Marvel-tegneserier November 1964

November 1964. Det er presidentvalg i USA og Lyndon B. Johnson, som tok over etter at John F. Kennedy ble skutt, vinner valget. I England feirer Winston Churchill 90-årsdag. I Pakistan åpner de sin aller første tv-kanal. I Bolivia tar general Alfredo Ovando Candia makten i et militærkupp. I Japan avholdes Paralympics for andre gang. I Saudi-Arabia ble kong Saud sendt i eksil og hans bror Faisal tok tronen. I Sør-Afrika åpner jernbanen i Swaziland.

En begivenhetsrik måned med masse interessante fakta. Nå har jo jeg dette prosjektet mitt med å lese alle Marvel-tegneserier i kronologisk rekkefølge (de interessante i hvert fall), og det kom selvsagt ut en del tegneserier denne måneden også.

Så uten noen flere dikkedarer, her er Marvel-tegneseriene som kom ut i november 1964:

Tales to Astonish nummer 61 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Steve Ditko.

Her er det to historier. I den første er Elihas Starr, Egghodet, tilbake. Forbrytergeniet bryter seg inn i en klesbutikk og stjeler en mannekeng. Denne smører han inn med en lilla guffe og skyter betastråler på den. Og vips! Da har han en supersterk og gigantisk androide som han kan bruke til å beseire Giant-Man med. Hun lurer Giant-Man og Wasp til et forlatt filmstudio. Løfter om en skuespillerkarriere fungerer alltid. Der blir det en kamp på liv og død, men det er selvsagt androidens død vi får til slutt. Giant-Man skjønner at Egghead ser og hører alt som androiden gjør, så han snurrer androiden rundt slik at Egghead blir svimmel og mister kontrollen.

Den andre historien er fortsettelsen på Hulk-fortellingen fra forrige nummer. Hulken kjemper mot en diger, og uovervinnelig robot som Bruce Banner fant opp. Jeg synes fortsatt at det er veldig merkelig at en simpel robot skulle kunne holde ut mot Hulken. Det hele ender jo opp med at Hulken puffer roboten ned i et bunnløst hull.

Men det viktigste her er kanskje at Glen Talbot dukker opp. En slesk militæroffiser med tynn skurkebart. Han er der for å etterforske Bruce Banner, og blir straks hypp på Betty Ross, så denne karen vil nok skape store problemer fremover.

Nok en gang ender det med en kliffhænger. Hulken blir slått bevisstløs av en missil (merkelig nok forvandler han seg ikke tilbake til Bruce da) og når Hulken våkner er han bundet fast og omringet av tanks. Blir spennende å se hvordan dette går :)

Two-Gun Kid nummer 72 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Dick Ayers

Dette bladet er ikke tilgjengelig hos Marvel Unlimited så jeg har ikke lest det. Synd at jeg ikke får med meg Two-Gun sitt møte med Geronimo. Kanskje dukker det opp en gang i framtiden. Marvel legger jo stadig vekk til flere tegneserier, både nye og gamle til databasen i Marvel Unlimited.

Amazing Spider-Man nummer 18 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Steve Ditko.

Stakkars Peter Parker. Han har det ikke lett. Hans kjære tante May er fortsatt skrøpelig etter operasjonen og Peter må bruke all sin tid til å passe på henne. Betty Brant er sur fordi hun så Peter snakke med Liz Allan i forrige blad. Og J. Jonah Jameson godter seg fryktelig etter at Spider-Man rømte fra Green Goblin. Ingen vet at det er fordi han hørte at tanten fikk hjerteinnfarkt. Hele byen tror det er fordi Spider-Man har blitt feig. Alle bortsett fra Flash Thompson, skolebølla som hater Peter Parker, men som forguder Spider-Man. Og så er det Human Torch, som tidligere har kranglet my med Spider-Man, men som respekterer ham. Han er usikker på hva som egentlig foregår med Spider-Man.

Dette var ett av de beste tegneseriebladene så langt. Og det til tross for at det ikke inneholdt noen duell mellom helter og skurker. Hele bladet er bare karakterutvikling og drama. Kjempebra!

Fantastic Four nummer 32 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Jack Kirby, dette er en av de tragiske tegneseriebladene.

Reed Richards jobber fortsatt med å finne en kur for Thing, men som alltid så går det ikke helt som forventet. Franklin Storm, faren til Johnny og Susan, sitter som kjent i fengsel for drap. En mystisk skapning fra verdensrommet kidnapper ham og sender ham til sin hjemplanet, mens romvesenet hamskifter og ser ut akkurat som pappa Storm.

Han rømmer så fra fengselet og viser seg å inneha samtlige av kreftene til Fantastic Four-teamet. Siden det er deres far (tror de) så trenerer og saboterer Sue og Johnny kampen mot ham. Reed blir fryktelig irritert på dem og byens befolkning er rasende over at heltene deres nekter å stoppe en skurk fordi de er i slekt.

Til slutt så kommer selvsagt sannheten frem. En årvåken tegneserie-entusiast som husker Fantastic Four nummer 18 skjønte det selvsagt med en gang. De har jo møtt noen med disse kreftene tidligere. Det er Super-Skrull som prøver seg igjen. Reed kontakter hjemplaneten til skrullene (den heter forresten Tarnax VI, selv om navnet ikke blir nevnt i denne tegneserien). Med et av Reeds supervåpen rettet mot planeten deres går de med på et fangebytte, Franklin Storm mot Super-Skrull.

Men skrullene er slemme de. De sender riktignok pappa Storm tilbake, men med en bombe. Faren dekker bomben med kroppen sin og ofrer livet sitt for å redde Fantastic Four. Det hele slutter med Susan og Johnny stående gråtende over sin døde far.

Tegneserier kan være triste også.

 

Kid Colt Outlaw nummer 119 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Jack Keller.

Dette bladet er ikke tilgjengelig på Marvel Unlimited så jeg har ikke lest det. Jeg får bare stole på at alt gikk bra da Kid Colt møtte Bassett the Badman.

Millie the Model nummer 124 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Stan Goldberg.

Dette bladet er ikke tilgjengelig på Marvel Unlimited så jeg har ikke lest det. Tror jeg overlever å gå glipp av intrigene rundt denne skjønnhetskonkurransen.

Strange Tales nummer 126 

Skrevet av Stan Lee. Tegnet av Dick Ayers (Thing og Torch) og Steve Ditko (Doctor Strange).

Dukkemesteren og Den Gale Tenkeren er tilbake. Puppet Master vil helst ikke slåss med Fantastic Four lenger, men The Mad Thinker overbeviser ham om at hans plan har 99,99% sjanse for å lykkes. Puppet Master skal nemlig lage en dukke av Thing og tvinge ham til å slå i hjel Human Torch. Øh... Har ikke Puppet Master prøvd det der før? Ikke mye til plan akkurat.

Det slår feil og oppfinneren Reed Richards lager en maskin som gjør Thing immun mot den radioaktive leiren som Puppet Master bruker på dukkene sine.

I bladets andre historie så har herskeren av The Dark Dimension, Dormammu, tenkt å ta det jordiske plan. The Ancient One sender sin elev, Doctor Strange, til The Dark Dimension. Der møter han på masse rare skapninger og ei vakker og mystisk hvithåret dame. Til slutt kjemper han seg frem til Dormammu (med sitt flammende hode kan han minne litt om Ghost Rider faktisk). Der stopper det og jeg må vente til neste nummer for å få vite hva som så skjer.

Jeg klarer å vente. Strange Tales har aldri vært mitt favoritt-blad.

Tales of Suspense nummer 59 

Skrevet av Stan Lee. Tegnet av Don Heck (Iron Man) og Jack Kirby (Captain America).

The Black Knight rømmer fra fengselet og angriper fabrikken til Tony Stark for å fremprovosere en kamp med Iron Man. En kamp han selvsagt taper. Men samtidig har hjertet til Tony Stark blitt dårligere, og nå tør han ikke ta av seg rustningen som holder ham i live. Hvordan skal han da kunne forklare Tony Starks forsvinning?

Fra og med nå så deler Iron Man dette bladet med Captain America. En gangster ved navn Bull innbiller seg at Cap er den i Avengers som er lettest å ta, for han har jo ingen superkrefter (øøh, javel...). De angriper herskapshuset som Tony Stark har gitt Avengers mens Captain America er der alene på vakt. Planen er å overvinne Cap og så stjele hemmelighetene til Avengers og selge disse til høystbydende. Det går ikke helt som tiltenkt. I tillegg får vi for første gang møte Edmund Jarvis, butleren som passer på herskapshuset til Avengers.

Journey Into Mystery  nummer 110 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Jack Kirby.

Nok en gang er det Loke som lager bråk. Han gir Cobra og Mr. Hyde ekstra krefter og får dem til å kidnappe Jane Foster. Dette fører selvsagt til konflikt med Thor. Han krangler med Odin, som til tross for sin påståtte visdom ikke skjønner at Loki er ond som fy, og går etter Cobra og Mr. Hyde. Historien fortsettes i neste nummer.

Klarer fortsatt ikke å bli noe særlig begeistret for Thor.

Modeling With Millie nummer 35 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Stan Goldberg

Dette er ikke tilgjengelig på Marvel Unlimited så jeg har ikke lest det. Det står jo på forsiden at denne Chili kommer hjem, så da vet jeg jo hva som skjer i bladet ;)

X-Men nummer 8 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Jack Kirby.

Professor X er i Balkan på et hemmelig oppdrag, så Scott Summers (Cyclops) har ansvaret for X-Men. Beast og Bobby opplever sitt første møte med mutant-hat (rasisme) da de redder en liten gutt og blir angrepet av en sint mobb. Dette liker Beast svært dårlig så han slutter i X-Men og blir en profesjonell wrestler i stedet.

Der møter han en ny mutant, Unus the Untouchable. Unus ønsker å bli medlem av Magnetos Brorskap av Onde Mutanter, men Mastermind gir ham et oppdrag først for å bevise at han er verdig: han må overvinne X-men. Det klarer han nesten, for kraften hans er jo at ingen kan røre ham hvis han ikke vil.

Ting ser ille ut, men Beast kommer tilbake til teamet. Han lager en stråle som forsterker kreftene til Unus. De andre X-men tror først at Beast har gått over til fienden, men det viser seg snart at Beast er en smarting omringet av tomsinger. Med forsterkede krefter kan ingenting rør Unus. Han kan ikke ta seg en røyk, ei heller spise noe.

Unus må love at han skal være snill fra nå av og holde seg langt unna Magneto og Beast fjerner effekten av strålen.

Dette var en ganske bra X-men historie. Dessuten endrer Iceman utseende fra nå av. Nå ser han ikke lenger ut som en teit snømann, men som en ismann.

Avengers nummer 9 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Don Heck.

Baron Zemo, Enchantress og Executioner blir kontaktet av Immortus (vi har møtt ham to ganger tidligere for det er samme fyr som Rama-Tut og Kang, men det vet ingen enda). Han vil alliere seg med The Masters of Evil. Jeg kan ikke helt forstå hvorfor, men som han sier så har han sine grunner. For å vise seg verdig skal han beseire Avengers.

Han legger inn en annonse i et tegneserieblad om at man kan kjøpe seg superkrefter. Dette lokker Rick Jones, tidligere Hulks hjelper nå Captain America sin sidekick. Guttungen kan ikke være særlig intelligent når han tror at han kan få superkrefter gjennom en annonse i et tegneserieblad. Immortus fanger ham og beordrer Cap til å bringe resten av Avengers til ham.

I stedet for å gå til Avengers og be om hjelp, angriper han dem som en rabiat tulling til de klarer å roe ham ned (veldig ut av karakter her). De drar til Immortus og må kjempe mot historiske personer som han plukker ut av tidslinjen. Folk som Goliath, Merlin og Hercules. Selvsagt seirer Avengers til slutt, og det holder nesten på å overvinne Masters of Evil også (Zemo og Co. fant ut at de skulle angripe mens Avengers var distrahert), men Enchantress bruker en topphemmelig Asgardisk magi og skrur tilbake tiden til før Immortus dukket opp. Dermed har ingenting av dette hendt.

Dette var en av de dårligste Avengers-historiene til nå.

Sgt. Fury and His Howling Commandos nummer 12 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Dick Ayers.

Nick Fury og hans Howling Commandos er på jakt etter stedet hvor tyskerne sender opp sine V-1 raketter. For å gjøre dette beordrer han Dino Manelli å desertere og infiltrere tyskerne, noe Dino gjør svært godt. Han finner ut at utskytningsrampen er på et tog og klarer å markere toget for de amerikanske bombeflyene. Men, Nick Fury fortalte ingen andre om planen sin, og han selv ble tatt til fange av tyskerne. Så når Dino drar tilbake blir han arrestert, stilt for krigsrett og dømt til døden for forræderi.

Nick Fury rømmer fra fangeleiren og ankommer basen akkurat tidsnok til å stoppe skytingen av Dino. Puh!

 

Som alltid var det Spider-Man som jeg likte aller best, men denne gangen klarte X-men å karre seg opp på andreplassen foran Fantastic Four. Jeg skal straks til å begynne med desemberbladene og blir da snart ferdig med 64-årgangen. Dere skal få en rapport når jeg er ferdig :)

#marvel #tegneserie #stanlee #jackkirby #steveditko #dickayers #donheck #giantman #antman #henrypym #wasp #janetvandyne #egghead #android #hulk #brucebanner #bettyross #thunderbolt #generalross #glentalbot #spiderman #peterparker #auntmay #bettybrant #lizallan #flashthompson #jjonahjameson #humantorch #johnnystorm #reedrichards #susanstorm #thing #bengrimm #fantasticfour #avengers #captainamerica #steverogers #thor #donaldblake #ironman #tonystark #greengoblin #kraven #vulture #doctoroctopus #Sandman #fantasticfour #reedrichards #susanstorm #thing #humantorch #johnnystorm #bengrimm #superskrull #puppetmaster #madthinker #doctorstrange #ancientone #dormammu #pepperpotts #happyhogan #blackknight #jarvis #cobra #mrhyde #loki #odin #heimdal #executioner #enchantress #baronzemo #immortus #rickjones #mastermind #unus #xmen #professorx #charlesxavier #cyclops #iceman #beast #angel #jeangrey #sgtfury #dumdumdugan #howlingcommandos

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits