Marvel-tegneserier Februar 1965

I min kronologiske reise gjennom Marvel-tegneseriene har jeg kommet til februar i 1965. Det var mye historisk som skjedde den måneden. Canada endret flagget sitt til det vi kjenner i dag, med lønneblad. Den første Pegasus-satellitten ble skutt opp. Filmregissøren Michael Bay ble født. Gambia ble selvstendig etter å ha vært underlagt Storbritannia. Malcolm X ble skutt og drept av en Luger-pisotl. Beatles begynte innspillingen av filmen Help! MGM studios annonserte at de og Stanley Kubrick skulle lage en film med tittelen Journey Beyond the Stars. Innen den ble ferdig (tre år senere) og kom på kino så ble jo, som dere sikkert vet, tittelen endret til 2001: A Space Odyssey.

Marvel ga ut 13 tegneserieblader den måneden:

Tales to Astonish nummer 64 

Giant-Man er skrevet av Leon Lazarus og tegnet av Carl Burgos. Hulk er skrevet av Stan Lee og tegnet av Steve Ditko.

Henry kjefter på Janet når hun knuser noe i laboratoriet hans. Da blir hun så lei seg og så sinna at hun stikker av. Setter seg på et fly og flyr av gårde. Men når Attuma og fiskemennene hans fanger flyet for å forske på overflatemennesker, må hun be Henry om hjelp.

I forrige nummer endte det med at Bruce Banner ble arrestert og satt i fengsel for å ha forsøkt å sabotere sin egen oppfinnelse. Glen Talbot, som fantaserer om å komme i skjørtene på Betty Ross, er den som står bak. Spør du meg så er det merkelig at han kan gjøre dette uten bedre bevis. Heldigvis så kommer Rick Jones til unnsetning. Han kontakter president Lyndon B. Johnson og forteller ham alt om forholdet mellom Banner og Hulk. Dermed trekker presidenten i noen tråder og Glen Talbot blir beordret til å slippe Bruce Banner fri. Det liker han svært dårlig. Samtidig så er den mystiske Leader fortsatt interessert i Hulk. Han har bygget flere humanoider av gammafisert plast og sender dem for å fange Hulken.

Frem til nå så har det jo vært Stan Lee som har skrevet nesten alle historiene. Her virker det som om vi ser den spede begynnelsen på at han trapper ned litt. Leon Lazarus har tatt over som skribent for The Incredible Hulk i Tales to Astonish. Stan Lee lager gode historier han, men det merkes litt at han tar på seg for mye til tider. En del av problematikken med hemmelige identiteter og kjærlighetsforviklinger der dama er forelsket i helten, men ikke mannen som er helten og kompisen som også er forelsket i dama... Det går igjen hos flere helter. De føles litt like av og til på det området. Så friskt blod, eller blekk, kan være en stor fordel og så kan Stan Lee konsentrere seg om noen færre historier hver måned. I alle fall så var den første Hulk-historien til Lazarus bra den.

Amazing Spider-Man nummer 21 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Steve Ditko.

Spider-Man er som alltid det beste bladet. Også denne gangen er det masse forviklinger og misforståelser.

Abner Jenkins, han som lagde seg en bille-drakt og kjempet mot Human Torch i Strange Tales 123, har sonet sin straff og sluppet løs fra fengselet. Han vil selvsagt ha hevn over Johnny Storm, men når Spider-Man roter seg inn i dette også så blir det litt vanskelig å være en superskurk.

Dorrie Evans, kjæresten til Johnny, mister lommeboken sin og Peter Parker (Spider-Man) finner den. Han leverer den tilbake og har en hyggelig prat med Dorrie. Hun bruker dette for å gjøre Johnny sjalu. Johnny sporer opp Peter og høylytt forlanger at Peter holder seg unna dama hans. Noe Betty Brant, Peters kjæreste, overhører. Så hun blir veldig lei seg. Akk, den kjærligheten. Bare problemer med den.

Fantastic Four nummer 35 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Jack Kirby.

De Fantastiske Fire besøker universitetet hvor Reed og Ben studerte. Det som skulle bli en hyggelig stund med foredrag og superkraftoppvisninger blir i stedet til en dramatisk slåsskamp når Diablo (siste sett i FF 30) dukker opp igjen. Han gir liv til Dragon Man, forskningsprosjektet til Professor Gilbert, og våre helter må da kjempe mot den flyvende dragen.

I tillegg er det et par morsomme scener. Johnny møter Peter Parker igjen, da Peter besøker universitetet samtidig for å se om det er her han vil studere videre. Reed møter også Charles Xavier, som var der for å intervjue noen mulige mutanter. Foreløpig er det ingen andre superhelter som vet identitetene til X-Men så Reed er helt clueless.

På kjærlighetsfronten er det også fremgang, da Reed og Sue tar en liten romantisk spasertur bort til skolens kjærlighetstre.

Patsy and Hedy nummer 98 

Av Stan Lee og Al Hartley. Dette har jeg ikke lest.

Rawhide Kid nummer 44 

Av Larry Lieber. Dette bladet er ikke tilgjengelig på Marvel Unlimited så jeg får ikke lest om den maskerte Maverick.

Strange Tales nummer 129 

Skrevet av Stan Lee (Human Torch) og Don Rico (Doctor Strange). Tegnet av Dick Ayers (Human Torch) og Steve Ditko (Doctor Strange).

I Torch-historien så er The Terrible Trio på frifot igjen. Dermed må Johnny og Ben nok en gang takle Yogi Dakor, Bull Brogin og Handsome Harry Phillips.

I Doctor Strange historien så møter den rare doktoren en ny fiende i Tiboro, tyrannen fra den sjette dimensjon. Strange må redde en gruppe magi-skeptiske vitenskapsmenn fra et tv-program. De har nemlig fått tak i The Screaming Idol, en liten statuett som kan bringe folk inn i den sjette dimensjonen.

Tales of Suspense nummer 62 

Skrevet av Stan Lee. Tegnet av Don Heck (Iron Man) og Jack Kirby (Captain America)

I den første historien er Iron Man fanget av Mandarinen (fortsetter fra forrige blad) og Mandarin forteller Iron Man sin opprinnelseshistorie.

I den andre historien er Captain Amerika i et fengsel. Det han trodde skulle være en kampsportfremvisning for vaktene viser seg å være en felle. Fangene har rømt og forkledd seg som vakter. De håper å få tak i skjoldet til Cap i håp om at det vil hjelpe dem gjennom den magnetiske låsen på ytterdøren. Hvordan Cap kom inn i fengselet uten å åpne døren vites ikke.

Daredevil nummer 6 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Wally Wood.

Zoltan Drago driver et voksmuseum og drømmer om et liv som superskurk. En dag finner han opp en fryktgass og kan endelig realisere drømmen sin. Han lager seg et kostyme, kaller seg Mr. Fear og stifter The Fellowship of Fear. Han rekrutterer Ox (en av The Enforcers som Spider-Man har kjempet mot en del) og The Eel (som Human Torch har kjempet mot tidligere).

Journey Into Mystery nummer 113 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Jack Kirby.

Doktor Donald Blake bestemmer seg for å fortelle sin kjære Jane Foster at det er han som er Thor. Det gjør Odin så sinna at han tar vekk kreftene hans. Så når Jane ikke tror den lamme doktoren, klarer han heller ikke å bevise det for han har ikke lenger kreftene sine.

Men så dukker Grey Gargoyle, mannen som kan forvandle folk til stein ved å ta på dem, tilbake. Så Odin besinner seg og gir kreftene tilbake. Og siden Jane ikke trodde ham, er den hemmelige identiteten til Donald Blake fortsatt trygg.

Modeling With Millie nummer 37 

Av Stan Lee og Stan Goldberg. Dette bladet har jeg ikke lest.

Patsy Walker nummer 119 

Av Stan Lee og Sol Brodsky. Dette bladet har jeg heller ikke lest.

Avengers nummer 13 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Don Heck.

Forbryterorganisasjonen Maggia sliter med alle heltene som nå holder på i Marvel-universet. Greven Nefaria er i all hemmelighet leder for Maggia og han har en plan for å ta Avengers. Han drar til Amerika og lokker Avengers til seg med lovnader om en veldedighetsfest. Der lammer han dem med lysstråler. Så sender han kopier ut for å starte en krig mot USA. Deretter slipper han Avengers løs i håp om at de amerikanske militærstyrkene skal ta knekken på dem. Men med litt hjelp av Rick Jones og hans Tenåringsbrigade skjønner Avengers etter hvert at det faktisk er den rike greven som står bak.

Denne slutter forresten med en skikkelig kliffhænger: en av Avengers blir skutt!

Sgt. Fury and His Howling Commandos nummer 15 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Dick Ayers.

Sersjant Nick Fury og hans kommandosoldater drar til Nederland for å møte en hemmelig agent og for å sprenge et dike. Der havner de i trøbbel og får uventet hjelp mot nazistene av en 14 år gammel gutt. Det er sønnen til borgermesteren som samarbeider med nazistene. Gutten har rømt hjemmefra og ønsker å bli en kommandosoldat.

Deretter følger et spennende krigseventyr bak fiendens linjer. Identiteten til agenten blir ikke avslørt, men det er ganske sterke hint på at det faktisk er guttens far. Kanskje vil vi etter hvert få høre mer om Agent X.

 

 

Det var Marvel-tegneseriene fra februar 1965. Jeg skal straks til å begynne å lese på bladene fra mars. Dere skal selvsagt få en oppsummering av dem også om ikke så alt for lenge :)

 

#marvel #tegneserie #stanlee #steveditko #jackkirby #leonlazarus #carlburgos #donheck #dickayers #donrico #wallywood #henrypym #giantman #antman #janetvandyne #wasp #attuma #brucebanner #hulk #chameleon #leader #glentalbot #bettyross #generalross #thunderbolt #peterparker #spiderman #johnnystorm #humantorch #beetle #jjonahjameson #fantasticfour #reedrichards #susanstorm #bengrimm #thing #diablo #dragonman #professorx #charlesxavier #cyclops #terribletrio #doctorstrange #tiboro #tonystark #ironman #mandarin #steverogers #captainamerica #mattmurdock #daredevil #foggynelson #karenpage #mrfear #fellowshipoffear #ox #eel #avengers #maggia #countnefaria #rickjones #teenbrigade #sgtfury #nickfury #howlingcommandos

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits