Marvel-tegneserier Juli 1965

Da har jeg fått lest igjennom nok en måned med Marvel-tegneserier. Som dere vet har jeg tatt på meg det gale prosjektet å lese igjennom alle Marvel-tegneseriene (som er relevante) i den rekkefølgen de ble utgitt. Dette for å bli skikkelig kjent med Marvel-universet. Tidligere, hver gang jeg leste en Marvel-tegneserie så ble det hele tiden henvist til noe som hadde skjedd tidligere, eller det var tydelig at karakterene hadde hatt tidligere opplevelser. Irriterte meg at det var noe jeg ikke visste. Så da skal jeg lese dem alle. Skal prøve i hvert fall :)

I juli 1965 ga Marvel ut disse 12 tegneseriebladene:

Kid Colt Outlaw nummer 123Stan Lee og Jack Keller

Dette bladet har jeg ikke lest. Det er ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited.

Tales to Astonish nummer 69Stan Lee, Al Hartley, Bob Powell og Jack Kirby

Fortsetter fra forrige blad. Den Menneskelige Snurrebass har kidnappet Wasp og Giant-Man må redde henne. Selvsagt ved å gå inn i en livsfarlig felle. Dette er foreløpig den siste gangen at Giant-Man er i Tales to Astonish. Fra og med neste nummer er det Namor som får historier i bladet. Hulk er fortsatt med, og det kommer han til å være helt til bladet skifter navn til The Incredible Hulk.

Hulk-historien er også en fortsettelseshistorie. Leader har stjålet Absorbatron, oppfinnelsen til Bruce Banner, og har kidnappet Hulken. Men det å kidnappe Hulken er farlige saker. Snart er Hulk våken igjen og i knusehumør. Men historien får en dramatisk slutt. For etter kampen mot Leader er Hulken forvandlet tilbake til Bruce Banner. Det slutter med at Rick Jones, som vil redde ham, og Glen Talbot, som er overbevist om at Bruce er en forræder, finner en døende Bruce som ikke lenger har puls. Jeg vet at han overlever, men kan tenke meg at fansen var fullstendig sjokkert og spent i 1965.

Two-Gun Kid nummer 76Stan Lee og Dick Ayers

Dette bladet har jeg ikke lest. Det er ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited.

Amazing Spider-Man nummer 26Stan Lee og Steve Ditko

Tante May har kastet Spider-Man kostymet (da hun tror det er et karnevalskostyme). Dermed har Peter et lite problem. Hvordan skal Spider-Man kunne bekjempe kriminalitet nå? Og på damefronten er både Betty og LIz sure på ham. Det er også masse styr i byens underverden. Både Green Goblin og den mystiske Crimemaster kjemper om kontrollen. Og det store mysteriet er jo hvem Green Goblin og Crimemaster er. Historien slutter med en skikkelig kliffhænger. Spider-Man serien er min absolutte favoritt blant bladene fra denne årgangen.

Fantastic Four nummer 40Stan "The Man" Lee og Jack "King" Kirby

Dette bladet fortsetter fra forrige nummer. Doctor Doom har erobret Baxter-bygningen mens De Fantastiske Fire har mistet kreftene sine og trenger hjelp fra Daredevil. Reed har selvsagt en vitenskapelig duppedings som vil gi dem kreftene tilbake igjen, og mens Daredevil distraherer Doom så går de etter den. Det hele slutter med at Thing grisebanker Doom, men Ben er litt opprørt over at han er Thing igjen. Han har jo hele tiden lengtet etter å bli menneskelig igjen. Og nå har han tenkt å slutte i F4! Stan Lee er blitt glad i sine kliffhængere :)

Millie the Model nummer 129Stan Lee og Stan Goldberg

Dette bladet har jeg ikke lest. Det er heller ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited.

Strange Tales nummer 134Stan Lee, Bob Powell og Steve Ditko

The Watcher, som egentlig ikke har lov til å blande seg i tidens gang, sender Torch og Thing tilbake i tiden for å stoppe Kang. Kang har fanget Merlin og er i ferd med å ta over kong Arthurs riddere. Dette i et forsøk på å endre historiens gang slik at Fantastic Four og Avengers ikke lenger skal eksistere. Torch frigjør Merlin mens Thing slåss mot ridderne. Egentlig er ikke dette den ekte Merlin, men Maha Yogi som tok over identiteten til Merlin mens han dro sammen med Black Knight for å kjempe mot Morgan Le Fay. Marvel-universet kan være ganske så komplisert :)

Dette er også den siste gangen Thing og Torch er i Strange Tales. Fra og med neste nummer så tar Nick Fury, Agent of S.H.I.E.L.D. over. Gleder meg til å lese den.

Doctor Strange kjemper fortsatt mot Baron Mordo, som igjen får hjelp av Dormammu. The Ancient One er i koma, men hans siste ord var Eternity. Så nå må Strange finne ut hva det betyr, mens Mordos håndlangere jakter på ham.

Tales of Suspense nummer 67Stan Lee, Don Heck og Jack Kirby

I sitt gjemmested på norskekysten sitter Grev Nefaria, lederen for den internasjonale forbryterorganisasjonen Maggia som Avengers beseiret tidligere. Nefaria har en drømmemaskin som han nå skal bruke til å ta hevn. Hans første offer er Iron Man. Mens Iron Man prøver å få Happy til å komme tilbake (han sa opp jobben sin i forrige nummer) slår Nefaria til. Iron Man sovner og blir plutselig angrepet av flere av skurkene han har kjempet mot tidligere. Hvis han dør i drømmen, så dør han i virkeligheten også. Nefaria håper at Iron Man skjønner at det bare er en drøm og da taper for å bli ferdig med det. Men Iron Man bare kjemper videre. Helt til drømmemaskinen eksploderer og Iron Man våkner igjen. Det var den planen.

Captain America derimot, han er dopet og hjernevasket av Red Skull. Nå kjemper han for nazistene og Hitler. De sender ham til London for å drepe de allierte styrkenes generaler. Nok en gang slutter det med en kliffhænger, akkurat idet pistolen avfyres mot en general.

Journey Into Mystery nummer 118Stan Lee og Jack Kirby

I forrige nummer klarte Thor å finne de magiske stenene og kan nå bevise at Loki jukset i den meget snodige "rettssaken". I håp om å få Thor til å miste stenene, aktiverer Loki Destroyer. Destroyer (som dere kanskje husker fra den første Thor-filmen) er et våpen laget av Odin. Et våpen så mektig at laserstrålene til og med kan kløyve Mjølnir i to. Loki skjønner at Thor kan bli drept, og at det garantert vil bli sporet tilbake til ham. Dermed er en nødt til å hjelpe sin nemesis. Loki løper til Odin, men Odin har sin årlige sovestund. Noe som er ekstremt merkelig med tanke på alt som har skjedd tidligere med "rettssaken" og at Thor fikk 24 timer til å bevise at Loki jukset. Men men. Loki blir kastet i fengsel for å ha forsøkt å vekke Odin, mens Thor ser ut til å tape mot Destroyer. Fortsettes i neste nummer...

Har aldri likt Thor noe særlig, men merker at jeg mot min vilje er ganske så spent på fortsettelsen.

X-Men nummer 12Stan Lee, Jack Kirby og Alex Toth

Her lærer vi mye mer om Charles Xavier. Da han var liten døde faren i en atomeksplosjon. Moren giftet seg på nytt og Charles fikk en ny stebror, Cain Marko. Cain var en skikkelig bølle, men det var først da han og Charles deltok i Korea-krigen at ting virkelig gikk ille. I en hule fant Cain The Crimson Gem of Cyttorak som ga ham ufattelige krefter og forvandlet ham til den ustoppelige Juggernaut. Cyttorak er jo en av de gamle demonene eller gudene som folkene i Doctor Strange hele tiden påkaller. En mektig skapning altså. Juggernaut ble begravd da hulen raste sammen, men nå har han kommet seg løs og han oppsøker broren sin. Ingen av forsvarsverkene til X-Men er i stand til å stoppe ham. Han bare valser gjennom dem som en Juggernaut. Nok en gang slutter et tegneserieblad med en kliffhænger. Ai ai ai. Hvordan vil dette gå?

Avengers nummer 18Stan Lee, Don Heck og Dick Ayers

Captain America sitter og tenker på brevet han sendte til Nick Fury, som nå jobber med Counter Intelligence. Selv om Cap har mye å gjøre som en Avenger, så ønsker han en egen jobb. Slik at han ikke lenger må bo og få mat av Tony Stark. Men først er det et nytt oppdrag som venter Avengers. De drar til kommunistlandet Sin-Cong hvor de må kjempe mot Commissar, en diger og supersterk fyr. De holder på å tape helt til Cap skjønner at fyren er en robot og S Scarlet Witch kan bruke sin hex på den. Snipp snapp snute, så var kommunist-eventyret ute.

Sgt. Fury and his Howling Commandos nummer 20Stan Lee og Dick Ayers

Baron von Strucker og hans Blitzkrieg Squad er tilbake. De har inntatt et fort i Skottland og holder britiske soldater som gisler der. Dermed må Sersjant Nick Fury og hans Howling Commandos ut på et redningstokt. De har jo lenge hatt lyst til en ny kamp mot sine nazi-motstykker. Som alltid er det en actionfylt og spennende historie fra 2. verdenskrig.

 

Det var bladene som Marvel ga ut i 1965. Merker at stadig flere blader ender med kliffhængere og synes også at kvaliteten på historiene stadig blir bedre. Denne gjennomlesningen min blir jo bare mer og mer gøy. Skal straks til å kaste meg over bladene fra august 65. Dere skal få rapport så snart jeg er ferdig :)

#marvel #tegneserier #stanlee #jackkirby #steveditko #bobpowell #alhartley #donheck #dickayers #alextoth #henrypym #giantman #janetvandyne #wasp #humantop #brucebanner #hulk #leader #glentalbot #generalross #thunderbolt #peterparker #spiderman #auntmay #lizallan #flashthompson #bettybrant #jjonahjameson #greengoblin #crimemaster #kang #merlin #Camelot #kingarthur #watcher #doctorstrange #baronmordo #ancientone #dormammu #tonystark #ironman #happyhogan #pepperpotts #countnefaria #blackknight #jackfrost #melter #unicorn #gargantus #crimsondynamo #steverogers #captainamerica #bucky #redskull #adolfhitler #thor #odin #loki #destroyer #xmen #charlesxavier #professorx #scottsummers #cyclops #jeangrey #bobbydrake #iceman #hankmccoy #beast #angel #cainmarko #juggernaut #avengers #scarletwitch #Quicksilver #hawkeye #commissar #nickfury #sgtfury #dumdumdugan #howlingcommandos #strucker #baronvonstrucker #blitzkriegsquad

Magadheera 

For ikke så lenge siden så jeg den indiske filmen Bahubali og syntes den var kjempebra. La merke til at den filmen stadig ble sammenlignet med Magadheera og fant ut at jeg måtte se den også. Magadheera er også regissert av S.S. Rajamouli, som lagde den fantastiske Bahubali.

Jeg kan se hvorfor filmene sammenlignes. De har begge heftige sverdsvingende scener. Men Magadheera er ganske annerledes. Med sine neste tre timer så er den på et vis to filmer i en. Reinkarnasjon og to fortellinger med de samme skuespillerne har jeg blitt fortalt er ganske vanlig i indiske filmer.

Det starter mer som en romantisk forvekslingskomedie (med sang og dans selvsagt) og så blir det historisk action, før det blir moderne action igjen.

Harsha (Ram Charan) lever av å gjøre motorsykkelstunts. En dag dulter han borti en dame (uten å se ansiktet hennes) og får noen visjoner fra sitt tidligere liv som sier at dette er hans store kjærlighet. Han begynner en febrilsk leting etter dama. Han møter ei dame som sier hun kjenner Indu (Kajal Aggarwal) og hun skal hjelpe ham med å finne henne. Det han ikke vet, som hun synes er veldig morsomt, er at det er hun som er Indu. Det er kanskje rart å se det nedskrevet slik, men når man ser filmen så gir det mening. Konflikten kommer av søskenbarnet hennes Raghubeer (Dev Gill). Dæven, hvor perfekt han er til å spille skurk. Det bare oser slesk ondskap av ham. Raghubeer er forelsket i Indu, og vil ha henne, men en gal (eller ikke så gal) spåmann forteller ham at han må drepe Harsha først.

Etter hvert så lærer alle disse at de er reinkarnert og møtte hverandre 400 år tidligere. Mitravinda (Kajal Aggarwal) var en prinsesse med to beilere: den heroiske krigeren Khala Bhairava (Ram Charan) og den slemme krigeren Ranadev Bhilla (Dev Gill). Kongeriket er også under angrep av styrkene til Sher Khan (Srihari) og det går ikke så bra til slutt. Det er derfor de alle er gjenfødt på samme tid 400 år senere. For å gi kjærlighetsdramaet en skikkelig slutt.

Jeg synes helt klart at Bahubali er mye bedre, men Magadheera er en veldig bra film den også. Det er teite sanger, action, romantikk, drama og med litt herlig humor. I en av musikksekvensene er det en dame som forsteiner menn ved å riste på puppene. I samme musikksekvens så var det en litt merkelig dansekonkurranse mellom Harsha og en annen fyr. Den andre fyren er faren til skuespiller Ram Charan, den macho superstjernen (ifølge imdb) Chiranjeevi. Er sikkert masse andre referanser jeg ikke fikk med meg da jeg ikke er så bevandret innenfor indisk film.

Har du lyst til å prøve deg på en Bollywood-film så kan Magadheera være et sted å starte. Her er traileren:

cZsgbK4qY-I


Det ser jo tøft ut ikke sant? Det er tøft, og merkelig, og crazy til tider. Men også herlig. Det å se en indisk film i stedet for den amerikanske typen jeg er vant til, er som å steppe inn i en helt annen verden. En verden hvor, uansett hvor ille ting blir, er det alltid rom for en morsom dans.

Er det noen som vet om kule indiske filmer, så tar jeg med glede imot forslag. Jeg har lyst til å se flere. Har hørt rykter om en der en mann blir reinkarnert til en flue og må så (som en flue) beskytte den han elsker. Den tror jeg blir skikkelig crazy. Vurderer å se den.

#filme #indiskfilm #magadheera #drama #action #romantikk #Bollywood #tollywood #telugu #reinkarnasjon

Metaphase 

Metaphase er en litt annereldes superhelttegneserie. Helten har nemlig Downs syndrom.

Faren til Ollie er superhelten Sentinel, og er alltid ute og redder folk. Ollie drømmer om å også bli en superhelt en dag, men med sine hjerteproblemer og det at han har Downs syndrom så mener faren at det ikke vil skje. Så en dag ser Ollie en reklame på tv. Det er et firma som sier at de kan gi deg superkrefter. Dette må selvsagt Ollie prøve. Og selvsagt er ikke alt slik det virker å være...

Syntes dette var en fin tegneserie. Ikke bare er det en spennende superhelthistorie, men det er også en historie om at man trenger ikke supermannstyrke for å bli en helt.

Metaphase er skrevet av Chip Reese, som selv har en sønn med Downs syndrom, og tegnet av Kelly Williams.

Jeg støttet Alterna Comics på Kickstarter for en stund siden og fikk tilsendt noen av tegneseriene deres. Deriblant denne. De har laget mye bra. Tegningene er riktignok ikke alltid like finpolerte som hos de store tegenserieselskapene, men de har litt mer sjel, hvis man kan bruke det ordet. Her gjør tegneren alt selv i stedet for å sende skissene over til nestemann som tusjer og så sender dem videre til noen som fargelegger. Har ikke lest alle tegneseriene jeg fikk enda, men hver gang jeg plukker ut en så er det noe interessant å finne.

#tegneserie #alterna #alternacomics #metaphase #downssyndrom #superhelt

Daikaijû kettô: Gamera tai Barugon 

I dag ble det japansk kaiju-film. Gamera vs Barugon er den andre filmen om monsterskilpadden Gamera. Filmen er skrevet av Niisan Takahashi og regissert av Shigeo Tanaka. I den første filmen så endte det med at Gamera ble lurt inn i en rakett og skutt opp i verdensrommet. Denne raketten traff en meteoritt og Gamera kom seg løs. Tilbake på jorden fortsetter Gamera å angripe elektriske installasjoner.

Så skifter filmen fokus og vi møter en liten gjeng i Osaka som drømmer om å bli rike. De reiser til Ny Guinea på jakt etter en diger opal. De bryr seg ikke om de innfødtes advarsler og drar til hulen likevel. Når de finner opalen så viser Onodera (Koji Fujijama) sine sanne farger og tar livet av sine følgesvenner. Keisuke (Kojiro Hongo) overlever og gjennom den vakre innfødte Karen (Kyoko Enami) får han høre sannheten. Opalen er et egg. Og fra det egget klekkes monsteret Barugon.

Onodera frakter med seg "opalen" hjem til Japan. Og utenfor Kobe (der har jeg vært!) klekkes egget. Barugon er en diger øgle med ispust og som kan skyte en dødelig regnbuestråle fra ryggen sin (jeg tuller ikke). Og med to gigantiske monstre som løper rundt i Japan, er de jo nødt til å møtes. Det blir en duell mellom Gamera og Barugon.

Filmen er fra 1966 og det merkes litt på spesialeffektene. Gamera og Barugon er jo to karer i gummidrakter som krabber rundt og knuser miniatyrer. Men det er litt gøy lell. Egentlig synes jeg at den beste delen av filmen var den med opaljegerne. Før monstrene dukket opp.

Tempoet er litt tregt i forhold til moderne filmer, så en del vil nok synes denne er litt kjedelig. Det var langt i fra den beste filmen jeg har sett, men den var ikke så ille til å være en monsterfilm fra sekstitallet. Faktisk bedre enn den første Gamera-filmen, da den menneskelige biten av filmen var mye bedre. Det at det ikke er merkelige unger med er jo et stort pluss.

Fant en trailer, selv om den ikke har så veldig god bildekvalitet:

vx1Yh7jtvYk


Jeg har flere Gamera-filmer liggende på lur (har faktisk funnet alle bortsett fra den nyeste fra 2006) og skal se dem alle etter hvert. Blir spennende å se hvordan monsteret Gamera utvikler seg opp igjennom årene.

#film #gamera #barugon #kaiju #monsterfilm #japanskfilm #Osaka #kobe #japan #opal #nyguinea

Marvel-tegneserier Juni 1965

Det er tegneserietid igjen. Som dere sikkert vet så holder jeg på å lese igjennom alle Marvel-tegneseriene i kronologisk rekkefølge. Jeg har et Marvel Unlimited abbonement. Det er en slags Netflix for Mervel-tegneserier hvor jeg kan lese de fleste tegneseriebladene deres (som er eldre enn 6 måneder). Jeg startet med Marvel Comics nummer 1 i 1939. Og har nå jobbet meg frem til juni 1965.

I juni 1965 var amerikanerne ganske opptatte av Vietnam-krigen, men Marvel ga likevel ut sin 13 tegneserieblader:

Patsy and Hedy nummer 100Stan Lee og Al Hartley

Denne serien er ikke tilgjengelig på Marvel Unlimited så jeg har ikke lest bladet.

Rawhide Kid nummer 46Larry Lieber

Noen av bladene om Skinnjakke Billy er tilgjengelige på Marvel Unlimited, men ikke dette dessverre.

Tales to Astonish nummer 68Stan Lee, Bob Powell og Jack Kirby

Giant-Man og Wasp er ikke lenger med i Avengers, men de har fortsatt sine soloeventyr. Etter den grønne strålen i forrige nummer så kan ikke Henry Pym lenger forvandle seg til Ant-Man. Han kan heller ikke variere størrelsen sin noe særlig uten å bli svimmel. Dermed setter han voksekreftene sine til normal eller 35 fot høy. Ellers så er Den Menneskelige Snurrebass tilbake for å ta hevn.

Hulk-sagaen fortsetter. Glen Talbot og General Ross tror fortsatt at Bruce Banner er en forræder og jobber for kommunistene. Og Leader er fortsatt ute etter oppfinnelsene til Bruce og har tuklet med humanoidene sine igjen for å klare dette.

Amazing Spider-Man nummer 25Stan Lee og Steve Ditko

J. Jonah Jameson er nok en gang ute etter å fange Spider-Man. Oppfinneren Spence Smythe har laget en robot og Jameson kjøper denne av ham. Det er litt merkelig at ikke Jameson blir oppfattet som en superskurk og satt i fengsel etter dette. Ellers så har Peter trøbbel på damefronten. Liz og Betty er jo begge interessert i ham. Og tante May prøver å introdusere ham for Mary Jane Watson. Men et verste er kanskje at på slutten av dette bladet så har Peter ikke noe kostyme lenger. Hva skal han gjøre om det skjer noe nå?

Fantastic Four nummer 39Stan Lee og Jack Kirby

De Fantastiske Fire overlevde atombomben som Frightful Four brukte i forrige nummer. Men nå har de mistet kreftene sine. Og med perfekt timing overkommer Doctor Doom hypnosen sin. I FF Annual 2 ble han hypnotisert av Reed til å tro at han beseiret Fantastic Four. Siden da har Doom levd rolig i Latveria. Men nå husker han og går til angrep igjen. Og med Fantastic Four uten sine krefter er det Daredevil som må hjelpe dem. En skikkelig spennende historie som fortsettes i neste nummer.

Strange Tales nummer 133Stan Lee, Bob Powell og Steve Ditko

Puppet Master har fått utført plastisk kirurgi slik at ingen skal kunne kjenne ham igjen. Han lokker så Thing og Human Torch inn i en felle. Vil tro at denne historien er satt før Fantastic Four bladet da de jo har mistet kreftene sine der.

Doctor Strange rømmer fra Baron Mordo inn i en annen dimensjon. Der søter han på to halvsøstre som kjemper om makten i dimensjonen. Han hjelper blondina ;)

Tales of Suspense nummer 66Stan Lee, Don Heck og Jack Kirby

Selv om Iron Man ikke lenger er en del av Avengers, så har han nok å stri med. Mens han tester ut en ny ubåt som Stark Enterprises utvikler for Pentagon, kommer han over en diger kanon på havets bunn. Det er Attuma og hans atleantiske overløpere (de som ikke vil godta Namor som hersker) som står bak. Kanonen skal visstnok gjøre luften på overflaten såpass fuktig at mennesker ikke vil klare å puste lenger. Så Iron Man må prøve å stoppe dem. Ellers så vil en vanskelig senator ødelegge forretningsavtalene Stark har med regjeringen og militæret. Og Happy Hogan, i et anfall av sjalusi etter å ha sett Pepper stirre drømmende på Tony Stark, sier opp jobben sin. Ikke lett å være en jernmann.

Den Red Skull som Captain America kjempet mot i forrige blad var ikke den ekte Red Skull. Men det fikk Cap til å dra til Tyskland i et forsøk på å fange den ekte Red Skull. Det slår feil og Cap blir tatt til fange. Red Skull forteller Cap hvordan han ble til. Han var en pikkolo på et hotell, og en dag når han serverte mat til selveste Adolf Hitler, så oppdaget Hitler hatet i øynene hans. Hitler fikk ham trent opp, ga ham et kostyme og en maske. Slik ble Red Skull født. Og nå har Red Skull tenkt å hjernevaske Captain America til å bli en nazist. Fortsettes i neste nummer ;)

Daredevil nummer 8Stan Lee og Wally Wood

Den blinde advokaten Matt Murdock får en ny klient. Wilbur day ønsker å saksøke sjefen sin. Han forteller at sjefen stjal patentet på en ny hydraulisk oppfinnelse. Samtidig er det en ny superskurk i byen: Stiltman. Skurken på stylter! Hydrauliske stylter til og med. Kan det være en sammenheng her? Synes nesten litt synd på Daredevil som får servert så teite skurker. Ellers så maser Karen Page fortsatt på Matt om at han må prøve en øyeoperasjon for å få synet sitt tilbake, men Matt er redd for at det vil ta bort supersansene hans.

Journey Into Mystery nummer 117Stan Lee og Jack Kirby

Thor har tapt rettssaken fordi Loki jukset. Men Odin gir Thor en sjanse til. Thor har 24 timer på seg til å finne de magiske steinene som Loki brukte til å jukse med. De har Loki gjemt i Vietnam, i et håp om at Thor blir drept i krigen der. Nok en gang er jeg litt hoderistende over hvor lettlurt Odin er i forhold til Loki. Han skal jo være den viseste av alle. Hadde han ikke brydd seg om juksingen så hadde det vært helt ok, men når han blir så lett lurt skjønner jeg egentlig ikke hvordan han klarte å bli konge i Asgard. Nei, gudene her er ikke helt som i den norrøne mytologien.

Modeling With Millie nummer 39Stan Lee og Stan Goldberg

Denne serien er ikke tilgjengelig på Marvel Unlimited så jeg har ikke lest bladet.

Patsy Walker nummer 121Al Hartley, Sol Brodsky og Frank Ray

Denne serien er ikke tilgjengelig på Marvel Unlimited så jeg har ikke lest bladet.

Avengers nummer 17Stan Lee og Don Heck

Det nye Avengers-teamet består nå av Captain America og de tidligere skurkene Hawkeye, Scarlet Witch og Quicksilver. De trenger noen med mere kraft så de begynner å lete etter Hulken i håp om å rekruttere ham igjen. Han var jo en av de opprinnelige Avengers, men forlot gruppa tidlig. Mole Man tenker at disse nye Avengersene er svake og lette å ta, så han sender en robot som forteller dem at Hulk er i ørkenen. Avengers drar det og går rett i fella til Mole Man. Der møter de en diger minotaur som de må kjempe mot. Hulken selv er jo opptatt med å kjempe mot Leader. Ellers så er det jo en del gnisninger innad i Avengers. Ferskingene synes allerede at de ville vært en bedre leder enn Captain America og hvis ikke Cap setter seg straks i respekt vil det nok bli mye kjekling og krangling i teamet. Noe som kan være skikkelig farlig når de kjemper mot superskurker.

Sgt. Fury and His Howling Commandos nummer 19Stan Lee og Dick Ayers

I forrige nummer så døde Pamela, Nick Furys kjæreste, i et bombeangrep. Nå er han ute etter hevn. Kommandosoldatene følger ikke ordre om å hvile. I stedet sniker de seg inn i Holland og angriper en tysk flybase der. Målet er nazigeneralen von Krummpt som står bak bombeangrepene mot London.

 

Det var Marvel-tegneseriene fra juni 1965. Synes fortsatt at Strange Tales og Journey Into Mystery er de svakeste bladene, men Spider-Man, Avengers og Fantastic Four er helt knall. Det er egentlig Daredevil også, selv om han fikk en veldig teit skurk denne gangen. Merker at kvaliteten på historiene blir stadig bedre. Det er ikke enkeltstående historier, men mer og mer føljetonger nå. Pluss at det som skjer i ett blad kan påvirke ting i et annet. Det gjør det bare mer og mer klart at alle seriene foregår i samme univers. Gleder meg til å ta fatt på bladene fra juli måned. Kommer en rapport her på bloggen når jeg er ferdig :)

#marvel #tegneserie #stanlee #jackkirby #bobpowell #steveditko #donheck #dickayers #wallywood #henrypym #giantman #janetvandyne #wasp #humantop #brucebanner #hulk #rickjones #glentalbot #generalross #thunderbolt #peterparker #spiderman #jjonahjameson #lizallan #bettybrant #maryjanewatson #auntmay #flashthompson #fantasticfour #reedrichards #susanstorm #johnnystorm #humantorch #bengrimm #thing #daredevil #mattmurdock #doctordoom #tonystark #ironman #happyhogan #pepperpotts #attuma #steverogers #captainamerica #redskull #adolfhitler #mattmurdock #daredevil #karenpage #foggynelson #stiltman #donaldblake #thor #janefoster #balder #loki #odin #enchantress #executioner #avengers #hawkeye #scarletwitch #Quicksilver #moleman #minotaur #nickfury #sgtfury #howlingcommandos #dumdumdugan

Cirsova 2 

Cirsova er et nytt litteraturblad som trykker pulp-historier. Historier som ikke bare er fantasy og science fiction, men som er skrevet litt i den gode gamle stilen til pulp-bladene, hvor alt mikses sammen og man er mer vågal med hva som skjer. Jeg oppdaget bladet da de skaffet start-finansiering gjennom Kickstarter. Støtte utgivelsen og likte det første bladet veldig godt. Måtte da selvsagt skaffe meg blad nummer to også (har allerede forhåndsbestilt nummer 3 og 4). Det har jeg nå lest. Omslaget, som er tegnet av Jabari Weathers, ser dere over her.

Bladet ble også utgitt med et alternativt omslag, tegnet av Ku Kuru Yo. 

Selv går jeg digitalt og har da begge omslagene i filen. :)

Bladet inneholder 6 noveller, hvorav en er ganske lang. Er det novella de kalles på norsk også? I tillegg et essay av Kristine Kathryn Rusch og et dikt.

Her får dere en innholdsfortegnelse:

 • An epic novella of the far future
  • Images of the Goddess av Schuyler Hernstrom.
   • Den lengste og beste historien. Plom har levd hele sitt liv i et kloster som tilber Gudinnen. Når munkene får et syn om en hellig bok så er det Plom som blir sendt ut i verden for å anskaffe denne boken. Denne naive og religiøse mannen får sitt livs opplevelse. Han blir venn med en enøyd trollmann, møter ville nomader, slavehandlere, en diger snakkende ape, kjemper, en sjakkspillende datamaskin med mere. Og når jeg til slutt skjønner hva "den hellige boken" er så holdt jeg på å dø av latter. Deilig absurd. Dette var en skikkelig underholdende fortelling.
 • Stories of sword, spear and musket
  • The Sealed City av Adrian Cole
   • Denne er del av en bokserie, som jeg ikke har lest, men det går helt fint an å lese den på egenhånd. En veldig pulp-aktig liten historie om en witchfinder som etterforsker mystiske hendelser i ørkenen.
  • Hoskin's War av Brian K. Lowe
   • En historie satt på 1700-tallet under den amerikanske uavhengighetskrigen. Vi følger ett slag som brått blir merkelig når Irokeserne angriper. Sammen med noen andre mystiske skapninger... Likte denne :)
  • Squire Errant av Karl Gallagher
   • Også en veldig bra historie om en væpner som tar over oppdraget selv når ridderen hans blir drept i en monsterjakt. Den minner meg veldig om lignende historier jeg har lest tidligere, men er både velskrevet og veldig underholdende.
  • My Name is John Carter (Part 2) av James Hutchings
   • Diktet. Jeg liker egentlig ikke poesi, men dette er en lyrisk fortelling av Edgar Rice Burroughs første bok om John Carter (du har sikkert sett filmen om du ikke kjenner til bøkene). Og det gjør diktet ganske allright å lese. Jeg kjenner historien og det er morsomt å se den bli fortalt på en helt annen måte.
 • Shorts of the savage seas
  • The Water Walks Tonight av S.H. Mansouri
   • En mørk liten historie om en gruppe vikinger som reiser gjennom Hel. De møter blant annet draugen. Denne likte jeg også veldig godt.
  • Shark Fighter av Michael Tierney
   • Tittelen sier jo egentlig alt. En kort liten historie om en mann som prøver å overleve et haiangrep. Er en liten tvist på slutten, men sett opp i mot de andre novellene så vil jeg si at dette var den svakeste av dem.
 • Essay on adventure
  • Rescuing Women av Kristine Kathryn Rusch
   • Et interessant essay om kvinner som skriver science fiction og fantasy, og deres rolle i litteraturhistorien

 

Jeg hadde det kjempegøy med å lese igjennom dette litteraturbladet. Har du sansen for skikkelige pulphistorier så anbefaler jeg at du prøver ut Cirsova. Jeg har forhåndsbestilt de to neste bladene og gleder meg til de kommer ut.

#cirsova #pulp #fantasy #sciencefiction #horror #grøsser #scifi #litteraturblad #magazine

Bahubali 

Etter at jeg så Enthiran så fikk jeg lyst til å sjekke ut flere filmer fra Bollywood. Litt internettresearch sa meg at Bahubali skulle være en av de beste filmene. Da ble det Bahubali, som faktisk er del 1 av 2. Den neste kommer i 2017, og jeg gleder meg virkelig til å se den. Er litt usikker på om dette kan kalles en Bollywood-film, da den er Telugu. For indere er det store forskjeller, men for oss utenfor så er det vanskelig å skille Bollywood og Tollywood.

Filmen er kjempebra. Skjønner godt at mange betegner den som en av de beste indiske filmene. Regissør S.S. Rajamouli brukte tre år på å skape en storslagen og episk fortelling. Man merker lett inspirasjonen fra Ringenes Herre og 300. Ringenes Herre med gigantiske slagscener og 300 med det å sakke ned tiden av og til når helten hogger til med sverdet.

Jeg tror vi er engang i det niende århundret. Nedenfor et gigantisk fossefall ved Mahismati starter det med en hardt såret dame (spilt av Ramya Krishnan) og en baby. To menn i rustning jager henne. Hun klarer å drepe dem, men er så utmattet at hun drukner i elven. En liten og fredelig stamme klarer i siste liten å redde babyen, men damen blir tatt med strømmen.

Babyen vokser seg stor og sterk og får navnet Shivudu (spilt av Prabhas). Han lurer på hva som finnes på toppen av fossefallet og prøver stadig vekk å klatre opp. Det som venter ham på toppen er kongeriket Mahismati. Der hersker den slemme kongen Bhalladeva (spilt av Rana Daggubati). Den forrige dronningen, Devasena (spilt av Anushka Shetty) holdes fanget. Opprørere, inklusive den vakre Avanthika (Tamannaah Bhatia) ønsker å frigjøre dronningen. Krigerslaven Kattappa (spilt av Satyaraj) er æresbundet til å adlyde sin konge, men holder egentlig med opprørerne. Og det hviskes om en tapt prins som skal redde dem alle...

Bahubali er navnet til den forrige kongen. Det betyr han med sterke armer.

Ok, dette er en indisk film, og det betyr plutselige anfall av synging og dansing. Det virker sært for oss, men er helt normalt i indiske filmer. Men de plutselige musikkvideoene i denne filmen er ikke like crazy som de i Enthiran. Her er de mer i stil med filmens alvor. Ja, det er en ganske merkelig kurtisedans der Avanthika prøver å drepe Shivudu med pil, bue og sverd mens han danser rundt, sminker henne og gjør henne pen. Når slike ting skjer så er det bare å le og bli med. Det er en del av opplevelsen i å se indiske filmer.

Ellers er det masser med action. Særlig i den siste halvdelen, hvor Kattappa forteller om den forrige kongen og hans rivalisering med Bhalladeva. Det slutter med en enorm krigsscene som lett kunne ha kommet fra Hollywood. Folk som er uvant med den indiske filmstilen kan kanskje synes at dette var rart og slutte å se, men tro meg, den siste halvdelen av filmen er verdt enhver rar dansing og synging fra den første halvdelen. Og slutten viser at S.S. Rajamouli er skikkelig smart. Kattappa kommer med en sjokkerende bombe som gjør ventingen til neste film tung. Jeg vil vite hvordan det der skjedde!!

Her er traileren til filmen:

VdafjyFK3ko


Jeg har hørt det nevnt på nettet at Bahubali er den neste Magadheera. Lurer på om jeg skal prøve å få sett den som min neste Bollywood-opplevelse.

Er det noen som har tips til andre gode indiske filmer som jeg burde se, så sleng igjen en kommentar :)

#filme #Bollywood #indiskfilm #action #drama #bahubali #telugu #hindi

Marvel-tegneserier Mai 1965

Da har jeg kommet et lite skritt videre i min reise gjennom Marvel-tegneseriene. Har nå blitt ferdig med bladene fra mai 1965.

Denne måneden mistet Soviet kontakt med romsonden Zond 2, som de hadde sendt til Mars. I El Salvador hadde de et jordskjelv som målte 7,5 på Richters skala. Paven velsignet Italias romfartsprogram. Frakteskipet SS Cedarville kolliderte med det norske skipet SS Topdalsfjord utenfor en halvøy i Michigan. Mer enn 10 tusen mennesker mistet livet da en kraftig syklon traff østre Pakistan. Filmfestivalen i Cannes holdes for første gang. Forfatteren Eoin Colfer blir født. Ved Muroran i Japan eksploderte det norske tankskipet MV Heimvard, 8 døde og 22 ble hardt såret.

Pluss masse styr rundt Vietnamkrigen. Blant annet sendte både Australia og New Zealand tropper dit.

Marvel ga ut disse 12 tegneseriebladene:

Tales to Astonish nummer 67Stan Lee, Bob Powell og Steve Ditko

Wasp rir på en bie for første gang, mens Giant-Man må kjempe mot en maskert gærning som bruker grønne stråler til å stjele kunnskap fra vitenskapsmenn. En av de mer tullete historiene om Giant-Man.

Hulken kjemper mot Sovietiske tanks og tar seg en lur i Mongolia. Da forvandler han seg til Bruce Banner som straks blir tatt til fange av banditten Kanga Kahn, som kontakter Glen Talbot i Amerika for å få løsepenger.

Two-Gun Kid nummer 75Stan Lee og Dick Ayers

Dette bladet er ikke tilgjengelig på Marvel Unlimited enda, så jeg har ikke fått lest det.

Amazing Spider-Man nummer 24Stan Lee og Steve Ditko

J. Jonah Jameson kjører på med nok en svertekampanje i avisen sin. Han hater virkelig Spider-Man. Spider-Man selv begynner å tro at han er gal etter at en europeisk psykiater har snakket om den mentale helsen hans i avisen. Samtidig begynner Spidey å hallusinere. Er han blitt gal? Eller er det en tidligere skurk som prøver en ny måte å overvinne ham på?

Fantastic Four nummer 38Stan Lee og Jack Kirby

De Fryktsomme Fire er tilbake igjen. Wizard leder fortsatt gjengen, som består av Sandman, Medusa og Petter Limsprut. Den siste har bestemt seg for å endre navn. Fra og med nå kaller han seg Trapster. Mens De Fantastiske Fire er oppdatt med brullypsforberedelser og studier av bilder fra skrullenes hjemplanet, kidnapper Frightful Four Susan og bruker henne som agn for å lokke de andre inn i en felle. Det hele ender i en kliffhænger og en oppfordring om at neste blad MÅ man ikke gå glipp av.

Kid Colt Outlaw nummer 122Stan Lee og Jack Keller

Dette bladet er ikke tilgjengelig på Marvel Unlimited så det har jeg ikke fått lest.

Millie the Model nummer 128Stan Lee og Stan Goldberg

Dette bladet har jeg ikke lest.

Strange Tales nummer 132Stan Lee, Larry Ivie, Bob Powell og Steve Ditko

Den første historien her er satt før Fantastic Four 38. Johnny må gå undercover hos NASA da de mistenker at en av prosjektsjefene deres ikke har helt rent mel i posen.

I den andre historien så fortsetter Doctor Strange kampen mot den onde Baron Mordo, som får styrket sin magiske kraft av den enda slemmere Dormammu. Dette ble en lang saga, for nok en gang fortsettes historien i neste nummer.

Tales of Suspense nummer 65Stan Lee, Don Heck og Jack Kirby

Tony Stark er helt betuttet over situasjonen med forelskelsen i Pepper Potts. Så betuttet at han glemmer å låse kofferten med Iron Man kostymet. Så når en tyv finner den, tar han selvsagt på seg drakten og raner så mange banker som han kan. Dermed må Tony ta på seg den gamle Iron Man drakten (den gule) og kjempe mot skurken i den mer moderne drakten. Men identiteten hans blir ikke avslørt, for skurken blir gal og tror at det faktisk er han som er Iron Man (litt tynn den der).

I historien om Captain America får vi det første møtet med Red Skull. Eller, det første møtet igjen. Cap og Red Skull slåss jo stadig med hverandre i de første Captain America bladene fra 40-tallet. Men nå er vi i "the swinging sixties" så Caps historie gjenfortelles på nytt.

Journey Into Mystery nummer 116


Stan Lee og Jack Kirby

Etter det som skjedde i forrige nummer må nå Thor og Loki i rettssak for å finne ut hvem som har jugd for Odin. Og rettsaken består i å sende dem begge til det farlige landet Skarnheim. Den som først kommer hjem har vunnet. Den der visdommen til Odin klarer ikke jeg helt å se.

X-Men nummer 11Stan Lee og Jack Kirby

En mystisk Stranger har ankommet byen, og han har enorme krefter. Både X-Men og Magnetos Brorskap for Onde Mutanter ønsker å rekruttere denne fyren. Men han har andre planer. Strange er faktisk en kosmisk skapning med enorme krefter. Og det å prøve seg på en slik skapning har store konsekvenser. Brorskapet for Onde Mutanter  blir oppløst (for en stund). Scarlet Witch og hennes bror Quicksilver forlater Magneto. De takker nei til å bli med i X-Men (merkelig at de får et slikt tilbud så kjapt) og drar hjem til Europa. Mastermind blir forvandlet til stein av Stranger. Magneto og Toad blir fanget av Stranger og tatt med ut i verdensrommet. Stranger ønsker nemlig å studere mutantisme som han selv kaller det. Dermed er X-mens største fiender beseiret, men vi blir lovet nye trusler mot menneskeheten i neste blad.

Avengers nummer 16Stan Lee, Jack Kirby og Dick Ayers

Her blir det store omveltninger. Først avsluttes kampen mot Masters of Evil som startet i forrige nummer. Så blir det tid for endringer. Giant-Man, Wasp og Iron Man ønsker alle en pause. De vil forlate teamet. Thor er fraværende (han har jo rettssaken sin i Asgard) og Cap bruker det meste av bladet til å komme seg hjem fra jungelen hvor han beseiret Zemo. Når Cap endelig kommer hjem så oppdager han at nå består Avengers av ham selv, Hawkeye, Quicksilver og Scarlet Witch. Og Thor da, når han kommer tilbake. De tre nye er jo alle reformerte skurker, og jeg synes det går litt vel glatt å putte dem i helterollen. Det burde ha vært mer styr og misnøye før de til slutt aksepteres etter å ha bevist at de har forandret seg. Men både de opprinnelige Avengers, pressen og folk flest synes det er kjempeflott med en gang.

Sgt. Fury and His Howling Commandos nummer 18Stan Lee, Jack Kirby, Chic Stone og Dick Ayers

Denne gangen får vi en av de mest tragiske historiene i dette bladet (så langt i hvert fall). Nick Fury har bestemt seg for å fri til sin kjære Pamela. Men først må han og kommandosoldatene til Norge for å sprenge et tysk skip. Et dramatisk og spennende oppdrag. Men det er slutten som er den tragisk her. For Nick kommer hjem og løper straks bort til Pamelas hus. Ringen er klar og han har sommerfugler i magen. Der møter han Pamelas far som gråtende forteller at hun døde under et bombeangrep. Stakkars Nick Fury.

 

Det var en del spennende som skjedde i Marvel-universet mai 1965. Skurker ble til helter og til og med medlemmer av Avengers. Fury mister kjæresten sin, og det er kanskje noe av det som forvandler ham til den utspekulerte og kalde jævelen han av og til er som leder for S.H.I.E.L.D. (er et godt stykke fram enda). The Brotherhood of Evil Mutants er beseiret og utslått. Det samme er Masters of Evil. Begge blir jo gjenopprettet etter hvert, men akkurat nå er noen store trusler borte.

Gleder meg til å lese videre. Det er jo noen fortsettelseshistorier som går. Og så har jo Avengers mistet sine mektigste medlemmer og erstattet dem med tidligere skurker. Blir spennende å se hvordan teamet klarer seg videre. X-Men er jo nå i beit for motstandere, men det dukker nok opp nye de kan kjempe mot. Jeg skal gå i gang med å lese bladene fra juni 65, og selvsagt skal dere få en liten rapport når jeg er ferdig :)

#marvel #tegneserie #stanlee #marvelunlimited #steveditko #bobpowell #jackkirby #larryivie #donheck #henrypym #giantman #janetvandyne #wasp #brucebanner #hulk #glentalbot #peterparker #spiderman #jjonahjameson #auntmay #bettybrant #lizallan #flashthompson #mysterio #fantasticfour #reedrichards #susanstorm #thing #bengrimm #johnnystorm #humantorch #frightfulfour #wizard #Sandman #medusa #pastepotpete #trapster #doctorstrange #baronmordo #dormammu #tonystark #ironman #pepperpotts #happyhogan #steverogers #captainamerica #bucky #redskull #thor #loki #odin #balder #xmen #charlesxavier #professorx #scottsummers #cyclops #jeangrey #hankmccoy #beast #angel #bobbydrake #iceman #stranger #magneto #toad #mastermind #Quicksilver #scarletwitch #brotherhoodofevilmutants #avengers #melter #blackknight #mastersofevil #nickfury #sgtfury #howlingcommandos #dumdumdugan

Zhuo yao ji 

Zhuo yao ji, eller Monster Hunt som filmen heter på engelsk, er rett og slett fantastisk. Frem til Mei ren yu kom så var den den største kinosuksessen i Kina. Jeg syntes havfruefilmen var bra, men Monster Hunt er minst tjue ganger bedre. Jeg fatter rett og slett ikke hvorfor denne ikke har blitt satt opp på norske kinoer. Filmen, skrevet av Alan Yuen og regissert av Raman Hui (som har vært tungt involvert i Shrek-filmene) er jo kjempebra. Den har alt en blockbuster skal ha: action, humor, en episk fortelling, en taper som forvandler seg til en helt, ei sexy kung fu dame, monstre, monsterjegere, ja til og med en gravid mann! Og selvsagt en kjempesøt og sjarmerende monsterbaby. Nåååååå!!!

Handlingen er som følger: Det finnes monstre, som har blitt fordrevet av menneskene og bor nå stort sett i fjerne fjellområder. Folk flest vet ikke lenger at monstre eksisterer. Og det finnes monsterjegere som sørger for det. Men den gamle monsterkongen er blitt drept og den nye er ikke et hyggelig monster. Den gamle kongens kone er gravid og på flukt. Slemme monstre vil bli kvitt tronarvingen og monsterjegerne er også ute etter ungen.

Song Tianyin (Boran Jing) er den kuede borgermesteren i en liten landsby. Han har et dårlig bein, en gal bestemor og driver en liten restaurant i tillegg til å sy klær for landsbyen. Han virker kanskje ikke som noe heltemateriale, men han havner midt oppi det hele. Han møter monsterjegerjenta Huo Xiaolan (Baihe Bai) og de ender opp som foreldre til monsterbabyen.

Åh, den fødescenen. Jeg holdt på å dø! Xiaolan hadde hørt at noe skulle klippes, men aner ikke hva. Så hun står der med saksen og lurer på hva hun skal bruke den på mens Tianyin hyler. Ah, slike scener finner man bare ikke i vestlige filmer. Den må bare sees :)

Tianyin og Xiaolan må bestemme seg for hva de skal gjøre med den kjempesøte monsterbabyen. Alle er jo ute etter den. Og på veien så lærer de at det også finnes menneskelige monstre og monstrøse mennesker.

Monster Hunt er en herlig fantasy action-komedie. Mye humor, masse tøffe action-scener og en veldig fin og varm historie i bunnen. Filmen er veldig tung på dataanimasjon (monstrene). Men interaksjonen mellom de dataanimerte monstrene og de levende skuespillerne er ekstremt godt utført.

Fortsetter Kina å lage filmer som dette så vil Hollywood få kjempetøff konkurranse i fremtiden. Monster Hunt går rett opp som min favoritt blant kinesisk filmkunst.

Trailer:

UUDwajrFk_4


 

#film #zhuoyaoji #monsterhunt #fantasy #action #komedie #actionkomedie #kinesiskfilm #kina #monster

Den store stygge boken 

The Big Bad Book er en tegneserie skrevet av Nikola Jajic. Den består av fire kapitler som hver er tegnet av Sergio Giardo, Rick Hershey, Bob Cram og Cliff Kurowski. Utgitt av Alterna Comics.

Forsiden kommer med følgende advarsel:

Danger: This comic contains monkeys and clowns entangled in lewd and nefarious conduct. Read on at your own moral detriment.

Hvem kan motstå noe sånt?

Tegningene er kjempegode, men det er den helt crazy og kjempemorsomme historien som gjør at man får en fantastisk lesestund.

Tor og Loke (de norrøne gudene) krangler så busta fyker. Loke har nemlig fått tak i dagboken til Tor. Der står det beskrevet i pinlige detaljer hvordan Tor liker å... ha seg med dyr. Noe Loke har veldig lyst til å fortelle til alt og alle. Like før de dreper hverandre, stepper Odin inn. Dette må avgjøres med et veddemål. En tilfeldig dødelig blir valgt. Tor og Loke må overtale ham til å gi en av dem boken. De har ikke lov å fortelle ham hvem de er og må vise seg i forkledning. Loke må kle seg ut som en klovn, mens Tor må være en sjimpanse.

Dermed starter boken med at stakkars Jim våkner skrekkslagen i sengen mens en klovn (har du lest It av Stephen King?) og en apekatt står over ham og truer ham med alt mulig hvis han ikke gir en av dem en bok. Ingen andre kan se disse to, noe som ikke bare gjør hverdagslivet til Jim vanskelig, men det å sjarmere jenta han liker blir jo også veldig utfordrende.

Denne var hysterisk morsom. Rett og slett herlig. Helsprø humor og gale folk (og guder). Tegneserien er ikke i farger, men det gjør ingenting. Det er forskjeller i tegnestil mellom kapitlene (fire forskjellige tegnere), men alle er gode og nære nok i stil til at det ikke distraherer.

The Big Bad Book er en av de gjemte perlene blant tegneserieutgivelser som sikkert er helt ukjent for folk flest. Ser ut som bare tre stk har lest den på Goodreads. Hvis du kommer over denne så les den og unn deg en god latter.

Og for å gi deg et lite ekstra insentiv (liten spoiler): På side 5 bæsjer Tor i ansiktet på Loke. Helt sant. Bare les boken hvis du ikke tror meg ;)

#tegneserie #alterna #alternacomics #odin #loke #tor #norrøneguder #veddemål #klovn #sjimpanse #nikolajajic

Daikaijû Gamera 

Har sett litt gammel og klassisk film i dag. Daikaijû Gamera er en japansk film fra 1965 regissert av Noriaki Yuasa. Dette er også den siste filmen i kaiju-sjangeren som ble filmet i svart-hvitt. Kaiju kan oversettes til digert beist, og er den japanske betegnelsen for filmer som omhandler store monstre. King Kong er et amerikansk eksempel på sjangeren, men det er kanskje Godzilla-filmene som er de mest kjente. Pacific Rim og Cloverfield er ganske nye (og vestlige) eksempler. Den koreanske Gwoemul (på engelsk The Host) er en kjempebra film i denne sjangeren. Den anbefaler jeg virkelig.

Daikaijû Gamera starter med at Dr. Hidaka (spilt av Eiji Funakoshi), han er forresten en zoolog fra Tokyo Universitet, besøker en eskimolandsby. Mens han, assistenten Kyoko Yamamoto (Harumi Kiritachi) og fotografen Aoyagi (Junichiro Yamashiko) snakker med eskimoene, får de øye på noen mystiske fly som suser over dem. Siden dette er midt i den kalde krigen, varsles amerikanerne og snart er det flykamp over dem. En atombombe detoneres og vekker noe som har ligget i dvale under isen: Gamera! Ifølge gamle eskimosagn så levde kjempeskilpadden Gamera i Atlantis. Da det mytiske kontinentet sank ble Gamera frosset i polisen og har sovet der i tusenvis av år. Helt til nå.

Panikken over det nylig våknede monsteret sprer seg over hele kloden. Dr. Hidaka blir straks Gamera-eksperten som hele verden snur seg til. Til og med USA og Soviet begynner å samarbeide for å stoppe trusselen.

Det er også med en snodig gutt som elsker skilpadder (Yoshiro Uchida). Gutten er overbevist om at Gamera er snill. Han er bare litt ensom og misforstått.

Jeg vil ikke si at filmen var så veldig bra, men det var gøy å se den likevel. Den er gammel og svart-hit. Filmeffektene bærer preg av det. Det er veldig tydelig at Gamera er en fyr i et kostyme som tramper rundt og knuser små modeller av bygninger og båter.  De japanske skuespillerne gir alt, men de amerikanske var skikkelig dårlige. Spesielt den der generalen. Han opplever fiendtlige jagerfly, savnede piloter, atombombedetonasjon og en gigantisk monsterskilpadde. Til tross for alt dette ser han fullstendig uinteressert og sløv ut. Han leser virkelig bare replikkene sine i stedet for å utøve dem.

Tempoet i filmen er også veldig rolig, men det kan jo ha noe med at jeg er vant til moderne filmer. Dette er så langt unna Fast & Furious som du kan komme og fortsatt være en film med monstre og store ødeleggelser. Det slår meg at denne filmen er litt som en barnegrøsser. Det er monstre og folk dør, men alt er veldig rent og pent, og alt som skjer og hva militæret planlegger blir godt fortalt. Ifølge imdb så ble det filmet en scene der to strippere møtte Gamera, men den ble aldri tatt med i filmen. Jeg vet ikke om det er sant, men filmen kommer jo fra Japan. Har ingen problemer med å tro det.

Til tider tenkte jeg også at dette burde egentlig være en kjedelig film, men det å se de gamle filmeffektene, miniatyrene og filmhistorie var ganske fascinerende. Pluss at det var en japansk film, og jeg liker japanske ting :)

Gamera ble kanskje aldri like populær som Godzilla, men han fikk jo masse oppfølgere han også. Selv om jeg aldri har sett noen av filmene, så kjente jeg til navnet. Det er jo innbakt i populærkulturen og er referert i masse filmer og bøker. Innenfor monsterfilmsjangeren så er dette en av klassikerne. Egentlig var det Gojira, den første Godzilla-filmen, jeg ville se. Men jeg har ikke klart å finne en udubbet og sonefri versjon enda. Men i letingen kom jeg over en blu-ray med de fire første Gamera-filmene og kjøpte den.

Er spent på hvordan oppfølgerne er. De er i farger, som jo er en stor pluss. Og i alle oppfølgerne så slåss Gamera med andre gigantiske monstre. Tror det blir teit og morsomt. Håper i alle fall det. Regner med jeg kommer til å skrive litt om dem her på bloggen.

 Her er en trailer jeg fant om noen er nysgjerrige:

6T1zNq47-Lg


Er det noen som har sett filmen? Eller har noen skikkelig gode kaiju-filmer å anbefale?

#film #japanskfilm #japan #gamera #monster #skilpadde #daikaijugamera #kaiju #kaijufilm

Mei ren yu 

Det er kanskje ikke akkurat sånn en havfrue skal se ut??

Har i dag sett den kinesiske filmen Mei ren yu. Den er regissert av Stephen Chow (han med Shaolin Soccer og Kung Fu Hustle) og er den mest innbringende kinesiske filmen som er laget. Ifølge imdb har den tjent inn 3 milliarder yuan. Sjekket kursen nå og 1 Yuan koster 1,23 norske kroner. Det er mye penger det. Regnet med at da måtte denne filmen være bra. 

Chao Deng spiller rikingen Liu Xuan. Han har nettopp kjøpt seg en stor eiendom ved sjøen. Sammen med den rike og bitchy Li Ruolan (spilt av Yuqi Zhang) har han store utbyggingsplaner. Planer som tar livet av masse sjøliv der. Nå har det seg slik at dette er også hjemmet til havfruene. Ja, havfruer! Og en blekksprutmann (spilt av Show Lo). De vil selvsagt beholde hjemmet sitt. Shan (spilt av Yun Lin) er den vakreste av dem. Hun kler seg ut som et menneske og drar for å sjarmere Liu Xuan og drepe ham. Ting går ikke helt som planlagt når hun forelsker seg litt i mannen som holder på å ta livet av folket hennes. Det gjør det jo litt vanskelig å drepe ham. Dermed det blir både ablegøyer og dramatikk.

Sjangeren her er vel en slags romantisk komedie action fantasy drama hybrid.

I starten kan man få en litt bisarr wow-følelse. Kinesisk humor og komedier er litt spesielle og bruker veldig mye slapstick. Han fyren på bildet øverst er med i filmen, men nei, han er ikke en av havfruene. Det blir også litt romantikk og filmen har flere veldig koselige øyeblikk. Og på slutten blir det selvsagt drama og slåssing mellom havfruene og masse bevæpnede menn. De har stappet litt av alt inni denne filmen.

Ut ifra inntjeningen skulle man nesten tro at dette er en av tidenes beste filmer. Jeg vil ikke si det, men den var morsom og veldig underholdende. Kan hende det er litt for stor kulturforskjell mellom en trønder og Kina. Den er morsom, selv om det virker litt rart og spesielt i begynnelsen. Man må bare slappe av og la seg bli med på galskapen. Ah, den scenen der mannen skal fortelle at han har blitt kidnappet av havfruer og de to politimennene prøver å holde seg alvorlige og profesjonelle. Jeg lo så høyt at naboene sikkert trodde det hadde rablet for meg. Bare den scenen er verdt kjøpet av filmen.

Har du lyst til å prøve en kinesisk film uten kung fu, så er denne absolutt verdt en titt. Mei ren yu er en helsprø kinesisk versjon av Den Lille Havfruen.

Jeg fant to trailere på youtube. En som fokuserer på at dette er en komedie:Og en som fokuserer på at filmen har action:


Nesten litt vanskelig å tro at begge trailerne er til den samme filmen, ikke sant? :)

Men har du anledning til å se den, så anbefaler jeg at du gjør det. I bunn og grunn det en veldig fin film. Synd at den aldri kom på norsk kino. Jeg har i hvert fall ikke sett den noe sted her i Norge.

#film #kina #kinesiskfilm #havfrue #mermaid #meyrenyu #stephenchow #komedie #romantikk #action #fantasy #drama

Marvel-tegneserier April 1965

Da var det på tide å skrive litt om Marvel-tegneserier igjen. Jeg har nå blitt ferdig med april 1965.

Det var mye som skjedde den måneden. Jeg ble minus sytten år ;) Robert Downey Jr. ble født. Som dere sikkert vet så spiller han Iron Man på film i dag. My Fair Lady vant 8 Oscar-statuetter. I Bulgaria feilet et statskupp. På palmesøndag herjet hele 47 tornadoer i den amerikanske Midtvesten. Beatles spilte inn sangen Help! Gordon Moore, en av grunnleggerne til Intel, lanserte Moores Lov, som sa at prosessorkraften til datamaskiner kom til å doble seg annethvert år fremover. I den Dominikanske Republikken begynte det en borgerkrig.  

Det var selvsagt også en god del styr rundt Vietnamkrigen.

Mye hyggeligere var det at Marvel ga ut 13 tegneserieblader den måneden. Disse var:

Tales to Astonish nummer 66 

Skrevet av Stan Lee. Tegnet av Bob Powell (Giant-Man) og Steve Ditko (Hulk).

Madame Macabre ble som lita jente reddet av Mandarin (skurken fra Iron Man serien). Hun vokste opp og fikk kraften til å kunne endre størrelse på plastleketøy. Med den superkraften ønsker hun å erobre verden, men først må hun beseire Giant-Man som jo har kraften til å endre størrelse på levende ting. Det går ikke så bra. Selv om Madame Macabre sverger hevn, så blir hun aldri sett igjen i Marvel-universet.

Hulk-historien fortsetter fra forrige blad. Bruce Banner er mistenkt for å være forræder og kommunist, for Glenn Talbot nekter å tro at han bare ble kidnappet. Bruce blir holdt fanget i et rødt forskningslaboratorium, men det varer selvsagt ikke lenge før han forvandler seg til Hulken og ødelegger masse saker. Denne fortsettes også i neste nummer. Er blitt en skikkelig føljetong dette her. Jeg liker det :)

Amazing Spider-Man nummer 23 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Steve Ditko.

Green Goblin er tilbake. Han går etter Lucky Lobo for å ta over gjengen hans, men den rappkjeftede Spider-Man vil nok ha et ord med i laget :)

Det er fortsatt et stort mysterium hvem Green Goblin er. I dag vet jo alle (pga filmene) at det er Norman Osborn som er Green Goblin. Osborn er med i dette bladet, men er ikke navngitt. Han er bare en av mange forretningsmenn som J. Jonah Jameson snakker med. Da dette bladet kom ut så var det nok mange som spekulerte i om Frederick Foswell var Green Goblin. Foswell var jo gangsteren Big Man, og han er nå ute av fengsel og igjen i arbeid som journalist hos Daily Bugle. En lur liten "red herring" det der :)

Fantastic Four nummer 37 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Steve Ditko.

De Fantastiske Fire forbereder seg til bryllupet mellom Reed og Sue, men Sue er fortsatt tynget av farens død. Dermed bygger Reed et romskip og tar teamet til hjemplaneten til Skrullene for å finne den som drepte pappa Storm. Der roter de seg borti krigsherren Morrat og hans kuppforsøk. Etter å ha stoppet Morrat og reddet keiserens datter, lover keiser Dorrek at Skrullene ikke lenger skal true jorden. Det løftet brytes selvsagt og vi får høre mye mer om Skrullene, men det er fortsatt en stund igjen til det skjer.

Patsy and Hedy nummer 99 

Av Stan Lee og Sol Brodsky. Dette bladet har jeg ikke lest.

Rawhide Kid nummer 45 

Av Larry Lieber. Dette bladet har jeg ikke lest.

Strange Tales nummer 131 

Skrevet av Stan Lee. Tegnet av Bob Powell (Torch & Thing) og Steve Ditko (Dr. Strange).

Den Gale Tenkeren er tilbake, og han ønsker å ta livet av Torch og Thing. For å gjøre dette lager han en sprettball som er så solid at selv ikke Things styrke kan knuse den, og den er selvsagt også flammesikker. Mer trenger vel ikke å sies om denne.

Dr. Strange (som jeg vanligvis ikke liker noe særlig) skinner skikkelig i forhold. Strange er i Hong Kong på flukt fra mennene til Baron Mordo, som har alliert seg med Dormammu for å overvinne Strange. Historien fortsettes i neste blad.

Tales of Suspense nummer 64 

Skrevet av Stan Lee. Tegnet av Don Heck (Iron Man) og Jack Kirby (Captain America).

I Iron Man historien er Black Widow tilbake. Hun har fått nytt kostyme og noen tekniske duppeditter av kommunistene og vil nok en gang ta rotta på Iron Man. Hun utnytter Hawkeyes forelskelse i henne og får også ham med på angrepet. De kidnapper Pepper Potts og Happy Hogan og prøver å lure Iron Man i en felle. Det går ikke helt som planlagt.

Historien om Captain America er en gjenopptrykk av en historie fra Captain America Comics nummer 1 (1941). En litt dum historie som ikke helt gir mening spør du meg. To synske holder show og spår katastrofer som så skjer. Cap mistenker ugler i mosen og angriper dem midt i showet sitt (pussig nok uten at noen ringer politiet på dem). Hadde Sando og Omar holdt seg til dekket sitt ville jo Cap og Bucky ha blitt sendt i fengsel for overfall, men de røper at de er nazi-spioner og dermed kommer Cap ut av dette helt gullende ren og patriotisk.

Daredevil nummer 7 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Wally Wood.

Namor ankommer New York. Han prøver å leie advokatene Matt Murdock og Foggy Nelson. Han vil nemlig saksøke hele menneskeheten og kreve tilbake alle landområder som atlanteanerne hersket over for lenge lenge siden. Det er selvsagt ikke så enkelt som Namor tror. Namor er sitt arrogante og ufyselige selv. Han ypper til krig og det får han. Han må kjempe både mot hæren og Daredevil. Namor er jo supersterk mens Daredevil bare er et akrobatisk menneske. Daredevil er jo ekstremt utklasset, men imponerende nok klarer Stan Lee og Wally Wood å gjøre kampen spennende. Det hele ender med at Namor får varsel om at krigsherren Krang prøver å ta over makta under vannet, så han må dra hjem for å rydde opp.

Journey Into Mystery nummer 115 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Jack Kirby.

Fortsettelse fra forrige blad. Thor kjemper mot Loki, som har kidnappet Jane Foster. Når Odin blander seg inn, så anklager Loki Thor for å ha tatt med en dødelig til Asgard. Odin, som egentlig skal være den viseste av alle gudene, tror ham. Thor må nå i gudenes rettssak. Men han får dispensasjon til å ta Jane Foster tilbake til jorden igjen, og bekjempe The Absorbing Man først.

Modeling With Millie nummer 38 

Av Stan Lee og Stan Goldberg. Dette bladet har jeg ikke lest.

Patsy Walker nummer 120 

Av Stan Lee og Sol Brodsky. Dette bladet har jeg ikke lest.

Avengers nummer 15 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Don Heck.

Her er det mye som skjer. Captain America sender et brev til Nick Fury (som nå jobber med antispionasje) og ber om en jobb. Men det viktigste er slutten i bladet. Avengers må nok en gang kjempe mot Baron Zemo og The Masters of Evil. Executioner og Enchantress er med som vanlig. Melter og Black Knight rømmer fra fengselet og blir med igjen de også. Men, som forsiden lover så er dette første gangen at Avengers tar livet av en skurk. Baron Heinrich Zemo blir drept i kamp med Captain America. Dermed er det slutt på den gale nazisten som superlimte et lilla slør over ansiktet sitt. Eller? Personaen Baron Zemo kommer tilbake. Heinrich har nemlig en sønn, Helmut, som tar over skurkerollen. Det skjer ikke før desember 1973, hvis jeg ikke tar helt feil. Håper jeg kommer så langt en dag i denne kronologiske gjennomlesningen min :)

Sgt. Fury and His Howling Commandos nummer 17 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Dick Ayers.

Sersjant Nick Fury og hans Howling Commandos har nok et oppdrag. Etter å ha kjempet mot nazistene i Sahara-ørkenen, må de dra inn i jungelen for å redde en savnet patrulje. Der møter de ikke bare flere nazister, men også farlige innfødte med spyd.

 

Ja, det var tegneseriene som Marvel ga ut i april 1965. Avengers-bladet var jo litt spesielt med det at Baron Zemo døde. Det er jo ikke så ofte at store skurker eller helter dør (uten at de blir brakt til live igjen litt senere). Bakerst i Sgt. Fury bladet ble det hintet om at en av kommandosoldatene muligens stryker med i neste nummer. Jeg lurer på hvem det kan være. Det er bare å kaste seg over neste månedsgang med Marvel-blader og finne ut. Dere skal selvsagt få en rapport når jeg er ferdig :)

#marvel #tegneserie #stanlee #steveditko #bobpowell #jackkirby #donheck #wallywood #dickayers #henrypym #giantman #antman #janetvandyne #wasp #madammacabre #mandarin #brucebanner #hulk #bettyross #thunderbolt #generalross #glenntalbot #leader #chameleon #peterparker #spiderman #greengoblin #jjonahjameson #auntmay #bettybrant #fantasticfour #reedrichards #susanstorm #bengrimm #thing #johnnystorm #humantorch #skrull #madthinker #doctorstrange #baronmordo #tonystark #ironman #hawkeye #blackwidow #steverogers #captaiamerica #bucky #mattmurdock #daredevil #foggynelson #karenpage #namor #submariner #dorma #krang #donaldblake #janefoster #thor #loki #odin #absorbingman #avengers #baronzemo #rickjones #enchantress #executioner #melter #blackknight #nickfury #howlingcommandos #sgtfury

Fergen av Mats Strandberg 

Fergen er skrevet at den svenske forfatteren Mats Strandberg. Boken utgis på norsk av Juritzen Forlag og skal være i salg fra 22. september. Jeg har fått tilsendt et anmeldereksemplar mot en ærlig anmeldelse.

Handlingen er satt på Finlandsfergen, som kan sies å være svenskenes versjon av Danskebåten. Båten forlater Sverige og setter kursen mot Finland mens rundt 1200 passasjerer ser frem til en lang natt med fyll og sex. Men på denne turen er det noe farlig om bord. Noe skikkelig farlig. Det er ikke zombier altså, men noe annet skummelt. Selv om det røpes tidlig i boken, så nevner jeg ikke nøyaktig hva som skjer her. Unner dere overraskelsen ;)

Observerer at svenske anmeldere kaller Strandberg for den svenske Stephen King. Slike sammenligninger med mesteren ser jeg ganske ofte, men det viser seg nesten alltid å være hyperbol.

Her kan jeg faktisk skjønne sammenligningen litt, da Strandberg bruker litt av den samme oppbyggingen som Stephen King har gjort tidligere. Boken starter rolig og sterkt karakterdrevet der vi blir introdusert for et utvalg passasjerer og mannskap. Vi lærer hvem de er, hvor de kommer fra og hvorfor de er på båten. Vi får et emosjonelt bånd til dem, både gode og dårlige. Og Strandberg klarer å få til trikset med å ikke gjøre denne oppbyggende startfasen kjedelig. Veldig bra. Det er virkelig synd med de bøkene hvor man må kjempe seg igjennom en kjedelig og langdryg start før man kommer til de gode bitene. Da er det jo mange som gir opp lenge før boken blir bra.

Så kastes disse folkene ut i en desperat kamp på liv og død. Fanget på en båt midt i Østersjøen, er det virkelig intenst og spennende. Strandberg klarer også å overraske hele tiden, så man vet aldri helt hvordan det vil gå. Folk som jeg var helt sikre på at ville overleve, gjør det ikke, mens folk som jeg trodde kom til å stryke med veldig tidlig, overlever lenge i kaoset. Dette liker jeg. Bøker der du hele tiden skjønner hva som vil skje blir som oftest kjedelige, noe Fergen definitivt ikke er.

Det vises også at Mats Strandberg har tatt seg noen ferjeturer. Han har tydeligvis gjort sin research, for beskrivelsene av folket og festkulturen om bord er så levende og godt portrettert at det virker veldig troverdig.

Jeg ble veldig positivt overrasket. Kjente ikke til Strandberg fra før av og selv om jeg ble fortalt at dette var en grøsser så hadde jeg en liten mistanke om at dette egentlig var en mørk krim av noe slag. Men det var jo en ekte grøsserhistorie. Herlig! Med unntak av Stephen King, så virker det på meg som om denne sjangeren er underrepresentert i norske bokutgivelser. Jeg kan ta feil selvsagt. Jeg leser mest bøker på engelsk og følger ikke så veldig godt med på de norske utgivelsene lenger. Det var faktisk veldig hyggelig å lese en bok på norsk igjen. Tror faktisk ikke jeg har gjort det siden jeg fikk Morder-Anders (også av en svenske) til jul.

Men det var en ting som ble litt feil da jeg leste boken. Fergen er ikke en bok man bør lese en sommerdag med solstråler som stikker deg i øynene. Nei, dette er en bok man bør lese en mørk høstkveld. En kveld der regnet trommer mot vinduet og vinden uler mellom naboens trær. Helst i en gyngestol så det føles som om du sitter på en båt. En sånn kveld der hver eneste unormale lyd setter et støkk i deg og får deg (i et lite øyeblikk) til å lure på om noen blir myrdet i lugaren ved siden av nå.

Fergen er en herlig og skummel bok. Sett av tid til et besøk i bokhandelen den 22. september og unn dere litt grøss. Denne boken klaffet helt for meg i hvert fall. Interessante karakterer, en intens historie, en litt annerledes setting (er sikkert flere som er litt lei av at alle skumle ting skjer i små amerikanske byer) og ikke minst... Oi, der holdt jeg på å si det. Det er ikke aliens, altså, men noe annet skummelt ;)

#bok #bokanmeldelse #fergen #matsstrandberg #juritzenforlag #grøss #grøsser #thriller #svensk #finlandsfergen

Kiseijuu 

Jeg har nok en gang tatt meg en tur innom den herlige japanske filmkunsten. Kiseijuu, eller Parasyte som den heter på engelsk, er basert på en manga (og anime). Har ikke lest mangaen, men fikk virkelig lyst til å gjøre det etter å ha sett filmen. Japanerne har en spesiell evne til å lage dramatiske og spennende historier basert på helsprøe ting.

Små parasitter ankommer jorden. De kravler inn i hodene på sovende folk og tar over kroppene deres. Men skolegutten Shinichi (Shota Sometani) sover med musikk på øret, så parasitten kommer seg ikke inn til hjernen hans. Det hele ender opp i at parasitten infiserer hånden hans. Da får stakkars Shinichi seg et sjokk. Høyrehånden hans er plutselig et hamskiftende, snakkende romvesen!

Den første biten av filmen er kjempemorsom. Det er bare så komisk hvordan Shinichi og Miki (Pierre Taki), som parasitten kaller seg, blir kjent med hverandre og sakte men sikkert kommer over ens.

Men dette er ikke en komedie. Det er en action/skrekk/drama historie. De andre parasittene er nemlig menneskespisere. Og Shinichi innser etter hvert at han må kjempe mot dem for å redde de han er glad i.

Jeg synes denne var kjempebra. Først satt jeg og lo høyt over hvor absurd og crazy det var. Shinichi løper jo rundt med et øye på pekefingeren! Men så ble det jo skikkelig spennende når de andre parasittene oppdager den feilslåtte overtakelsen av Shinichi. Noen vil drepe ham og noen vil studere ham, slik som skolens nye kjemilærerinne (Eri Fukatsu). Det blir masser med action, blod og gørr etter hvert.

Kjente ikke igjen særlig mange av skuespillerne, men så er jeg ikke så vel bevandret innenfor japansk filmkunst. Den eneste jeg kjente igjen var Jun Kunimura (Boss Tanaka fra Kill Bill-filmene og Kubal fra Shingeki no kyojin). Han spiller politimannen som etterforsker alle de kannibalistiske drapene som parasittene begår.

Her er forresten en trailer:

xilvfqpWhN8


Det er laget en oppfølger også. Den skal jeg selvsagt se, for det er fortsatt mange løse tråder igjen på slutten av denne. Skal ikke se bort i fra at jeg leter opp mangaen og leser den også etter hvert :)

#film #japanskfilm #kiseijuu #parasyte #action #sciencefiction #grøss #komedie #drama #basertpåmanga

Oppløsning 

Jeg har hørt mye bra om Shardlake-bøkene til C.J. Sansom, men har ikke lest noen av de enda. Da jeg kom over en dramatisering av den første boken, Dissolution, laget av BBCs Radio 4 på Audible, så fant jeg ut at tiden var inne for å se hva dette var for noe. Dette kan vel beskrives som en middelalderkrim.

Historien er satt vinteren 1537, året da kong Henry den 8. erklærte seg som kirkens overhode og begynte å overta kirkens eiendommer. Når mannen som skulle overta klosteret ved Scarnsea i Kent blir myrdet, må Thomas Cromwell sende sin beste mann for å rydde opp. Den pukkelryggede advokat/detektiven Matthew Shardlake begynner etterforskningen for å løse mordet. Samtidig skal han også overtale abbeden til å signere overdragelsen av klosteret til staten.

Jeg synes dette var en god krimhistorie. Og veldig bra fremført av fremragende skuespillere. Flere mord skjer i løpet av historien, så spenningen er hele tiden høy. Og det var skikkelig gøy å prøve å gjette hvem av munkene som var morderen sammen med Shardlake. Var også en ganske overraskende tvist på slutten der. Den så jeg ikke komme. Veldig bra.

Skjønner nå litt av hvorfor mange liker Sansom. Det er jo en veldig god krim og den er satt i en spennende historisk periode. Fans av tv-serien Tudors vil kanskje kjenne seg litt igjen.

Boken er sikkert bedre, men dette radiodramaet fra BBC er ikke å kimse av det heller. Kjempegod underholdning på vei til og fra jobb. Hvis resten av bøkene også dukker opp som radiodrama så skal jeg definitivt høre de også.

#dissolution #shardlake #cjsansom #bbc #bbcradio #bbcradio4 #radiodrama #krim #tudor #kloster #mord

Spøkelsestoget 

Jeg har hørt en lydbok igjen. Ghost Train av James Goss er en historie om Torchwood. Er du en Doctor Who fan som meg så vet du jo at Torchwood var spin-off serien om Captain Jack Harkness som ledet Torchwood i Cardiff. En hemmelig organisasjon som håndterer utenomjordiske trusler.

Lydboken er lest av Kai Owen, som spilte Rhys i tv-serien. Rhys var jo ektemannen til Gwen, en av Torchwood-medlemmene. Rhys er hyggelig fyr som liker øl og fotball med kompisene. Lenge visste han ikke at kona jobbet med romvesener og skumle ting engang. I Ghost Train er det faktisk Rhys som er helten. Han som plutselig blir verdens viktigste mann en stund. Og det er kjempemorsomt.

Vi får innblikk i hvordan det er å være Rhys. Det å sitte hjemme og vente på kona, lure på om hun kommer hjem i live. Se skremmende ting på nyhetene og vite at da blir nok Gwen sen til middag. En tøff tilværelse, som Rhys håndterer imponerende.

Det starter med at Rhys leker detektiv og prøver å spore opp noen stjålne kjøleskap som har fått transportfirmaet hans i litt trøbbel (du gjetter aldri hvem som stjal dem!). Denne etterforskningen roter ham inn i saken som Torchwood jobber med, og plutselig må hvermannsen Rhys håndtere masse rart. Sier ikke hva, for jeg vil ikke ødelegge overraskelsene for de som ikke har hørt denne.

Når jeg tenker tilbake så var det faktisk et innmari komplisert plot, men når jeg reiste gjennom det sammen med Kai Owens Rhys så var det et spennende eventyr og jeg tenkte ikke over hvor komplisert og vilt det egentlig var. Det var gøy. Skikkelig morsomt.

Vanligvis er jeg ikke noe særlig glad i tradisjonelle lydbøker. Går alltid lei av leseren. Men med sine 2 timer og 18 minutter så var denne historien akkurat kort nok til at jeg ikke gikk lei. Dessuten var det Torchwood! De spilte jo musikken og alt :)

Så, summa summarum: Ghost Train er en kjempebra lydbok for Torchwood fans. Er du ikke en Torchwood fan, så se serien først. Du vil bli en fan og digge denne ;)

#torchwood #lydbok #doctorwho #rhys #captainjackharkness #kaiowen #jamesgoss #sciencefiction

Mystery Weekly Magazine - August 

Den nyeste utgaven av Mystery Weekly Magazine dumpet inn i innboksen min i dag. Perfekt timing egentlig, da jeg var mellom lesestoff akkurat nå. Så da ble det krimnoveller på mandagskvelden :) Det kule omslagsbildet var jo vanskelig å motstå.

Men først måtte jeg jo lese bakerst. I forrige blad så var det en You-Solve-It historie om et juveltyveri der saken ble presentert og skurken arrestert, men hvor vi som leser måtte finne ut selv hvordan tyven le avslørt. Jeg var sikker på at jeg hadde rett. Og jeg... 

Det var jo ganske åpenbart bare man fulgte litt med :)

Denne månedens You-Solve-It handler om et mord, og også denne gangen er jeg helt sikker på at jeg skjønner hvorfor kona ble arrestert. Får se i september om jeg har rett.

Men det viktigste med bladet er jo krim-novellene.

Det starter i alle fall veldig bra med Michael Brackens An Unhealthy Child. Likte måten han inkorporerte treningsarmbånd i historien sin på. Snedig.

Activity tracker
Licensed from: svanhorn / yayimages.com


 

J. A. Thorndyke skriver om en krimforfatter som ønsker å slutte med krim. Joseph Cusumano skriver om en kvinne som blir kidnappet av en gal maler. Den synes jeg egentlig var litt langdryg til å begynne med, men slutten var kjempegod. James Kester sin novelle var litt merkelig, med sine mystiske brev og den snakkende katten.

Hovedhistorien er The Dreadful Surge av Albert Tucher. Novellen er satt under første verdenskrig og inneholder både en snartenkt bibliotekar og tyske spioner. Hva kan vel være bedre enn det? :) Slutten var kanskje ikke den mest tilfredsstillende, men var nok ganske realistisk i forhold til settingen.

Old books
Licensed from: cookelma / yayimages.com


 

Så følger en kort mordnovelle av Susan Koefod. Likte tvisten på slutten der.

Til slutt er det When the Heat Gets Heavy av Tim Zatzariny Jr. Er den jeg egentlig synes er best. Luther tar på seg småjobber som sjåfør, men hans siste oppdrag involverer både narkohandel, en spisekonkurranse og mordforsøk. Kjempespennende.

Synes det var en veldig bra utgave av bladet med masse gode historier. Dette og de tidligere utgavene av bladet kan kjøpes på www.mysteryweekly.com eller hos Magzter. Jeg har fått et gratis abonnement fra dem for å skrive anmeldelser.

#Magazine #litteraturblad #krim #krimblad #novelle #mysteryweekly #mysteryweeklymagazine

Instagram

hits