Fremtidens fyrvokter 

Hugh Howey er mest kjent for å ha skrevet Wool-trilogien (Silo på norsk), men han har selvsagt skrevet mer også :)

I dag leste jeg ferdig Beacon 23. Den er ikke helt på nivå med Wool-bøkene, men den er en skikkelig god science fiction roman.

Menneskeheten er i en brutal krig mot romvesnene Ryph. Boken handler bare litt om det egentlig. Den handler mest om en ensom fyrvokter. En krigshelt som lider av PTSD og er sendt unna veien på et "harmløst" oppdrag. Han bemanner Beacon 23, som er et slags fyrtårn i verdensrommet. Det er en bitteliten romstasjon som sender ut signaler og guider skip gjennom et asterioidebelte.

Der sitter han alene med tankene og minnene sine. En gang iblant får han snakke med noen på skipet som leverer forsyninger. Og noen ganger får han korte radiosamtaler med passerende skip.

Det er noe ganske fascinerende med slike bøker. I hvert fall synes jeg det. Bøker om folk som er alene i verdensrommet og må takle ensomheten og frykten for alt det ukjente der ute. Vanligvis handler slike bøker om den som er våken og passer på mens resten av mannskapet sover i kryogeniske tanker. Men her er fyrvokteren alene. Satt til å passe på maskineri som egentlig klarer seg selv. Bare sånn i tilfelle noe skulle skje.

Men ikke tro at dette bare handler om en ensom skrulling som vandrer rundt i undertøyet og snakker til seg selv. Neida. Ting skjer i boken, det kommer besøk til slutt og det blir både spenning og action. Kanskje et lite håp om kjærlighet etter hvert også...

Jeg likte denne veldig godt. Howey skriver veldig godt og klarte å få med glad i den ensomme fyrvokteren. Akkurat slik en god bok skal gjøre; få deg til å bli engasjert i historien og føle med protagonisten når ting skjer.

Boken ble opprinnelig utgitt digitalt som en serieroman. Derfor er den formet som en rekke selvstående "kapitler" eller historier. Disse henger selvsagt sammen og danner historien om fyrvokterens opplevelser på Beacon 23.

Trilogien om Siloen er oversatt til norsk, så noen av dere har sikkert hørt om Howey tidligere. Så vidt jeg vet finnes ikke denne på norsk enda, men kan du litt engelsk så anbefaler jeg å prøve. Språket er stort sett ganske lett, og de fleste av de mer tekniske uttrykkene er enten ganske lik de samme på norsk, eller såpass vanlige at du kjenner til dem om du har sett en episode av Star Trek.

Jeg er i alle fall veldig fornøyd med boken :)

#bok #bokanmeldelse #hughhowey #beacon23 #sciencefiction

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits