Marvel-tegneserier 1966 

Jeg holder fortsatt på med det lille Marvel-prosjektet mitt. Det som går ut på å lese alle Marvel-tegneseriene i den rekkefølgen de ble utgitt. Jeg er nå ferdig med 1966-årgangen og har så vidt begynt på 67-årgangen.

Frem til nå har jeg jo stort sett skrevet (ofte svært kort) om alle bladene. Men jeg må innrømme at jeg ble litt sliten av det. I det siste ble det mer stress enn gøy. Kommer jo av at jeg har det litt med å alltid gjøre ting komplett, selv om det ikke alltid er nødvendig. Jeg skal fortsatt lese videre, men jeg orker ikke å skrive om alt hele tiden. Marvel-innleggene mine var jo aldri de mest populære heller, så jeg regner med de ikke blir savnet.

Jeg kommer nok til å skrive en gang iblant likevel. En kort oppdatering om hvor langt jeg har kommet nå og da. Men bare hvis jeg føler for det. Eller hvis jeg kommer over en spesielt bra tegneserie som gir meg masse skrivelyst. Kanskje når de begynner med et nytt blad, eller kanskje når de avslutter en bladserie. Eller milepælsblader hvor viktige karakterer dukker opp for første gang, eller det skjer noe som har ringvirkninger i hele Marvel-universet. Får se hva jeg finner på.

Jeg kan liste opp noen av de viktigste hendelsene fra 66-årgangen i tilfelle noen er interessert:

 • Wasp sin identitet Janet van Dyne er nå avslørt og hele befolkningen vet om den.
 • Giant-Man (og Wasp) har blitt med i Avengers igjen. Giant-Man (Henry Pym) har skiftet navn til Goliat og fått seg et nytt kostyme. Dette fordi kroppen hans har blitt skadet av all den krympingen og voksingen han har foretatt seg som helt. Han er fanget i størrelse 10 fot, noe som til tider kan være litt problematisk. Han har lenge lett etter en løsning, og på slutten av årgangen har han muligens klart å finne en måte å kunne endre størrelse på igjen.
 • Quicksilver og Scarlet Witch har midlertidig forlatt Avengers da kreftene deres har begynt å minke. De har dratt til hjemlandet sitt for å lade opp.
 • Jean Grey ble tatt ut av skolen til professor Xavier av foreldrene sine. De krevde at hun skulle gå på et skikkelig college (universitet). Dermed er hun nå bare delvis med i X-men for tiden.
 • På den samme skolen går Johnny Storm (Human Torch fra Fantastic Four), men han er nesten aldri der. I stedet er han konstant på leting etter en måte å komme seg til Inhumans på. For han er skikkelig forelsket i Crystal.
 • Med Jean Grey fraværende har professor Xavier rekruttert et nytt medlem til X-men: Mimic. En tidligere skurk. Jeg er fortsatt usikker på om han faktisk er reformert. Tiden vil vise om det var et klokt valg av professoren.
 • Black Panther har debutert. Han inviterte Fantastic Four til hjemlandet sitt Wakanda, hvor han slåss med dem for å finne ut om han var sterk nok til å ta opp kampen med sin egen fiende. De ble gode venner og Marvels første mørkhudete helt høstet mye ros i leserbrevene som er trykket bakerst i bladene.
 • Peter Parker har endelig møtt Mary Jane Watson. Jeg ble litt sjokkert over henne, for hun slo meg som en slutty partyjente. En sånn jente som egentlig aldri ville ha gått for nerdete Peter Parker. Veldig annerledes i forhold til hvordan Mary Jane er i dagens tegneserier og filmer.
 • Spider-Man ble også invitert til å bli med i Avengers. Men først måtte han gjennom en prøve. Han skulle fange Hulken. Spider-Man finner ut at Hulken er Bruce Banner og skjønner hvilken tragisk figur han egentlig er. I den tro at Avengers vil fange Hulken, så avbryter Spider-Man prøven og takker nei til medlemskap. Enn om han hadde visst at Avengers ville fange Hulken for å hjelpe ham.
 • Tony Stark havnet i krangel med en hissig senator og mister kontrollen over firmaet sitt. Men han vinner den selvsagt tilbake etter hvert.
 • Happy Hogan får tilbake hukommelsen sin og nå husker han at Tony Stark er Iron Man. Mens Stark er såret så tar Happy på seg Iron Man drakten og hjelper til.
 • Nick Fury og hans SHIELD vokser seg frem og blir stadig en mer sentral makt i Marvel-universet. Under kampen mot AIM og The Secret Empire så blir andre helter innblandet også. For første gang så er det fortsettelseshistorier som man må lese i en annen Marvel-serie. Den spede begynnelsen til de store event-historiene som Marvel med jevne mellomrom har i dag.
 • Og ja, Hydra er tilbake.
 • Silver Surfer surfer rundt på jorden og havner ufrivillig i et sjalusidrama med Thing og hans blinde kjæreste Alicia.
 • Foggy Nelson kler seg i Daredevil-kostyme for å prøve å imponere Karen Page. Dette fører til at en del skurker tror at stakkars Foggy er Daredevil, og Matt Murdock blir nødt til å ordne opp.

Det er masse annet som har skjedd også, men dette var noe av det jeg husket best.

En ting som irriterer meg litt er all hyperbolen. Alle historiene er den beste og mest fantastiske til nå loves det. Og alle nye skurker (uansett hvor teite de er) beskrives som den mektigste trusselen og den mest kraftige og farligste skurken de har møtt til nå. Hallo! Fantastic Four har kjempet mot Galactus. Han spiser planeter. Thor reiste ut i verdensrommet og kjempet mot Ego, den levende planeten. En bajas i kostymet som kan skyte lasere (for eksempel) er ingenting i forhold til disse enormt mektige vesenene.

Alt trenger jo ikke å heises opp sånn. En mer jordnær skurk kan være farlig nok, men det blir bare teit når de hele tiden må snakke om hvor mektig han er når han egentlig ikke er det.

Men nå skal jeg bare lese videre på 67-årgangen med tegneserier. Det er litt av en jobb jeg har foran meg hvis jeg skal klare å nå igjen dagens utgivelser. Men en morsom jobb :)

#marvel #tegneserie

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits