Bronsemannen Doc Savage 

Doc Savage er et navn jeg har hørt om mange ganger, men jeg har aldri lest verken bøker eller tegneserier om ham. Han er en helt fra pulp-æraen på 30-tallet, og var visst, slik jeg har forstått det, ganske så populær i sin tid. Er nok derfor jeg har hørt navnet nevnt i mange amerikanske filmer, serier, bøker og tegneserier.

Tegneserieselskapet Dynamite prøvde å modernisere helten ganske nylig. Jeg har nå lest den første omnibus-utgaven som kom ut tidlig i 2015. Den samler de åtte første tegneseriebladene i den nye serien om Doc Savage, skrevet av Chris Roberson. Det starter i 1933 og for hvert blad så hopper vi noen år fremover i tid, helt til vi kommer til nåtiden.

Hvem er så Doc Savage? Han er supersmart, supersterk, superrik og blir aldri gammel da han fant opp et anti-aldringsserum (som dessverre ble ødelagt etter at han rakk å teste det på seg selv). Dan samler "agenter" i firmaet sitt og disse sender han ut for å stoppe skurker og katastrofer. Han er et slags verdenspoliti, og verden lar ham få lov til å være det.

Han er perfekt, for god til å være sann. Han taper aldri. Og er gørr kjedelig å lese om.

Det var en bit mot slutten der hans "Crime College" ble avslørt og havnet i avisene. Han dreper ikke skurker, men operer hjernene deres slik at de blir snille og konstruktive medlemmer av menneskerasen. Jeg håpet faktisk at dette skulle føre til noe interessant. Kanskje diskusjoner om fri vilje? Eller kanskje ville Doc Savage vise seg å være en skurk? Men neida. Det var bare en liten hikke og så var alt som før igjen. Han lanserte etter hvert sin egen mobiltelefon (The Bronze) og ble en slags Steve Jobs-aktig riking. Bortsett fra at han jaktet på skurker da.

Når det gjelder tegningene så har jeg ikke noe å klage på. De var fine de. Men historien likte jeg ikke. Helten var et kjedelig glanspapir, og når ikke skurkene var annet enn todimensjonale klisjeer som raskt ble nedkjempet, så ble dette veldig tamt.

Har lest en del anmeldelser, og de fleste sier at de gamle Doc Savage-historiene var mye bedre. Kanskje jeg skal prøve å spore opp noen av dem for å se. Denne tegneserien imponerte i hvert fall ikke.

#tegneserie #dynamite #docsavage

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits