Julekalender 2016 

I år som i fjor har jeg en liten adventskalender her på bloggen. Hver dag fremover så åpner jeg en "luke" med en eller annen form for juleunderholdning. Tar for meg julefilmer, julespesialer fra tv-serier og noe lesestoff med juletema. Dette som tips til de av dere som er ute etter noe som kan skape litt julestemning :)

For meg har adventskalendere alltid vært en del av julen. Da jeg var liten så fikk jeg hvert år en sånn sjokoladekalender (de billige som koster 10 kroner). Og det var alltid morgenens høydepunkt å få en bitteliten sjokoladebit før skolen.

Da jeg ble eldre og tjente penger selv, så oppgraderte jeg selvsagt til kalendere med mer spennende sjokolade i, som for eksempel Kinder-kalenderne.

I år har jeg virkelig slått på stortromma og kjøpt adventskalenderen til Craig Alibone, vår lokale chocolatier her i Bodø. Den var dyr, men med to konfektbiter hver dag så tror jeg den er verdt det. Regner med jeg legger ut et bilde, enten på snap eller instagram av hva som er i den første luken. Hvis jeg klarer å ta meg tid til å ta et bilde før jeg slafser i meg sjokoladen da ;)

Men jeg kan ikke dele sjokolade med dere som følger bloggen min, så i stedet får dere, som sagt, litt tips til juleunderholdning hver dag. Følg med på bloggen. For i morgen tidlig åpner jeg den første luken i bloggkalenderen min.

#julekalender #jul

Mystery Weekly Magazine November 2016 

Mystery Weekly Magazine er et månedlig krimblad fra Canada. Jeg har fått et gratis abonnement fra dem mot å skrive anmeldelser. Har litt dårlig samvittighet over at det er først nå jeg har fått lest novemberbladet (fikk desemberbladet på epost i dag!). Har mye å gjøre, både med jobb og med mine alt for mange hobbyer, så det gikk dessverre litt i glemmeboken. Men skal prøve å skjerpe meg heretter :)

Har i alle fall fått lest igjennom novemberbladet nå, og det er ett av de beste så langt.

Hovedhistorien, Terrible Tilly av Jack Teeny, er en skikkelig stemningsfull novelle om fire fyrvoktere alene på en øy. En av dem har tømt ut alt drivstoffet til fyret, så nå kan de ikke signalisere og hindre båter i å gå på grunn lenger. Men hvem av dem har gjort det? Og hvorfor? Likte denne veldig godt. Den hadde en litt skummel undertone i seg.

lighthouse
Licensed from: szefei / yayimages.com

 

Og så er det The Idiot's Guide to Killing Your Mother-In-Law av James Mathews. Den var for min del den aller beste historien i bladet. En nygift mann møter sin svigermor for aller første gang, og merker hatet hennes med en gang. Det er så intenst at han bestemmer seg for å drepe henne. Så snart som mulig, slik at hun ikke forsurer forholdet hans med sin nye og vakre kone. Denne var herlig innfløkt og tvisten kom overraskende og sjokkerende. I ettertid så tenker jeg at det var rart at jeg ikke så den, men novellen var skrevet så bra at jeg bare levde meg inn i historien. Kjempebra :)

Au Lait av Dan Crawford er en morsom vri på lampeåndhistorien. En dame finner en magisk swizzle stick som tilbyr henne tre ønsker. Og som alltid, så blir ikke ønskene oppfylt akkurat sånn som hun tenkte seg.

Plastic stirrer
Licensed from: eskaylim / yayimages.com

 

The End of the Road av Manny Frishberg har bittelitt sci-fi over seg. Og dere som følger bloggen vet jo at jeg liker litt sci-fi. Handlingen er satt på månen under testingen av et kjøretøy tiltenkt romforskning. Skal ikke røpe hva som skjer, men denne var skikkelig interessant.

Så er det JM Taylor sin Finder's Fee, hvor man lærer seg at om man finner masse penger inne i husveggen, så kan det ha konsekvenser.

Water Wolf av Kassandra Montag er en litt tristere historie enn de andre. Den handler om barn som forsvant mens de var ute og plukket bær. Flere år senere kommer en dame og hevder at hun er jenta som forsvant. Men er det faktisk henne, eller noen som bare later som?

Red berries
Licensed from: Igor Stramyk / yayimages.com

 

Har jeg fått med alle da? Ah, holdt på å glemme Encumbered av William R. Eakin. Er litt usikker på hvordan jeg skal beskrive den uten å røpe alt for mye. Den handler om en dame som har giftet seg mange ganger, selv om hun ikke liker å være bundet, eller "encumbered" som novellen heter.

Omslagsbildet, som jeg synes passer veldig godt til hovedhistorien, Terrible Tilly, er et oljemaleri laget av Edward Martin.

Alt i alt synes jeg dette var en av de beste utgavene av dette bladet jeg har lest så langt. Det har alltid vært gode historier å finne, men det har også ofte vært noen mindre gode historier også.

Ønsker du å lese dette, eller noen av de tidligere utgavene kan du gå på www.mysteryweekly.com. Ellers så selges de også hos Magzter eller Amazon. Liker du krim og mysterier, så anbefaler jeg at du prøver :)

#Magazine #litteraturblad #krim #novelle #krimblad #mysterier #mysteryweekly #mysteryweeklymagazine

 

Vinland Saga 

Denne var kjempebra!

I kveld har jeg lest den første boken i Vinland Saga av Makoto Yukimura. En japansk manga om vikinger.

Thorfinn vokste opp på Island sammen med sin far, Thors. Der hørte han Leif Eriksson fortelle om Vinland, landet han oppdaget på den andre siden av havet. Men når danske vikinger dukker opp og krever at faren tar opp sverdet og blir med i en krig, forvandles livet til Thorfinn for alltid. Faren blir lurt og drept av bandittlederen Askeladd.

Nå er Thorfinn voksen og litt av en kriger. Og han tjener i Askeladds bande som er lokalisert i Danmark. Målet hans er å drepe Askeladd, men det må gjøres med ære i en duell. Det er ikke nok å bare ta ham mens han sover. Men først må Thorfinn bli sterk nok til å klare det. Da er det greit å øve seg mot franskmennene.

Vi blir også litt kjent med ei slavejente ved navn Hordaland (jeg synes navnene er skikkelig morsomme til tider).

Tegningene er helt nydelige. Og det er ingen hornhjelmer å se. Makoto Yukimura har tydeligvis gjort flittig research for å få ting så autentisk som mulig. Selv om dette er en manga med påfølgende overmenneskelig slåssing til tider, så virker våpen og rustninger å være veldig lik de som vikingene faktisk brukte. Ser bak i boken at Yukimura til og med dro til Island mens han gjorde research til denne mangaen.

Jeg angrer på at jeg ikke kjøpte bok 2 samtidig, for jeg har veldig lyst til å lese videre. Vinland Saga er litt mer voksen enn Naruto og One Piece, men den har likevel litt av den samme sjarmen som de. En ung helt med tragisk fortid, en legendarisk far å leve opp til og en kjempesterk fiende han må bli god nok til å overvinne. Jeg ble oppslukt i historien med en gang og leste igjennom hele boken på en gang. Ser på nettet at denne får veldig gode anmeldelser fra de fleste, så det er ikke bare jeg som blir gira over vikingtemaet. For den er skikkelig bra skrevet. I tillegg til hevn-historien så er det nok av andre intriger å ta for seg. Både innad mellom vikingklanene, men også mellom vikingene og resten av verden (Frankrike i dette tilfellet). Man kan nesten si at dette er som en mellomting mellom One Piece og tv-serien Vikings.

Hvem hadde trodd at japansk tegnekunst og norrøn vikingkultur skulle smelte så bra sammen? Gleder meg skikkelig til å ta fatt på fortsettelsen.

#manga #bok #japansktegneserie #tegneserie #viking #island #Danmark #Frankrike #norrøn #vinland #vinlandsaga #makotoyukimura #kodansha

Mercury Swings 

For en tid tilbake så leste jeg Starship Grifters av Robert Kroese. Jeg likte sci-fi komedien hans og fant ut at jeg skulle lese mer av hva han hadde skrevet. Så nå har jeg lest novellen Mercury Swings.

Engelen Mercury jobber for apokalypsebyrået. Deres jobb er å sørge for at den himmelske plan går som planlagt. Noe den ikke helt har gjort i dette tilfellet. Mercury blir sendt til Eufrates-elven hvor det har blitt åpnet en jazzklubb. Nå er jo det i seg selv ikke så farlig, bortsett fra at dette er i tiden da området het Mesopotamia, og jazz skal ikke bli oppfunnet før 3800 år senere.

Dermed må Mercury ordne opp. Han later som om han er en talentspeider fra Babylon og prøver å få med seg saksofonisten som står bak det hele. Han skal nemlig hentes opp tidligere slik at jazzen ikke skal forstyrre den himmelske planen.

Novellen er litt for kort, for jeg får lyst til å lese mer. Den herlige humoren som jeg husker fra Starship Grifters er også å finne her. Jeg må se til å få lest de andre Mercury-bøkene også. Denne novellen var visst ment for å gjøre ventingen på den andre Mercury-boken lettere å håndtere. Hører veldig mye bra om den første. Basert på det vi får i den novellen her så er det nok masse sprø humor og gale ablegøyer i vente i bøkene.

Dette handler jo om engler og Guds plan for jorden, så om du ikke tåler at det blir brukt på humoristisk vis, så bør du kanskje styre unna denne. Men hvis du tåler det, så kjør på. Selv om det nok kanskje er best å lese den første boken, Mercury Falls, først. Jeg gjorde ikke det og det gikk greit å lese likevel, men ser på nettet at det er anbefalt.

Men det er en løs tråd som bekymrer meg litt. Hva skjedde med geita Taco? Jeg har bange anelser... ;)

#novelle #Mercury #jazz #Mesopotamia #eufrates #robertkroese #engel

Rogue Salvage 

Jeg fikk en digital versjon av denne tegneserien tilsendt for noen dager siden. Rogue Salvage er skrevet av Ben King og Michelle Faye mens Bokuman har tegnet. Kom over denne på Kickstarter og støttet med tre dollar. Det så jo ut som den handlet om to hyggelige damer så ble nysgjerrig :)

Rogue Salvage handler om to søskenbarn som jobber med salvage, altså de finner vrakede romskip og selger alt av verdi som de finner. Etter litt vennskapelig morgenkrangel, hun ene får sølt melk på blusen sin og den blir litt gjennomsiktig (hirr, hirr), så ankommer de The Fluffy Bunny Expanse, hvor de finner et romskip å undersøke.

Begge to er såpass topptunge at de ikke helt får igjen glidelåsen på romdraktene sine, men det gjør ikke så mye. De drar ut på eventyr og hilser på space zombies og andre monstre likevel :)

Tegningene er skikkelige stilige. Fargerike og veldig pene å se på. De nærmer seg kanten litt til tider, men er langt unna å gå over, om dere skjønner hva jeg mener.

Jeg syntes denne var skikkelig trivelig og morsom jeg. Bare synd at den var litt vel kort. Håper de lager fortsettelsen. Men i og med at de har publisert tegneserien selv og fått den finansiert gjennom Kickstarter så er jo ikke det garantert. Det spørs vel om de syntes det var gøy nok til å overveie alt arbeide med folkefinansieringen og det å ordne publiseringen selv.

Er litt usikker på hvordan man kan få lest denne hvis man ikke var med på kickstarteren. Har googlet litt men har ikke funnet noe utsalgssted, verken digitalt eller papirbasert, hvor man får kjøpt denne. Er også mulig at den biten ikke er på plass enda.

#tegneserie #roguesalvage #sciencefiction #kickstarter #bokuman

Svartsjøen episode 6 

Viaplay hadde visst litt tekniske problemer i går. Jeg fikk ikke sett den sjette episoden av Svartsjøen før i dag etter jobb. Det kommer spoilere forresten, så hvis du ikke har sett episoden, eller serien, så les videre på eget ansvar.

Det første inntrykket jeg får etter å ha sett episoden var at den føltes mye kortere enn de andre. Jeg tror ikke den var det, men er litt usikker på hvorfor den føltes kortere. Kanskje fordi spenningsnivået stadig øker mer.

Forrige episode endte jo med at Osvald ble funnet død i kjelleren og Lippi spiddet seg selv på noe jernskrap. Hanne, Mette og Frank har kjørt seg fast i snøen og har det farlig kaldt.

Johan slår opp kjellerdøren med øks (lurer litt på hvorfor de ikke brøt den opp tidligere egentlig) og finner Lippi og Osvald. Elin virker helt fjern.

Hanne går etter hjelp og finner skutergutten Jostein. Han får ikke plass til alle på skuteren, så han kjører først Hanne og Mette tilbake til hotellet, og så drar han tilbake etter Frank. Frank sliter tydeligvis med noe, for han skriver "förlåt" på bilvinduet og prøver å ta selvmord ved å kle av seg og gå ut i snøen. Jostein stopper ham i siste liten.

Elin låser ute Hanne og Mette når de kommer tilbake til hotellet, så Johan må slippe dem inn. Elin hevder å ikke huske dette senere. Mette (tror hun er lege men klarer ikke å huske om det faktisk er blitt sagt) hjelper til med Lippi. De får ham løs fra jernskrapet og får ham i seng. Han må sys, men av en eller annen grunn så drar de ikke til sykehuset eller ringer etter hjelp. De må fikse noen greier (uvisst hva) før de tar ham til sykehuset.

Ja, strømmen har jo gått og Johan sliter litt med å få i gang generatoren. Dag, broren til Jostein, krever 10 000 kroner for å starte generatoren for ham. Etter litt om og men går Johan med på å betale, og Dag trykker elegant på startknappen. Flaut.

Hanne drar med seg Mette ned i kjelleren for å utforske mer. De finner et rasekort i hånden til Osvald, noe som beviser at også han har vært inne i det hemmelige rommet. Det virker som om det var han som angrep Hanne der tidligere. Forbannelsen gäädek jäämit betyr jo drep eller bli drept. Både Jessan og Osvald (muligens) prøvde å drepe noen, fikk det ikke til, og falt om døde. Det kan jo virke som om forbannelsen har noe for seg. Og vi har jo sett at Elin også har fått rødøye. Hmm.

De danske jentene finner masse papirer i det hemmelige rommet. Det virker som om noen har drevet med raseforskning (i forhold til samer) i all hemmelighet der. De finner også et barnerom. Hanne er overbevist om at det er denne Mikkhel som har bodd der. Hun prøver å få noe informasjon ut av Erkki, men gamle Nils Ole Oftebro er sur for at han fikk sparken som vaktmester og nekter å si noe nyttig.

Det blir forresten enda mer tydeligere at Erkki og de to skutergutta driver med noe muffens. De vil jo ha partysvenskene vekk derfra. Faktisk blir Dag veldig sint på sin bror Jostein over at han valgte å redde de tre som holdt på å fryse i hjel i den krasjede bilen.

Mens Frank sover og prøver å komme seg fra opplevelsen i snøen, går Elin bort til ham med en kniv. Har hun tenkt å drepe ham? Før vi får svar så dukker Johan opp. Han tar fra henne kniven og lurer på hva hun driver med. Hun stikker av, og Johan (den idioten!) bare avfeier det hele som noe tull og virker å glemme hele greia.

Big mistake!

Elin går så bort til Lippis rom og kveler ham med en pute.

Ja, da må vi bare vente til neste torsdag for å få sett neste episode. Det skal være bare åtte så avslutningen må komme snart. Er bittelitt skuffet over denne episoden. Den var bra altså, det er ikke det. Men teaseren på slutten av forrige episode fikk det til å virke som om det kom til å bli mye mer action denne gangen. Får se hvordan det går i neste episode. Jeg har på følelsen av at det kommer til å bikke over for Dag snart, og da spørs det ikke om tempoet øker mer. Han har jo tross alt en pistol. Og det blir interessant å se om Jostein velger familien sin over den danske jenta han så smått har begynt å like når den store og trolig uunngåelige konfrontasjonen endelig kommer. Og om Hanne velger Jostein over partysvensken Johan.

Hva tror dere?

#viaplay #svartsjoen #svartsjon #tv #tvserie

På vei mot Armageddon 

Armageddon Bound er den første boken i Demon Squad serien til Tim Marquitz. Dette er en slags urban fantasy bok om engler og demoner. Hovedpersonen Frank Trigg (Egentlig Triggaltheron) er en halvdemon og faktisk nevøen til selveste Lucifer. Faktisk ble han en gang tilbudt å være antikrist men takket nei.

Nå er det slik at Gud og Djevelen (Lucifer) ble venner igjen og begge har nå forlatt jorden. Dermed er det en masse engler og demoner som står lederløse og forvirrede igjen. Så begynner de å kjempe seg imellom, og med hverandre, for alle vil jo selvsagt være den nye sjefen. Og kampene sprer seg selvsagt til jorden også.

Frank jobber for en hemmelig organisasjon (DRAC) som beskytter menneskeheten mot dette. Samt holder det hemmelig så folk ikke vet hva som faktisk foregår. Og når demonen Asmoday (med hjelp fra en overraskende overløper-engel) setter i gang en skummel plan for å starte Armageddon, må Frank og hans venner i DRAC gi sitt alt for å stoppe dem.

For meg så var denne boken helt okay. Den er litt som min fars gamle westernbøker. Den leverer det som forventes og ikke noe mer. Det er action, magi, monstre og hele verden står på spill. Det er litt Buffy (selv om hovedpersonen her er mann), litt Dresden Files og litt Constantine mikset med Marquitz egen stil. Hvis du liker overnaturlig action og tåler at religion tolkes litt annerledes så for all del prøv denne. Det finnes mye rart i denne sjangeren (engler og demoner urban fantasy, usikker på om det finnes noe annet ord for den), men Armageddon Bound er langt fra det verste man kan lese på.

Det har blitt 10 bøker i serien nå, og jeg har lest masse gode anmeldelser. Kan tenke meg at denne serien blir bedre etter hvert som dens mytologi blir mer etablert og man blir enda bedre kjent med folkene i den. Den første sesongen av Buffy var jo langt i fra den beste av dem den heller :)

#bok #bokanmeldelse #demonsquad #timmarquitz #engel #demon #Armageddon #armageddonbound

Dawn of Procyon 

Dawn of Procyon er en science fiction roman av Mark R. Healy. Den er satt i en fremtid hvor menneskheten er i krig med noen mystiske romvesener kalt Argoni.

Landry Stanton er en mekaniker på den øde planeten Procyon A. Atmosfæren er dødelig og planeten er egentlig ubeboelig, men det er en base der hvor marinesoldater sendes til og fra i den evige krigen mot Argoni. Evig og evig, men det har blitt 17 år siden romvesnene og menneskene først møttes.

Landry går med på å hjelpe en kompis med et litt lyssky ærend. Pilotkompisen og Landry "låner" et skip og drar avgårde for å finne en lagermodul som Gus la igjen ved forrige oppdrag. For hvis den blir borte vil Gus få sparken og bli sendt hjem til Jorden. De fjerner transponderen og flyr lavt for å unngå radaren. Og krasjer.

Landry er den eneste overlevende. Romskipet er et vrak, han har ingen måte å kontakte basen på, oksygentanken hans vil ikke holde særlig lenge, og jammen er det ikke en argoni som løper rundt i nærheten også.

Boken følger også Cait, som tar over Landrys jobb etter at han forsvinner, men det er Landrys kamp for overlevelse som interesserer mest. På mange måter så minner den meg om The Martian (om du ikke har lest den fantastiske boken så har du sikkert sett filmen). Måten Landry hele tiden kommer opp med tekniske løsninger for å klare seg litt lenger. Og selv etter 17 år med krig, så vet man svært lite om argoniene. Når Landry lærer seg en del om dem, så er det jo enda viktigere at han overlever og klarer å formidle denne informasjonen. For argoniene er enda farligere enn de hittill har trodd.

Boken føles som starten på en serie. En meget bra sådan. Jeg har ikke hørt noe om når en eventuell oppfølger kommer, men Mark R. Healy har skrevet på bloggen sin at han planlegger en trilogi. Blir spennende å se hva som skjer videre.

Hvis en litt mer sci-fi versjon av The Martian høres interessant ut, så les Dawn of Procyon.

#bok #bokanmeldelse #sciencefiction #dawnofprocyon #markrhealy #futurehousepublishing

Marvel-tegneserier Januar 1966

Som dere sikkert vet så driver jeg med å lese igjennom alle Marvel-tegneseriene i den rekkefølgen de ble gitt ut. Jeg begynner nå på en ny årgang da jeg har kommet til bladene som ble utgitt i januar 1966.

For å få lest bladene så har jeg et abonnement på Marvel Unlimited, som gir meg tilgang til massevis av digitale tegneserier som Marvel har utgitt. Det er ikke alle som ligger der, men de fleste (av de relevante) fra 60-årene er der så stort sett får jeg lest de jeg vil. De legger også til både nye og gamle tegneserier hver uke, så databasen vokser hele tiden.

Men nok om det. Her er de 13 tegneseriebladene som Marvel ga ut i januar 1966:

Kid Colt Outlaw nummer 126Steve Skeates og Jack Keller

Det er lite av western-bladene hos Marvel Unlimited, så dette har jeg ikke fått lest. Men det er superhelt-historiene jeg er interessert i så det gjør ikke så mye.

Tales to Astonish nummer 75Stan Lee, Gene Colan, Vince Colletta, Jack Kirby og Mickey Demeo

The Leader er død og Hulken er i besittelsen av maskinen til The Watcher. Maskinen som skal inneholde all kunnskap i universet. Hulken er jo selvsagt ikke feig, så han tar den på og får et glimt av at Rick Jones er i trøbbel og trenger hjelp. The Watcher, som har sverget å ikke blande seg inn i historiens gang, blander seg litt inn i historiens gang ved å hjelpe Hulken med å se dette. Men på vei til Washington blir Hulken angrepet av militæret, anledet av den meget hissige General Ross.

Namor har gitt opp sin søken etter Neptuns Trefork for å hjelpe Dorma, som krigsherre Krang kastet ned til The Faceless Ones. Neptun blir imponert av dette og gir Namor tridenten sin. Da gjenstår det bare for Namor å dra hjem til Atlantis og ta kronen fra krigsherre Krang og hans hær.

Two-Gun Kid nummer 79Larry Lieber og Dick Ayers

Dette bladet er heller ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited.

Amazing Spider-Man nummer 32Stan Lee og Steve Ditko

Tante May er skikkelig syk og legene sier at hun har fått radioaktivitet i blodet. Sist hun var syk fikk hun jo en blodoverføring fra Peter og det er slik hun fikk radioaktiviteten hans i seg. Husk at dette er før HIV og AIDS ble kjent så de var kanskje ikke så nøye med blodtesting. I hvert fall ikke i tegneseriene. Peter søker hjelp hos Dr. Connors (vitenskapsmannen som forvandlet seg selv til et øglemonster) og de bestiller et radioaktivt stoff som kan hjelpe.

Men Master Planner, den mystiske lederen for den nye skurkebanden som har herjet i byen, stjeler stoffet. Dermed går Spider-Man bananas og banker opp alle skurker han finner i håp om å finne et spor til Master Planner sin base. Til slutt gjør han det og det viser seg at Master Planner er ingen ringere enn selveste Otto Octavius, eller Doctor Octopus som skurkenavnet hans er.

Hele greia ender i en kliffhænger hvor Spider-Man sitter fast under noe maskineri mens en lekasje i taket sakte men sikkert fyller rommet med vann...

Og ja, i såpeoperadelen av historien så var Peter slem mot Betty Brant for at hun skulle slå opp med ham, for hun har sagt til Peter at hun hater Spider-Man og han vil ikke la henne få vite hvem han er. Personlig hadde jeg tatt sjansen og fortalt henne likevel, men ikke sikkert at det hadde gått noe bedre det heller.

Fantastic Four nummer 46Stan Lee, Jack Kirby og Joe Sinnott

De Fantastiske Fire kjemper mot Inhumans, som etter hvert viser seg å være en annen rase (med superkrefter) som i skjul lever på jorden sammen med menneskene. Lederen deres, Black Bolt, er supersterk og gir Thing en real kamp. Det er rett og slett helt på nippet til at Fantastic Four taper. Men disse Inhumans har også noen de er redd for: The Seeker. Denne mystiske fyren fanger Triton (en av Inhumans) og han bryter seg også inn i Baxter bygningen hvor Fantastic Four har basen sin. Der finner han den bedøvede Dragon Man (hvordan bedøver man en androide?). Han tror Dragon Man også er en Inhuman og kidnapper ham. Noe han kanskje angrer på når den mektige Dragon Man til slutt våkner.

Millie the Model nummer 134Stan Lee og Stan Goldberg

Dette bladet er heller ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited.

Strange Tales nummer 140Stan Lee, Don Heck og Steve Ditko

Nick Fury og han SHIELD soldater er i ferd med å beseire Hydra, den internasjonale kriminelle organisasjonen som vi ha verdensherredømme. Lederen til Hydra avsløres (han er sekretær) og Tony Starks vidunderoppfinnelse, The Braino-Saur (fantastisk navn), brukes til å uskadeliggjøre betatronbomben til Hydra.

I og med at Baron Mordo ikke klarte å beseire Doctor Strange så har Dormammu fått nok. Han utfordrer Strange til en duell. Dette foran en bråte med dimensjonsherrer. Dette for å vise en gang for alle at Dormammu er den store og sterke som alle må passe seg for. Denne slutter med en liten kliffhænger.

Tales of Suspense nummer 73Stan Lee, Roy Thomas, Flo Steinberg, Adam Austin, Gary Michaels, Sol Brodsky, Marie Severin, Jack Kirby og George Tuska

Happy Hogan har forsvunnet fra sykehuset. Et hovavtrykk i vinduskarmen røper at det er The Dark Knight som har gjort det. Iron Man sporer ham opp og får det overraskende vanskelig med å beseire ham. Han klarer til slutt å få reddet Happy, men er selv på dødens rand når historien slutter. Kliffhænger time.

Captain America prøver fortsatt å stoppe Sleeper-robotene som Red Skull lagde under krigen. Den andre roboten er nå aktivert og kobler seg sammen med den første. Litt sånn Power Rangers stil over disse robotene. Litt merkelig at ikke nazistene brukte dem til å vinne krigen med en gang. Virker bare rart at de gravde dem ned for å aktiveres tjue år senere.

Daredevil nummer 12Stan Lee, Jack Kirby og John Romita

John Romita (nå kjent som senior da junior også har begynt å tegne) er med for første gang i en Marvel-tegneserie.

Matt Murdock tar seg ferie og bestiller seg en billett på et cruiseskip. Han trenger å komme bort litt fra kjærlighetskvalene med triangelet mellom ham, Foggy og Karen. Men dette er en Marvel-tegneserie, så da blir det selvsagt ingen avslappende ferie. Lord Edgar Parnival Plunder, kalt The Plunderer, og hans sjørøvere angriper cruiseskipet. Matt tar på seg Daredevil-drakta (er det ingen som da begynner å lure på hvem av passasjerene han er?) og kjemper, men det er for mange sjørøvere. Imponert over hans mot og slåssing, tar Plunderer Daredevil med på sjørøverskipet sitt. Det er forresten en ubåt i forkledning. Plunderer vil at Daredevil skal bli med i mannskapet hans.

I ubåten drar de til The Savage Land, hvor Ka-Zar bor. Han er jo Marvels versjon av Tarzan. I stedet for en sjimpansevenn så har han sabeltanntigeren Zabu, og jungelen i The Savage Land er full av dinosaurer. Ka-Zar angriper inntrengerne i hans domene. Og han denger Daredevil lett. Men Ka-Zar husker andre kostymekledte mennesker (han møtte jo X-Men i X-Men nummer 10) og lurer på om ikke Daredevil kanskje også er snill. Så villmannen i lendeklede tar med seg den bevisstløse Daredevil til hulen sin.

Jeg håper virkelig at dette ikke er starten på en yaoi.

Journey Into Mystery nummer 124Stan Lee, Jack Kirby og Vince Colletta

Doktor Donald Blake avslører nå til sykesøster Jane Foster at det er han som er tordenguden Tor. Det liker ikke Odin noe særlig. I Asia så driver heksedoktoren som fant nornesteinen og erobrer med sin hær. Han kaller seg The Demon og folk begynner å sammenligne ham med Genghis Kahn. I Olympus så bestemmer Zeus seg plutselig for å sende Herkules til jorden. Dermed spørs det nok om ikke Tor og Herkules braker sammen igjen, slik de gjorde i Journey Into Mystery Annual nummer 1.

X-Men nummer 16Stan Lee, Jack Kirby, Jay Gavin og Dick Ayers

Avslutningen på den første Sentinels-sagaen. Sentinels er roboter som Bolivar Trask lagde for å bekjempe "mutant-trusselen". Men robotene bestemte seg for at den beste måten å gjøre det på var å herske over menneskeheten. X-Men kjemper tappert mot robotene, men det er Prfessor X som til slutt finner en krystall som forstyrrer signalene deres. Master Mold, lederen for Sentinels, tvinger Bolivar Trask til å lage enda flere Sentinels, men Trask finner sin samvittighet og ofrer livet sitt for å ødelegge Master Mold.

Avengers nummer 24Stan Lee, Don Heck, Dick Ayers og Stan Goldberg

Avengers er i fremtiden hvor de kjemper mot Kang the Conqueror. Men Kang er forelsket i prinsesse Ravonna, som hersker over planeten han prøver å erobre. Det oppfatter hans generaler som en svakhet og de går mot Kang. Avengers og Kang inngår en midlertidig våpenhvile og slår seg sammen mot de opprørske generalene. Ravonna, som tidligere har hatet Kang, innser plutselig at hun elsker ham. Så når alt er over sender Kang Avengers tilbake til nåtiden igjen og er klar for bli snill. Men like etterpå kommer en av generalene seg løs og skyter Ravonna. Noe sier meg at det fører til at Kang blir slem igjen. Han dukker nok opp snart for å lage bråk igjen.

Sgt. Fury and His Howling Commandos nummer 26Stan Lee, Dick Ayers og Carl Hubbell

Dette bladet savner jeg. De første bladene til denne serien ligger på Marvel Unlimited så forhåpentligvis vil resten bli lagt til etter hvert. Synes denne serien var veldig bra. Har virkelig lyst til å få lest hva det er Dum-Dum Dugan og Nick Fury har rotet seg borti denne gangen.

#marvel #tegneserie #stanlee #namor #submariner #dorma #krang #Neptun #brucebanner #hulk #rickjones #leader #watcher #glentalbot #bettyross #generalross #thunderbolt #nickfury #Shield #colonelfury #dumdumdugan #gabrieljones #hydra #doctorstrange #ancientone #baronmordo #dormammu #donaldblake #thor #janefoster #odin #demon #Zeus #Hercules #tonystark #ironman #happyhogan #blackknight #captainamerica #steverogers #peterparker #spiderman #auntmay #jjonahjameson #bettybrant #doctoroctopus #avengers #hawkeye #scarletwitch #Quicksilver #kang #mattmurdock #daredevil #plunderer #kazar #zabu #savageland #fantasticfour #reedrichards #humantorch #thing #susanstorm #inhumans #dragonman #seeker #gorgon #triton #blackbolt #karnak #medusa #Crystal #lockjaw #xmen #professorx #charlesxavier #beast #iceman #jeangrey #cyclops #angel #sentinels #mastermold #bolivartrask

Ikke gå alene ned i kjelleren! 

Oi oi oi, nå har det blitt skikkelig grøsserstemning i Svartsjøen. Den femte episoden ble lagt ut på Viaplay i dag og nå begynner det virkelig å ta seg opp. Spoilervarsel forresten. Har du ikke sett episoden eller serien, så les videre på eget ansvar.

Forrige episode endte jo med at Hanne gikk alene ned i kjelleren for å lete etter det skjulte rommet. Alene! Hvorfor i all verden gjør folk det i skumle filmer og serier? Vel, det går jo som forventet. Hun finner et mystisk kontor nede i kjelleren og blir straks angrepet av noen i mørket. Etter en hesblesende flukt gjennom kjeller og sjakter, så kommer Hanne seg opp og bort til søster Mette og kjæreste Johan. De eneste som vi har sett samtidig og vet at ikke var den som prøvde å drepe Hanne i kjelleren.

Mens en opprørt Hanne forklarer hva som har skjedd, så kommer Lippi og spør etter roastbeef, og Frank kommer utenfra og sier han har pisset. Elin (som også har fått rødøye nå) og Osvald er ikke å se noen steder. Nå vil Hanne hjem, og Johan viser seg som en skikkelig dassrull. Han vil bli og det virker nesten som om han ikke tror henne.

Og det er ingen som ringer politiet! De bare snakker om å gjøre det.

Kjellerdøren er låst, og utgangen Hanne kom igjennom låste hun med armbåndet sitt. Dermed er angriperen trolig i kjelleren enda. Johan blokkerer døren med en stol og tenker å holde skurken der nede til politiet kommer. Men i stedet for å ringe politiet så går alle rundt og leter etter Elin og Osvald. Elin kommer til rette, men Osvald er fortsatt forsvunnet. Johan insisterer på at de ikke kan dra før de finner Osvald, men Hanne har fått helt nok.

Det er vel bare Johan selv som er overrasket over at Hanne legger igjen forlovelsesringen på rommet deres.

Frank, som jo fortsatt er opprørt etter at Jessan døde i forrige episode, har også fått nok. Han har pakket sammen og skal kjøre hjem i bilen sin. Hanne og Mette sitter på. Dermed er det bare Johan, Lippi og Elin igjen, og de fortsetter letingen etter Osvald.

Et lite stykke unna er jo de to norske skutergutta. Det blir mer og mer tydelig at de driver på med noe kriminelt. Og en telefonsamtale avslører at de skal levere noe til noen som snakker engelsk. Men først må de bli kvitt folkene i skihotellet. Dag har en pistol og vil gå bort dit og ordne opp med en gang, men Jostein ber om to timer til å forsøke sin metode. Hva nå det er.

På bilturen hjemover så går det selvsagt galt. Hanne hallusinerer en liten gutt på veien (hennes døde bror?) og får bilen til å krasje i en snøfonn. Der sitter de bom fast. Uten telefon, med kanskje to timer bensin i bilen og med godt over 30 minusgrader. Ai ai ai. De ligger godt an til å fryse i hjel, men siden Hanne (hovedpersonen i serien) er der, så skjer det nok ett eller annet som redder dem. Kanskje er det Josten som kommer forbi. Det får vi ikke vite før i neste episode.

På hotellet så prøver Elin seg på Johan igjen, og siden han nettopp har kranglet med Hanne, så blir han med på smaskingen. I hvert fall til strømmen går. Johan prøver å få generatoren i gang, men er ikke noe særlig teknisk anlagt. Og Erkki var han jo skikkelig stygg med i forrige episode, så han vil ikke spørre Nils Ole Oftebro om hjelp.

Strømmen går også hjemme hos skutergutta hvor Dag ikke lenger får spille playstation (han spiller Dead Island ser det ut til). Han prøver å få kontakt med Jostein på walkie talkien sin, men hører ikke noe fra ham. Dermed tar han frem pistolen og begir seg bort til skihotellet han også.

Og så er det Lippi da. Han satt jo utenfor kjellerdøren og holdt vakt (dette var før strømmen gikk) da han hørte noen rop og noe som hørtes ut som slag fra bak kjellerdøren. Han var overbevist om at det var Osvald som var i trøbbel, men Johan nektet å låse opp kjellerdøren. Så Lippi forlater sin post og drar på leting etter sjakten hvor Hanne kom seg ut fra.

Han fjerner armbåndet og klatrer ned. Igjen er det en tulling som drar alene i den mørke og skumle kjelleren. Alene! Når skal de lære?? Fyren har jo ikke noe våpen en gang, og så drar han ned i kjelleren hvor han tror Osvald holder på å bli angrepet. Selv om Osvald jo er elskeren hans og følelsene sikkert er intense, så burde han jo i det minste ha tatt med seg noe våpenaktig.

Først så finner Lippi brillene til Osvald, og så finner han Osvald selv like ved kjellerdøren. Osvald ser ganske så død ut. Og jeg tenker med en gang på Jessan. Det blir ikke bekreftet (enda) men min teori er at Osvald ble besøkt av denne äphar-ånden og fikk forbannelsen gäädek jäämit (drep eller bli drept). At det var Osvald som prøvde å drepe Hanne i kjelleren, og når hun kom seg unna så var det hun som strøk med.

Men det er også to ting som kan bety at det ikke er slik også. Først, når Hanne flyktet gjennom sjakten så var den ganske så smal, og Osvald er jo en diger kar. For meg så det ut som om det ville vært umulig for ham å komme seg gjennom fallemmen og tunellen med alle de rørene under hotellet. For det andre så var det jo noen som stod der og så på Lippi (vi så bare hånden). Hvem er det? Er det Jostein som har kommet seg inn gjennom en annen hemmelig inngang? Eller er det Erkki? Eller er det faktisk en gærning som bor i kjelleren og hele denne spøkelsesgreia er bare oppspinn? Det er ikke så mange episoder igjen nå, så vi får nok endelig svar snart. Håper jeg.

Men det er ikke helt over. For akkurat som med Hanne, så straffer det seg for Lippi også når han går alene nedi kjelleren. Han faller og spidder armen sin på et metallstykke. Der sitter han fast og skriker etter hjelp. Den mystiske mannen står bare der og ser på ham, og jeg føler intenst at fyren kommer til å ta livet av Lippi nå.

Men Johan, som fortsatt prøver å få generatoren i gang, hører ropene til Lippi. Han får ikke opp kjellerdøren og henter en øks. Der slutter det. En skikkelig kliffhængerslutt.

Det blir lenge å vente til neste torsdag nå. Vil den mystiske mannen i kjelleren drepe Lippi, eller vil Johan få opp døren tidsnok? Og hva skjer når Dag med pistolen dukker opp? Vil Hanne, Mette og Frank fryse i hjel?

Hva synes dere? Dette blir bare mer og mer spennende, ikke sant?

#viaplay #svartsjoen #svartsjon #tv #tvserie #grøss

Ähpar eller ikke ähpar. Det er spørsmålet

  

Den fjerde episoden av Svartsjøen er nå blitt tilgjengelig hos Viaplay. Spoilervarsel, forresten. Hvis du ikke har sett episoden (eller serien) så les videre på eget ansvar.

På slutten av forrige episode ble det jo svært så dramatisk. Og det så virkelig ut som om Frank kom til å stryke med. Med nei da.

Hanne og Johan hører bråket og stopper den gale Jessan fra å drepe Frank. Hun er helt forstyrret, men er hun bare gal eller besatt av en ähpar? De binder henne fast og ringer politiet, som ikke kan komme før neste dag. Sånn er det når man er langt ute i villmarken i et skummelt og forlatt skihotell.

Personlig begynner jeg å heller mer og mer mot spøkelsesteorien, men fortsatt er den ikke helt bekreftet. Det kan fortsatt være naturlige forklaringer på alt. Når Hanne besøker den pensjonerte politimannen igjen så får vi jo også vite at Helgesen, mannen som drepte familien der 20 år tidligere kanskje er i livet. Han skal ha druknet seg i Svartsjøen, men liket ble aldri funnet. Kanskje er det han som dunker nedi kjelleren?

Forresten. Var det bare meg, eller så det ut som om videoomslaget var tomt når hun ga det til den pensjonerte politimannen? Han reagerte jo ikke på det, men jeg synes virkelig at det ikke lå noen kassett inni der. Merkelig.

Mens de venter på politiet så ber Jessan om litt vann og Hanne (i et øyeblikk av total dumskap) går inn alene til Jessan. Jessan forteller henne at det er en forbannelse på hotellet. Når ånden Mikkhel inntar deg, så må du enten drepe noen eller dø selv. Det er det ordene gäädek jäämit betyr. Deretter låser hun seg inn på badet.

Når så politiet endelig kommer, må de bryte opp baderomsdøren og der ligger Jessan død. Da var det hun som strøk med først. Det hadde jeg ikke forventet. Politiet kaller det for selvmord og drar sin vei med liket. Igjen sitter to danske søstre og en gjeng partysvensker sjokkerte. Johan presser dem til å bli på stedet, for han ønsker fortsatt å kjøpe hotellet og bli rik. Hanna er nå overbevist om at stedet er hjemsøkt, og ønsker å dra hjem. Faktisk så virker Hanna litt gal og besatt til tider hun også. Hun slo meg som alt for ivrig etter å etterforske hjemsøkingen og å finne ut hvem denne Mikkhel er. Barna som ble drept der 20 år tidligere var jo to jenter. Så hvem er denne Mikkhel?

Mette, søsteren til Hanne, avslører også at hun hadde vært gravid og mistet barnet. Det er derfor kjæresten forlot henne og at hun nå hele tiden løper rundt og formaner om ting. Dere husker vel at Mette så at Johan og Elin kysset tidligere, og hun tok seg en prat med Johan om det. Nå ser hun Hanne og skutergutten Jostein kysse, og tar seg en prat med Hanne om det.

Apropos skuterguttene. De snakker om å spe på med spøkelseshistorier for å skremme vekk gjengen. Det er jo nok et hint om at det faktisk ikke er noe spøkelse der.

Ellers så har jo Osvald og Lippi et hemmelig homoseksuelt forhold. Osvald ønsker å stå frem mens Lippi ønsker å holde det hemmelig, noe som skaper litt amper stemning mellom de to. Osvald virket jo forresten som om han var i en slags transe på slutten der. Akkurat slik som Jessan var tidlig i serien. Er han den neste til å gå bananas? Det er et steg mot spøkelsesteorien igjen.

Det trodde jeg forresten den der skumle drømmen til Hanne var også. Men så våknet hun. Og så var gulvet vått og igjen trodde jeg at nå var det spøkelser her, men så ser jeg vannglasset som hadde veltet. Og da kan man jo tenke at lyden av det skapte drømmen til Hanne. Det er masse sånne ting i denne serien. De prøver å lure oss hele tiden.

Mot slutten så har Johan (sikkert sammen med sin rike far) kjøpt hotellet. Han er skikkelig utidig og frekk mot Erkki som jo har vært vaktmester der i over 20 år. Når Erkki tilbyr seg å fortsette i jobben får han sparken av Johan. Noe sier meg at han kanskje kommer til å angre på det. Jeg har egentlig aldri likt Johan noe særlig, og oppførselen hans her hjelper ikke på inntrykket mitt.

Og helt til slutt så er det jo den permen som hele tiden faller ned fra hylla (spøkelset?). Hanna ser endelig på den og der er bygningsplanene til kjelleren. I den gamle planen er det et rom som ikke er med i planene etter renoveringen som ble gjort 20 år tidligere da drapene skjedde.

I nok et øyeblikk av dumskap (hun har visst mange av dem) så går hun ned i kjelleren alene. Døren er plutselig åpen igjen. Oooh, fikk skikkelig grøsser-vibber da hun gikk rundt i mørket der med bare en lommelykt. Hun finner til slutt en trevegg der hvor det hemmelige rommet skal være. Og en blodflekk på veggen som antyder at Jessan har stått der nede og dunket hodet mot veggen (lydene de har hørt hele tiden). Jeg klarer ikke å huske om vi har sett Jessan sammen med de andre når dunkingen har hørtes. Jeg tror egentlig vi har det altså.

Hanna river ned plankene og der er det en dør. Hun åpner døren, går inn og episoden slutter. Det var litt stygt gjort, synes dere ikke? Nå må vi jo vente en hel uke før vi får se hva som er inni rommet der!

Ja, hva tror dere? Jeg er nå mer eller mindre overbevist om at det er overnaturlige saker på dette hotellet. Selv om serieskaperne fortsatt gjør en god jobb i å holde alle muligheter åpne. Det er fortsatt mulig at alt har en naturlig forklaring. At skremselstaktikkene til skuterguttene og Erkki (som driver med ett eller annet kriminelt kanskje) fremskyndet psykosen til Jessan. Men for meg virker det litt for søkt akkurat nå. Det kan selvsagt også være en gammel og sinnsyk Helgesen (morderen fra 20 år tidligere) som lever i skjul et sted i hotellet og lager fanteri. Men jeg holder en knapp på spøkelset Mikkhel.

Gleder meg til neste episode. Det er skikkelig gøy å sitte å spekulere slik, men jeg vil jo også vite hva som er rett :)

#tv #tvserie #serie #grøss #viaplay #svartsjoen #svartsjon

Farlig å ikke være perfekt 

Flawed av Cecelia Ahern er en bok jeg fikk i en Owlcrate for en tid tilbake. Jeg har nå endelig fått lest den og.. den er intens.

Det er mobbingen som trigger meg. Organisert mobbing av samfunnet som sin helhet. Jeg satt omtrent og frådet i raseri til tider. Huff. Denne boken er fæl og fantastisk på samme tid.

Vi er i en nær fremtid. I et dystopisk og nærmest apartheidistisk (om man kan bruke det ordet) Amerika. Etter tider med økonomisk ruin, forårsaket av regjeringens feilsteg, ble det bestemt at heretter skal bare perfekte mennesker få lede. Mennesker som aldri gjør feil. Dette utvikler seg til at alle skal være perfekte og aldri gjøre noe fei.

Hvis man gjør noe som samfunnet regner som feil (bli fersket i å være utro, bli tatt i en løgn, eller bare det å dra til utlandet for å gi sitt dødssyke barn en eksperimentell medisinsk behandling som er godkjent av amerikansk helsevesen), da blir de i en rettssal dømt til å være Flawed. De blir brennemerket med en F, enten på tunga, brystet, hånden, foten eller tinningen. Alt ettersom hva man gjorde for å bli Flawed. De må heretter alltid bære røde armbånd slik at alle skal vite at de er Flawed. Og de mister mange av sine rettigheter.

Er man Flawed så får man ikke pass og kan ikke forlate landet. Man har portforbud og må være hjemme innen klokke 11 hver kveld. Man får bare spise sunn og kjedelig mat (en gang i uken får man spise noe usunt, eksempelvis en cupcake). Hvis tre eller flere Flawed står i nærheten av hverandre vil de bli arrestert for oppvigleri. Flawed har ikke lov til å få barn med hverandre. Dersom de gjør det blir barnet konfiskert og sent til et statsdrevet barnehjem. Det er ulovlig å hjelpe noen som er Flawed. De har til og med egne seter på bussen.

Det er helt forjævlig.

Dette samfunnet ser vi gjennom øynene til jenta Celestine North. Hun er en perfekt jente fra en rik familie. Kjæresten hennes, Art, er faktisk sønnen til selveste hoveddommeren. Mannen som bestemmer hvem som er Flawed. Hun lever i lykkelig ignoranse, helt til en dag da hun er på bussen. Det er en gammel mann som må stå fordi ingen vil reise seg fra Flawed-setene (det sitter vanlige folk der). Han minner henne om sin egen bestefar. Han er tydelig syk, hoster skikkelig, og virker veldig skrøpelig. Hun hjelper ham å sette seg ned.

Den perfekte jenta skitner seg til med å hjelpe en forkastelig Flawed å sitte seg ned. På et vanlig sete som Flawed ikke har lov til å bruke.

Da er det frem med brennjernet og sende jenta inn i et liv med underkastelse og, etter min mening, tortur.

Celestine får nå føle på kroppen hvordan det er å bli satt på utsiden. Bli spyttet på, ropt ukvemsord etter, mobbet, harselert med og til og med overfalt. Og det verste er kanskje avskyen i øynene på folk som vanligvis virker normale og greie. Vennene vil ikke ha noe med henne å gjøre. Lærerne på skolen nekter å undervise henne. Selv om hun ifølge loven fortsatt har rett på skolegang, så er det ingen som bryr seg om en Flawed. Lovbrudd mot dem blir aldri etterforsket eller straffeforfulgt. De er jo Flawed.

Det er helt forjævlig.

Men det er ikke bare grusomt. Hun blir et slags symbol. Den rike jenta som sto opp mot Flawed-ordninga. Mange blir inspirert av henne og det begynner å murre litt til opprør. Sånn helt standard ungdomsdystopi-greier. Slik vi har sett før i mange andre bøker/filmer/serier. Som i Hunger Games for eksempel.

Det som for meg får denne boken til å skille seg ut er jo beskrivelsen av Flawed-samfunnet. Ahern klarer å beskrive det så levende at man føler mobbingen på kroppen. Jeg tror det er mangelen på sci-fi elementer som slike bøker vanligvis har. Dette kunne ha vært en land i dag. Og det gjør at dette grusomme samfunnet føles skremmende ekte.

Dette er en ganske sterk leseropplevelse. Det er nesten så jeg vil si at vi burde tvinge mobbere til å lese denne boken. Kanskje de lærer noe.

Ikke forvent noen happy ending heller, for dette er starten på en serie. Den neste boken, med tittelen Perfect, kommer ut neste år. Jeg skal garantert lese den. Jeg trenger å vite at rettferdigheten seirer til slutt her.

 

Huff.

Etter å ha lest denne så trenger jeg noe lyst og lystig. Kanskje en skikkelig feelgood-film. Tror jeg skal sjekke om Netflix har Revenge of the Nerds. Mulig jeg bare ser slutten når jeg tenker meg om :)

#bok #bokanmeldelse #flawed #ceceliaahern #owlcrate #dystopi

Odd og frostkjempene 

I dag har jeg lest litt Neil Gaiman. Kom over denne illustrerte utgaven av Odd and the Frost Giants og måtte bare lese den. Selv om det egentlig er mer en barnebok.

Det handler om vikinggutten Odd. Han fikk et tre over det ene beinet sitt og er halt, noe som gjør ham annerledes enn de andre vikingene. Noe han egentlig var før han skadde beinet også. En ekstra lang vinter får han nok av fosterfaren og sniker seg ut om natten for å sove i det gamle huset sitt. Der de bodde før hans egentlig far døde i et vikingraid.

Ute i skogen støter han på en ørn, en bjørn og en rev. Disse er egentlig gudene Odin, Tor og Loke. Åsgard er blitt tatt over av frostkjempene (takket være en full Loke) og gudene har blitt forvandlet til dyr. De trenger hjelp av Odd til å få byen sin tilbake.

Slik starter dette eventyret om vikinger og norrøn myologi. Og boken er rikt illustrert med masse fine tegninger av Chris Riddell. Det gir jo leseropplevelsen et ekstra løft. Boken er ikke så lang, og den er lettlest og barnevennlig. Neil Gaiman er jo en mester i å skrive.

Boken har også en veldig god moral. Måten alt ble løst på var jo skikkelig fin.

Jeg likte denne, selv om jeg er noe eldre enn målgruppen. Det hjelper kanskje at jeg har sansen for mytologi, og særlig norrøn mytologi. Hvis jeg noen gang får barn så kommer jeg sikkert til å lese denne for dem.

#bok #bokanmeldelse #neilgaiman #chrisriddell #odd #frostkjempe #viking #norrønmytologi #odin #tor #loke #åsgard

Marvel-tegneserier Desember 1965

Da har jeg endelig nådd slutten på nok en årgang med tegneserier. Er nå ferdig med alle bladene som Marvel ga ut i desember 1965. Som dere sikkert vet så prøver jeg å lese igjennom alle tegneseriene til Marvel i den rekkefølgen de ble utgitt. Det er litt av en oppgave. Av og til føles det som om jeg har holdt på i en evighet, og så er jeg bare halvveis gjennom 60-tallet. Andre ganger går det som en lek. Det er ikke alle bladene jeg får til å lese heller, da jeg ikke er billionær så har jeg ikke råd til å kjøpe dem alle. Derfor får jeg kun lest de som er tilgjengelige på Marvel Unlimited. Og heldigvis er de fleste som er interessant der.

Som vanlig så gir jeg dere en kort gjenfortelling om hva bladene handler om. Her er de 15 bladene som Marvel ga ut i desember 1965:

Patsy and Hedy nummer 103Al Harley og Frank Ray

Denne tegneserien er ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited. Og må innrømme at jeg ikke kjenner noe stort savn over at jeg ikke får lest om disse karrierejentene.

Rawhide Kid nummer 49Larry Lieber og Carl Hubbell

Noen av de først bladene om Skinnjakke Billy var tilgjengelig på Marvel Unlimited, men bare de første. Dette har jeg ikke lest og vet da ikke hvem "The Masquerader" er.

Tales to Astonish nummer 74Stan Lee, Gene Colan, Vince Colletta, Jack Kirby, Bob Powell og Mickey Demeo

Mens krigsherren Krang strever med å stoppe opprøret i Atlantis, så må Namor forlate sin søken etter Neptuns Trident. Krang har nemlig sendt Lady Dorma til The Faceless Ones, og Namor er nødt til å redde henne.

Hulk ble sendt av The Leader for å stjele noe fra Watcher. Men en annen supersterking er også ute etter teknologien til Watcher. Den røde reptillignende mannen får vi ikke vite hvem er, men det er jo Amphibion, også kalt Qnax, fra planeten Xantar. Hulk er jo bestandig den sterkeste, så han klarer til slutt å beseire Qnax. Watcher lar Hulk da få stjele en glødende kule som Leader har så lyst på.

Tilbake på jorden så prøver Leader med en gang å bruke kulen, men den blir for mye for ham og han faller om, tilsynelatende død.

Amazing Spider-Man nummer 31Stan Lee og Steve Ditko

Peter Parker begynner endelig på college, men det blir ikke noe lykkelig start. Tante May faller om og havner på sykehus (bivirkning fra da hun fikk blodoverføring fra Peter i Amazing Spider-Man 10). Han er da så bekymret for tanten sin at han ikke hilser skikkelig på sine nye skolekamerater, som inkluderer Gwen Stacy og Harry Osborn, som vil bli veldig viktige karakterer fremover. Miles Warren, en av Peters nye lærere bør man også legge merke til. Han har også en fremtid i historien.

Ellers så sliter Peter fortsatt med økonomien, særlig nå da tante May er syk og har sykehusregninger (dette er i USA). Det er også en ny og mystisk skurkegjeng som bruker gassvåpen og stjeler radioaktive materialer. De ledes av den mystiske Master-Planner.

Fantastic Four nummer 45Stan Lee, Jack Kirby og Joe Sinnott

I dette nummeret oppdages Inhumans for aller første gang. Foreløpig så vet vi ikke hvem de er, men de er en avart av menneskerasen som ble genetisk manipulert av romvesener kalt Kree. Inhumans har levd i skjul hele tiden, men nå oppdager Fantastic Four dem. Mens Reed, Ben og Susan er opptatte med å bygge et hjem til Dragon Man. Han er supersterk men har sinnet til et barn, så De Fantastiske Fire må ta seg av ham. Mens de gjør det, så er Johnny ute og går tur. Han er litt deppa over at kjæresten Dorrie Evans har funnet seg en annen.

Da får han øye på en vakker dame. Hun forsvinner med en gang hun ser ham, men Johnny fortsetter å lete. Til slutt finner han henne igjen. Hun heter Crystal og Johnny blir forelsket med en gang. Hun tror at Johnny også er en Inhuman siden han har ildkrefter, og tar ham med til basen deres. Der møter de Triton og Karnak, og (overraskelse!) Gorgon og Medusa. Hele kampen i forrige blad gjaldt at Medusa hadde forlatt Inhumans og Gorgon kom for å tvinge henne tilbake igjen. Det er nemlig ulovlig for Inhumans å dra til menneskeverden.

Gorgon gjenkjenner Johnny og Inhumans går til angrep. Johnny kommer seg unna og får varslet de andre Fantastiske Fire. Men hvordan vil det gå når De Fantastiske Fire møter lederen til Inhumans, Black Bolt? Gleder meg til å lese fortsettelsen på denne.

Millie the Model nummer 133Stan Lee, Sol Brodsky og Stan Goldberg

Historiene om supermodellen Millie er heller ikke tilgjengelige hos Marvel Unlimited.

Strange Tales nummer 139Stan Lee og Steve Ditko

Nick Fury er kidnappet av Hydra. De har satt ham i en slags drømmemaskin/forhørsmaskin for å få ham til å avsløre hemmeligheten bak Tony Starks Brainosaur. Brainosauren er det eneste som kan stoppe Hydras betatronbombe. Fury får uventet hjelp fra datteren til Hydra-sjefen og prøver å rømme, men det går ikke helt som planlagt.

Doctor Strange slåss mot Baron Mordo, mens Dormammu hjelper Mordo. Mer er det egentlig ikke å si om den andre historien i dette bladet.

Tales of Suspense nummer 72Stan Lee, Don Heck, Mickey Demeo, Jack Kirby og George Tuska

Iron Man blir feiret som en helt etter at han beseiret Titanium Man i forrige blad. Men hans alter ego Tony Stark har det ikke så bra. Alle tror at han er en arrogant fjott siden han ikke dro til sykehuset sammen med Happy Hogan, hans sjåfør og venn. De vet jo ikke at han var opptatt med å kjempe som Iron Man. Eksen til Tony, grevinne Stephanie De La Spirosa, ønsker derimot å tvinge Tony til å ta henne tilbake. Hun allierer seg med The Mad Thinker, som bruker sin Androide (som han bygget utifra planer han stjal fra Reed Richards i Fantastic Four 15) til å kidnappe Tony. De vil tvinge ham til å røpe Iron Mans identitet. Men Tony har en liten gassfelle i kofferten sin og kommer seg unna lenge nok til å bytte om til Iron Man-drakten. Da blir det andre boller for skurkene.

Captain America historiene gjør et skifte nå. Nå er det ikke lenger historier om hans opplevelser under krigen, men historier satt i nåtiden. Cap har nettopp fortalt en historie (den fra forrige blad) til Hawkeye og Scarlet Witch. Når han så legger seg drømmer han om en gang han overvant Red Skull og fikk høre at Red Skull hadde noen "Sleepers" som skulle aktiveres om 20 år for å sikre at The Third Reich skulle vinne til slutt. Cap våkner og innser at det i dag er 20 år siden den hendelsen. Og riktignok. En gammel nazist vekker til live en diger robot, med nazisymbol på magen og det hele. Cap prøver å stoppe roboten men kommer ikke noe særlig vei. Det hele slutter idet en gammel nazi-dame skal til å vekke den andre av de tre Sleeperne. Kan bli spennende dette.

Daredevil nummer 11Stan Lee, Bob Powell og Wally Wood

En fortelling om korrupte politikere og menn som kler seg ut som dyr.

I forrige blad ble Foggy bedt om å stille som distriktsadvokat for et nytt politisk parti. Men en av lederne i partiet er den kriminelle Organizer, som  har en gjeng med skurker i dyrekostymer. Da er det bra at Daredevil er der for å ordne opp. Han beseirer Froskemannen og tar på seg kostymet hans for å infiltrere banden og filme Organizer i hans drapsforsøk på borgermesteren. Dette sendes direkte på tv så alle får se.

Til slutt så virker det som om det blir en stor forandring. Advokatfirmaet har ingen klienter og de ligger etter med husleien. Matt tror at Karen er forelsket i Foggy, men hun er forelsket i Matt og higer etter et tegn på at han føler noe for henne. For at de skal kunne flytte til et mindre kontor, og for at Matt ikke skal stå i veien for sin venn Foggy når det gjelder den skjønne sekretæren deres, så annonserer Matt at han slutter i firmaet. Han har litt penger oppspart og har tenkt å reise litt for å se verden.

Journey Into Mystery nummer 123Stan Lee, Jack Kirby og Vince Colletta

Loki og The Absorbing Man angriper Odin for å ta over makten i Asgard. Men det er jo Odin, gudenes konge, de kjemper mot. Thor kommer for å hjelpe, men trengs egentlig ikke.

Ellers så skjer det ting i Mongolia. En heksedoktor finner nornesteinen som Thor mistet tidligere. Steinen gir ham krefter og medisinmannen begynner å kalle seg for The Demon. Og med sin nye kraft begynner han å samle seg en hær for å ta over verden. Noe sier meg at dette blir den neste skurken som Thor må kjempe mot.

Modeling With Millie nummer 44Roy Thomas og Stan Goldberg

Av en eller annen grunn så er nummer 44 av denne serien det eneste bladet som er tilgjengelig hos Marvel Unlimited. Dette er ikke en serie jeg har hatt noe særlig lyst til å lese, men siden det er et blad tilgjengelig så måtte jeg jo se hva dette var for noe.

Modellen Millie, sammen med modellen Chili og modellen Toni, drar til Paris for å vise den nye kolleksjonen til en fancy fransk designer. Så stjeler noen designene hans og selger dem til en av hans konkurrenter. Og Millie blir mistenkt for å ha gjort det. Det viser seg til slutt at det var en av de franske modellene som gjorde det. Hun var sjalu fordi han hadde leid inn amerikanske modeller. Designeren hadde tenkt å få Millie arrestert, men når det var en av de franske modellene som gjorde det, så gifter han seg med henne i stedet.

Jeg forstår ikke modellbransjen og folkene i den. Likeså greit at det ikke er flere blader i MU, tenker jeg. Regner med at jeg hadde endt opp med å hoppe over dem om det gjorde det.

Patsy Walker nummer 124Al Harley og Sol Brodsky

Historiene om Patsy Walker er heller ikke tilgjengelige hos Marvel Unlimited.

X-Men nummer 15Stan Lee, Jack Kirby, Jay Gavin og Dick Ayers

Andre del av X-Men sitt første møte med Sentinels. De har funnet basen til Sentinels og angriper. Beast og Iceman blir fanget, og de resterende X-Men må gjennomføre et vågalt redningsforsøk. Master Mold, lederen for Sentinels, bruker en stråle på Beast for å få ham til å røpe X-Mens hemmelighet. Beast forteller da om oppveksten sin, hvor han kom fra og ham som skjedde da Professor Xavier rekrutterte ham. Ellers har Bolivar Trask begynt å skjønne at det var en dårlig ide å bygge Sentinels. Og flere skal det blir, for Master Mold prøver å tvinge ham til å bygge en såpass stor hær av roboter at de kan erobre jorden. Historien fortsetter i neste nummer.

Avengers nummer 23Stan Lee, Don Heck og John Romita

Captain America forlot jo Avengers i forrige nummer. Han driver nå med boksing. I fremtiden har Kang oppdaget dette og mener at nå er endelig Avengers svake nok til at han kan beseire dem. Med en gang Cap høre at Avengers er under angrep, så glemmer han hele krangelen og kommer tilbake. Avengers blir brakt inn til fremtiden hvor Kang duellerer med dem for å bevise at han er god nok for prinsesse Rovena. Han vil gifte seg med henne. Alt man roter seg inn i på grunn av kvinnfolk!

Ting går ikke helt som planlagt fro Kang, og han ender opp med å få hele hæren sin til å angripe planeten til Rovena. Dette fortsettes i neste nummer.

Jeg må innrømme at jeg synes han Kang er litt merkelig som skurk. Han er jo fra fremtiden hvor han har erobret nesten hele universet, men han vil så gjerne erobre vår tidsalder også. Det slår meg som veldig merkelig. Hvis han angriper nåtiden og tar over, så vil han jo endre tidens gang og kanskje stoppe seg selv fra å bli født. Jeg ville aldri ha turt å skapt et slikt paradoks.

Sgt. Fury and His Howling Commandos nummer 25Stan Lee, Dick Ayers og John Tartaglione

Jeg synes det er fryktelig trist at denne ikke ligger på Marvel Unlimited. De 23 første utgavene av denne serien lå der, og jeg synes historiene om Nick Furys opplevelser under 2. verdenskrig var kjempebra. Håper virkelig at de dukker opp etter hvert slik at jeg får lest resten også. De legger jo til både nye og eldre blader hver uke så det er håp.

#marvel #tegneserie #stanlee #genecolan #jackkirby #vincecolletta #bobpowell #mickeydemeo #steveditko #donheck #georgetuska #wallywood #roythomas #stangoldberg #johnromita #namor #submariner #dorma #krang #hulk #watcher #leader #peterparker #spiderman #auntmay #jjonahjameson #flashthompson #gwenstacy #harryosborn #masterplanner #fantasticfour #reedrichards #susanstorm #humantorch #thing #dragonman #trapster #pastepotpete #Sandman #inhumans #gorgon #medusa #Crystal #karnak #lockjaw #triton #blackbolt #nickfury #Shield #colonelfury #dumdumdugan #gabrieljones #hydra #doctorstrange #baronmordo #ancientone #dormammu #tonystark #ironman #pepperpotts #madthinker #captainamerica #steverogers #hawkeye #scarletwitch #redskull #mattmurdock #daredevil #karenpage #foggynelson #animen #catman #birdman #apeman #frogman #Millie #thor #odin #loki #absorbingman #avengers #Quicksilver #kang #xmen #professorx #charlesxavier #cyclops #jeangrey #iceman #beast #angel #bolivartrask #sentinel #mastermold

Gäädek Jäämit 

I dag ble den tredje episoden av Svartsjøen lagt ut på Viaplay. Spoilervarsel forresten. Har du ikke sett episoden så les videre på eget ansvar.

Ordene gäädek jäämit har vi jo sett dukke opp flere steder. På kjøleskapet, lekeklossene på barnerommet og nå er de her igjen. På en barnetegning som på mystisk vis dukket opp i gangen utenfor rommene, og malt på veggen inne på rommet til Jessan og Frank.

Hanne får Jostein til å ta henne med til en gammel same, siden Johan virker svært uvillig til å hjelpe henne med å gjøre research. Ordene betyr "drep eller bli drept". Au da.

Skutergutten Jostein er tydelig forelsket i Hanne og kysser henne (rett og rimelig egentlig med tanke på smaskingen mellom Elin og Johan i forrige episode). Han blir da selvsagt sur når hun senere forteller ham at hun holder seg til sin forlovede. Det blir også mer og mer tydelig at Erkki og skutergutta driver med ett eller annet hemmelig, for de har begynt å snakke om at svenskene og danskene må jages vekk. Erkki vil også veldig gjerne ha noen penger som skuterguttene skylder ham. Igjen lurer jeg på om det er en av dem som lager lyder i kjelleren om natten.

Osvald sin hemmelighet blir også avslørt. Grunnen til at han sniker seg rundt og snur kameraene vekk er at han besøker rommet til Lippi. De er tydeligvis et par.

Men den som stjeler episoden er Jessan. Hun ble jo helt vill i forrige episode da hun tok ecstasy og ropte at hun hadde drept et barn før hun kollapset. Det kommer frem at hun tok en abort i Berlin for noen år siden. Og etterpå fikk hun en psykotisk episode.

Er det noe som skjer igjen?

Når Hanne forteller Jessan om äphar (ånden etter et myrdet barn), den samiske myten som Jostein fortalte henne om, så er Jessan også med på at det kanskje er ånden til de to barna som Helgesen drepte der 20 år tidligere. Jessan foreslår en seanse.

Og nå blir det creepy :)

Midt i seansen så går lyset. Lippi blir klønet opp i halsen og Jessan er forsvunnet når Johan får slått på lyset igjen. De finner snart ut at kjellerdøren er åpen. Erkki kommer og brøler at ingen må gå ned i kjelleren, men når de forteller at Jessan kanskje er der nede, så går Nils Ole Oftebro ned for å se. Mysteriet med kjelleren forblir uløst. Vi får se litt av den, men så snart de finner Jessan med et blodig kutt i hodet, så drar alle opp igjen.

Johan prøver å sette en stol i døren for å holde den åpen, men så snart han snur ryggen til så har noen snudd kameraet vekk og lukket kjellerdøren igjen. Farsken!

Jessan blir litt medisinsk hjelp fra Mette. Det blir kveld og seriens par begynner å leke kveldsleker (hver for seg selvsagt). Jessan føler seg kinky etter dagens strabaser og binder Frank fast i sengen. Det synes han er moro, helt til Jessan tar av ham beltet. I stedet for å ta av mer, så begynner hun å kvele ham med beltet. Og dæven hun ser helt gal ut.

Det at vi skimter ordet gäädek i speilet tar jeg som et stort hint om at nå kommer Frank til å dø. Episoden slutter der selvsagt, bare for å være slem. Vi må vente en hel uke på å få svaret. Er det virkelig Frank som blir drept først?

Etter tre episoder med oppbygging og stemningsskapning så begynner det nå å skje ting for alvor. Gleder meg skikkelig til neste episode nå. Dette er spennende.

Jeg liker også måten historien er fremstilt på. Det er fortsatt helt umulig å si om det er Jessan som har en psykotisk episode og står bak alt, eller om det er noe overnaturlig som foregår. Begge deler er like plausible i forhold til hintene vi har fått så langt. Jeg holder fortsatt en knapp på overnaturlig, men det kan selvsagt skyldes ønsketenkning fra min side :)

Enn dere? Hva tror dere det er som skjer her? Overnaturlige greier eller bare en gal morder?

#viaplay #tv #tvserie #grøsser #svartsjøen #drama

Instagram

hits