Franken Fran bok 2 

Følte for litt mer lesestoff i grøssersjangeren og fant den andre omnibus-utgaven av Franken Fran, skrevet og tegnet av Kasuhisa Kigitsu. Her er det nok blod og gørr, og ikke minst skrekkelige historier, til å fylle flere Halloween-kvelder. Ikke la omslaget lure deg. Det er ingen fan service i denne historien. Glidelåsene du ser på Adorea (fremst på omslaget) er for at Franken Fran lettere skal få tilgang til organene hennes når hun opererer. Hun putter nemlig masse organer inn i Adorea og så blir Adorea med som en menneskelig kjølebag når Franken Fran må operer andre steder enn hjemme.

Franken Fran ble lagd av den beryktede Dr. Madaraki, og hun har nå tatt over legepraksisen hans. Hun liker å hjelpe folk, men hennes definisjon av å hjelpe er trolig ikke helt den samme som din. Selv når eksperimentene hennes fungerer, så er det alltid uante konsekvenser. Skrekkelige konsekvenser.

Men det er ikke bra grøss. Det er også masse mørk humor som gjør det hele tolererbart.

Min favoritt-historie fra denne boken var den med hunden Pudding. Den var skikkelig spesiell. Først er du trist, så kommer det sjokkert sprute-cola-ut-av-nesen-latter, før du skjærer grimaser i avsky og ekkelhet, før det hele plutselig blir ufattelig trist og rørende. Wow, bare den er verdt kjøpet av denne boken.

Dette er ikke en manga som passer for alle. Hvis du virkelig avskyr grøssere og slasher-filmer så anbefaler jeg at du styrer unna denne. Men tåler du litt makabre historier, så vil du absolutt finne denne verdt en titt.

#manga #frankenfran #grøss #sevenseas #katsuhisakigitsu

Zombiebruden 

Zom-B Bride av Darren Shan er den tiende boken i denne grøsserserien for ungdom. Det er vanskelig å si så mye om handlingen uten å ødelegger for de som ikke har lest de foregående bøkene.

Det handler om B Smith sine opplevelser under en zombieapokalypse i London.

Det er en spennende historie med noen skikkelige æsj!-scener her og der. Boken (og hele serien for øvrig) er lettlest og har illustrasjoner. Selv om jeg kanskje er litt eldre enn målgruppen, så synes jeg disse bøkene er veldig bra. Noe helt annet enn Hardy-guttene som var det jeg fikk lese da jeg var liten ;)

Siden det er Halloween i morgen så ville jeg gjerne lese litt grøss i dag. Og da jeg romsterte rundt i den evigvoksende skal-lese-haugen så kom jeg over denne. Som dere ser på bildet så var også hagenissen interessert i høre hvordan det gikk med B Smith og zombiene. Jeg turte ikke annet enn å ha litt høytlesning for ham :-D

Darren Shan er jo kjent for å skrive grøssere for barn og ungdom. Flere av bøkene hans er oversatt til norsk så jeg regner med de fleste har hørt om ham. Jeg har lest litt av Demonata og sett filmen basert på Cirque du Freak, og føler at Zom-B er den beste bokserien hans så langt. Så vidt jeg vet er ikke den oversatt til norsk enda. Han har skrevet bøker for voksne også. Jeg kan anbefale Lady of the Shades. Mener å huske at jeg skreve en anmeldelse av den en gang. Klarte ikke å finne den igjen, så kanskje det var før jeg begynte med denne bloggen.

#bok #bokanmeldelse #darrenshan #zombie #zomb #zombiebrud #grøss

Marvel-tegneserier November 1965

Da har jeg gjennomført atter en etappe i min gale reise gjennom Marvel-universet. Jeg prøver å lese igjennom alle Marvel-tegneseriene i den rekkefølgen de ble utgitt. De som jeg klarer å få tak i selvsagt. Jeg har anskaffet et abonnement for Marvel Unlimited, som lar meg lese så mye jeg vil fra Marvels online-database av tegneserier. Det er fortsatt en del som mangler, men hver uke legges det til nye tegneserier i basen, både gamle og nye. Meningen er at det til slutt skal være mulig å lese alle tegneseriene deres som er mer enn seks måneder gamle der. De jeg er mest interessert i er selvsagt de tegneseriene som omhandler superheltuniverset til Marvel.

Så her er i alle fall de 13 tegneseriene som Marvel ga ut i november 1965:

Kid Colt Outlaw nummer 125Larry Lieber og Jack Keller

Som de fleste western-seriene til Marvel, så er ikke denne tilgjengelig hos Marvel Unlimited. Hadde vært gøy å fått lest dem, men det gjør ikke så veldig mye da det er superheltene jeg er interessert i.

Tales to Astonish nummer 73Stan Lee, Gene Colan og Jack Kirby

Namor er fortsatt på jakt etter Neptuns septer slik at han kan ta tilbake tronen i Atlantis. Tronen som krigsherren Krang tok fra ham. Denne gangen er det en skjeggete diamantdemon Namor må kjempe mot. Eller er folket i Atlantis blitt lei av Krang og gjør opprør. Kanskje hadde ikke Namor trengt å lete etter septeret. Han kunne kanskje bare ha ventet og blitt med i opprøret.

Hulken er fortsatt hos Leader. Leader har brukt sin teknologi til å fjerne kulen som Hulken har i hjernen. Dermed er det trygt for ham å forvandle seg til Bruce Banner igjen. Dessverre så har Leader også gitt ham enda større doser med gammastråling, så nå kan han ikke lenger forvandle seg. Leader har også funnet hjemplaneten til Watcher, det mystiske romvesenet (først sett i Fantastic Four) som er superavansert men ikke gjør annet enn å se på historiens gang i universet. Leader sender Hulk til Watchers hjemplanet for å stjele en teknisk duppeditt.

Two-Gun Kid nummer 78Larry Lieber og Dick Ayers

Dette bladet er heller ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited, så jeg får ikke lest om Jesse James sin hevn.

Amazing Spider-Man nummer 30Stan Lee og Steve Ditko

Dette bladet hadde en litt roligere historie. Ingen superskurker denne gangen, bare en cat burglar som stjeler fra J. Jonah Jameson. Avismannen utlover en dusør og Spider-Man kunne godt tenkt seg en feit sjekk han. Dessverre vil visst skjebnen at Peter alltid skal være fattig, for det er politiet som til slutt fanger tyven.

På kjærlighetsfronten er det dog mye som skjer. Ned Leeds har fridd til Betty Brant. Når hun forteller det til Peter så blir han litt opprørt, og hører ikke etter når Betty snakker til ham. Hun klarer ikke å få ham til å forstå at det er ham hun er forelsket i, ikke Ned Leeds. Men Peter unngår henne og vil ikke snakke med henne mer. Det er jo reneste såpeserien dette her.

Fantastic Four nummer 44Stan Lee, Jack Kirby og Joe Sinnott

Hvetebrødsdagene til Reed og Susan blir ikke så rolige som de nok hadde tenkt seg. De Fantastiske Fire blir involvert når Medusa, skurkedama med det røde håret som var medlem av Frightful Four, blir jaget av en mystisk fyr som heter Gorgon. Gorgon er kjempesterk og kan sparke ned hele hus! Gorgon og Medusa skal visstnok være fra en annen rase (Inhumans, hvis du har lest nyere tegneserier eller sett Agents of SHIELD så vet du hvem/hva de er). Gorgon forteller at det er ulovlig for dem å være sammen med menneskene og han må bringe henne tilbake. Medusa (som har hukommelsestap) er selvsagt livredd.

I tillegg til at De Fantastiske Fire prøver å beskytte henne (ekte helter hjelper selv skurker i nød), så er Dragemannen også tilbake. Det er jo androiden som professor Gilbert lagde i Fantastic Four nummer 35. Dragemannen liker Medusas hår, for det minner ham om Susan sitt hår (han er sikkert fargeblind), så han prøver også å beskytte henne. Men det blir litt kaos når han ikke skjønner at Reed og Thing prøver å hjelpe. Dragemannen slåss med både dem og Gorgon på samme tid.

Blir spennende å se hvordan dette ender. Det blir ingen avslutning, for historien fortsetter i neste nummer.

 

Millie the Model nummer 132Stan Lee og Stan Goldberg

Dette bladet er ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited, så hva som skjer med modellbyrået til Millie vet jeg ikke.

Strange Tales nummer 138Stan Lee, John Severin og Steve Ditko

Strange Tales har virkelig gått fra å være ett av de bladene jeg likte minst, til et av de jeg liker best. Og det er takket være Nick Fury. En sånn James Bond-aktig fortelling satt i et superheltunivers fungerer veldig bra. I hvert fall så langt. Det er litt merkelig at SHIELD ikke tilkaller alle superheltene for å stoppe den der betatron bomben.

Fury er bare noen sekunder for sen til å stoppe Hydra i å sende opp bomben. Og Hydra-agenter oppsøker nå alle verdensledere med sine utpressingskrav. Samtidig går de til angrep på SHIELD-hovedkvarteret. Tony Stark er der da hans firma leverer SHIELDS teknologiske vidundere. Men Tony har ikke Iron Man-drakten sin med seg (det er heller ingen som vet at han er Iron Man) og kan ikke hjelpe til. Fury kjemper tappert (den der skuddsikre dressen hans er ganske stilig) men det er for mange Hydra-agenter. Nick Fury blir kidnappet og lederløst SHIELD må nå finne ut hva de skal gjøre videre.

Doctor Strange-historien derimot. Den har jeg ikke så veldig sansen for. Strange har endelig (etter mange mange blader) funnet dimensjonen som huser den mytiske og supermektige skapningen Eternity. Han ber Eternity om å få større krefter slik at han kan beseire Baron Mordo og Dormammu. Men Eternity sier at Doctor Strange er sterk nok til å klare det allerede og sender ham hjem. Hele den letingen etter Eternity føles nå veldig bortkastet.

Hjemme i vår dimensjon (dimensjon Earth 616 hvis man skal være helt spesifikk) oppdager Strange at den komatøse Ancient One er blitt kidnappet, og nå er det ingen annen utvei enn å konfrontere Mordo og ta en avgjørende duell.

Tales of Suspense nummer 71Stan Lee, Don Heck, Wally Wood, Jack Kirby og George Tuska

Her får vi avslutningen på duellen mellom Iron Man og den kommunistiske Titanium Man. Det hemmelige våpenet som Happy Hogan risikerte livet for å levere ham, sikrer seieren. Happy Hogan ble dødelig såret og er livstruende skadd. Alle, særlig Pepper Potts, er sinte på Tony Stark for at han ikke ble med til sykehuset med en gang. De vet jo ikke at han er Iron Man og var opptatt med å kjempe for demokratiet. Det er ikke bare fryd og gammen å være en superhelt, særlig ikke når man har en hemmelig identitet.

Captain America historien fortsetter fra forrige blad. Cap og Bucky er fanget og i ferd med å bli kastet inn i en V2 rakett som skal brukes til å drepe Winston Churchill. Men Cap våkner og kjemper seg løs. Det samme gjør Bucky og de får hjelp av Celia Rawlings, søsteren til oppfinneren og forræderen Dr. Cedric Rawlings. Hun blir skutt og drept under kampen. Og den sørgende Rawlings hjelper Cap mot nazistene ved å sabotere raketten og sprenge hele bygningen. Han stryker tilsynelatende med i eksplosjonen, men jeg har hørt rykter om at han faktisk overlevde og viser seg igjen i et Captain America blad i 1981.

Journey Into Mystery nummer 122Stan Lee og Jack Kirby

Kampen fra forrige blad fortsetter og Thor er endelig i ferd med å overvinne Crusher Creel the Absorbing Man. Men i siste liten bruker Loki magi og bringer Creel til Asgard. Thor må så redde sykesøster Jane Foster fra en brennende bygning. Og mens han gjør det blir identiteten hans (Doktor Donald Blake) avslørt av reporteren Harris Hobbs. Selvsagt hadde reporteren et kamera klart. Hobbs vil bli tatt med til Asgard for å se gudenes by mot at han ødelegger beviset.

Det blir nok litt av et besøk, for i Asgard prøver Loki seg på et statskupp. Med hjelp av The Absorbing Man angriper han Asgard og utfordrer selveste Odin.

Modeling With Millie nummer 43Sol Brodsky og Stan Goldberg

Dette bladet er ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited, men jeg skal overleve uten :)

X-Men nummer 14Stan Lee, Jack Kirby og Jay Gavin

X-Men gjengen har endelig blitt frisk igjen etter sammenstøtet med Juggernaut. Professor X sender dem alle hjem for en velfortjent ferie. Den ferien blir veldig kort, for like etterpå ser professoren noe skrekkelig i avisen. Bolivar Trask gjør et stort nummer av "mutant-trusselen" som han kaller det. Denne formen for rasisme har professoren fryktet lenge.

Bolivar Trask har gått så langt som å bygge roboter, kalt Sentinels, som er spesialdesignet for å ta mutanter. Dessverre er ikke Trask så veldig flink med kybernetikk. Roboten bestemmer seg for at den beste måten å beskytte menneskene på er å herske over dem. De kidnapper Trask og prøver å tvinge ham til å bygge flere slik at de kan erobre hele jorden.

Professor X ser seg nødt til å tilkalle sine X-Men for å kjempe mot Sentinels.

Sentinels er jo en av de mer kjente motstanderne til X-Men, så på sett og vis er dette et veldig historisk tegneserieblad. Dessuten så vil X-Men serien fra nå av bli utgitt månedlig.

Avengers nummer 22Stan Lee, Don Heck og Wally Wood

Etter at de ble lurt i en felle av Power Man og Enchantress i forrige blad, har nå borgermesteren i New York befalt at Avengers skal oppløses. Medlemmene liker ikke det noe særlig, og krangler skikkelig, særlig med Captain America, før de går hver til sitt. Hawkeye, Scarlet Witch og Quicksilver sliter med å finne seg nye jobber. Helt til de plutselig blir tilbudt en stilling i et sirkus. Men det er ikke hvilket som helst sirkus. Det er Ringmesterens Circus of Crime (de har sluppet ut av fengsel etter at Spider-Man fikk dem arrestert, tror det var i Amazing Spider-Man nummer 22.). Når eks-avengerne oppdager at det er skurker de jobber for, så angriper de. Men Ringmesteren får politiet til å tro at Avengers angrep dem uten grunn, så nå er heltene på flukt fra politiet også.

I mellomtiden blir Enchantress og Power Man oppsøkt av en agent som ønsker å gjøre dem berømt. Power Man blir snakket rundt og avslører at det var de to som satte Avengers i en felle. Agenten viser seg å være Captain America i forkledning (med båndopptaker). Cap kjemper mot Power Man og får til slutt hjelp fra de andre tre også. Når Enchantress ser at Power Man er i ferd med å bli beseiret, forlater hun ham.

Power Man føler seg sveket og gidder ikke å sloss lenger. Avengers får renvasket sitt gode navn og rykte. Og alt er vel igjen.

Eller?

Captain America er fortsatt sint etter kranglingen med de andre tre og annonserer at han ikke gidder det her lenger. Han slutter i Avengers!

Sgt. Fury and His Howling Commandos nummer 24Stan Lee og Dick Ayers

Nå ble jeg skikkelig skuffa. Har hatt stor glede av de 23 første bladene i denne serien, men når jeg skulle sette meg ned for å lese nummer 24 så var det ikke der. Det er ikke flere blader i denne serien hos Marvel Unlimited. Skikkelig nedtur!

Men jeg skal holde øynene åpne. Marvel legger stadig til flere gamle tegneserier i databasen. Så de dukker nok opp til slutt. Er bare så kjipt at de ikke var her nå. Det er gøy med superhelter, men det lille avbrekket med denne krigshistorien var veldig kjærkomment. Virkelig synd at resten av serien mangler.

 

#marvel #tegneserie #stanlee #genecolan #jackkirby #steveditko #johnseverin #dickayers #joesinnott #donheck #wallywood #namor #submariner #brucebanner #hulk #leader #watcher #peterparker #spiderman #auntmay #jjonahjameson #flashthompson #lizallen #bettybrant #colonelfury #nickfury #Shield #dumdumdugan #hydra #doctorstrange #baronmordo #dromammu #eternity #donaldblake #thor #janefoster #loki #odin #absorbingman #avengers #steverogers #captainamerica #scarletwitch #Quicksilver #hawkeye #powerman #enchantress #circusofcrime #ringmaster #fantasticfour #reedrichards #susanstorm #humantorch #thing #dragonman #medusa #gorgon #bucky #tonystark #ironman #titaniumman #happyhogan #pepperpotts #xmen #charlesxavier #professorx #cyclops #jeangrey #iceman #beast #angel #bolivartrask #sentinels

Beat 

Better safe than sorry. Better calm than dead.

Beat av Jared Garrett er en skikkelig spennende dystopi med et ganske interessant premiss. For omtrent hundre år siden døde størsteparten av menneskeheten av et virus. Et virus som aktiveres dersom pulsen går over 140 hjerteslag i minuttet.

Samfunnet som Nik Granjer lever i er da ganske kjedelig for en ungdom. Alle har på seg pulsklokker med en innebygd trygghetsmekaniske. Dersom pulsen når 140 så stikker pulsklokken deg med en nål full av bedøvelse slik at man sovner. Når det er sengetid (tidlig) så blir man også stukket av klokken slik at alle legger seg til rett tid. Musikk er forbudt. All mat er bare en grå klump bestående av næringsstoffer. En datamaskin velger jobben din, og til og med hvem du skal gifte deg med.

Ikke rart at ungdommen kjeder seg.

Nik og vennene hans driver med pushing, som er en lek der man prøver å holde pulsen så nær 140 som mulig, så lenge som mulig uten å få nålestikket. Men Nik har tatt det et steg lenger. Han har klart å sabotere nålen sin. Han er overbevist om at viruset er borte for lengst. En kveld sniker han seg ut og sykler så hardt at pulsen hans når 160. Og overlever. Men hans venn Bren, som gjør det samme, dør av viruset.

Hva i all verden er det som foregår? Det rekker ikke Nik å tenke på, for politistyrken ankommer og de skyter først og stiller ikke spørsmål. Nik blir jaktet på som en grusom terrorist.

Dette er begynnelsen på en hesblesende flukt, søken etter svaret på mysteriet om viruset og avsløringen av en diger konspirasjon.

Jeg likte denne. Masse action, uten å være alt for voldelig, spenning, mystikk og et skikkelig dystopisk samfunn. Boken er lettlest og underholdende. Den minner en del om andre dystopier jeg har lest/sett på film, men det er jo en underliggende "oppskrift" på hvordan slike skal skrives for å være bra, så det er ikke så rart. Beat er et meget godt eksempel på sjangeren som inkluderer Hunger Games, Maze Runner og Divergent bare for å nevne noen av de mest populære. Liker du bøker som det, så anbefaler jeg at du gir Beat et forsøk.

#bok #bokanmeldelse #beat #jaredgarret #futurehousepublishing

Kjellerdøren er åpen!

I kveld ble den andre episoden av Svartsjøen lagt ut på Viaplay. Jeg har tidligere skrevet om den første episoden, som var overraskende bra. Kort fortalt er det en skummel dramaserie om noen partysvensker, to danske jenter, to norske skutergutter og en gretten Nils Ole Oftebro som befinner seg på et nedlagt skihotell. Les det første innlegget mitt for mer detaljer. I dag tenkte jeg å dele noen tanker om episode to. Har du ikke sett den, så gjør det først.

Spoiler-alert! Spoiler-alert! Les videre på eget ansvar. 

Forrige episode endte jo med en skikkelig "ohwæææ!!" idet kjellerdøren, hvor det høres mystisk banking fra om natten, åpner seg bak Hanne. Hun har heldigvis vett nok til å løpe og vekke forloveden Johan, men når de kommer tilbake er døren lukket igjen. Oooh, skikkelig creepy. Til og med når de ser hele seansen igjen på videokameraet så får jeg frysninger. Kan skyldes flashback fra da jeg så Paranormal Activity. Ikke se den rett før sengetid. Tro meg.

Det er veldig mye som skjer i episode 2. Ingen dødsfall, noe som overrasket meg litt. Og det er fortsatt masse mysterier. Jeg har begynt å helle mer mot noe overnaturlig, men det er selvsagt fortsatt mulig at det er en menneskelig skumling som står bak. Den blonde skutergutten Jostein nevner en äphar, en skummel ånd fra samisk mytologi. En äphar er et myrdet barn som går igjen. Og det er noen tegn på at det kan være tilfellet.

Men først Osvald. Som jeg nevnte i forrige innlegg så trodde jeg at han kom til å stryke med først, men i episode to så handlet det jo litt om ham. Han lusker litt rundt og i begynnelsen av episoden så trodde jeg nesten at det var han som kom til å vise seg å være morderen (selv om ingen har blitt drept enda). Men så får Johan en telefon om at noen andre har bydd på skianlegget. Og akkurat som Johan så begynner jeg nå å tro at Osvald bare vil kuppe kameraten sin. Men så kommer sjokket. Johan og Frank har jo satt opp kamera i gangen utenfor kjellerdøren. På videoopptaket så ser Johan ar Osvald går ned i kjelleren, og kommer ut igjen etter en time.

Osvald selv sier at han ikke har noe minne om det. Jeg tror ham. Han har dessuten fått et rødt øye, akkurat slik som Jessan fikk i første episode. Det kan selvsagt være at han bare går i søvne, men det kan også være en ånd som har besatt ham. Skummelt :-D

Jessan går jo også i søvne, selv om det ser mer ut som om hun er i en slags transe. Det at hun går inn i lekerommet og tegner, får meg til å lure på om det er hun som har tegnet de forstyrrende barnetegningene. La dere forresten merke til tegningen i esken til politimannen? Nok en ting som styrker besettelses-teorien. Og ikke nok med det. Når hun senere tar litt ecstasy så får hun anfall og roper at hun drepte barna. Er det noe skummelt fra hennes egen fortid, eller er det den samiske ånden som vil dele at den drepte den familien 20 år tidligere? Det er nesten ingenting vi får vite sikkert her.

Vi får også vite hvorfor Hanne tar piller og sliter med å sove. Da hun var 12 så døde broren hennes, og hun har ikke kommet over det enda. Et sekund tenkte jeg at kanskje er det ånden til hennes bror som står bak alt, men nei. Det blir for søkt. Hvis det er en hjemsøking av noe slag, så er det enten familien som ble drept der, Helgesen (som bygde hotellet) eller noe enda eldre som forårsaket alt styret 20 år tidligere. Jeg kan selvsagt ta feil, men tror det ikke.

Hanne virker veldig dus med den blonde skutergutten Jostein. Hun har jo fått ham til å undersøke litt angående de gamle drapene på stedet. Han fant ut hvor politimannen som etterforsket drapene bor, og tar med Hanne dit på skuteren sin. Mens Hanne hjelper den pensjonerte politimannen (Henrik Schyffert) med å ordne kaffe og mandelstang, så knabber Jostein VHS-kassetten med forhøret av Helgesen, han som bygde Svartsjøen og som var mistenkt for å ha kvalt den familien 20 år tidligere.

Når Hanne ser på opptaket så tilstår Helgesen, men han virker litt fjern og dopet egentlig (synes jeg i alle fall). Og når han plutselig begynner å dunke hodet sitt i bordet og rope og skrike, så minnet det meg veldig om Jessan da hun var dopet.

Var Helgesen (Christian Skolmen) også besatt av denne samiske ånden? Er det slik at ånden kommer til å ta over en av hovedpersonene og tvinge denne til å bli morder? Virkelig synd at vi må vente en uke på neste episode. Dette er jo skikkelig spennende. Jeg liker virkelig slike serier som er fulle av mysterier og som får det til å spekulere og komme opp med masse teorier om hva som foregår og hva som skjer. Den ene teorien sprøere enn den andre.

Hvis dere også liker slikt, så må dere se Westworld på HBO. Den kan virkelig gjøre deg sprø med all mystikken.

Erkki (Nils Ole Oftebro) hevder jo også hardnakket at han ikke har noen nøkkel til kjelleren. Det er tydelig at han vet noe. Men jeg synes jeg la merke til at han lette fram en spesiell nøkkel. Hadde han nøkkel til kjelleren likevel? Han gikk gjennom korridorene like etterpå, men gikk forbi kjellerdøren. Er det en dør et annet sted som også leder til kjelleren? Kanskje er alle hintene om spøkelser og slikt bare lureri? Kanskje er det Erkki som leter etter en skjult skatt i kjelleren, og som prøver å skremme vekk disse partysvenskene?

Husker dere hva jeg skrev om hun Elin? Her ble det bekreftet. Hun og Johan smasker og har tydeligvis noe på gang. Det kommer til å bli skikkelig drama, for Mette, søsteren til Hanne, så det jo. Men Hanne virker jo veldig vennlig mot Jostein, så kanskje alt ordner seg likevel.

Har sikkert glemt masse. Det er jo veldig mye som skjer her. Og veldig mye av det må man jo også lese mellom linjene. Eller scenene siden dette er tv og ikke bok. Jeg gleder meg veldig til neste episode. Akkurat nå så er jeg ganske sikker på at dette handler om noe overnaturlig. Blir gøy å se om jeg tar feil :)

Hva synes dere om serien?

#tv #tvserie #viaplay #svarsjøen #grøsser #drama

Y-I87Y5khCw


 

I, Crimsonstrak 

I, Crimsonstreak av Matt Adams er en bok jeg har hatt liggende på harddisken en god stund. Jeg fikk den i et Storybundle-salg tidlig i fjor en gang. Hadde litt lyst til å lese noe superheltaktig, så da ble det denne sin tur.

Ja, som forventet handler dette om superhelter. Man kan nesten si at det er en tegneserie i bokform. Crimsonstrak sitter innesperret i et hjem for sinnssyke superhelter. Han fikk urettmessig skylden for at hjembyen hans ble ødelagt. Han er sønnen til Miss Lightspeed og Colonel Chaos (en reformert superskurk) så superheltbusiness har han i blodet. Men etter at moren døde så gikk ting raskt nedover.

En dag får Crimsonstreak sjansen til å rømme. Og det han finner på utsiden er mildt sagt sjokkerende. Hans far har blitt en superskurk igjen. Og ikke bare det, men han har blitt en slags Hitler/Kim Jong hybrid som er diktator over hele Amerika. New York har blitt døpt om til New Chaos City. Samtlige store byer har gjennomgått lignende navnebytter. Colonel Chaos holder nå på å annektere Europa også, og er like ved å oppnå globalt herredømme. Befolkning lever i frykt og superheltene er enten blitt tvunget til å tjene Colonel Chaos, eller har blitt innlagt på institusjoner lik den Crimsonstreak nettopp har rømt fra.

Så dermed må Crimsonstreak slå seg sammen med opprørerne og kjempe mot sin egen far.

Boken er lettlest og har raskt tempo. Også med det minner den litt om en tegneserie. Jeg fikk akkurat det jeg hadde lyst på. En litt sprø, men også lettfordøyelig, superheltfortelling. Denne er ikke blant de beste slike bøker jeg har lest, men er en helt ok bok.

Dersom du ikke liker superhelter så tviler jeg på at du vil like denne. I, Crimsonstreak er en bok for de som hviner i fryd hver gang det kommer en ny Marvel eller DC film. Folk som flittig leser tegneserier og tar seg fri fra jobb hver gang en ny Marvel-serie legges ut på Netflix. Er du litt som meg så er det bare å kjøre på og finn litt spenning og moro sammen med Crimsonstreak :)

#bok #bokanmeldelse #superhelt #crimsonstreak #mattadams

Sharktopus 

Sharktopus. Det er noe forlokkende med det ordet. Halvt hai, halvt blekksprut. Det høres jo skikkelig spennende ut.

Bare så synd at filmen er dritt.

Eric Roberts (som man skulle tro var den eneste profesjonelle skuespilleren her) driver et lite genetikkfirma som har laget denne sharktopusen. Dette til militære formål selvsagt. De mister kontrollen, og sharktopusen svømmer rundt og spiser folk. I hovedsak bikinikledde damer. Unge sådan.

En tulling som bader med sombrero blir tilkalt for å fange monsteret igjen. Så mens sharknadoen svømmer rundt og spiser folk, er det en meget amatørmessig gjeng som jakter på den. Og så er det en reporterdame som hiver seg med for å få en god story.

Historien er syltynn, spesialeffektene er billige og skuespillet er helt begredelig. Til og med Eric Roberts virker uinteressert i det han gjør. Og selv om det er en toppløs dame på dvd-omslaget så er det null nakenhet i selve filmen. Så ikke engang det får man.

Nei, dette var kjedelig. Den klarer ikke å bli så dårlig at den blir bra igjen, slik Sharknado-filmene klarte. Legger ved trailere, sånn i tilfelle noen ikke tror meg ;)

GN2CFKmfOY0


#film #sharktopus #hai #blekksprut #dårligfilm #monsterfilm #haifilm

Marvel-tegneserier Oktober 1965

Det går litt i rykk og napp med denne tegneserielesingen min, men nå har jeg fått lest igjennom bladene (de som er relevante) fra oktober måned 1965. Her får dere da en kort rapport over de 14 tegneseriene som Marvel ga ut den måneden:

Patsy and Hedy nummer 102Al Hartley

Dette bladet er ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited, så jeg har ikke lest det. Kanskje likeså greit, for det ser ut til å stort sett handle om kyssing.

Rawhide Kid nummer 48Larry Lieber.

Dette bladet er heller ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited så jeg har ikke fått lest det. Skinnjakke Billy og Mannejegeren Marko? Det høres litt suspekt ut når man sier det på norsk, gjør det ikke?

Tales to Astonish nummer 72Stan Lee, Gene Colan, Jack Kirby og Mickey Demeo

Namor fortsetter sin søken etter Neptuns trident, mens han kjemper mot den avskyelige tangmannen. Samtidig blir Dorma straffet av krigsherren Krang for å ha hjulpet Namor. Hun blir sendt til De Ansiktsløse, hva nå de er for noe.

Hulken blir bombet av General Ross og Glen Talbot, men Leader redder ham i håp om å tvinge ham til å lede hans hær av plastikk-humanoider. Det har ikke Hulken (som nå er nesten like smart som Bruce Banner) lyst til. Men det er også et annet problem. Bruce Banner ble jo skutt i hodet, så hvis Hulken forvandler seg tilbake, vil Bruce dø. Og uten tilgang til flere gammastråler, så er det jo ikke stort han kan gjøre for å hindre forvandlingen...

Amazing Spider-Man nummer 29Stan Lee og Steve Ditko

Skorpionen rømmer fra fengsel og han ønsker å ta hevn over J. Jonah Jameson. Dermed må Spider-Man trå til. Ellers har reporteren Ned Leeds kommet tilbake fra Europa og blir en stor rival for Betty Brants Gunst. Men hva var det der svimmelanfallet til tante May? Er hun dårlig igjen?

Fantastic Four nummer 43Stan Lee og Jack Kirby

Tingen er hjernevasket av De Fryktsomme Fire. Det tror de også at Human Torch er, men han bare later som. Det er det som lar Reed og Susan fange Tingen og ta ham tilbake til Baxter-bygninge, hvor Reed utfører livsfarlig hjernegreier på Tingen for å avhjernevaske ham. De klarer til slutt å beseire De Fryktsomme Fire og sender tre av dem til politiet. Medusa kommer seg unna, for Johnny klarer ikke å få seg til å angripe ei dame. I hvert fall ikke ei ganske så pen dame med masse rødt hår.

Millie the Model nummer 131Stan Lee og Stan Goldberg

Dette bladet er ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited, så jeg har ikke fått lest om The Blonde Bombshell.

Strange Tales nummer 137Stan Lee, John Severin, Jack Kirby og Steve Ditko

Jeg liker virkelig denne SHIELD-serien om Nick Fury. Denne gangen har Dum-Dum Dugan og Gabriel Jones (begge fra Howlers) blitt med som agenter. Hydra planlegger å sende en Betatron bombe ut i verdensrommet, som de da kan bruke til å true til seg makten. Det må Fury og hans agenter stoppe. Skikkelig god gammeldags James Bond-action med duppeditter og overdådige skurker.

Doctor Strange må nå "hjernebryte" med sin mester, The Ancient One, som ligger i koma. Dette er eneste mulighet til å finnet ut hemmeligheten om Eternity. Denne synes jeg var kjedelig. Ble rett og slett trøtt av å lese den.

Tales of Suspense nummer 70Stan Lee, Don Heck, Jack Kirby og George Tuska

I Alberia har Iron Man en offentlig duell med kommunistenes Titanium Man. Det mest interessante her er derimot at Happy Hogan skjønner at Tony Stark er Iron Man. Dessverre blir Happy truffet av en av Titanium Man sine stråler. Dette mens han løper inn i kampområde for å levere en transistorgreie som Iron Man trenger for å beseire den mektige Titanium Man.

I Captain America historien (satt under 2. verdenskrig) så er Bucky fanget av nazistene, og de lurer Captain America i en felle. Det hele endre med at nazistene sender av gårde en V2-rakett for å ta livet av Winston Churchill. Inni raketten er både Cap, Bucky og ei dame som prøvde å hjelpe dem. Au da.

Daredevil nummer 10Wallace Wood

Wally Wood har både skrevet og tegnet dette bladet. Stan Lee trengte en liten pause fleipes det, men med tanke på hvor mange blader han skrev på denne tiden så er ikke det noe rart.

En mystisk fyr som kaller seg Organisatøren har samlet sammen fire skurker, gitt dem kostymer, og leder dem i flere forbryterraid. Disse kalles Ani-Men, selv om det navnet ikke er brukt her enda. De fire skurkene er Kattemannen, Fuglemannen, Apemannen og Froskemannen. Med passende kostymer. Foggy Nelson blir valgt av et nytt politisk parti til å være deres kandidat som distriktsadvokat. Og når Ani-Men ser ut til å gå etter dette politiske partiet, så aner Matt Murdock (Daredevil) at en av medlemmene faktisk er den mystiske Organisatøren.

Historien fortsettes i neste nummer.

Journey Into Mystery nummer 121Stan Lee, Jack Kirby og Vince Colletta

Thor fortsetter kampen mot The Absorbing Man, en fyr som absorberer kraften til alt rundt seg, og burde da teknisk sett være umulig å overvinne. Og det virker jo slik, for Thor  kjemper tappert, men ser ikke ut til å vinne. Samtidig driver Loki på med sine skumle planer i Asgard. Fortsatt ikke så begeistret for Thor. Hele dette bladet består egentlig av to supermenn som denger løs på hverandre og knuser byen rundt seg.

Modeling With Millie nummer 42Sol Brodsky og Stan Goldberg

Dette bladet er ikke tilgjengelig så jeg har ikke fått lest om hjerteknusingen som skjer i Hollywood.

Patsy Walker nummer 123Al Hartley

Dette bladet er heller ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited. Selv om jeg ikke har lest det, så er jeg rimelig sikker på at den jenta ikke kan være meg.

Avengers nummer 21Stan Lee, Don Heck og Wally Wood

Erik Josten var en av håndlangerne til Baron Zemo. Etter Zemos død har Erik levd i Amazonas-jungelen i ruinene til Zemos base. Han finner til slutt maskinen som Zemo brukte til å gi Wonder Man kreftene sine. Enchantress dukker opp og hjelper Erik med å bruke maskinen. Med sine nye krefter gir hun ham navnet Power Man. Da var det faktisk noen som brukte dette navnet før Luke Cage. Det visste jeg ikke.

Enchantress med sin magi og Power Man med sin styrke koker sammen en utspekulert plan for å ta rotta på Avengers. Ved hjelp av illusjoner og lureri får de Avengers til å begå masse ødeleggelser og store flauser. Snart er hele byen i mot dem og borgermesteren krever at superhelt-teamet skal oppløses. Hvordan i all verden skal dette gå? Historien blir heller ikke avsluttet, og vi må vente til neste nummer for å finne ut hvordan denne floken skal løses. Kanskje de gamle lagmedlemmene dukker opp igjen for å rydde opp. Håper egentlig det, for Avengers har ikke vært de samme siden de dro.

Sgt. Fury and his Howling Commandos nummer 23Stan Lee og Dick Ayers

Nick Fury og hans kommandosoldater er i Burma. Der må de beskytte ei nonne og barna hun passer på fra de japanske soldatene. Og de møter en tropp ledet av Percy Pinkertons eldre bror.

 

Det var alle tegneseriebladene fra oktober måned i 1965. Skal snart til å begynne med bladene fra november, og dere skal selvsagt få høre hva de handler om når jeg er ferdig :)

#marvel #tegneserie #stanlee #genecolan #jackkirby #mickydemeo #johnseverin #dickayers #wallywood #donheck #steveditko #namor #submariner #krang #dorma #brucebanner #hulk #rickjones #leader #glentalbot #generalross #peterparker #spiderman #auntmay #scorpion #jjonahjameson #bettybrant #fantasticfour #reedrichards #thing #susanstorm #humantorch #doctordoom #frightfulfour #wizard #medusa #Sandman #trapster #pastepotpete #Shield #nickfury #colonelfury #dumdumdugan #gabrieljones #hydra #doctorstrange #ancientone #baronmordo #steverogers #captainamerica #bucky #tonystark #ironman #titaniumman #happyhogan #pepperpotts #daredevil #mattmurdock #foggynelson #karenpage #organizer #animen #catman #apeman #birdman #frogman #thor #janefoster #loki #odin #balder #absorbingman #avengers #hawkeye #Quicksilver #scarletwitch #enchantress #powerman #sgtfury #howlingcommandos

This Savage Song 

Corsai, Corsay, Tooth and Claw,

Shadow and Bone will Eat you Raw.

 

Malchai, Malchai, Sharp and Sly,

Smile and Bite and Drink you Dry.

 

Sunai, Sunai, Eyes like Coal.

Sing you a Song and Steal your Soul.

 

Monsters, Monsters, Big and Small,

They're Gonna come and Eat You All.

 

This Savage Song av Victoria Schwab var en bok jeg fikk i en Owlcrate for en tid tilbake. Juli-boksen tror jeg det var. Hvis du klikker på linken og tegner et abbonement så får jeg en vervepremie forresten, så vet du det.

Dette er en YA-bok, altså en ungdomsroman. Den er ganske mørk og dyster, men ikke alt for mørk. Det har vært en hendelse, nøyaktig hva er litt diffust, men i alle fall så har monstre dukket opp. Og folket lever i frykt. Byen er delt i to og det foreligger en skjør våpenhvile mellom de to delene. I den ene delen så er det Flynn-familien som hersker. De kjemper mot monstrene og holder befolkningen sin trygg. I den andre delen er det Harker-familien som hersker. De har alliert seg med monstrene og bare beboere som har fått en medaljong er trygge. Dersom våpenhvilen mellom de to brytes så vil byen bli kastet ut i en grusom krig og svært mange vil dø.

Kate Harker drømmer om å være like nådeløs og tøff som faren sin. August Flynn er egentlig en snill gutt som liker å spille fiolin. Dessverre er han også en sunai, en av de farligste monstrene (han ser ut som et menneske da). Disse to møter hverandre på skolen og musikk oppstår. Vil de bli fiender, eller venner?

Dette høres kanskje ut som en slags Romeo og Julie historie, men det er det ikke. Jeg vil nødig si for mye, da jeg ikke vet om du har lest boken eller ikke. Det er i alle fall en god del spenning, action og drama. I stemning minner det meg egentlig litt om Buffy the Vampire Slayer og Angel.

Victoria Schwab kan håndverket sitt. Boken er velskrevet og lettlest. Du blir med på historien nesten uten å merke at du sitter og leser. Veldig bra. Dette er en bok jeg gjerne kan anbefale. Mulig jeg må sjekke ut hva annet hun har skrevet også :)

#bok #bokanmeldelse #thissavagesong #victoriaschwab #monster #ungdomsroman

Svartsjøen 

Svartsjøen er den nye originalserien til Viaplay. Første episode ble lagt ut på torsdag og vi vil få en ny episode hver torsdag fremover. Jeg var ikke så begeistret for Swedish Dicks, den første originalserien til Viaplay. Faktisk har jeg ikke sett ferdig den enda, men regner med jeg skriver en kort anmeldelse når det er gjort.

Likevel fant jeg ut at jeg skulle gi Svartsjøen et forsøk. Så den første episoden i går kveld, og den var faktisk ganske bra.

Det handler om en gruppe partysvensker og to danske piker som drar til et forlatt høyfjellshotell (det er litt usikkerhet rundt hvilken side av den norsk-svenske grensen hotellet ligger på). Hotellet har aldri vært åpent, da det skjedde noe der for 20 år siden. Detaljene er uklare foreløpig, men noen døde der.

Johan (Filip Berg) ønsker å kjøpe stedet og åpne det for publikum. Han tenker at han da vil tjene en formue. Det er derfor partysvenskene er der. For å se på stedet og bestemme seg for om de skal drive det. Kjæresten til Johan, Hanne (Sarah-Sofie Boussnina) er den danske og fornuftige jenta. Hun synes stedet er skummelt og er så langt den eneste som aner uråd. Stedet drives av en gretten gammel nordmann (Nils Ole Oftebro). Og like ved bor det to nordmenn (Anderz Eide og Odin Waage) som også virker ganske skumle.

Det som slår meg at dette er jo en typisk setting for en standard grøsserfilm hvor svenskene kommer til å bli drept en etter en. Den danske jenta vil være den som overlever og finner ut av hvem av nordmennene som er morderen. Men etter å ha sett den første episoden så er jeg ikke fullt så sikker på at det er det som kommer til å skje. Blir spennende å finne ut av dette. Det slutter med et skikkelig "Ohwæææ!!!"-øyeblikk som gjør det umulig å ikke ville se neste episode.

