Okja 

I kveld har jeg sett filmen Okja, som nettopp har blitt tilgjengelig på Netflix.

Okja er en film jeg har gledet meg til å se helt siden jeg først hørte om den. Den er laget av den koreanske regissøren Bong Joon Ho, som også står bak Gwoemul fra 2006. Gwoemul burde dere virkelig se. Den beste kaiju-filmen jeg noen gang har sett, og kanskje den beste koreanske filmen jeg har sett også (Busanhaeng er også veldig bra, men i en litt annen sjanger). Bong Joon Ho står også bak Snowpiercer (med Chris Evans, John Hurt, Ed Harris og Tilda Swinton) som er en annerledes og spennende fremtidsdystopi.

Med den bagasjen så er det klart at man blir spent på de nye filmene til Bong Joon Ho, men traileren til Okja viste også at denne er spesiell. Man får først inntrykk av at dette er en glad og barnevennlig film om ei jente og hennes elskede kjæledyr. Det er det, men det er selvsagt ikke alt.

AjCebKn4iic


Okja er en supergris, genetisk modifisert og laget av Mirando-selskapet. Den noe snodige lederen for selskapet (Tilda Swinton) gjør stort nummer av at de nye supergrisene deres er økologiske, naturvennlige og blir behandlet kjempebra (små hvite løgner er ok i business, vet du). Som et publisitetsstunt så sendte de ut en gris hver til lokale småbønder i alle de 26 landene hvor Mirando har forretninger. Ti år senere skal den beste supergrisen kåres, og de nye matvarene basert på dette grisekjøttet skal lanseres.

Dette vet ikke 14 år gamle Mija (An Seo Hyun) noe om. Siden hun var fire så har hun vokst opp med bestevennen sin, supergrisen Okja. Den første halvtimen av filmen er dedikert til å vise oss hvor glade de to er i hverandre, og å gjøre oss glade i dem. Og det funker. Så når det plutselig blir på tide å sende Okja til USA og det som venter der, så ble i alle fall jeg like sint og lei meg som det Mija ble.

Til tross for at du kanskje har sett pene bilder av en lykkelig Mija og en nydelig CGI-animert Okja i reklamen for denne filmen, så er det ikke noen barnefilm. Mirando-selskapet har skumle planer for Okja, så det blir ikke lett for Mija å redde vennen sin. Og vanskeligere blir det når en gruppe dyrerettsforkjempere også blander seg inn (blant annet Paul Dano, Lily Collins og selveste Steven Yuen fra The Walking Dead).

Andre skuespillere å merke seg er selvsagt Giancarlo Esposito (dere husker vel Gustavo Fring fra Breaking Bad og for tiden i Better Call Saul?). Og så er det Jake Gyllenhaal. Ja, hva skal man si om ham? Han spiller jo vanligvis kjekkas og ungpikeidol. Her spiller han en alkoholisk gærning med bart. Han er helt kokkelimonke faktisk. Og mange av anmeldelsene jeg har lest er svært negative til hans overspilling. Personlig synes jeg ikke det ødela filmen, men han var litt for ekstrem til tider.

En annen ting som mange reagerer på er jo selvsagt synet på kjøttproduksjon. Ser masse usaklige kommentarer til trailerene og anmeldelsene rundt dette. Det meste av folk som ikke har sett filmen engang, og som bare vil være med på "krigen" mellom kjøttetere og vegetarianere. Ja, filmen viser ikke kjøttproduksjon fra sin beste side, men den gjør også litt narr av vegetarianerne. Det er for eksempel en av dyreforkjemperne som på idiotisk vis sulter seg selv for ha minst mulig påvirkning på naturen. Se filmen før dere uttaler dere folkens. Ellers blir det bare for dumt.

Jeg ble ikke vegetarianer av å se denne filmen. Men jeg ville nølt med å spise supergris, om noe slikt dyr faktisk hadde eksistert i virkeligheten. Særlig etter den scenen der på slutten. Hvis du har sett filmen så vet du hvilken. Når alle ulte der.... det var sterkt.

 

OBS! Advarsel! Det er fare for å få rusk i øyet under denne filmen.

 

Okja er en film du burde seg. Den har action og drama. Det er en historie om ei ung jente og hennes kjærlighet til dyrevennen sin, men den er forfriskende annerledes og mye mer voksen enn det slike filmer vanligvis er. Tidvis er filmen varm og fin, andre ganger hektisk og spennende. Noen ganger gjør den deg glad, andre ganger sint eller trist. Noen ganger får du WTF-øyeblikk (Jake Gyllenhaal sin karakter).

Jeg anbefaler deg virkelig å se den.

#film #netflix #okja

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits