iBoy 

iBoy er en ungdomsroman skrevet av den britiske forfatteren Kevin Brooks. Den ble utgitt i 2010. Jeg har ikke lest boken, men har fått lyst til det nå. Filmatiseringen ligger nå klar for strømming på Netflix. Den er skikkelig bra.

Tom (Bill Milner) er en smart, men nokså normal 16-åring. Han bor i den fattige delen av byen sammen med sin bestemor (Miranda Richardson). Han er stormforelsket i klassevenninnen Lucy (Maisie Williams, hun fra Game of Thrones og Doctor Who). En kveld drar han for å besøke henne, men da oppdager han noe grusomt. En maskert ungdomsgjeng har brutt seg inn og voldtatt henne. Da de oppdager Tom blir han skutt.

10 dager sener våkner han på sykehuset. Legene forteller at kulen traff iPhonen hans og at fragmenter av denne sitter nå i hjernen hans. De kan ikke operere dem ut. Han blir sendt hjem med streng beskjed om å si ifra hvis han opplever noe unormalt. I begynnelsen tror han at han har blitt gal, men snart innser han at telefonfragmentene har gitt ham evnen til å koble seg til elektroniske gjenstander. Hacke telefoner og datamaskiner. Han har blitt en iBoy.

Og hva gjør så en britisk tenåring med plutselige superkrefter? Han vil selvsagt ta hevn over de som skadet jenta han liker..

Jeg likte denne veldig godt. En annerledes og mer jordnær superheltfilm. Om man kan kalle Tom en superhelt da. Han kler seg ikke i tights og han kjemper ikke mot superskurker. Bare pøbler, narkolangere og gangstere. Rory Kinnear (som der kanskje har sett i de siste James Bond-filmene) spiller forresten en skikkelig fæl gangster som dukker opp i løpet av filmen. Det er heller ikke noe konstant prat om å redde byen, slik det er i Arrowverse-seriene (Green Arrow og Flash eksempelvis). Nei, alt Tom vil er å få has på de som voldtok Lucy. Det slår meg som en mer realistisk tilnærming på historien om en gutt som plutselig får krefter.

Skuespillet er veldig bra. Særlig Maisie Williams og Rory Kinnear synes jeg var skikkelig gode. Bill Milner ser jo også skikkelig sløv og traumatisert ut der han sitter og hacker med hodet sitt. Men også intens og hevngjerrig når han går til angrep. De som spiller pøblene oppfører seg jo akkurat slik jeg forestiller meg at britiske ungdomspøbler skal oppføre seg. Sikkert en stereotyp, men akkurat her er det greit. Ja, skuespillet er veldig bra.

Dataeffektene synes jeg også er veldig kule. De der vi ser gjennom Toms øyne hvor han ser datasignaler og hacker mobiler. Akkurat slik ordentlig augmented reality teoretisk kunne se ut for en hacker. Skikkelig kult.

Filmen har også den litt mørke og dystre stemningen som man ofte ser i britiske filmer.

iBoy er en film dere virkelig burde se. Særlig hvis dere har det minste snev av interesse for cyberpunk og augmented reality. Eller gode hevnhistorier eller superhelthistorier. Her er det noe for de aller fleste :).

FbEWtpSmJXg#iboy #film #netflix #maisiewilliams #superhelt #hacking #sciencefiction

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits