Fergen av Mats Strandberg 

Fergen er skrevet at den svenske forfatteren Mats Strandberg. Boken utgis på norsk av Juritzen Forlag og skal være i salg fra 22. september. Jeg har fått tilsendt et anmeldereksemplar mot en ærlig anmeldelse.

Handlingen er satt på Finlandsfergen, som kan sies å være svenskenes versjon av Danskebåten. Båten forlater Sverige og setter kursen mot Finland mens rundt 1200 passasjerer ser frem til en lang natt med fyll og sex. Men på denne turen er det noe farlig om bord. Noe skikkelig farlig. Det er ikke zombier altså, men noe annet skummelt. Selv om det røpes tidlig i boken, så nevner jeg ikke nøyaktig hva som skjer her. Unner dere overraskelsen ;)

Observerer at svenske anmeldere kaller Strandberg for den svenske Stephen King. Slike sammenligninger med mesteren ser jeg ganske ofte, men det viser seg nesten alltid å være hyperbol.

Her kan jeg faktisk skjønne sammenligningen litt, da Strandberg bruker litt av den samme oppbyggingen som Stephen King har gjort tidligere. Boken starter rolig og sterkt karakterdrevet der vi blir introdusert for et utvalg passasjerer og mannskap. Vi lærer hvem de er, hvor de kommer fra og hvorfor de er på båten. Vi får et emosjonelt bånd til dem, både gode og dårlige. Og Strandberg klarer å få til trikset med å ikke gjøre denne oppbyggende startfasen kjedelig. Veldig bra. Det er virkelig synd med de bøkene hvor man må kjempe seg igjennom en kjedelig og langdryg start før man kommer til de gode bitene. Da er det jo mange som gir opp lenge før boken blir bra.

Så kastes disse folkene ut i en desperat kamp på liv og død. Fanget på en båt midt i Østersjøen, er det virkelig intenst og spennende. Strandberg klarer også å overraske hele tiden, så man vet aldri helt hvordan det vil gå. Folk som jeg var helt sikre på at ville overleve, gjør det ikke, mens folk som jeg trodde kom til å stryke med veldig tidlig, overlever lenge i kaoset. Dette liker jeg. Bøker der du hele tiden skjønner hva som vil skje blir som oftest kjedelige, noe Fergen definitivt ikke er.

Det vises også at Mats Strandberg har tatt seg noen ferjeturer. Han har tydeligvis gjort sin research, for beskrivelsene av folket og festkulturen om bord er så levende og godt portrettert at det virker veldig troverdig.

Jeg ble veldig positivt overrasket. Kjente ikke til Strandberg fra før av og selv om jeg ble fortalt at dette var en grøsser så hadde jeg en liten mistanke om at dette egentlig var en mørk krim av noe slag. Men det var jo en ekte grøsserhistorie. Herlig! Med unntak av Stephen King, så virker det på meg som om denne sjangeren er underrepresentert i norske bokutgivelser. Jeg kan ta feil selvsagt. Jeg leser mest bøker på engelsk og følger ikke så veldig godt med på de norske utgivelsene lenger. Det var faktisk veldig hyggelig å lese en bok på norsk igjen. Tror faktisk ikke jeg har gjort det siden jeg fikk Morder-Anders (også av en svenske) til jul.

Men det var en ting som ble litt feil da jeg leste boken. Fergen er ikke en bok man bør lese en sommerdag med solstråler som stikker deg i øynene. Nei, dette er en bok man bør lese en mørk høstkveld. En kveld der regnet trommer mot vinduet og vinden uler mellom naboens trær. Helst i en gyngestol så det føles som om du sitter på en båt. En sånn kveld der hver eneste unormale lyd setter et støkk i deg og får deg (i et lite øyeblikk) til å lure på om noen blir myrdet i lugaren ved siden av nå.

Fergen er en herlig og skummel bok. Sett av tid til et besøk i bokhandelen den 22. september og unn dere litt grøss. Denne boken klaffet helt for meg i hvert fall. Interessante karakterer, en intens historie, en litt annerledes setting (er sikkert flere som er litt lei av at alle skumle ting skjer i små amerikanske byer) og ikke minst... Oi, der holdt jeg på å si det. Det er ikke aliens, altså, men noe annet skummelt ;)

#bok #bokanmeldelse #fergen #matsstrandberg #juritzenforlag #grøss #grøsser #thriller #svensk #finlandsfergen

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits