Astro BoyAstro Boy, eller Tetsuwan Atomu som den heter på japans, har jeg hørt en del om, men dette er første gangen jeg faktisk leser den. Osamu Tezuka som lagde Astro Boy betegnes i Japan som "manga-guden" og beskrives ofte som Japans svar på Walt Disney.

Tegneserien om den lille robotgutten begynte i 1951. Da var Osamu Tezuka en medisinstudent som bare tegnet litt ved siden av. Astro Boy ble en stor suksess og karrieren som lege ble lagt på hylla. Tezuka var sterkt inspirert av amerikanske tegneserier og animasjon, særlig Disney, og det merkes litt i tegneserien. Den har den samme sjarmen som tidlige Disney-tegneserier, men har også mer action. Roboter som kjemper mot roboter :)

I 1963 lagde Tezuka en anime av Astro Boy. Etter det jeg har forstått så var dette den aller første animerte tegneserien i Japan. Og vi vet jo alle hvor stort mang og anime er i dag, ikke bare i Japan men i store deler av verden. Skjønner godt hvorfor Osamu Tezuka regnes som en av de viktigste personen i nyere Japansk historie.

Så, hva handler Astro Boy egentlig om?

Jo, en liten robotgutt som har 100 000 hestekrefter i motoren sin.

Dr. Tenma mister sin sønn Tobio i en bilulykke. I sin sorg bygger han en robot som ligner på sønnen sin. Dette er Astro Boy. Men etter en stund innser Dr. Tenma at gutten bare er en robot. Han vil aldri vokse opp eller forandre seg. Knust, selger han roboten og forlater sin stilling som vitenskapsminister. Etterfølgeren hans, Ochanomizi finner senere Astro Boy i et robot-sirkus. Han kjøper gutten og bygger en robotfamilie til ham. Nå lever Astro Boy som en iten gutt. Han har venner og går på skole, men havner hele tiden i spennende eventyr. Ofte er det læreren hans, Mr. Mustachio, som drar ham inn i ett eller annet. Og som oftest medfører det litt slåssing med andre roboter også.

Denne omnibus-utgaven fra Dark Horse inneholder 700 sider med klassiske historier om Astro Boy. Blant annet The Greatest Robot on Earth. En av de mest populære historiene hvor en avsatt Sultan bygger superroboten Pluto og sender ham for å ødelegge de syv sterkeste robotene på jorden (deriblant Astro Boy).

Jeg likte den. Var veldig hyggelig lesning. Tegnestilen virket kanskje litt gammeldags i forhold til moderne manga, men det gjorde ikke noe egentlig. Selv om det er robotkamper og slikt, så virker fortellingene varme, og av og til litt naive. Litt av den samme følelsen jeg har når jeg leser de aller første Donald-bladene og sammenligner dem med dagens Donald-blader.

Dette er tegneseriehistorie, et morsomt og fascinerende innblikk i mangaens barndom. Anbefales :)

#manga #omnibus #mangaomnibus #astroboy #osamutezuka #tetsuwanatom #robot #sciencefiction #bok #bokanmeldelse #darkhorse

Én kommentar

FeministPerspektiv

29.06.2016 kl.11:18

Det virker spennende!

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits