3% 

Den brasilianske tv-serien 3% ankom stille og rolig på Netflix i november. Jeg fikk i hvert fall ikke med meg noe medieoppslag om den, og har heller ikke fått med meg noe særlig prat om den i blogger og diverse nettforum heller. Noe som er veldig synd, for dette var en veldig bra serie.

3% er den første brasilianske serien som Netflix har laget. Og som med det meste Netflix lager, særlig av dramaserier, så er kvaliteten veldig høy.

Folk flest lever i en diger og lovløs slum. I stor fattigdom. Når folk blir 20 år så går de gjennom Prosessen. Det er en serie tester som brukes til å velge ut den beste 3-prosenten av befolkningen. Disse vil få flytte inn til det det teknologiske avanserte paradissamfunnet (tror vi) som eksisterer på en øy et stykke unna.

Altså, testene går etter kriterier som de eksisterende 3-prosentene mener er de beste, ikke nødvendigvis hva vi selv synes er de beste egenskapene hos folk.

Det er også The Cause, en slags opprørs/terrorist-organisasjon som er i mot dette klasseskillet. Hva det ultimate målet deres er, er litt ullent, men det avsløres kanskje i sesong 2 (leste på imdb at det blir en sesong til - yay!).

Serien følger en gruppe ungdommer (Bianca Comparato, Michel Gomes, Rodolfo Valente og Vaneza Oliveira) i årets Prosess, samt Prosessfullmektig Ezekiel (Joao Miguel), lederen for Prosessen. Han er en meget interessant karakter som vi lærer mye om gjennom serien. Særlig gjennom intrigene mellom ham og Aline (Viviene Porto) som ønsker å ta hans plass som Prossessleder.

Vanligvis så er historier som dette ungdomsdystopier, men denne er veldig voksen. Og ganske mørk og dyster til tider. Det er også masse uventede vendinger og overraskelser som får meg til å endre mening om karakterene. Den som virker snill først er kanskje ikke det likevel, og motsatt. Eller ikke ;)

Dette er et veldig spennende premiss. Særlig med tanke på en av de store avsløringene i siste episode. Den som forklarer mye av tankesettet bak denne ordningen med 3% på øya og resten i slummen. Serien er også veldig godt laget. Den er karakterdrevet, noe som drar fokuset vekk fra kulissene og spesialeffektene en del (det vises at budsjettet ikke har vært enormt til tider), men det er også det som gjør serien så bra. Det er ingen fancy effekter og slikt som distraherer. Det er Prosessen og det psykologiske dramaet som er i fokus hele tiden. Og det er såpass bra at det tåler all oppmerksomheten.

Denne serien var en uventet glede da jeg tilfeldigvis kom over den og valgte å gi den et forsøk. Kjempebra. Gleder meg til sesong 2.

Anbefaler virkelig at du prøver 3%. Men se den på portugisisk og ikke den engelske dubbingen. Dubbing er bæsj. Hvis du ser på dubbede serier og filmer så vil du aldri bli valgt ut til å være blant 3-prosenten ;)

Her er traileren:

8yyzNQfaQR8#netflix #tv #tvserie #dystopi #drama #sciencefiction #Brazil #portugisisk #netflixoriginalserie #3prosent #brasilianskserie

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits