En bro av fugler 

Bridge of Birds av Barry Hughart er en historie om det gamle Kina som aldri var. Den var litt treg i starten, men når boken var ferdig så følte jeg at jeg hadde lest en fantastisk fabel.

Omslagsbildet over her er forresten fra samleutgaven til Subterranean Press som inneholder hele trilogien om Mester Li og Okse Nummer Ti. Den har jeg dessverre ikke; jeg leste Bridge of Birds (den første boken) på min trofaste kindle. Skulle gjerne ha hatt den i samlingen min.

Handlingen er satt i et litt alternativt Kina i år 640. Det hele begynner med et medisinsk mysterium. Alle barna i landsbyen blir plutselig syke og faller i koma. Dette sammenfaller med en sabotasje av silkeavlingen deres. Number Ten Ox (han er storvokst og tiende sønn i familien, derav navnet) blir sendt til Peking for å finne en vismann som kan hjelpe barna. Den eneste vismannen som Number Ten Ox har råd til er Master Li, som stolt proklamerer at han har en liten feil i sin karakter.

Selv om Master Li virker å være en alkoholisert svindler, så er han en smarting med hjerte av gull i bunn, og når han først tar på seg oppdraget så går han virkelig inn for å redde barna. Det eneste som kan vekke dem til live igjen er en magisk ginseng-rot. Så Number Ten Ox (som aldri har forlatt landsbyen før) blir med nittiårige Master Li ut på eventyr i et Kina som føles som et farlig og fantastisk eventyrland. Det er spøkelser, skurker, rikdom, magi og guder man kan finne der.

I begynnelsen så føltes boken litt tung, det må jeg innrømme. Den har en litt annerledes fortellerstil enn jeg var vant med og forfatteren hadde en tendens til å plutselig skulle fortelle små historier som tilsynelatende ikke var relevante for dette eventyret (men det viste seg at de faktisk var det etter hvert!). Siden dette er Kina så var språket når folk snakket med hverandre ganske formelt til tider. Dette, pluss litt kulturkrasj med de asiatiske skikkene som alle fulgte i boken, gjorde at det tok meg litt tid å komme inn i historien. Men det kan også ha noe med at jeg satt på et fly da jeg begynte med boken. Kanskje hadde jeg blitt oppslukt med en gang om jeg hadde sittet i godstolen hjemme og vært mer konsentrert.

Men når jeg først fikk taket på historien og begynte å leve meg inn i denne kinesiske verdenen, gikk resten veldig fort. Bokne ble jo kjempebra! De to heltene rotet seg bort i de utroligste ting, og alt fortelles med herlig humoristisk glimt i øyet. Et lite sitat for å illustrere:

His hands shot out, a blade glinted, blood spurted and he calmly dropped the thug's earring into his pocket, along with the ear that was attached to it. "My surname is Li and my personal name is Kao, and there is a slight flaw in my character," he said with a polite bow. "This is my esteemed client, Number Ten Ox, who is about to strike you over the head with a blunt object."

I wasn't quite sure what a blunt object was, but I was spared the embarrassment of asking when the thug sat down at a table and began to cry.

Det er ikke sånn ha-ha-humor i boken. Humoren er mer subtil og diskre, noe som gjør at du sjelden ler høyt, men at du hele tiden har det kjempegøy mens du leser. Denne boken ga meg en skikkelig god leseropplevelse. Tvisten som kom på slutten var jo helt wow! Jeg er egentlig ganske overrasket over at jeg ikke har hørt om denne tidligere. Boken ble jo tross alt utgitt i 1984 første gang. De aller fleste anmeldelsene jeg har sett har vært strålende fornøyd.

Barry Hughart har faktisk bare skrevet tre bøker. Ifølge wikipedia så hadde han planer om å lage syv om radarparet Master Li og Number Ten Ox, men etter krangling med forlaget sitt så sluttet han å skrive etter den tredje boken. Det var virkelig synd. Jeg skulle gjerne ha lest masse eventyr med den verdensvant Master Li og den naive og godtroende Number Ten Ox. Heldigvis er det to bøker til, og jeg gleder meg til å ta fatt på The Story of Stone.

Bridge of Birds er en fantastisk bok, som jeg så absolutt anbefaler. Les den.

#bok #bokanmeldelse #kina #bridgeofbirds #barryhughart

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits