland. Ebenezer heter ikke Scrooge, men Mizer. Og det er langt i fra den eneste forskjellen. Det er lett å kjenne igjen historien, men man blir sittende og stusse litt på forskjellene også. Og det er det denne fortellingen handler om: en alternativ versjon til A Christmas Carol.

Jeg hadde lyst til å like denne, men for meg ble det litt for kjedelig. Vet ikke helt om det var språket eller selve historien, men jeg ble rett og slett trøtt av å lese denne og måtte kjempe for å komme meg igjennom.

Denne novellen ble skrevet til 150-års jubileet til A Christmas Carol. Den ble publisert i det aller siste bladet til Amazing Stories, så Waldrop spøker ofte med at han "slo i hjel" det bladet. Det er faktisk syv novelle-blader hvis aller siste nummer inneholder en historie av Howard Waldrop. Du får tolke den opplysningen som du vil :)#julekalender #jul #novelle #Waldrop #Dickens #christmascarol #charlesdickens #howardwaldrop

Mais, svarte bønner og soyasausJeg har nå endelig fått desember måneds Japan Crate, og da blir det selvsagt litt prøvesmaking av masse rart igjen her på bloggen. Først ute er denne mais-snacksen som skal være "scones med svarte bønner og soyasaus".

Denne typen snacks har vært laget i Japan siden 1987, men denne smaken av "raw spirit black bean soy sauce" er forholdsvis ny. Soyasausen skal være laget i tønner av sedertre med Tamba svarte bønner som har vært lagret i to år. Sausen kommer fra Yuasa som visstnok skal være landet hvor soyasaus opprinnelig kom fra.

Synes disse smakte veldig godt. Kunne ikke si at jeg kjente noe særlig bønnesmak, men det var et hint av soya der. God smak og en fin krønsj. Konsistensen minnet litt om "tørr" ostepop. Og med det mener jeg den typen som ikke gir deg så veldig grisete fingre. Denne snacksen kan jeg trygt anbefale. Har du muligheten så prøv. Den er veldig god.

Innholdsfortegnelse:

 • Mais
 • Vegetabilsk olje
 • Glukose
 • Protein hydrolysat
 • Pulverisert soyasaus
 • Sukker
 • Salt
 • Pepper
 • Maispulver
 • Krydder
 • Smaksstoffer
 • Stevia
 • Lakris
 • Allergener: melk, hvete og soya

 

Posen inneholder 75 gram og 414 kalorier.

Slik ser pakken ut dersom du skulle befinne deg i Japan og ha lyst til å prøve (noe jeg anbefaler):#godis #snacks #godteri #mais #bønner #soyasaus #japan #japancrate

16. desember

Bak dagens luke finner vi... Maureen F. McHugh!Maureen F. McHugh er en amerikansk science fiction forfatter. Hun har skrevet fire romaner og en rekke noveller. For tiden jobber hun mye med interaktiv fiksjon. Hun har også jobbet som lærer i Shijiazhuang i Kina og har brukt mye av erfaringene derifra i sitt forfatterskap. Jeg har kun lest en novelle av henne tidligere, After the Apocalypse. Jeg leste den da jeg hadde min "postapokalyptiske påske" tidligere i år, og det var en av de beste novellen jeg leste da.

Hennes bidrag til juleantologien som jeg leser nå i desember har tittelen A Foreginer's Christmas in China. Jeg tviler på at denne er helt biografisk, for det dukker opp en juleånd, men det er godt mulig at hun skriver om seg selv. For novellen handler om en lærer som jobber i Shijazhuang i Kina og er litt deprimert i julen. Det er mørkt og kaldt, hun må jobbe som vanlig for de feirer ikke jul, hun kan ikke mandarin godt nok til å gjøre seg forstått og stedet hvor hun bruker å kjøpe øl er stengt. Da dukker det opp ei lita jente som sier hun er juleånden hennes, og viser henne noen deprimerende situasjoner fra kineseres liv denne julen. Dette for å få henne til å velge om hun vil være deprimert eller lykkelig.

Jeg merker litt av den samme dysterheten som gjennomsyret After the Apocalypse, men denne historien er ikke like god. Dette er heller ikke noen spesielt god historie for å komme i julestemning, men samtidig redder den seg inn litt på slutten.

#julekalender #jul #kina #maureenfmchugh #mchugh

15. desember

Bak dagens luke finner vi... en singel nisse!Søkte på julefilmer på Viaplay, og blant utvalget endte jeg opp med å se denne. Mest fordi Armin Shimerman (Quark fra Star Trek: Deep Space Nine og rektor Snyder fra Buffy: The Vampire Slayer) var med.

Single Santa Seek Mrs. Claus er, som forventet, en fjollete og gladteit julefilm. Litt sukkersøt i sin godhet og julevarme.

Julenissen skal pensjonere seg, så sønnen hans (Steve Gutenberg, han fra Politiskolen-filmene) må nå ta over rollen. Men først må Nick gifte seg, for Nissefar må ha en Nissemor. Julenissens assistent Ernest (Armin Shimerman) har laget en liste over egnede frue-emner og sender Nick til California for å velge seg en hustru. Men Nick liker ingen på listen, han forelsker seg i den enslige mammaen Beth (Crystal Bernard), som dessverre ikke tror på julen. Og det er jo et krav til å være Nissemor. Dermed må Nick på ganske kort tid både gjøre kur til Beth og få henne til å tro på julen og Julenissen.

Jeg følte av og til at det burde ha vært litt creepy slik Nick er godvenn med alle barn han møter, men med det fårete smilet og den fjollete Ho Ho Ho-aktige latteren så sjarmerer han litt. Dette er en hyggelig og gladteit familiefilm. Den typen film du forventer skal være teit og dum, men som samtidig skaper litt julestemning. I motsetning til mange av julenovellene og filmene hittil i denne julekalenderen. Vi har jo kommet til 15. desember nå, og da er det jammen på tide å komme seg i stemning, for det er ikke lenge igjen til jul :-)

Trailer:#julekalender #jul #film #julefilm #julenissen #singel #date #steveguttenberg #arminshimerman

14. desember

Bak dagens luke finner vi... Connie Willis!Connie Willies er en prisbelønt science fiction og fantasy forfatter fra USA. Hun har vunnet hele elleve Hugo og syv Nebula Awards. Han har skrevet masse bøker og noveller, blant annet en serie historier om tidsreisende studenter fra universitetet ved Oxford. Jeg har tidligere lest Inside Job, en av novellene hun vant Hugo-prisen for.

Hennes bidrag til juleantologien som jeg leser nå i desember har tittelen Miracle. Den likte jeg veldig godt, selv om det til tider var litt vel mye fokus og snakk om gamle julefilmer som Miracle on 34th Street og It's A Wonderful Life.

Historien handler om Lauren, som drømmer om å sjarmere Scott fra jobben. Like før jul får hun besøk av den kaotiske og trøblete Julegaveånden. Han sier han har kommet for å gi henne hennes "heart's desire". Men hun tviler på at det egentlig er det han vil. For ikke bare får han et juletre til å vokse opp fra kjøkkengulvet, men han forvandler gavene hun har kjøpt og til og med den fine kjolen hun har skaffet seg til jobbens julebord. I desperasjon søker hun hjelp hos sin noe overvektige kollega Fred. Han er jo en nerd som kan litt om både data og det overnaturlig. Kanskje han kan hjelpe henne med å forvise denne plagsomme ånden.

Miracle er en fin liten julehistorie med både humor og en lykkelig slutt.#julekalender #jul #novelle #conniewillis #julegave #film #ånd #humor #romantikk

Freezing bok 3 og 4


 

Freezing er en manga skrevet av Dall-Young Lim og tegnet av Kwang-Hyun Kim.

Da jeg var i Japan i sommer kjøpte jeg en bok som inneholdt de to første tankobon (samlebøker) av denne serien. Nå har jeg fått tak i den andre boken som samler del 3 og 4.


 

Dette er en gal gal serie. Med gærne gærne damer. Men de er pene å se på, og det er nok det som gjør denne serien puppulær. Øh... jeg mente selvsagt populær.

Serien handler om skolepiker med magiske krefter (og boobies).


 

Det er meningen at skolepikene skal lære seg å bruke disse kreftene sine for å kjempe mot farlige romvesener som truer jorden. Akkurat som i den foregående boken, så er det ikke mange romvesener å se. Jentene bruker heller ikke tiden sin på å læring og samarbeid for å bekjempe trusselen som jorden står ovenfor. Nei, de slåss og mobber hverandre.

I den første delen så handler det kun om Satellizer El Bridget og den nye studinen fra tibet, Rana Linchen. De slåss så busta fyker over en gutt. Begge vil nemlig ha Kazuya som sin partner. Jentekrigerne (Pandora) må nemlig ha en mannlig partner (Limiter) når de slåss mot romvesenene. Jeg tviler nå litt på om det noensinne kommer til å skje.

Den andre delen går vi tilbake til den grusomme mobbingen som foregår på skolen. Satellizer (2. klassing) nekter å bøye seg for 3. klassingene. Og dermed skal de absolutt sette henne på plass. Dette selvsagt med å banke livskiten av henne og knuse kreftene hennes.

Hvor er skoleledelsen i alt dette? Hvor er militæret? Hvorfor i all verden tillater samfunnet (som vi har blitt forklart ikke kan overleve uten beskyttelse mot romvesenene) at disse gærne jentene går amok på denne måten???

Selv om historien er helt uten logikk og virker å stort sett bare være sprøyt, så har damene boobies.


 

Det er egentlig det dette stor sett handler om. Storbrystede damer som slåss slik at man hele tiden venter på at klær skal revne på riktig plass slik at ting velter ut (noe som aldri skjer). Tålmodigheten belønnes dog med en tegning av Satellizer i dusjen etter hvert.


 

Å ja.

 

 

Selv så tåpelig og teit hele historien er, så er det kjempegøy å lese. Det er masser av action. De skal hele tiden overgå hverandre med imponerende kampteknikker. Og det trigger noe i meg å se noen kjempe tilbake mot mobbere og bøller. Og tegningene er fine å se på.

Forresten så er det helt på slutten en liten bihistorie der Satellizer, Kazuya, Arthur og Ganessa roter seg inn i en spisekonkurranse for å vinne en gullstatue av en dachshund. Selv så mye intens action det er i resten av boken, så er det faktisk denne lille, rolige, historien jeg likte best.

Jeg er mann nok til å si at selv om jeg syntes dette var veldig teit, så likte jeg boken. Og har til og med bestilt meg neste omnibus-bok. Men det er en ting jeg lurer litt på. Finnes det noen damer som faktisk har lest denne serien? Og hva i all verden vil de synes?

 

Slenger til slutt med noen eksempler på tegnekunsten i mangaen :)
#manga #freezing #sciencefiction #action #skolepiker #boobies #duell #japansk

13. desember

Bak dagens luke henger det... istapper!

Icicle
Licensed from: ia_64 / yayimages.com


Michael Bishop er en amerikansk forfatter fra Nebraska. I løpet av de siste førti år har han skrevet over tretti romaner og en stor mengde noveller. Det meste innenfor science fiction og fantasy. Han er kjent for å bruke religion i sitt forfatterskap, noe som til tider har skapt litt hissige debatter. Isaac Asimov selv måtte forsvare bruken av novellen The Gospel According to Gamaliel Crucis i Isaac Asimovs' Science Fiction Magazine i 1983. "?we had a remarkable story that considered, quite fearlessly, an important idea, and we felt that most readers would recognize its legitimacy ? if not at once, then upon mature reflection."

Bishop sitt bidrag til juleantologien som jeg leser nå i desember er Icicle Music. En novelle som går over tretti år og er både morsom, skummel og trist.

Den starter i julen 1957. Det er midt på natten og en 12 år gammel gutt er nede på stuen og snik-titter på pakkene under juletreet. Han oppdager til sin store glede at moren har kjøpt ham en to-løpet hagle. Vi er selvsagt i USA. Da kommer Julenissen ned pipa. Gutten tror at det er en tyv som skal stjele julegavene og skyter i vei. Moren kommer styrtende ned mens den skadeskutte nissen kravler opp i pipa. Mor tar så over haglen og fullfører jobben. Det var guttens far i nissedrakt. Men det slutter ikke der, for hvert tiende år etterpå kommer spøkelset til faren tilbake for å få hevn.

Denne novellen var ikke så verst. Den er litt spesiell med den skiftende stemningen. Det starter litt morsomt med gutten som lurer seg ned for å se på julegavene, så blir det alvorlig. Og når det hopper fremover i tid blir det litt skummelt og spøkelsesaktig. Dette er heller ikke en godlynt fortelling som vil fylle deg med juleglede. Men den er ikke så verst.

#julekalender #jul #novelle #michaelbishop #julenisse #hagle #spøkelse

12. desember

I det dypeste mørket bak dagens luke finnes det.... en romantisk komedie!Å nei, hva er det jeg har gjort? Jeg søkte Christmas på netflix. Det er 12. desember og det som dukket opp var 12 Dates of Christmas. Når skjebnen gir så klare tegn så kan man ikke kjempe imot. Jeg håper dere forstår hvilke lidelser jeg går igjennom for å lage denne julekalender. Jeg satte meg ned og så en romantisk komedie. Alene. Hadde ikke engang noe snop å trøstespise imens.Ok, jeg overdriver litt. Det var ille, men ikke så ille. I det minste var det en timeloop med så jeg kunne late som det var sci-fi. I noen få korte øyeblikk innimellom.

Amy Smart (hun fra Crank-filmene) skal på en blind date. På julaften. Hvem i all verden er det som finner på å gå på en blind date på julaften?? Er det noe de der borte i Amerika driver med? For meg virker det helt uforståelig. Uansett, hun er fortsatt opphengt i eksen sin selv om han holder på å fri til sin nye kjæreste. Amy Smart er satt opp på den blinde daten av sin fars nye kjæreste. Mange nye kjærester her. Og hun må gjennomleve akkurat denne julaftenen 12 ganger. Hvorfor 12? Det kan argumenteres for at det tar så mange ganger før hun lærer seg hva som er viktig i livet, i jula og i kjærligheten. Men det er vel heller det at det finnes en julesang som heter 12 Days of Christmas.

I begynnelsen er hun veldig dum og blond. Hun vet ikke engang at honning lukter noe. Og hun er veldig treg i oppfattelsen når det kommer til å gi opp forsøket på å få eksen tilbake og begynner å se på den nye karen hun skal på blind date med.

Det er masse rare ting og logiske brister her. Hun bruker en dag hos naboen for å lære å bake, og plutselig er hun bake-ekspert. Flere dager hvor hun gjør andre ting enn å plukke opp hunden, ender hun fortsatt opp med hunden i senga om kvelden. Det er flere ting, men jeg orker bare ikke å gå igjennom alt.

Man må bare sette hjernen i hvilemodus og akseptere at dette er en sukkersøt julefortelling om ei blond jente som lærer seg at honning har en lukt, at hun må våge å prøve nye ting og at hun er forelsket i kjekkasen som hennes stemor har koblet henne sammen med.

Det er mulig jeg høres litt sjåvinistisk ut nå, men jeg sier det likevel: Dette er en film for damer. Selv ikke en timeloop klarer å redde denne for meg. Vil du ha den ultimate timeloop-filmen så bør du heller se Groundhog Day. Og det mener jeg også etter å ha sett Edge of Tomorrow.

Trailer:#julekalender #jul #film #timeloop #date #blinddate #romantisk #romantiskkomedie #komedie

11. desember

Bak dagens luke lusker... Clive Barker!Han kjenner dere sikker til. Han er vel mest kjent for sine filmer, blant annet Hellraiser og Candyman. Men han er også en forfatter og tegner. For det meste innenfor grøssersjangeren men også noe fantasy. Han har skrevet flere bøker og ganske mange noveller. Av bøkene hans har jeg ikke lest noen av grøsserne, kun de to første Abarat-bøkene som er mer barne/ungdomsbøker. De finnes på norsk.

I juleantologien som jeg leser nå i desember har han skrevet novellen The Yattering and Jack.Omslaget her er fra tegenserieversjonen. Jeg har lest selve novellen, bare så det er klart.

Yattering er en demon, en furie, som har blitt sendt av Beelzebub for å bryte ned Jack Polo og til slutt ta sjelen hans. Men det er ikke så enkelt. For Jack Polo er en kjedelig mann som tar alt som det kommer. Uansett hva Yattering finner på, mumler Jack bare che, sera sera og fortsetter uanfektet med livet sitt. Selv da han tok kona på fersken med en annen mann på badet, trakk han bare på skulderen og sa "slikt skjer" og forlot dem så de fikk gjøre seg ferdig. Dette driver selvsagt Yattering gal. Hans jobb er å korruptere Jacks sjel, men klarer rett og slett ikke å finne noe som affekterer ham.

Mer skal jeg ikke si for å ikke røpe den overraskende vendingen alt tar, men fortellingen når sitt klimaks under julefeiringen.

Denne likte jeg skikkelig godt. Den har grøsserelementer og en del skikkelig grøsser-hendelser som godt kunne ha kommet fra noen av filmene til Barker. Men den er samtidig morsom og jeg endte opp med å humre litt for meg selv da jeg kom til slutten.

Denne novellen er ikke så veldig julete, men den er absolutt verdt å få med seg. The Yattering and Jack er den beste historien så langt i novellesamlingen A Yuletide Universe.

 

#novelle #julekalender #jul #demon #julemiddag

10. desember

Bak dagens luke finner vi... Brian Thomsen!Brian M. Thomsen var en amerikansk forfatter. Han var redaktør for Time Warner i en periode og gikk så over til TSR. Han var også konsulent for Tor Books i en periode. Han har skrevet to bøker i Forgotten Realms-verdenen samt en del noveller. Han har også stått bak flere novellesamlinger, deriblant A Yuletide Universe som er juleantologien jeg leser nå i desember. Han gikk bort i 2008, bare 49 år gammel.

Hans bidrag til novellesamlingen har den imponerende tittelen It's a Wonderful Miracle on 34th Street's Christmas Carol. Historien handler om en mann som har time hos en psykolog. Mannen forteller en historie om at han opprinnelig var julenissen og at han i et øyeblikks sinne over trademarking av Santa Claus ønsker at julenissen skulle slutte å eksistere. Derfor er han nå bare en vanlig mann.

Tittelen er jo en miks av klassiske julefortellinger, og elementer av disse er også med i selve historien. Den er veldig kort, men har en ganske så morsom vri helt på slutten. Novellen fikk meg til å smile. Og da er jeg fornøyd med den :)

#julekalender #jul #novelle #santaclaus #santa #julenissen #brianthomsen

Ran og rullator


 

Ran og Rullator av Catharina Ingelman-Sundberg er oppfølgeren til Svindel og Multelikør.

Pensjonistligaen har ikke trappet ned, de har heller trappet opp sine kriminelle bedrifter. I sin søken etter å skaffe nok penger til å hjelpe Sveriges aldershjem svindler de i Las Vegas, planlegger bankran og lukter på gullskatter. Og år Outlaw Oldies, som de nå kaller seg, oppdager at naboene er en kriminell MC-klubb, ja, da kan alt skje...

Jeg likte den første boken i serien veldig godt, og liker denne også. Men den er ikke fullt så bra. Som med de fleste oppfølgere til en god bok, så er ikke ideen så ny lenger. Man får ikke den samme boosten av å være noe nytt og spennende.

Likeså er dette en morsom bok og svært underholdende lesing. Meget urealistisk til tider, men så er jo dette mer en komedie enn en krimbok. Det er noe veldig sjarmerende med litt surrete, men smarte, gamlinger som overlister både politi og drevne kriminelle. Du blir sittende å riste på hodet til tider over at de kommer unna med alle påfunnene sine. Mange av dem mens de er fulle av for mye multelikør.

Ran og Rullator er en herlig svensk gladkomedie. Hvis du klarer å glemme logikken litt og bare bli med på den sprø reisen til disse syngende pensjonistene så vil du kose deg skikkelig. Anbefales.

#bok #bokanmeldelse #ingelmansundberg #pensjonist #komedie #krim #bankran #mcgjeng #motorsykkel #svindel #tyver #lasvegas #sverige

9. desember

Bak dagens luke skjuler det seg... en invasjon!Har jeg nevnt at jeg liker Doctor Who?

The Christmas Invasion er den første av de årlige julespesialene med Doctor Who og gikk på BBC i Storbritannia 25. desember 2005. Dette er også den første episoden hvor David Tennant spiller Doktoren. Tennant er min favoritt av alle som har hatt denne legendariske rollen.

Rose (Billie Piper) er litt tvilende over denne nye Doktoren, særlig når han virker å være litt sjaber og er ikke til hjelp når jorden invaderes av romvesener. Statsministeren Harriet Jones prøver sitt beste, men trenger desperat hjelp fra Doktoren.

Denne julespesialen er litt mindre julete enn mange av de påfølgende julespesialene, men den innehar morderiske juletre og robotaktige romvesener i julenissedrakt som skyter med våpen forkledd som messinginstrumenter. Det er også en sverdkamp, men ikke forvent noe a la Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Dette er et underholdende og spennende actioneventyr, og den introduserer David Tennants fantastiske versjon av Doktoren. Jeg skjønte allerede her at denne karen kom jeg til å like. Det kommer en bitteliten spoiler nå, så ikke les videre hvis du ikke vil få noe avslørt.

 

Helt på slutten så er Doktoren sint på statsminister Harriet Jones og advarer henne med at han nå er en helt ny mann og kan bringe ned hele regjeringen hennes med ett ord. Hun tror ham ikke, og han innrømmer at det nok krever seks ord. Hvorpå han går bort til assistenten hennes og hvisker seks ord i øret hans. Og på ansiktsuttrykket hans er det helt tydelig at Doktoren nå har lagt regjeringen i grus. "Dæven, han her blir tøff som Doktoren!" tenkte jeg første gang jeg så dette. Og det stemmer.

Lurer du på hva de seks ordene var? Da får du se episoden :) Har ikke sjekket, men tror julespesialene også ligger på Netflix.

Trailer til julespesialen:Slenger også med en videodagboken til David Tennant fra da han så episoden sammen med familien sin:#julekalender #doctorwho #Tennant #jul #tv #sciencefiction #invasjon

En sak om identitetA Case of Identity er en novelle om Sherlock Holmes, skrevet av Sir Arthur Conan Doyle selv. Den er fra novellesamlingen The Adventures of Sherlock Holmes. Jeg har lest den tidligere, på norsk i min ungdom, men nå har jeg lest den på engelsk. Og lego-illustrert.

Mary Sutherland oppsøker Sherlock og ber ham om å finne hennes forsvunne forlovede, Hosmer Angel.

Det er ikke noe mord, og egentlig ikke noen forbrytelse som har skjedd her. Det er bare noe slemt og uetisk gjort som har foregått. Og Sherlock, selv om han fortsatt er litt av en arrogant bedreviter, så viser han litt medfølelse for Mary.

Dette er kanskje ikke den beste av Sherlock-novellene til Conan Doyle, men den er ganske ok. Og det at den er illustrert med lego-figurer gjør at det blir ganske hyggelig lesing. Det er P. James Macaluso Jr. som har laget lego til novellen, basert på de opprinnelige illustrasjonene til Sidney Paget fra The Strand Magazine, hvor novellen opprinnelig ble publisert på 1890-tallet.

#novelle #sherlockholmes #Sherlock #holmes #sirarthurconandoyle #conandoyle #lego #krim #detektiv #forsvinning

8. desember

I mørket bak dagens luke skjuler det seg... Chet Williamson!

There's nothing like a headless corpse to bring a touch of excitement into one's life. - Chet Williamson 

 Chet Williamson er en amerikansk forfatter som har skrevet omtrent 20 bøker og 100 noveller. Han er vel mest kjent for sine spøkelseshistorier og grøssere, og har flere ganger blitt nominert til Bram Stoker prisen, men skriver også innenfor andre sjangere. Williamson er også en ganske god skuespiller og har vært med i mange teaterforestillinger og musikaler. Jeg tror ikke jeg har lest noe av ham tidligere. Et søk i databasen min sier at jeg har lest noen Aliens-tegneserier der en Chet Williamson har vært involvert, men jeg er litt usikker på om det er samme mann.

Novellen han har skrevet i juleantologien som jeg leser nå i desember heter O Come Little Children...

En liten gutt blir fascinert av en julenisse på et kjøpesenter, til foreldrenes store fortvilelse. Nissen er tynn, har et langt og lurvete skjegg. Nissedrakten hans er skikkelig lurvete og de kan skimte sår i hendene hans. Sikker på at fyren er narkoman vil foreldrene at gutten skal holde seg unna, men han stikker av for å besøke nissen. Dette kunne ha vært en skikkelig skummel fortelling om foreldres verste mareritt, men det er en overraskende tvist helt på slutten. Jeg skal ikke røpe hva det er, men det er... i julens ånd, kan man vel si :)

Denne likte jeg veldig godt. Faktisk den beste novellen så langt i A Yuletide Universe.

 

#julekalender #novelle #nisse #jul

The Colliers' VenusHar lest nok en novelle av Caitlin R. Kiernan fra samlingen The Ape's Wife and Other Stories. Tittelen på denne er The Colliers' Venus (1893). Og den er litt snodig.

Vi er i fortiden, men det er litt steampunk-preg da det er luftskip som flyr over byen og museet har en mekanisk mammut som drives av urverk. En dame blir funnet inni en diger klump kull nede i en gruve. Gruvearbeiderne vet ikke helt hva de skal gjøre, særlig ikke siden hun drepte to av dem. Til slutt blir professoren som driver det lokale naturhistoriske museet tilkalt for å undersøke damen.

Det blir en avslutningen, men den er på langt nær tilfredsstillende. Vi får aldri helt vite hvem eller hva den damen er og det irriterer meg litt. Har noen teorier og får ikke avklart om jeg har rett. Novellen er helt grei å lese, for Kiernan skriver jo veldig bra, men jeg klarer bare ikke å finne meningen med denne. Antar det er noe symbolikk som jeg ikke klarer å fange opp. Det er ikke så mye handling annet enn at professoren og damen snakker sammen.

Dette er den dårligste historien i samlingen så langt. Håper den neste blir mye bedre.

#novelle #steampunk #kullgruve #museum #professor #dame

7. desember

Bak dagens luke er sitter... Harlan Ellison!"Harlan Ellison at the LA Press Club 19860712" by Pip R. Lagenta from San Mateo, San Mateo - Harlan Ellison at the L.A. Press ClubUploaded by Rosenzweig. Licensed under CC BY 2.0 via Commons.

 

Harlan Ellison er en ganske så kjent og ikke minst produktiv forfatter. Han har skrevet over 1700 noveller, essay, avisartikler, tv-manus og tegneserier. Han var kreativ konsulent for Babylon 5 og har til og med skrevet manus til den originale Star Trek serien. Han har også vunnet massevis av priser, inklusive flere Hugo, Nebula og Edgar Awards. Med en slik mengde publikasjoner har han nok vært innom de fleste sjangere, men så vidt jeg forstår er science fiction den han har skrevet mest av. Jeg har dessverre ikke lest noe av ham tidligere.

Ellisons bidrag til juleantologien jeg leser nå i desember er Santa Claus vs S.P.I.D.E.R.

Mitt navn er Claus. Santa Claus. I denne novellen, som er full av galskap, møter vi en julenisse som er litt lik James Bond. Han har masse finurlig utstyr og våpen som han får av The Armourer (en alternativ versjon av Q). Julenissen må ut på et farlig oppdrag for å bekjempe den onde organisasjonen S.P.I.D.E.R. De har 8 hjernevaskede agenter som forårsaker det meste av det som er vondt her i verden, og Julenissen må reise landet rundt for å stoppe dem alle. Og det før jul, for han har jo andre plikter også.

Det er et morsomt konsept, men jeg synes selve historien går litt for fort. Det er jo tross alt 8 motstandere som skal bekjempes i løpet av en kort novelle. Ikke det beste jeg har lest, men man får litt underholdning. Det er også litt politiske meninger innblandet her. En av de åtte hjernevaskede skurkene er Nixon.

Dette er kanskje ikke den rette historien til å komme i julestemning, men det er i alle fall en ganske annerledes Julenisse vi møter her.

Novellen ble først utgitt i The Magazine of Fantasy and Science Fiction i januar 1969.#julekalender #novelle #julenissen #santa #santaclaus #agent #spider #harlanellison #ellison

Den rødhårete ligaenHar hatt en rolig søndag formiddag med litt god gammeldags krim. Sherlock Holmes-krim. Og ikke bare det, men lego-illustrert Sherlock Holmes. De åtte originale novellene til Sir Arthur Conan Doyle fra The Adventures of Sherlock Holmes har alle blitt utgitt med legoillustrasjoner laget av P. James Macaluso Jr. Jeg har fått tak i alle åtte gjennom litt kickstarter-støtte. Dere som har fulgt med bloggen en stund husker kanskje at jeg skrev om A Scandal in Bohemia tidligere? Det meste av det jeg skrev da gjelder også for denne.

I The Red-Headed League blir Sherlock kontaktet av en rådhåret pantelåner. Han fant en mystisk jobbannonse som søkte kun etter rødhårede. Siden pantesjappa gikk dårlig søkte han og fikk jobben. Den besto i av å hver dag møte opp på et kontor og skrive av et leksikon i fire timer. For det fikk han rikelig betalt. Så en dag er kontoret stengt og den rødhårete mannen som ga ham jobben ikke å få tak i.

Dette er klassisk krim som alle litteraturinteresserte bør ha lest minst en gang. Selv om språket til tider kan virke litt gammeldags så er det en fornøyelig historie og det er langt ifra så arkaisk at man ikke klarer å forstå hva som skjer. Og med morsomme bilder av lego innimellom så er dette veldig koselig lesing.

#novelle #krim #sherlockholmes #lego #Sherlock #holmes #rødhår #mysterium #sirarthurconandoyle #conandoyle #watson

 

6. desember

Bak dagens luke ligger det... en julebæsj!I dag blir det ikke lesing, men tv og musikk. Har du hørt om South Park?

Det er en helsprø tegnefilmserie for voksne. Hvis du er en person som tar deg nær av ting, eller er religiøs så hold deg langt langt langt unna. I South Park er ingenting hellig og ingenting er tabu. I skrivende stund ligger vel hele 18 sesonger tilgjengelig for strømming hos Viaplay.

Episode 15 i sesong 3 er julespesialen Mr. Hankey's Christmas Classics. En julekavalkade med musikk og sanger. Mr. Hankey the Christmas Poo ble introdusert i en tidligere julespesial, men denne episoden er så full av musikalsk galskap at jeg velger å ta med den i stedet. Blant annet sitter en gråtende Adolf Hitler i helvete og synger Tannenbaum. Satan blir så rørt at han bestemmer seg for å feire jul i helvete også. Som jeg sa, du bør ikke nærme deg denne serien hvis du blir støtt av ting.

Slenger med et lite utvalg av sanger:

Introsangen:

 

 Skolelæreren Mr. Garrison sin julesang:

 

 

Dreidel-sangen:

 

 Hitler i helvete:

 

 

Cartman synger O Holy Night:

 

 

Hvilken likte du best?

 

#julekalender #tv #tegnefilm #southpark #viaplay #musikk #sang #julesang #dreidel #hitler #helvete

Svindel og multelikør


 

De gamle er eldst. Og i vinden for tiden. Bruce Willis og hans pensjonerte venner er jo beintøffe i Red-filmene. Stallone kjører på med Expendables-filmer og ryktes til og med å jobbe med en tv-serie med Rambo. Arnold er "old but not obsolete" i Terminator Genisys. Danny Trejo i Machete-filmene er helt konge. Og jeg leste nylig at Harrison Ford (nå 73) skal spille Indiana Jones igjen i en ny film. Det er håp for framtiden, selv om vi blir gamle :)

Jeg likte boken om hundreåringen som hoppet ut av vinduet veldig godt, og hadde inntrykk av at Svindel og Multelikør av Catharina Ingelman-Sundberg var i samme gaten. Og det er det. Denne var skikkelig koselig å lese. En sånn humrebok som gir deg godt humør.

Märtha, Lynet, Riva, Stina og Anna-Greta er gamle korvenner som har havnet på aldershjemmet Diamanten. Der er det veldig misfornøyde med forholdene for Barbro og direktør Mattson tenker kun på fortjeneste og kutter alt de kan. De låser gamlingene inne og tillater dem bare to kaffekopper om dagen. Det slår Märtha og vennene hennes at de får bedre mat og bedre behandling i fengsel.

Så hvorfor ikke gjøre noe så de havner i fengsel?

Hva med å robbe Grand Hotel? Eller kanskje røve noen verdifulle malerier fra Nasjonalmuseumet i Stockholm og kreve løsepenger? Det burde jo få dem i fengsel...

Og dermed starter en fornøyelig reise der fem pensjonister med sine rullatorer begynner sitt kriminelle liv. Og de blir selvsagt undervurdert hele tiden og med sin kløkt får de til det utroligste. Det virker kanskje litt urealistisk at politiet er så dumme, men husk: de er svensker ;-p

Med masse humor og spenstige gamlinger så er denne boken en fryd å lese. Men bak all humoren er det også litt alvor, for det er ikke til å komme unna at det finnes aldershjem med dårlige forhold og mange eldre som ikke behandles noe særlig bra. Denne boken gjør oss obs på det, samtidig som den er god underholdning.

Denne er helt i samme sjanger som bøkene til Jonasson (Hundreåringen og Analfabeten) og likte du en av de så vil du garantert like denne. Catharina Ingelman-Sundberg imponerer virkelig. Omslaget på boken flommer over av lovord og terningkast seks. Denne gangen er det berettiget.

Unn deg selv en morsom opplevelse og les denne boken.

#bok #bokanmeldelse #ingelmansundberg #pensjonistligaen #pensjonist #aldershjem #ran #krimkomedie #komedie #krim #svindel #kidnapping #muletelikør #rullator #Sverige #Stockholm #svensk

5. desember

Bak dagens luke finner vi... Donald E. Westlake!

 

Donald Westlake" by I, Dinkley. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons

 

Donald E. Westlake var en amerikansk forfatter som skrev mer enn hundre bøker. Han skrev hovedsakelig krim, men også en og annen science fiction historie. Hans spesialitet var sjangeren "Comic caper" der fokuset på historien ikke er etterforskningen, men heller forbryterne selv og forbrytelsen deres. Og som oftest på en humoristisk måte. Jeg har ikke lest noen av bøkene hans, men har sett to av filmatiseringene. Du har kanskje hørt om Payback med Mel Gibson, og den noe nyere Parker med Jason Statham? Disse er basert på bøker av Westlake.

I juleantologien som jeg leser i desember i år, har han skrevet novellen Nackles. Den handler om Frank, som ikke er en særlig god fyr. Han slo kona en gang, men nøyde seg så med å rasere hus og møbler etter at svigerbror kom på besøk med et balltre. Han slår ikke ungene sine, men kjefter veldig på dem. En jul får Frank en genial ide for å holde ungene i skinnet. Han finner på historien om Nackles, motpolen til Julenissen. Slik Gud har Djevelen har Julenissen Nackles.

Nackles er høy og veldig tynn. Alltid kledd i svart. Og han spiser barn. Han reiser gjennom mørke tuneller under jorden, i en vogn trukket av åtte lik-hvite geiter. Julenissen er sterkere enn ham og beskytter barn fra ham. Men hvis barn er slemme, så blir beskyttelsen svakere og svakere, og så kommer Nackles opp av jorden på julaften og spiser dem.

Frank forteller om sin Nackles til alle som vil høre, og sakte men sikkert plukkes historien opp av andre, dårlige foreldre og spres videre.

Har du forresten hørt om teorien om at det er troen som skaper guder, og ikke omvendt? Hogfather av Terry Pratchett er en bok som tar opp dette på en meget fornøyelig måte (tok for meg filmen i fjorårets julekalender, og jammen klarte jeg ikke å lure den med i år også :-). Så, hvis mange nok tror på Nackles, vil han da dukke opp?

Selv om den høres ganske skummel ut, så syntes jeg denne var ganske bra.

 

#julekalender #westlake #donaldwestlake #jul #novelle #nackles

 

One Tree Hill

Landscape with lonely tree
Licensed from: Ivonnewierink / yayimages.com


Har lest en novelle med tittelen One Tree Hill (The World as Cataclysm) av Caitlin R. Kiernan. Dette fra novellesamlingen The Ape's Wife and Other stories.

De tidligere novellene jeg har lest av Kiernan har vært både spesielle og litt på kanten. Tenker da på blant annet Malteserenhjørningen med sin magiske dildo.

Denne novellen er også ganske spesiell. Den handler om ei dame som er freelance journalist og blogger. Hun er ute etter en story i en liten landsby, men har plutselig blitt usikker på om hun skal skrive historien. One Tree er en høyde med ett enslig tre. Det var et hus der en gang, men det ble truffet av lynet og brant ned. Familien som bodde der døde. Det går masse rykter om overnaturlige saker der oppe og folkene i landsbyen holder seg langt unna. Bloggeren trosser advarslene til de lokale og drar opp dit. Og møter... noe.

Dette er en veldig tenksom historie, og den ender langt ifra slik jeg hadde forventet. Men den ender kanskje mer realistisk. Slik det kanskje kunne ha gått om noen faktisk støtte på noe slikt i virkeligheten. Ja, jeg vet jeg er litt vag, men vil ikke røpe for mye av handlingen.

Alt er veldig mystisk og jeg ble sittende litt etterpå å fundere over hva som faktisk skjedde her. Noe som sikkert var meningen. Kan godt se for meg en ivrig norsklærer kaste seg over denne for å analysere seg frem til masse symbolikk og dypere meninger. Selv har jeg aldri vært god til å fange opp slikt. Hvis noen av dere har lest denne novellen så er jeg nysgjerrig på hva dere synes.

Jeg synes den var merkelig.

 

#novelle #kiernan #overnaturlig

4. Desember

Bak dagens luke skjuler det seg... Richard Christian Matheson!Må ikke forveksles med Richard Matheson, hans far, den kjente forfatteren som blant annet skrev I Am Legend. Sønnen Richard Christian har kun skrevet en bok, men en del noveller. Han er vel mest kjent for sitt arbeid i filmbransjen. På åtti-tallet skrev han episoder til tv-serier som A-Team og Knight Rider. I senere tid har han stort sett holdt seg til grøss, med filmer som Happy Face Killer, It Waits og Stephen King's Big Driver.

I juleantologien jeg leser i år så har han skrevet novellen Holiday. To menn møtes på en bar i Karibien en mai-kveld. De drikker seg fulle og begynner å snakke om julegaver da den ene påstår at han er selveste Julenissen. Han har bare barbert av seg skjegget fordi det er så varmt der.

Denne var litt søt og morsom. Den typen fortelling som forsøker å gi deg troen på julenissen tilbake :)#julekalender #richardchristianmatheson #matheson #novelle #julenissen #santaclaus #santa #karibien

Lydløs

Soundless av Richelle Mead fikk jeg i november måneds Owl Crate. På baksiden av omslaget loves det "a breathtaking New fantasy steeped in Chinese folklore".
 

Jeg kan ikke si meg helt enig med den påstanden. Pustet helt fint mens jeg leste den. Sliter litt med å kunne kalle den fantasy. Det er jo kun helt på slutten at vi får noe som i det hele tatt ligner på fantasy. Jeg må si at jeg ikke er noen ekspert på kinesisk kultur, men kulturen her virker veldig generisk. Hadde Mead byttet navnene fra Fei og Li Wei til Lise og Lars kunne denne vært satt i Norge.

Har sett noen få gode anmeldelser for denne boken og ganske mange dårlige. Legger merke til at omtrent alle skryter veldig av de tidligere bøkene til Richelle Mead. Selv vil jeg si denne er midt på treet. Kanskje hakket under. Den har sine mangler, men den har et lettlest språk og er behagelig å lese.

Boken handler om en landsby på en fjelltopp hvor alle er døve. De har tre klasser: gruvearbeider, maler og forsyningsarbeider. Landsbyen sitter fast på toppen av fjellet, da det er livsfarlig å prøve å klatre ned. Det er masse steinsprang og når man er døv hører man ikke raset komme. Malerne, slik som hovedpersonen Fei, maler hver dag det som skjer i landsbyen, fra folk til reddiker. De er eliten og får mest mat. Forsyningsarbeiderne styrer zip-linen som går ned fjellet til byen nedenfor. De sender ned metallet som utvinnes av fjellet og får mat (ofte dårlig og aldri nok) tilbake. Gruvearbeiderne slaver hele livet i gruva for å hente ut metall slik at byen får mat. Disse er lavest på rangstigen og får minst mat. Det slår sikkert deg også at disse folkene er ekstremt dårlige på logikk.

Stadig flere av arbeiderne har begynt å bli blinde i tillegg til å være døve, og de klarer ikke å utvinne nok metall lenger. Dermed får de mindre mat og landsbyen sulter. Fei får en dag plutselig hørselen tilbake igjen. Noe av det morsomste med denne boken er der forfatteren prøver å beskrive lyd for noen som aldri har opplevd lyd før. Hun og hennes forbudt kjæreste, gruvearbeideren Li Wei, rømmer landsbyen og forsøker å klatre ned for å finne ut hvorfor de er så slemme og gir dem lite mat. Og de lærer hvor urettferdig forholdene i landsbyen deres er.

Oppbyggingen av denne boken er helt standard i forhold til Young Adult sjangeren: Et dystopisk og urettferdig samfunn. Ei heltinne som må redde søsteren sin. En kar utenfor hennes stand som står for romansen. Og en slem og undertrykkende diktator (selv om keiseren her forblir langt unna og uutforsket). Det føles veldig som om man har lest dette før. Historien er forutsigbar og ganske tam egentlig. Det er ikke noe action å snakke om, hverken kampmessig eller hanky panky-messig. Det er ingenting nytt her, men det kan også være litt trygt og behagelig.

Jeg tror jeg leste denne da jeg var i akkurat rett sinnsstemning. Når man er litt sliten og bare vil ha noe lett lesing der man slipper å tenke eller engasjere seg noe særlig, så er denne faktisk litt koselig. Bare ikke forvent noen ny Hunger Games så går det bra.

#bok #bokanmeldelse #soundless #richellemead #kina #døv #blind #owlcrate

3. Desember

Bak dagens luke finner vi... Charles Dickens!I dag blir det tv, ikke bok.

I den tredje episoden av den nye Doctor Who serien har Doktoren og Rose havnet i Cardiff i 1869. Det er jul og Charles Dickens er på besøk i byen for å lese sin berømte julefortelling. Men de døde våkner til live, og Doktoren (Christopher Eccleston), Dickens (Simon Callow) og Rose (Billie Piper) havner i et skummelt og ellevilt eventyr.

Doctor Who er tilgjengelig for strømming på Netflix. Jeg vil sterkt anbefale deg å se hele serien, men er du kun ute etter litt julefiks så er den tredje episoden et godt sted å starte. Siden har det jo blitt vanlig at Doctor Who har en julespesial hvert år. Mulig jeg tar for meg en eller flere av dem senere i denne julekalenderen.

Eve Myles har en rolle i denne episoden. Senere fikk jo hun en av hovedrollene i spin-off serien Torchwood. Gabriel Sneed, eieren av begravelsesbyrået hvor "the stiffs are getting lively" spilles av Alan David. David Tennant var opprinnelig tiltenkt den rollen. Han endte jo opp med å ta over som Doktoren etter at Eccleston sluttet. Denne episoden har massevis av snacks for Doctor Who fans. For andre er det et heidundrende actioneventyr.

Trailer:En musikalsk åpningssekvens som er veldig bra laget:#julekalender #tv #doctorwho #charlesdickens #Dickens #sciencefiction #tidsreise #tardis

Når man går tom for mana

Vi har alle vært der en gang. Trylleformularene virker ikke så godt lenger. Du prøver å kaste et lyn mot en gruppe orker men klarer bare å få frem en fislete liten gnist. Og orkene ler rått av den energiløse trollmannen før de kapper hodet av deg. Da trenger man en mana-potion!

Synes denne var veldig morsom og måtte bare prøve den ut :)

Jeg liker rollespill, og har drukket mang en digital mana-potion i min tid, men dette er første gang jeg har drukket en i virkeligheten. Bare synd at den ikke virker. Jeg sto en halvtime etterpå og prøve å tenne et lys med mine magiske krefter. Tok i så hardt at jeg nesten gjorde i buksa, men klarte ikke å skape noe magi. Skuffa!

Dette er en energidrikk. En som nerder vil elske. Jeg drikker vanligvis ikke slikt, en denne måtte jeg bare prøve. Den er ganske liten, bare en munnfull, men jeg tror den er ganske sterk. Smaken var kraftig. Minnet meg litt om Redbull (dog det er noen år siden jeg prøvde Redbull, så det er mulig jeg forveksler med en annen type energidrikk). Jeg drakk denne da jeg følte meg litt døsig. Våknet til, men syntes ikke energiboosten varte så alt for lenge. Jeg begynte å føle meg døsig igjen etter en halvtim/tre kvarter.

Men det var gøy å drikke en mana-potion :)

 • 25 kalorier
 • Karbohydrater - 1% av anbefalt daglig inntak
 • C-vitamin - 10% av anbefalt daglig inntak
 • Vitamin B1 - 80% av anbefalt daglig inntak
 • Pantotensyre - 80% av anbefalt daglig inntak
 • Vitamin B3 - 130% av anbefalt daglig inntak
 • Vitamin B6 - 1600% av anbefalt daglig inntak (å dæven!)
 • Vitamin B12 - 6667% av anbefalt daglig inntak (å hælle dussan!!)
 • Innholdsfortegnelse:
  • Glucoronolactone
  • Eplesyre
  • DL-Phenylalanine
  • L-Taurine
  • N-Acetyl-L-Tyrosine
  • Koffein
  • Enzymblanding
   • Amylase
   • Lactase
   • Cellulase
   • Lipase
   • Protease

 

Jeg tror ikke jeg tør ta mer enn en om gangen i hvert fall.

 

#energidrikk #mana #potion #manapotion

2. Desember

Bak dagens luke skjuler det seg... William Gibson

My dream scenario would be that you could go into a bookshop, examine copies of every book in print that they're able to offer, then for a fee have them produce in a minute or two a beautiful finished copy in a dust jacket that you would pay for and take home. - William Gibson

 

William Gibson er vel mest kjent for boken Neuromancer. Må innrømme at jeg ikke har lest den, men den har lenge vært på listen over bøker jeg burde få tak i. Gibson oppfant begrepet cyperspace og er et av de største navnene innenfor sjangeren cyberpunk. Han forutså også blant annet reality-tv lenge før det faktisk dukket opp på tv-skjermene, og forutså hvor populært videospill og internett ville bli. Han har ikke skrevet så veldig mange bøker, men alle har fått veldig gode anmeldelser. Jeg håper jeg får rotet meg til å lese noen av dem snart.

I juleantologien som jeg leser nå i desember har han skrevet en veldig kort historie som heter Cyber-Claus. Den er veldig kort, men oser av cyberpunk. En mann våkner av at huset hans forteller om en inntrenger på taket som er på vei ned pipen. Det er masse referanser til futuristisk teknologi og hva dagens kjente merkevarer kommer til å produsere i fremtiden. Jeg syntes novellen var i korteste laget, for du rekker ikke å få en formening om den er bra eller ikke før den er over. Hele novellen kan leses online her.

#julekalender #cyberpunk #sciencefiction #novelle #julenissen #santaclaus #santa #cybersanta

 

Owl CrateDere som har fulgt med på bloggen en stund vet jo at jeg abonnerer på Japan Crate. Jeg har vel nevnt det i forbifarten, men har ikke skrevet så mye om at jeg også abonnerer på noe som heter Owl Crate. Tenkte jeg skulle tipse dere om den nå.

Owl Crate er vel inspirert av "ugleposten" fra Harry Potter. Det er en pakke som kommer en gang i måneden. Den inneholder en utvalgt bok og noe stæsj. Dette kan være alt fra figurer til smykker, te, postkort osv. Jeg har så langt bare mottatt to bokser, men det har vært noe spennende hver gang. Bøkene er i forskjellige sjangere hver gang, men de skal alle være Young Adult. Men som dere sikkert vet så er YA-bøker ikke noe å kimse av. Mange av de er svært gode og passer utmerket til voksne også. Harry Potter, Hunger Games, Percy Jackson og Divergent er jo noen gode eksempler på YA. Grunnen til at jeg ikke har skrevet så mye om Owl Crate tidligere er at noe av innholdet går til julegaver i år. Og vil ikke risikere å røpe noe her i tilfelle venner og familie titter innom bloggen.

Men jeg kan fortelle om noe av innholdet. I den første boksen (oktober) så var det med en bok av Mindy McGinnis. Anmeldelse av den kan dere lese her.

Boken i novemberboksen er Soundless av Richelle Mead. Den ser spennende ut. Det kommer selvsagt en anmeldelse her på bloggen når jeg har fått lest den.

Av stæsjet så skal dere få to eksempler.

Fra oktoberboksen så var det blant annet med luktkuler:Vampire's Lair-duft. Dere kan tro jeg hadde det gøy med den. Prøvde i alle fall. Lukten var ganske vanskelig å definere. Den var ikke ille, faktisk ganske behagelig, men uvanlig.

Jeg tok den med på jobben like før Halloween. Først hadde jeg det i en kopp og satte det foran en vifte for å spre ut i kontorlandskapet (uten å si noe selvsagt). Dessverre var det enten ikke kraftig nok, eller så er kontorlandskapet for stort. Det ble ingen effekt selv om jeg satt halve dagen og bare ventet på at noen skulle bemerke en rar lukt. Neste forsøk var å gjemme koppen med luktkulene ved en kollegas pult. Heller ikke det ga noen reaksjon. Dagen etterpå ga jeg opp og satte det frem på spiserommet slik at alle fikk lukte på det. Der ble lukten værende et par dager faktisk.

Fra novemberboksen så var det med en diger boks med te.Sleeping Beauty te faktisk. Virker spennende. Har ikke fått rotet meg til å smake så mye på den enda. Regner med det kommer et lite blogginnlegg om hvordan dette smaker litt senere.

Men det er mye mer i boksene. Og det bruker også å ligge med rabattkuponger fra nettstedene som selger disse tingene.

Man kan velge en, tre eller seks måneders medlemskap. Og selvsagt er det også mulig å gi Owl Crate i gave. Så hvis du kjenner en bokelsker og er usikker på hva du skal kjøpe, så er dette et godt tips. Eller det kan være en julegave til deg selv :)

Blir du fristet til å prøve så bruk gjerne denne linken når du bestiller. Da får jeg kanskje en vervepremie.

 

#bok #julegavetips #owlcrate #stæsj #te #lukt

1. desember

Bak den første luken lusker.... Neil Gaiman!Gaiman er en av mine favoritt-forfattere. Amerikanske Guder, Good Omens og Havet i Enden av Veien er tre bøker som burde være med på de fleste må-leses-lister. Andre bøker som jeg godt kan anbefale er Aldristeds, Stjernestøv og Kirkegårdsboken. Han har også skrevet tegneserier. Sandman-serien er jo legendarisk. Han har også skrevet noen av de mest minneverdige Doctor Who-episoden, som blant annet The Doctor's Wife.

Nicholas Was... var et dikt som Neil Gaiman skrev som et julekort. Det er et litt trist dikt, og kanskje ikke helt det som skal til for å komme i julestemning, men det er åpningen i årets juleantologi og da må vi ha det med. Hele diktet får du i youtube-videoen her:


#julekalender #dikt #poesi #julenissen #santaclaus #santa #neilgaiman #gaiman

Instagram

hits