Jeg liker vanligvis ikke skandinaviske serier (med noen få unntak som eksempelvis Hellfjord), men denne overrasket meg ved å være bra. Kan virke som om trikset er å blande norske, svenske og danske skuespillere. Det er i alle fall en herlig og skummel stemning på hotellet i Svartsjøen. Liker du mystikk og litt grøss så anbefaler jeg at du har tatt en titt.

Fant en trailer på youtube og legger den ved:

zEV7xrLCwqI


Hvis du ikke har sett den første episoden, så bør du stoppe å lese nå. I resten av innlegget her kommer jeg til å skrive noen tanker rundt episoden som vil røpe ting som skjer. Så les videre på eget ansvar.

Spoilervarsel! Spoilervarsel!

 

 

 

 

Som jeg skrev lengre opp her, så trodde jeg først at dette kom til å være en standard grøsser hvor en av de skumle nordmennene viser seg å være morderen. Men jeg er litt usikker. Har egentlig to teorier. Først er det barnetegningene. De får meg litt til å tro at et sted i hotellet (sikkert i kjelleren) bor det noen. Kanskje barnet til familien som ble drept der for 20 år siden. Som nå er voksen selvsagt, men som er tilbakestående og er egentlig et stort, morderiskt barn. Kanskje.

Den dunkingen fra kjelleren der var ganske skummel, ikke sant? Det er i alle fall noe som foregår der nede. Men kan jo også bare være Nils Ole Oftebro som graver etter skjult gull om natten. Jeg liker mysterier hvor det kan være mange forklaringer :)

Den andre teorien er mer overnaturlig. Spøkelser, eller ånder. Tenker da på bokstavene på kjøleskapet og ikke minst bokstavklossene på barnerommet. Og så er det Jessan (Aliette Opheim) som drømmer at hun blir kvalt og våkner opp med et rødt, blodsprengt øye. Virker litt overnaturlig det der. Prøver Jessan å kommunisere med spøkelset når hun går inn i barnerommet og skriver "Vem är du" med bokstavklossene? Kanskje.

Er det ikke herlig når det er mange teorier som kan passe?

Og slutten der. Var ikke den skikkelig skummel? Fikk skikkelig gåsehud, eller ståpels for å kalle det noe mer macho. Angret nesten litt på at jeg så denne rundt midnatt ;) Men hvorfor i all verden gikk Hanne til kjellerdøren alene? Hvorfor vekket hun ikke Johan, eller i det minste søsteren (Mathilde Norholt)? Når det er mystisk dunking fra den låste kjellerdøren om natten, i et hotell hvor folk har blitt myrdet tidligere, så går du ikke alene og prøver å åpne kjellerdøren. Det hadde i alle fall jeg aldri i verden ha gjort. Sikkert ikke du heller. Og om jeg hadde måttet (vært den eneste der) så ville jeg i alle fall ha hatt ett eller annet våpen klar. Huff! Det der er ikke mot, Hanne, men skikkelig dummskap.

Men så tenker jeg også litt på at ingen har dødd enda. Det kommer ikke til å vare. Den første episoden ble brukt til å presentere folkene og situasjonen. Så jeg regner med at i episode to så vil det begynne for alvor og noen vil dø. Men hvem?

Johan og Hanne er hovedpersonene, så de er trygge så langt. I hvert fall Hanne, som jeg fortsatt er rimelig sikker på at kommer til å være den eneste overlevende når alt er over. Nils Ole Oftebro og skutergutta kommer også til å være med en god stund. Vi skal jo lure på hvem av dem som er morderen. Mette, søsteren til Hanne, tror jeg også blir med litt lenger. Hanne har en eller annen mørk fortid (hun tar piller for det) og Mette har ikke avslørt hva det er enda. Jessan og Frank (Philip Oros) har jo mye sex, så regner med at serieskaperne beholder de litt til så vi fortsatt kan få se en pupp i ny og ne. Mange tror jo at det er derfor HBO er så populær. Elin (Anna Åstrøm) er lite med, men jeg var sikkert ikke den eneste som fanget opp at hun liker Johan. Det uttrykket hennes når Johan og Hanne fortalte om frieriet var jo vanskelig å misse. Og var det ikke en kommentar helt i begynnelsen der? Noe som hintet om et tidligere forhold mellom Johan og Elin? Der er det ett eller annet som må frem i lyset og avsløres før Elin stryker med.

Da gjenstår det Lippi (Valter Skarsgård) og Osvald (Victor von Schirach). Begge er meg i gjengen, men alltid på siden. Osvald lager maten og Lippi er den yngste som får i oppdrag å bære og hente ting. Det er stygt å si det, men de virker ikke å ha noen viktig rolle i dramaet som utspiller seg og er "expendable".  At deres egentlige rolle i serien er å bli drept for å skape videre handling i historien. Jeg kan selvsagt ta feil. I og med at Skarsgård er et stort skuespillernavn (han er sikkert i slekt med Stellan, Alexander og Bill) så er jeg usikker på om han vil være den første til å dø. Heller litt mer i mot Osvald. Verden (særlig filmverden) er ofte slemme med overvektige mennesker. Det hadde vært skikkelig gøy om de brøt med alle konvensjoner og tradisjoner i grøssere og lot kokken Osvald plutselig stige frem som hovedpersonen og den som overlever til slutt, men jeg tviler på det. Sorry, Osvald, jeg tror du kommer til å være den første til å stryke med slik at de andre må lage sin egen mat fremover.

Hvis jeg ikke tar feil og er helt på bærtur med spekulasjonene mine da. Gleder meg til å finne ut hva som skjer videre.

Jeg vet i alle fall hva jeg skal se på torsdag kveld nå. Lethal Weapon får jeg bare utsette til senere :)

Har du sett episoden og har andre teorier og spekulasjoner, så sleng inn en kommentar. Vil gjerne høre hva andre syns.

#tv #tvserie #viaplay #drama #mysterium #grøss #svartsjøen

Saru wa Mou Iya! 

Recap av Kyouryu Sentai Zyuranger episode 10. Denne var litt merkelig. Eller rettere sagt, merkeligere enn de andre episodene så langt.

Episoden heter 猿はもうイヤ! som kan oversettes til "Ikke lenger aper!".

Skrevet av Noboru Sugimura og regissert av Takeshi Ogasawara.

Forrige episode endte jo med at Dora Kokatorisu ble beseiret, men at heksa Bandora var først på vei til dinosaureggene likevel.

Kanskje jeg må summere opp hva som foregår. Prins Euro, sammen med Baron Clockle og hans kone Daisy dro til Japan for å få hjelp av Zyurangers. De er fra Apelo-stammen som er beordret av gudene til å bevokte de to siste dinosaureggene. Heksa Bandora derimot, vil ødelegge dem, for det var hun som opprinnelig utryddet dinosaurene. Den lille jenta Emiko er også med, da Clockle krasjet den dimensjonshoppende bilen sin (ser ut som en boble) inn i hjemmet til Emiko.

Så, Bandora har funnet dinosaureggene, men hun kommer seg ikke igjennom beskyttelsesfeltet. Hun drar da tilbake til basen sin på månen og reparerer Dora Kokatorisu. 

I forrige episode hadde Dora Kokatorisu en saks som våpen. Siden han ble beseiret så har han nå oppgradert til en hekkesaks. Denne fuglen er ikke å spøke med altså.

Zyurangers og co. ankommer øya og møter resten av Apelo-stammen. De har alle apehaler forresten. For å komme til hulen med dinosaureggene må de gjennom et minefelt. Men minefeltet er en gjeng maskerte rampeunger som kaster dynamitt etter heltene. Mellom eksplosjonene så blir Prins Euro og Emiko borte.

Euro finne Emiko og de drar alene til hulen. Der ødelegger Emiko barrieren og viser seg å være Dora Kokatorisu som kan hamskifte. Bandora teleporterer inn sammen med håndlangerne sine og vil ha dinosaureggene.

Zyurangers finner til slutt Emiko bastet og bundet og skjønner at her foregår det noe muffens. De iler til hulen og tar opp kampen med Dora Kokatorisu. Mens zyurangers i sin superrobot kjemper mot giga-Kokatorisu (Bandora brukte magi for å få ham til å vokse), så er det et kaos uten like mens håndlangerne til Bandora, Prins Euro, Baron Clockle og de dynamitt-kastende ungene alle sammen prøver å få tak i kassen med dinosaureggene.

Kassen med eggene faller i sjøen. Zyurangers beseirer Dora Kokatorisu nok en gang, mens Bandora kommer seg unna.

Siden Apelo-stammen ikke klarte å beskytte eggene vil gudene (som av en eller annen merkelig grunn er dinobotene til zyurangers) forvandle Apelo-stammen til apekatter som straff. Men Prins Euro holder en tale, og zyurangers støtter ham sterkt. Gudene ombestemmer seg og tar bort apehalene fra hele Apelo-stammen.

Dermed ble det en gledelig slutt likevel. Lille Emiko fikk til og med en prinsessekjole som presang av Prins Euro.

Ja da var to dvd-plater fra Super Sentai-boksen sett. Åtte gjenstår. Er spent på hva slags merkelige og morsomme historier som gjenstår.

#supersentai #japansktv #dinosauregg #powerrangers #japansk #tv #zyurangers

 

Starship Grifters 

Starship Grifters av Robert Kroese er en science fiction komedie, eller kanskje kan den kalles en parodi. Har du sett filmen Spaceballs? Vi er litt i den gaten.

Boken handler om romeventyreren og svindleren Rex Nihilo, som sammen med sin robotkompanjong, Sasha, havner i masse trøbbel. Så må det også nevnes at omtrent samtlige personer vi støter på igjennom i boken er dummere enn brød. Bortsett fra Sasha. Sasha er fornuftens stemme i en gal gal verden.

I et pokerspill så vinner Rex romskipet Flagrante Delicto fra en av galaksens rikeste menn. Mannen insisterer på en runde til og plutselig har Rex vunnet en hel planet. Har han endelig funnet lykke og rikdom? Nei. Det viser seg nemlig at med planeten følger en gjeld på 1,6 billioner. Så for at ikke inkassorobotene skal ta ham til gjeldsfengselplanetens torturkammer, må Rex skaffe masse penger. Og det brennkvikt.

Rex har noen helt utrolige svindler han prøver seg på. Boken parodierer også en del på kjente og kjære sci-fi univers. Det er rebeller ledet av en prinsesse, et digert imperium og en Escape Shuttle ved navn "Our Moment of Triumph" slik at vi får det berømte sitatet til Tarkin ;) Det er en mann som heter Issimo, og selvsagt er han en general. Det er Jehovas vitner-aktige folk som plutselig banker på airlock-en og spør om du vil høre sannheten om Space. Og mye mye mer.

Plottet er komplisert, innviklet og absurd, men man bare blir med på reisen. Alt er fortalt med et humoristisk glimt i øyet. Og til min store glede så kommer det twister innimellom som er skikkelig overraskende.

Liker du Hitchhikers Guide to the Galaxy og lignende historier, så vil du garantert like denne. Det er ikke den beste romkomedien jeg har lest (Scalzi tin The Android's Dream og Adams Hitchhiker's Guide er fortsatt på topp for min del) men Starship Grifters gjør et hederlig forsøk på å nærme seg de to.

Jeg hadde det kjempegøy mens jeg leste denne, og skal definitivt sjekke hva annet Kroese har skrevet :)

#bok #bokanmeldelse #sciencefiction #humor #komedie #robertkroese #starshipgrifters

Hashire Tamago Ôji 

Recap av Kyouryu Sentai Zyuranger episode 9 (24. april 1992)

Skrevet av Noboru Sugimura

Regissert av Takeshi Ogawasawara

 

Episoden heter 走れタマゴ王子 som kan oversettes til "Løp eggeprins".

En mystisk flyvende bil ankommer Japan. Den kjøres av Baron Clockle og hans kone Daisy. Med seg har de prins Euro av Apelo-stammen. De kommer for å søke hjelp fra Zyurangers, men Baron Clockle ender opp med å kjøre bilen inn i et helt normalt japansk hjem. Der mor og datter, Emiko, skal til å spise mat. Mulig baronen er full, for han har en merkelig rød nese.

Heksa Bandora sender sine håndtlangere til det samme hjemmet, det gjør også Zyurangers, for vaktmesteren Barza (som egentlig er en mektig trollmann) hørte bråket av den flyvende bilen. Midt i stua til den forskrekkede japanske damen blir det skikkelig kamp. Helt til prins Euro og lille Emiko blir tatt med til en annen dimensjon av Dora Kokatorisu. 

I Power Rangers så har de gitt denne navnet Chunky Chicken. Er det noe rart at den japanske originalserien er mye mye bedre?

Dora Kokatorisu har en saks som han kan bruke til å klippe hull mellom dimensjonene. I den andre dimensjonen så møter de to barna den slemme heksa Bandora. Hun vil vite hvor dinosaureggene er. Det har seg nemlig slik at Apelo-stammen har funnet de eneste to gjenlevende dinosaureggene. Det var heksa Bandora som utryddet dinosaurene (før hun ble sendt i eksil til planeten Nemesis hvor hun ble vekket i første episode av denne serien). Og nå vil hun fullføre utryddelsen ved å ødelegge de to siste eggene.

Barna stikker av, men Kokatorisu er lur. Med en falsk restaurant (ungene er sultne og har lyst på biff) så klarer han å fange dem igjen. Emiko blir hengt i et tau, høyt over bakken. Kokatorisu flyr opp og saaakte begynner han å kutte over tauet med saksen sin. Bandora sier at de vil la Emiko fall hvis ikke prins Euro gir etter og forteller hvor eggene er. Prinsen kan ikke annet enn å røpe at eggene er gjemt på Daros-øya. Bandora ber da Kokatorisu om å drepe Emiko likevel.

I mellomtiden har baron Clockle tatt med Zyurangers til dimensjonen ved hjelp av noen magiske briller han har. De ankommer akkurat tidsnok til å redde Emiko i det hun faller. Zyurangers har allerede tilkalt dinobotene sine og koblet dem sammen til den store roboten. Bandora bruker magi for å gjøre Kokatorisu diger han også. Dermed blir det storkamp! Gigarobot med sverd mot gigakylling med saks.

Zyurangers vinner selvsagt over Kokatorisu til slutt, men Bandora er allerede på vei til Daros-øya på sin flyvende trehjulssykkel.

Vil de rekke frem til øya i tide til å stoppe Bandora i å knuse dinosaureggene? Det får vi ikke vite før i neste episode...

 

Denne serien er jo kjempegøy. Barnslig og tullete, ja, men samtidig veldig kul. Mens jeg sitter og ser på denne, så tenker jeg litt på hva som hadde skjedd dersom NRK hadde vært tøffe nok til å ta inn denne, oversette til norsk og sende som barnetv. Ungene ville jo ha blitt helt ekstatiske, og kanskje ville dagens unge voksne (inkluderer meg selv her) ikke ha vært så negative til NRK-lisensen.

 

#supersentai #zyuranger #powerrangers #japansktv #dinosauregg #tv #japansk

Mystery Weekly Magazine - Sherlock Holmes spesial 

Mystery Weekly er et månedlig litteraturblad fra Canada som inneholder krim-noveller. Jeg har vært så heldig å få et gratis abbonement mot å skrive anmeldelser av bladet. Oktober-utgaven er ekstra spennende, da den har Sherlock Holmes som tema. Jeg har alltid hatt sansen for Sherlock så jeg så virkelig frem til å lese dette.

Hvis du er interessert i å lese bladet selv så finner du det, og de tidligere utgavene på www.mysteryweekly.com hos Magzter eller på Amazon.

Bladet denne gangen inneholder 8 noveller.

Det starter med den meget velskrevne The Adventure of the Missing Princess av Michael Mallory. Dette var en av de bedre Sherlock Holmes pastisjene jeg har lest i det siste. En av Watsons kollegaer tar kontakt med ham for å få hjelp av Sherlock Holmes. Det er legen til Elefantmannen (du har sikkert sett filmen, eller i det minst hørt om ham). Prinsesse Alexandra hadde nylig besøkt Elefantmannen, og siden har ingen sett henne. Selvsagt er Sherlocks bror Mycroft (og andre høytstående regjeringspersonell) også meget interessert i å finne prinsessen. En veldig spennende historie dette, som alle Sherlock Holmes fans garantert vil like.


 

Så følger tre krimhistorier som ikke handler om Sherlock Holmes.

The Pit of Hell av Martin Hill Ortiz som handler om en Escape Artist som ble hardt skadet i sitt siste stunt, men plutselig så er han forsvunnet fra sykehuset. Bare gipsen hans (ubrutt) ligger igjen. Acid Test av Allen Lang handler om Julie, som er på shopping når hun ser en mann gjøre noe rart med et speil. Når hun snakker med ham så viser det seg at han er en pensjonert rørlegger som jakter på spøkelser. Han inviterer henne hjem til seg på middag og hun takker ja... Så er det Unacceptable Risk av Karl Lykken, en kort fortelling om to karer som undersøker hjemmet til en kollega som de mistenker å være en morder.

Jaap Boekestein og Roelof Goudriaan har skrevet The Case of the Masticated Hand. Sherlock Holmes får tilsendt en mystisk pakke som inneholder en mummifisert hånd. En ganske spennende historie hvor Sherlock og Watson støter på en gærning som tror på overnaturlige saker. Pluss en vakker enke i burka som Watson blir ganske så betatt av.

Mail package delivery
Licensed from: anterovium / yayimages.com


Your Turn av Dan DeVoto er en historie satt i Atlantic City, hvor to svindlere prøver å lure penger ut av en rik mann.

Til slutt er det nok en Sherlock Holmes-historie: The Bee's Eggs av Eric Cline. Holmes og Watson blir kontaktet av en skotsk brobygger. De holder på å bygge en diger bro og sjefingeniøren er blitt funnet død med en kniv i halsen. Nok en flott Sherlock Holmes historie.
 

Alle krimhistoriene er ganske gode, men det er de tre Sherlock Holmes novellene som skinner og som jeg husker best. Litt overrasket over at det er andre historier enn Sherlock Holmes historier i bladet siden det er en Sherlock Holmes spesial. I alle fall så er det høy kvalitet over alle novellene og jeg ser frem til å lese neste utgave av Mystery Weekly Magazine.

#sherlockholmes #krim #mysterie #detektiv #Magazine #krimblad #litteraturblad #mysteryweekly #mysteryweeklymagazine

Kyōfu! Shunkan Tabei 

Er en stund siden jeg har sett på Kyouryu Sentai Zyuranger nå, så det var skikkelig morsomt å begynne igjen. Hvis dere lurer på hva dette egentlig er for noe, så les innlegget om episode 1. Orker ikke å gjenta alt, men fortsetter bare med recap av den originale japanske serien. Lover at det ikke skal ta like lang tid mellom episodene fra nå av. Lover å prøve i hvert fall :)

Den åttende episoden heter 恐怖! 瞬間喰い som kan oversettes til "Terror! Spist på et øyeblikk".

Boi (den gule rangeren) redder en lubben gutt, Mamoru, som faller ned fra et tre. Som takk blir han invitert på middag og møter guttens foreldre som driver en grønnsakshandel. Hele familien er storspisere og Boi er litt sjokkert over hvordan de sluker maten som sultne griser.

Oppe på månen så er den slemme heksa Bandora i skikkelig dårlig humør. Hun har gått opp noen kilo etter at hun kom seg løs fra fengselet og er nå på slankekur. Som hun bruker å gjøre, så spionerer hun på Zyurangerne med teleskopet sitt. Når hun ser Boi og den storspisende familien blir hun rett og slett rasende. Her sitter hun miserabel på slankekur og så stapper de i seg masse god mat. Nei, sånn kan de ikke ha det.

Hun beordrer Pleprechuan til å aktivere et tidligere kassert monster: Dora Kiruke. 

I Power Rangers så heter han forresten Pudgy Pig. Den japanske versjonen er mye kulere.

Dora Kiruke spiser opp all maten. Folket sulter og begynner å slåss med hverandre i fortvilelse. Zyurangers prøver å stoppe den glupske romerske grisen, men den spiser bare opp våpnene deres. Hva skal de gjøre nå?

I en gammel bok leser de at svakheten til Dora Kiruke er en plante som heter moly. I leting etter denne støter de på alvekongen Nomu, som redder dem fra Dora Kiruke ved å skyte golfballer inn i nesen på grisen. Han skal hjelpe dem dersom de klarer utfordringen hans. Han setter frem et bord med masse mat og sier at om de klarer å spise opp alt så skal de få moly-planten.

Zyurangers stapper i seg maten, og en etter en blir de stappmette. Til slutt er det bare Boi igjen som klarer å spise. Han er helt ferdig når det kommer til den aller siste gulroten (Boi liker ikke gulrot). Pussig nok har de andre kviknet til såpass at de klarer å heie på Boi. Da burde de jo egentlig ha vært i stand til å hjelpe ham med å spise gulroten. Men stakkars Boi må tvinge i seg den siste biten selv.

Da blir de belønnet med moly-planten av alvekonen Nomu.

De stapper urten i en diger baguette og lurer Dora Kiruke til å spise den. Da blir grisen sjuk og kaster opp. Bandora prøver å hjelpe grisen med magi, men er for svak da hun er spist for lite. Zyurangers griper raskt tak i sine utspydde våpen, kombinerer dem til en Howling Cannon og skyter Dora Kiruke. Kaboom! Eksplodert gris.

Mamoru og familien (og resten av innbyggerne) kan endelig spise igjen og alle er glade. Bortsett fra Boi som blir tilbudt en kjempestor gulrot som takk og Bandora som fortsatt er på slankekur :)

#supersentai #zyuranger #japansktv #superhelt #gris #mat #gulrot #alvekonge #japansk #powerrangers

Mascots 

Mascots ble nylig lagt ut på Netflix. Den er en av Netflix sine egenproduserte filmer. Den hørtes litt morsom ut, så jeg satte meg ned for å se den.

Filmen er en "mockumentary". Altså en falsk dokumentarfilm. Litt som The Office, bare at dette ikke er en tv-serie men en film. Regissør og skribent Christopher Guest har laget flere slike tidligere, og jeg ser at en del anmeldere kaller dette for en litt mindre vellykket kopi av filmen Best in Show (2000). Har ikke sett den.

Personlig synes jeg Mascots var grei nok. Den var litt morsom til tider og jeg ble underholdt. Dette blir ikke en favoritt-film men alle kan jo ikke vær det. Denne er helt midt på treet vil jeg si. Komedier er ikke det jeg ser mest på, men det var mange kjente fjes å se i denne filmen: Chris O'Dowd, Zach Woods, Parker Posey, Jennifer Coolidge, Ed Begley Jr. og Jane Lynch med flere.

Å, jeg glemte nesten å si hva det handler om. Som tittelen antyder så handler det om maskoter. Disse folkene i dyrekostymer som jobber for diverse sportslag. Det er den åttende prisutdelingen for årets maskot. Vi følger (i dokumentarstil) arrangør, dommerpanel og en del av deltakerne som kjemper om det gjeve Fluffie-trofeet.

Og som forventet, så er det noen ganske så spesielle folk som skjuler seg bak kostymene :)

Mascots er kanskje ikke det beste Netflix har laget, men jeg må berømme dem for at de eksperimenterer og lager filmer i flere sjangere. Legger ved traileren under her, så kan dere se om dette virker som noe for dere:

swTWozTxQ-E


#netflix #film #mascots #komedie #mockumentary

Rovdyr i Eden 

Horizon Alpha: Predators of Eden av D.W. Vogel er et actioneventyr om dinosaurer. Som man sikkert lett ser på omslagsbildet :)

Et koloniskip forlot jorden og etter noen århundrer ankom det endelig planeten Tau Ceti E. Håpet om å finne en Edens Hage hvor menneskeheten lett kunne overleve ble raskt knust. Skipstrøbbel førte til at de ikke fikk med seg alt utstyret ned på planeten. Men det verste av alt var jo at planeten er full av dinosaurlignende skapninger. Dinoer som raskt får smaken på menneskekjøtt.

De overlevende lever et hardt liv bak elektriske murer. Men strømmen holder på å gå ut. Caleb Wilde og en gruppe soldater drar ut i jungelen på leting etter en reaktorkjerne som krasjet et stykke utenfor kolonien. Uten den vil strømgjerdet gå ned og dinoene få middag.

Jeg likte denne, selv om den hadde sine feil. Horizon Alpha er et spennende actioneventyr med raskt tempo. Språket er lettlest, slik det skal være i en ungdomsbok. Og helten er ung og uerfaren slik at unge lesere lett kan identifisere seg med ham.

Likevel så er jeg litt skuffet over bruken av dinosaurene. Jeg fikk aldri den Jurassic Park-følelsen jeg hadde håpet på da jeg begynte å lese denne. Dinoene kunne ha vært helt andre utenomjordiske skapninger og boken ville ha vært ganske lik. Den siste "bosskampen" (om det kan kalles det) var litt antiklimaktisk. Og den lykkelige slutten kom litt vel raskt og beleilig. Den bryter med den mørke og dystre settingen til boken og da føles det litt rart.

Men bortsett fra det så var det en underholdende bok. Voksne lesere vil nok irritere seg litt over en del småting, men unge lesere tror jeg vil elske denne. Den har jo dinosaurer! :)

#bok #bokanmeldelse #horizonalpha #dinosaur #dwvogel #futurehousepublishing

Lavalantula 

Steve Guttenberg (Mahoney fra Politiskolen) ble visstnok først tilbudt hovedrollen i Sharknado men takket nei. Noe han angret på siden filmen(e) overrasket alle ved å bli ganske populære. Men han får sjansen igjen når SyFy starter en ny filmserie med Lavalantula. Jepp, her handler det om edderkopper som lever i lava under jorden. Og får lyst på litt frisk luft og menneskesnacks.

Steve Guttenberg er en avdanket skuespiller som... Nei, beklager. Colton West (spilt av Steve Guttenberg) er en avdanket skuespiller som havner i sitt livs eventyr når lavaedderkopper plutselig kommer opp av bakken. Colton, tidligere actionstjerne på film, må nå bli en actionstjerne i virkeligheten (i denne filmens virkelighet altså) for å redde familien, fansen og filmcrewet sitt.

Akkurat som Sharknado er dette en dum og teit monsterfilm som prøver å være så dårlig at den blir bra igjen. Skuespillet er dårlig, spesialeffektene er så som så og historien er ganske syltynn. Jeg må innrømme at jeg synes Sharknado var bedre. Som hjernedød underholdning så kan Lavalantula gå an, men dette blir aldri noen klassiker spør du meg. Kjendisfaktoren er også mindre. Sharknado lever jo litt på alle sine cameo-scener med gamle kjendiser.

Men noen kjendiser er det jo også i Lavalantula. Særlig fans av Politiskolen-filmene vil få et nostalgisk kick, for Steve Guttenberg har fått med seg tre av sine gamle kolleger fra Politiskolen: Michael Winslow, Marion Ramsey og Leslie Easterbrook. Vi får også høre den triste skjebnen til den legendariske Blue Oyster Bar.

Jeg tror ikke dette vil være en film jeg kommer til å anbefale så veldig til andre enn de som digger Sharknado-filmene og trenger noe å se på mens de venter på Sharknado 5 (jeg har troen). Kanskje også til ekstremfans av Politiskolen som vil se noen av de gamle heltene sammen på skjermen igjen ;)

Det er allerede laget en oppfølger til Lavalantula. Den har tittelen 2 Lava 2 Lantula. Det er ikke utenkelig at jeg kommer til å se den om jeg får sjansen :)

Traileren til Lavalantula:

AY_Cp3rRR3s


#film #monsterfilm #lavalantula #edderkopp #spider #steveguttenberg #bfilm #sciencefiction #syfy #scifi

 

Evigsmakeren 

Evertaster av Adam Glendon Sidwell er en veldig morsom barne/ungdomsbok.

Den handler om den 11 år gamle Guster. Guster har supersmak. Hans smaksløker er så gode at han merker selv den minste imperfeksjon i både råvarer og i matlagagingsprosessen. Dermed smaker nesten alt pyton. Han klarer rett og slett ikke å spise sin mors mat. Hvis hun tvinger ham så kaster han rett og slett opp. Hvordan Guster klarte å komme seg til 11 år vites ikke, men det var nok en evig kamp.

For at han ikke skal sulte i hjel tar moren Guster med på byen på leting etter en restaurant hvor han klarer å spise maten. De finner til slutt et bakeri hvor Guster klarer å lukte kvaliteten. Den mystiske kokken som driver bakeriet blir angrepet av en skummel mann i rød kokkedrakt (de røde kokkene er fra den hemmelige organisasjonen Gastronimatii). Før kokken blir drept så rekker han å fortelle Guster om Den Perfekte Oppskriften som skal vi verdens beste matrett. Hvis Guster spiser denne så kan han bli kurert for sin supersmak.

Guster og moren flykter fra den røde kokken, med får med seg en antikk eggvisp som inneholder Den Perfekte Oppskriften. Dermed drar Guster og hans familie på en farefull ferd for å finne alle ingrediensene til Den Perfekte Oppskriften. Med de skumle Gastronimatii i hælene reiser de verden rundt. Fra Machu Pichu i Peru til Bjørnøya i Norge. De norske Smørsmedene er jo de beste. Det vet jo alle ;)

Dette var et skikkelig morsomt action-eventyr. Litt Indiana Jones blandet med Da Vinci-koden, bare at alt handler om mat og det å finne noe som den superkresne Guster klarer å spise. Selvsagt er alt også veldig barnevennlig. Synes også det var veldig fint at fokuset ikke bare var på Guster, men også på familien hans, for moren og søsknene er med på hele reisen.

Skal ikke røpe hvordan det går, men det hele får en veldig fin slutt med god moral :)

Nå er jo jeg litt eldre enn målgruppen, men syntes likevel at dette var en morsom og underholdende bok. Hadde jeg hatt unger så ville dette ha vært en bok jeg hadde lest for dem.

Boktrailer:

rRX1gJr72Oc


 

#bok #bokanmeldelse #evertaster #mat #adamglendonsidwell #futurehousepublishing

Caretaker 

Caretaker av Josi Russell er en bok jeg fikk da jeg støttet utgivelsen av Future Worlds fra Future House Publishing. Det var Josi Russells novelle jeg likte best i den samlingen, så da ble hennes bok den første jeg leste av bøkene jeg fikk tilsendt.

Boken starter veldig bra. Settingen er ren science fiction gull. Et koloniskip er på vei fra jorden, på en reise som vil ta femti år. Ethan, som er på vei sammen med sin gravide kone, er den siste som skal bli lagt inn i stasis. Men så får caretakeren (mannen som skal være våken hele reisen og passe på at alt går bra) et illebefinnende. Mannen dør og skipets datamaskin bestemmer at Ethan må ta over.

Det som skulle bli et nytt liv på en ny planet sammen med sin kone og sitt snart nyfødte barn, blir et femti år langt ensomt mareritt. Alene med bare en følelsesløs datamaskin som selskap, må Ethan passe på at romskipet fungerer som det skal. Og han har null peiling på hvordan noe som helst fungerer.

Etter fem år så våkner en av de kvinnelige passasjerene. Hun var kjæresten til den gamle caretakeren. Og Ethan har jo sin gravide kone i stasis på skipet. Forståelig nok blir det litt komplisert seksuell spenning mellom de to. Men Kaia er også en ingeniør, og det finner etter hvert ut at skiper er tatt ut av kurs og er på vei mot en fremmed planet.

Aliens!

Og det er opp til Ethan å redde livet på de fire tusen passasjerene.

Dette er en god bok, men den lever ikke helt opp til forventningene jeg fikk i starten. Først så er Ethan en lingvist og ekspert på et romvesenspråk. Det bruker litt vel mye tid på det språket synes jeg. Ble litt langtekkelig i perioder. De andre er slutten. Romvesnene er superavanserte og kjempesmarte. Men på noen områder er de stokk dumme og det passer ikke helt sammen i mitt hode. I tillegg så får Ethan noen litt for beleilige superkrefter. Alt går litt for glatt, noe som får det hele til å virke litt for urealistisk, selv for en sci-fi å være.

Men for all del. Det er en underholdende bok og absolutt vel verdt en titt.

Er bare litt skuffet over at premisset med å være alene på et romskip ikke ble utforsket litt mer. Slike historier synes jeg er veldig fascinerende. Hvordan ville det ha vært å være helt alene i 50 år for å passe på fire tusen medmennesker som sover seg gjennom reisen? Noen ganger føler jeg at med nok bøker og filmer så kunne det ha gått greit, men 50 år er veldig lang tid. Hadde sikkert blitt rablende gal til slutt. Og om ikke, hva er det som skal til for å tåle å være alene så lenge?

Er litt interessant å tenke på, synes dere ikke?

#bok #bokanmeldelse #sciencefiction #caretaker #josirussell #futurehousepublishing

New Amsterdam 

New Amsterdam av Elizabeth Bear er en bok jeg fikk tak i gjennom et Humble Bundle salg for lenge siden. Den har ligget på harddisken, stort sett glemt, siden da. Men i det siste har jeg lest en del gode bøker fra Subterranean Press, så jeg fant ut at det var på tide å prøve denne også.

Det første som slår meg er at den er litt Sherlock Holmes-inspirert. Boken består av en rekke historier, hver med et mordmysterium i sentrum. Det er den berømte spanske etterforskeren Sebastein de Ulloa som er detektiven som assisterer Abigail Irene Garrett (kronens etterforsker) i å løse disse mordmysteriene.

Det neste som slår meg er at dette er i sjangeren alternativ historie. Altså en bok hvor historiens gang har gått en annen vei. Vi er på begynnelsen av 1900-tallet. Det Britiske Imperiet står fortsatt kjempesterkt. Nederland overga New Amsterdam (som aldri ble døpt om til New York) til Storbrittannia under Napoleonskrigene. Utvidelsen av de amerikanske kolonien ble stoppet av irokeserne, slik at USA aldri ble til. De koloniserte områdene at Amerika er heller ikke selvstendige, men er underlagt England. Det finnes radikaler som kjemper for selvstendighet, men det er et stykke unna en uavhengighetskrig enda.

Det tredje som slår meg er at dette er en urban fantasy. Omtrent alle mordene har noe overnaturlig ved seg. Magi og magiske skapninger eksisterer. Den berømte detektiven Ulloa er i all hemmelighet en vampyr, og Abigail bruker selv magi i sin etterforskning. Slemme trollmenn, varulver og demoniske skapninger og andre vampyrer er alle mistenkte når mordene etterforskes.

Må innrømme at jeg er litt ambivalent i forhold til denne. Noen ganger likte jeg boken veldig godt, mens andre ganger føltes den bare... meh!. Den er skrevet i litt eldre detektiv-stil, litt som Sherlock Holmes historiene eller kanskje også litt som Agatha Christie. Når det gjelder krimbiten og den historiske settingen så passer det veldig godt, men urban fantasy bruker å være skrevet i litt mer lystig og lettlest stil. Noen av historiene var kjempespennende og ble lest på null komma niks, mens andre igjen var vanskelige å engasjere seg i og det var nesten litt slit å lese igjennom.

Jeg har hatt en god del jobbreiser i det siste, og noen ganger når jeg satt på fly og leste denne, så måtte jeg virkelig kjempe for å ikke sovne. Mens andre ganger igjen var jeg lys våken og veldig interessert i handlingen.

Likevel, så er det en veldig interessant setting med fascinerende karakterer. Vil tro det er vanskelig å finne den rette miksen av "gammel" krimstil og moderne urban fantasy. Noen ganger klarer Bear det, andre ganger bommer hun litt. I hvert fall var det slik det virket på meg.

New Amsterdam tror jeg at jeg kun vil anbefale for de som både liker krim av typen Sherlock Holmes og urban fantasy. For andre kan det kanskje bli litt vel eksotisk, men selvsagt: det er alltid spennende å utfordre seg selv med å lese ting utenfor komfortsonen :)

#bok #bokanmeldelse #newamsterdam #krim #vampyr #magi #urbanfantasy #alternativhistorie #elizabethbear #subterraneanpress

Marvel's Luke Cage 

På fredag ble det endelig en ny Netflix/Marvel-serie. Hele første sesong av Luke Cage ble lagt ut for strømming. Jeg hadde selvsagt arrangert fri fra jobb i god tid, og tilbrakte stort sett hele dagen i sengen og så på tv. Beklager at anmeldelsen er litt sen, men bare fem minutter etter at jeg ble ferdig med siste episode fredag kveld, kom det familiebesøk. Måtte jo tilbringe tiden sammen med dem siden de hadde dratt hele veien til Bodø for å tilbringe helgen her.

Men tilbake til Luke Cage. I motsetning til Daredevil og Jessica Jones, så har jeg ikke noe forhold til tegneseriene om Luke Cage. Jeg har ikke lest noen av de. Jeg vet sånn omtrent hvilke krefter han har og slikt, men detaljene kan jeg ikke. Derfor var jo alt helt nytt for meg i denne tv-serien. Og det var jo skikkelig spennende.

Han var jo med i Jessica Jones-serien og imponerte stort der, så jeg hadde store forventninger også denne gangen. Mike Colter gjør en fremragende jobb i rollen som supersterk og usårlig mann.

I starten så holder han en lav profil. Jobber som oppvasker på en klubb og koster opp hår på en frisørsalong (eller barbersjappe som det kanskje heller kalles). Men roen varer ikke lenge, for noen vågale ungdommer stjeler fra gangstersjefen Cottonmouth (Mahershala Ali som dere sikkert husker fra The 4400 og ikke minst House of Cards). Og det setter i gang voldelige represalier som fører til at Luke Cages mentor og surrogatfar dør. Og da må Luke frem i lyset og kjempe for rettferdighet. 

Andre som er verdt å merke seg er Mariah Dillard (Alfre Woodard), den korrupte politikeren. 

Politikvinnen Misty Knight (Simone Missick) 

Gangsteren med solbrillene, Shades (Theo Rossi fra Sons of Anarchy) 

Og ikke minst sykesøsteren Claire Temple (Rosario Dawson). Hun er den eneste som har vært med i samtlige av Marvel/Netflix-seriene. Jeg lurer nesten på om det er hun som vil være limet som binder alle sammen når vi til slutt kommer til Defenders-serien. Virker veldig trolig, siden hun nå kjenner alle heltene (bortsett fra Iron Fist, som er den neste serien som kommer). 

Må også nevne Rafael Scarfe (Frank Whaley), partneren til Misty Knight, gangsteren Diamondback (Erik LaRay Harvey) og Pop (Frankie Faison). Fant ingen karakter-postere for dem, men de er alle meget sentrale i historien.

Har sett noen anmeldelser der det klages litt på at starten er kjedelig. Det er bare tull. Det er rett at det er mindre action i begynnelsen, men man må jo ha historieoppbygging og la oss bli kjent med hovedpersonene først. Hvis ikke så er det jo vanskelig å bry seg om hva som skjer. Alle virkelig gode serier starter sakte og så økes farten utover. Uten den oppbyggingen så ville det ikke ha vært så virkningsfullt og sjokkerende når noen dør eller blir skadet. Det er mer enn nok action i de senere episodene. Og som jeg nevnte da jeg anmeldte Jessica Jones, så synes jeg kampstilen til Luke Cage er veldig kul. Den er akkurat sånn man kunne tenkt seg at en supersterk og uskadelig mann ville kjempet mot vanlig dødelige. Rask, effektiv, men også elegant nok til å ikke ta livet av noen. Dog vil jeg tro at brukne bein og hjernerystelser forekommer ganske så ofte.

En ting jeg må nevne i forhold til action-scenene og slåssingen er den siste store kampen. Helt opp til da har alt vært av topp kvalitet og alt har minnet meg om en godt laget spillefilm, men akkurat den kampen fikk meg til å innse at dette er en tv-serie med tv-seriebudsjett. Ikke det at den var dårlig, men kampen var roligere og mer "lokal" enn det en sånn kamp mellom to menn med superkrefter burde ha vært.

Stemningen i serien er også skikkelig god. Vi er i Harlem og det er masse passende musikke: soul, rap og hiphop. Dette er tre musikksjangere som jeg egentlig ikke liker og aldri hører på, men her passer de inn. All musikk er jo kjempebra om settingen er riktig. Og hvis man hører på tekstene så er de veldig passende til tider.

Det kunne sikkert skrives mye om symbolikk og henvisninger til raseforholdene i USA, politiskytinger, undertrykkelse av svarte og fattigdommen i enkelte nabolag som skaper grobunn for gjengkriminalitet og så videre, men det overlater jeg heller til andre. Alt det der syder i bakgrunnen, og man fanger det lett opp når man ser på serien.

Luke Cage er ikke bare en tv-serie om en skuddsikker mann som kjemper mot gangstere. Det er en serie både om Lukes oppgjør med sin egen fortid og familiehistorie, samt hans reise fra å være en ensom mann i skyggene til å bli folkets svarte helt i Harlem.

Jeg er rimelig sikker på at vi får minst en sesong til med Luke Cage. Det er nok av løse tråder og hint på slutten til det. Dessuten var jo serien kjempebra. Marvel-seriene til Netflix har vært helt toppers alle sammen, og denne er ingen unntak. Hvis du ikke allerede har begynt å se på serien, så anbefaler jeg virkelig at du gir den et forsøk. Du trenger ikke å ha sett hverken Daredevil eller Jessica Jones på forhånd heller. Selv om du burde se de også.

Den neste Marvel-serien til Netflix er nå Iron Fist. Jeg har ikke fanget opp noen dato enda, men jeg gleder meg skikkelig til den kommer.

Traileren til Luke Cage:

snJ-nRgx8o0


#netflix #tvserie #marvel #lukecage #tv #superhelt #harlem

Instagram

hits