Er gäädek jäämit ekte eller ikke? 

I dag ble de to siste episodene av Svartsjøen lagt ut på Viaplay. Endelig får vi vite hvordan det går med partysvenskene, de danske søstrene, de norske skutergutta og gamle Nils Ole Oftebro. Spoilervarsel forresten. Hvis du ikke har sett episoden eller serien så les videre på eget ansvar.

 

Forrige episode endte jo med at Elin, etter å ha fått rødøye og da muligens også denne gäädek jäämit forbannelsen, kvalte Lippi med en pute. Hanne og Mette oppdaget at det brant i det hemmelige rommet i kjelleren.

Det starter med at Dag styrter til og slukker brannen. Jentene mistenker at det kan ha vært han som satte på brannen. Ikke lenge etterpå kommer Hanne over Jostein, skjorteløs og med blodig nese. Han ble jo banket opp av sin bror, Dag i forrige episode.

Mette kikker innom Lippi og oppdager at han er død. Johan tar dette svært tungt, for Lippi er hans bror. Når jeg tenker meg om så er det jo blitt fortalt tidligere, men jeg har bare ikke lagt merke til det før nå. Lippi har jo, bortsett fra da han spiddet seg selv i kjelleren, vært i periferien hele tiden. Etter å ha fått være i fred en stund (han forlangte det også) så kjefter Johan på Mette. Hun hadde jo sagt at alt Lippi trengte var å sys litt. Og nå var han død. Mette undersøker Lippi litt og oppdager mikroblødninger i øyet. Han er blitt kvalt.

Johan finner armbåndet til Elin i Lippis hånd. Da skjønner han at det var Elin som hadde drept ham. Oi da!

Han lurer Elin inn på rommet sitt og konfronterer henne med det. Hun sier at det var gäädek jäämit forbannelsen. Drep eller bli drept. Hun måtte jo bare gjøre det. I raseri kveler Johan henne på sengen, og enda en av svenskene stryker med.

I mellomtiden har Mette snoket litt mer i kjelleren. Hun finner hemmeligheten til skutergutta Dag og Jostein. De dyrker marihuana i massevis nedi kjelleren! Ikke rart at de ville jage vekk de nye gjestene. Det har jo alltid vært Jostein som har gitt Hanne hvert spor og hint til äphar ånden og gäädek jäämit forbannelsen. Har alt bare vært lureri fra deres side? Selv jeg begynte å tvile et øyeblikk.

Når hun viser dette til de andre så er det ikke snakk om å hente politiet. Neida. Johan og Frank skal gå ned i kjelleren og ordne opp selv. Det går ikke så bra.

Etter litt knuffing og bryting så tar Dag kniven og stikker ned Johan. Frank løper med Dag i hælene. Frank kommer seg opp av kjelleren og inn i gangen. Der, foran øynene på Hanne, så skjærer Dag over halsen til Frank. Og går mot Hanne med kniven løftet. Jostein kommer ilende til med en pistol. Han bestemmer seg for at den pene danske jenta er å foretrekke over sin voldelige og skjeggete bror. Han skyter Dag.

Pang!

Og plutselig så er det to danske piker og en nordmann igjen i live.

Her slutter episoden, men siden Viaplay la ut den siste episoden også i dag, så går jeg bare videre med den.

Liket til Johan er forsvunnet. Det er bare en blodflekk igjen i kjelleren. Av en eller annen merkelig grunn så bekymrer de seg ikke noe særlig over det. Det var sikkert bare Erkki. Nils Ole Oftebro har vært ganske så fraværende de siste episodene. Det aner meg nå at han kommer til å være viktig nå på slutten.

Etter at Jostein har fortalt alt om narkobedriften, så vet Hanne og Mette (og vi) nå at gäädek jäämit greiene ikke var noe skremselspropaganda som de to hadde funnet på. Nei, nå er alle enda mer overbevist om at det er ekte. Særlig etter at Hanne fant en barnetegning som viste Jostein skyte broren sin. Creepy.

De tre holder en seanse. Selv om det ikke gikk så bra forrige gang da Jessan gjorde det. Også denne gangen går det feil. Ånden går inn i Hanne og nå har hun også rødøye. Nå må hun snart drepe noen eller dø selv. Ooops.

Nå blir det noen skikkelige spøkelsesgreier her. Hanne blir besøkt av ånden til Jakop, broren hennes som døde i en seilulykke. (Har åtte år gamle barn lov til å seile alene?) Hun lover ham at hun skal overleve forbannelsen.

I en samtale med Jostein så kommer det frem at Hanne drepte broren sin. Båten de var i veltet og han satte seg fast. Han prøvde å gripe tak i henne, men i panikk skjøv hun ham vekk. Så i stedet for å redde ham så lot hun ham dø. Det er vel bare hun selv som føler at det var hennes skyld. Ei åtte år gammel jente i panikk kan jo ikke akkurat forventes å redde noen i en drukningsulykke. Det var vel bare så vidt at hun klarte å redde seg selv også.

Johan viser seg å ikke være død likevel. Han har kravlet seg opp fra kjelleren og lapper seg sammen. Jeg får en dårlig følelse nå. Johan har ikke akkurat vist seg å være mors beste barn i denne serien. Hva vil han finne på nå?

Etter å ha funnet et gammelt bilde av to barn, så mistenker Hanne nå at Erkki har noe med dette å gjøre. Denne ånden, Mikkhel, kan muligens være den ene gutten på bildet. Og Erkki den andre. Det at det hjemmesnekrede ouija-brettet stavet navnet til Erkki etter seansen forsterker jo den teorien. De bryter seg inn i hjemmet til Erkki for å finne noen spor. For selv om alle vennene nå er døde, så er det jo viktigere å spore opp et spøkelse enn å stikke derifra og søke hjelp hos politiet.

Erkki viser seg å være hjemme, og ganske så sur. Han jager dem ut med ei hagle.

Hanne studerer barnetegningene igjen og mener at hun kjenner igjen noe. Sammen med Mette og Jostein drar de ned i kjelleren og til det hemmelige rommet. Der finner de en skjult luke og nedi der liket av et barn, innpakket i et teppe. Hanne er overbevist om at hvis hun tar liket opp av kjelleren, så vil ånden bli satt fri og forbannelsen brutt.

Da kommer Erkki med hagla si. De får ikke lov til å fjerne broren hans.

Nils Ole Oftebro forteller: Faren hans var en raseforsker som mente at den samiske rasen var underlegen. Mikkhel var hans ektefødte sønn, mens Erkki var et uhell hos husholdersken (som var same). Faren skammet seg over sin blandingsrasede sønn, men brukte ham i forskningen sin. Han ville bevise vitenskapelig at samerasen var underlegen. Når guttene ble store nok så ble de beordret til å kjempe mot hverandre. Gäädek jäämit. Drep eller bli drept. Guttene nektet, og i raseri over å ha blitt forrådt av sin renrasede sønn, så kveler faren Mikkhel. Lille Erkki klarer å rømme og finner morens familie i Norge.

Nå er det ånden til Mikkhel som går igjen. Og den kommer aldri til å stoppe med å leke gäädek jäämit, for den prøver å vise seg faren verdig.

Så snart historien er ferdig så dukker Johan opp med pistolen til Dag. Han får Erkki til å legge fra seg haglen og beordrer Hanne og de andre ut. De tar med seg liket av Mikkhel.

Johan skyter så Erkki i magen og låser ham inne i kjellerrommet.

Så tvinger han Jostein ned på kne. I henrettelsesposisjon. Johan tror også på forbannelsen nå. Og til tross for alt som har hendt, så bryr han seg fortsatt om Hanne. Hun har rødøye og må drepe noen. Han beordrer henne til å ta kniven og drepe Jostein.

Hanne finner ut at hun foretrekker den norske gutten over sin svenske og voldelige forlovede. Hun så jo tross alt liket av Elin under sengen hans og skjønte hva han hadde gjort. Hun stikker kniven i Johan i stedet. Og overlever gäädek jäämit forbannelsen.

De brenner liket til Mikkhel og tenker at nå er alt over. Hvordan de skal forklare alt dette til politiet uten å bli satt i fengsel eller tvangsinnlagt på en institusjon aner jeg ikke.

Mens Hanne, Mette og Jostein setter seg i bilen for å dra fra Svartsjøen skihotell, så sitter en døende Erkki nedi kjelleren og tenker tilbake til da han og broren tegnet en bil med tre mennesker i. Jeg får bange anelser, særlig når jeg legger merke til at Jostein i sjåførsetet har solbriller på.

Idet de kjører vekk så tar Jostein av seg solbrillene og vi ser at han har fått rødøye. Gäädek Jäämit. Drep eller bli drept.

Så kommer rulleteksten og serien er over.

Det blir opp til vår egen fantasi å finne på hva som skjer videre. Vil Jostein ta livet av jentene på turen for å overleve forbannelsen? Eller vil de tre samarbeide og finne en stakkar på en rasteplass og ta vedkommende av dage. Eller vil Jostein nekte og bli med og plutselig bli funnet død et sted? Er det nå slik at spøkelset etter Mikkhel er blitt fritt etter at liket hans ble brent? At han nå ikke lenger er fanget på Svartsjøen skihotell, men kan dra hvor som helst og gi folk rødøye?

Med mindre de lager en sesong 2 så får vi aldri vite det.

Egentlig synes jeg det er greit at serien slutter her. Blir det en ny sesong så er det ikke noe mystikk igjen og serien kan bli veldig kjedelig. Med en sånn åpen slutt så kan vi hver for oss velge hvordan vi tror det vil gå. Vi kan tenke oss fram til en lykkelig slutt. Eller ikke :)

Hvis man tar bort alle spøkelsesgreiene, dramatikken og drapene, så tenker jeg at denne serien i bunn og grunn handler om søskenproblematikk. Hanne føler hun drepte broren sin da hun var åtte. Johan og Lippi var brødre, og Johan ble drapsmann og hevnet Lippi etter at han ble drept. Jostein og Dag var brødre, og Jostein valgte å drepe broren sin for å redde jenta han liker. Hanne og Mette er søstre, men selv om de krangler av og til så holder de sammen. Og gamle Erkki og ånden Mikkhel var jo også brødre. Faren ville at de skulle kjempe mot hverandre til døden, men de nektet. Mikkhel ble drept av faren og ble til et livsfarlig spøkelse. Det er ikke til å unngå at kompliserte søskenforhold går igjen i denne serien.

Så, hva synes dere? Var den bra eller dårlig? Burde vi få en sesong til eller bør det slutte her?

Jeg synes serien var ganske bra jeg. Ene og alene på grunn av at de klarte å holde den mystisk så langt som de gjorde. Hinte om overnaturlige saker og så hinte om at det kanskje ikke var det likevel. Hadde de sagt rett ut at her er det spøkelse, så tror jeg at denne hadde vært generisk og ganske kjedelig. Heldigvis gjorde de ikke det :)

#viaplay #svarsjoen #svartsjon #tv #tvserie #serie #grøsser #spøkelse

10 kommentarer

Moa

02.12.2016 kl.09:23

Den bilden med tre personer i en bil visades tidigare i serien tror jag. Då saknades den röda ringen, som jag minns det. Erkki mötte nog sin halvbrors ande och bestämde en fortsättning.

Anders

02.12.2016 kl.10:04

Moa: Fikk ikke med meg at bildet hadde blitt vist tidligere. Du har sikkert rett :)

Janne

02.12.2016 kl.21:57

Men var det ikke en hel familie som ble funnet drept nede i kjelleren?? Skjønte ingenting etter slutten.

Anders

03.12.2016 kl.09:41

Janne: Jo, men familien ble drept 20 år tidligere. Mikkhel døde lenge før det. Hvis Erkki er like gammel som skuespilleren Nils Ole Oftebro, så ville det ha vært ca 60 år siden.

BigHurt

30.12.2016 kl.18:13

Vi så jo aldri Erkki dø, og en ting jeg har lært av skrekkfilmer er at med mindre man ser personen død, er sjangsen at de lever. Hvem vet hva slags skjulte ganger det er i rommet feks.

Teorien om at Erkki møtte sjelen til Mikkhel var seriøst creepy. Samme med den om at ved å brenne liket kan Mikkhel nå gi hvem som helst det røde øyet.

God serie, jeg kunne fint sett en sesong to, kanskje med ny cast i en annen setting men mer om rasebiologi greiene fra WW2, det var creepy. Mer Samisk mytologi hadde vært kult.

Anders

01.01.2017 kl.18:25

BigHurt: Du har rett. Erkki kan komme tilbake i en eventuell sesong 2. Ikke ofte man kommer over tv-serier med samisk mytologi. Den var spennende denne :)

Sara

28.02.2017 kl.21:37

Hva med helgesen? Hva hadde han med alt å gjøre? Forstod ikke så mye etter siste episoden..

Anders

08.03.2017 kl.18:05

Sara: Helgesen var jo han som ble besatt av ånden 20 år tidligere og ble drevet til å drepe familien sin.

Lilla

10.03.2017 kl.23:13

Erkkii sa jo at han var vant med å rydde opp etter mikkhel før, så mulig Erkki hadde noe med det å gjøre og. Mange ubesvarte spørsmål.. feks hvem ringte Johan? Hvorfor latet han bare som. Jeg likte serien og syntes drn var spennende og skummel hele veien.. :)

Anders

11.03.2017 kl.10:17

Lilla: Ja, jeg tolket det også slik at han hadde noe med det å gjøre også. Bra serie :)

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits