Marvel-tegneserier Mars 1965

I min reise gjennom Marvel-tegneseriene så har jeg kommet til mars 1965.

The Sound of Music med Julie Andrews begynte å gå på kino i USA. 14 svenske studenter mister livet i et snøskred i de østerrikske alpene. Vulkanen Kilauea har utbrudd i Hawaii. Storbritannia og Norge signerer en avtale om den maritime grensen mellom oss. Kosmonauten Aleksei Leonov forlot romkapselen Voshkod 2 og ble det første mennesket til å "gå" i verdensrommet. USA sendte opp Gemeni 3, som ble amerikanernes første romferd med to astronauter om bord. Det norske tankskipet SS Nora kolliderte med det libyske skipet MV Otto N. Miller i den engelske kanalen. Kinoene i Frankrike protesterer mot billett-skatten på 24% ved å slippe besøkende inn gratis.

Masse spennende som skjedde historisk den måneden. Selvsagt mye mer enn det jeg har nevnt. Men det er tegneserier jeg er mest interessert i akkurat nå. Marvel ga ut 12 tegneserier denne måneden:

 

Tales to Astonish nummer 65 

Skrevet av Stan Lee. Tegnet av Bob Powell (Giant-Man) og Steve Ditko (Hulk).

I Giant-Man historien så er det ingen superskurker eller romveseninvasjoner. Nei, her handler det bar om en gal vitenskapsmann som skaper trøbbel for seg selv. Mens Janet syr ham et nytt kostyme så jobber Henry med en ny kybernetisk hjelm. En hjelm som vil gi ham kraften til å krympe eller vokse andre ting enn bare seg selv. Men når katten blir stor så får den lyst til å spise litt vitenskapsmann. Og enda verre blir det når litt vokseserum blir sølt på gulvet og en edderkopp blir gigantisk :)

Hulk-historien fortsetter der forrige blad sluttet. Hulken kjemper mot humanoidene til The Leader. Det blir raskt unnagjort, men etter at Hulken blir forvandlet til Bruce Banner igjen, så blir stakkars doktor Banner kidnappet av en kommunistisk ubåt. Det får Glen Talbot til å bli skråsikker på at Banner er en spion. Og Bruce, han blir fraktet til utlandet og fortalt at han skal utvikle våpen for kommunistene ellers...! Da er det bra at ting skjer når Bruce Banner blir sinna ;)

Two-Gun Kid nummer 74 

Av Stan Lee og Dick Ayers. Dette bladet har jeg ikke lest, så jeg vet ikke om Dakota Thompson virkelig er så tøff.

Amazing Spider-Man nummer 22 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Steve Ditko.

Ringmesteren og hans Circus of Crime har nå sluppet løs fra fengsel. Men hans undersåtter er misfornøyde med innsatsen hans. Han blir kastet ut av gjengen og Klovnen blir valgt til leder. De kaller seg nå for Masters of Menace, Det første de gjør er å rane kunstutstillingen til J. Jonah Jameson. Og da blir jo Spider-Man involvert. Men Spidey får litt trøbbel her med gruppas nyeste tilskudd: Prinsesse Pyton. Hvordan skal han overvinne henne når han ikke vil slåss med en dame?

Fantastic Four nummer 36 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Jack Kirby.

Reed og Susan annonserer at de skal gifte seg og alle hjerter gleder seg. Det holdes en forlovelsesfest hvor både X-Men og Avengers var med. Spider-Man var ikke invitert, men han stakk innom og stjal seg en kakebit.

Men gleden varte ikke lenge, for snart måtte de Fantastiske Fire møte en ny motstander i de Fryktsomme Fire. De består av Trollmannen (som Torch har beseiret et par ganger), Sandman (som jo har kjempet mot Spider-Man flere ganger), Petter Limsprut (også en Torch-skurk) og Medusa. Den siste er en mystisk dame med langt rødt hår som hun kan manipulere som hun vil. Ingen slanger altså. Det er egentlig litt merkelig at alle snakker om hvor mektig og farlig hun er. Alt hun viser er jo hårkraft. Tegneseriefans vet jo at Medusa er en Inhuman, men det blir ikke avslørt før senere. Ikke før i FF nummer 44 tror jeg det var.

Kid Colt Outlaw nummer 121 

Av Stan Lee og Jack Keller. Møtet mellom Kid Colt og Rawhide Kid har jeg dessverre ikke lest.

Millie the Model nummer 127 

Av Stan Lee og Stan Goldberg. Romantikken på cruiseskipet har jeg ikke lest.

Strange Tales nummer 130 

Skrevet av Stan Lee. Tegnet av Bob Powell (Torch) og Steve Ditko (Strange).

Johnny og Ben tar med kjærestene sine, Dorrie og Alicia, på en Beatles-konsert. Men de får ikke tid til å nyte showet for når skurker stjeler billett-inntektene, må Human Torch og Thing trå til.

Dormammu måtte jo sverge på å ikke angripe vår dimensjon så lenge Dr. Strange lever. Det løftet må han holde, men det stopper ham ikke i å gi ekstra krefter til Baron Mordo og la Mordo gå etter Strange. For hvis Dr. Strange dør, så kan jo Dormammu erobre vår dimensjon. Dette er starten på en fortsettelseshistorie.

Tales of Suspense nummer 63 

Skrevet av Stan Lee. Tegnet av Don Heck (Iron Man) og Jack Kirby (Cap)

Iron Man er hjemme igjen etter å ha beseiret Mandarin i forrige blad. Nå har han fått en ide om en ny transistor som kan holde ham i live selv uten jerndrakten. Dermed kan Tony Stark komme tilbake fra de døde. Men snart plages fabrikkene hans av sabotasje. En maskert fyr som kaller seg for Fantomet (ikke Ånden som går). Phantoms identitet er ikke vanskelig å skjønne. Det er jo en av Tonys egne ansatte, Dr. Birch, som er drittleit av å bli oversett av sjefen sin.

Nå blir det en endring i historiene om Captain America. I stedet for å fortelle om hva han holder på med nå, så blir det historier om ham og Bucky fra 2. verdenskrig. Og da starter det selvsagt med opprinnelseshistorien hans. Der sveklingen Steve Rogers for et supersoldatserum. Dr. Erskine, som lagde serumet, blir skutt og drept av en spion og dermed gikk oppskriften tapt. Og hvordan den lille gutten Bucky Barnes gikk inn i teltet til Steve Rogers og så ham skifte til Captain America kostymet. Dermed ble Cap nødt til å trene opp gutten og ta ham med på livsfarlige kamper mot nazistene.

Journey Into Mystery nummer 114 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Jack Kirby.

Crusher Creel så vi først i Daredevil nummer 1. Da var han en ung bokser som gikk under navnet Rocky Davis og kjempet mot faren til Matt Murdock. Nå er han en kriminell og sitter i fengsel. Helt til Loke velger ham til å beseire Tor. Loke gir Creel krefter og skaper ham om til The Absorbing Man. Når Creel slåss med noen, så får han de samme kreftene som dem. Dermed er han like sterk som Tor og jernkulen hans er like mektig som hammeren Mjølnir. Denne historien fortsettes i neste nummer.

X-Men nummer 10 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Jack Kirby.

En ekspedisjon til Sydpolen oppdager en mystisk villmann og en sabeltanntiger. X-men drar for å undersøke og under isen finner de et skjult land hvor dinosaurer har overlevd. Der møter de Ka-Zar og hans sabeltanntiger Zabu. Ka-Zar virker ikke særlig smart, men han kjenner lungene like godt som sitt eget lendeklede. Når Jean blir kidnappet av primitive fugleryttere må X-Men få hjelp av villmannen til å redde henne.

Avengers nummer 14 

Skrevet av Larry Ivie og Larry Lieber. Tegnet av Don Heck.

Avengers 13 endte med at Wasp ble skutt av mennene til Grev Nefaria. Nå har Avengers, inklusive en sønderknust Giant-Man, fått henne på sykehuset. Wasp ble skutt i lungen og har bare 48 timer igjen å leve. Den eneste som kanskje kan redde henne er verdens fremste lungekirurg. Han heter Doktor Svenson og bor i Norge. Men så enkelt er det ikke, for norske leger er ekstremt ettertraktet. Doktor Svenson er ikke tilgjengelig. Han hjelper kalusianerne, romvesener fra en fjern galakse, å få til å puste i jordens atmosfære. Kalusianerne gjemmer seg hos oss fra yrbekianerne, som de er i krig med. Men Avengers vil ikke miste Wasp. Så de drar av sted til Nordpolen for å kjempe mot kalusianerne der, uvitende om at Doktor Svenson ikke er en fange, men har selv valgt å hjelpe dem.

Sgt. Fury and His Howling Commandos nummer 16 

Nick Fury og hans kommandosoldater drar denne gangen til Afrika for å kjempe mot nazistene der. I ørkenen blir Dum Dum Dugan tatt til fange, og kommandosoldatene må få hjelp av noen mistenksomme beduiner for å redde ham.

 

Det var tegneseriene som Marvel ga ut i mars 1965. Jeg er litt i tegneseriemodus for tiden. Har lest få bøker de siste par ukene og har heller lest tegneserier og sett film. Derfor blir det sikkert ikke så alt for lenge til jeg blir ferdig med bladene fra april. Skal straks til å begynne med dem nå.

 

#marvel #tegneserie #stanlee #steveditko #bobpowell #donheck #jackkirby #larrylieber #larryivie #henrypym #giantman #janetvandyne #wasp #brucebanner #hulk #leader #glentalbot #peterparker #spiderman #jjonahjameson #bettybrant #auntmay #ringmaster #princesspython #mastersofmenace #fantasticfour #reedrichards #johnnystorm #humantorch #susanstorm #bengrimm #thing #frightfulfour #wizard #Sandman #pastepotpete #medusa #tonystark #ironman #pepperpotts #happyhogan #phantom #steverogers #captainamerica #buckybarnes #avengers #xmen #charlesxavier #professorx #scottsummers #cyclops #jeangrey #marvelgirl #hankmccoy #beast #bobbydrake #iceman #warrenworthington #angel #kazar #zabu #savageland #zabu #maagor #sgtfury #nickfury #dumdumdugan #howlingcommandos

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits