Marvel-tegneserier Oktober 1964

Oktober 1964. Shinkansen åpner i Tokyo. Det samme gjør Sommer-OL. Dronning Elisabeth II besøker Canada. Martin Luther King, Jr. får Nobels fredspris. Jean-Paul Sartre får Nobelprisen i litteratur men nekter å ta imot den. Nikita Khrushchev stepper ned som leder av Soviet. Den berømte juvelen Star of India ble stjålet fra det naturhistoriske museet i New York. Dette og mye mer skjedde i oktober 1964.

Men akkurat nå er jeg mest interessert i hvilke tegneserieblader som Marvel ga ut den måneden. Dere som har fulgt bloggen min en stund vet jo at jeg har tatt på meg det sinnsyke oppdraget å lese igjennom alle Marvel-tegneseriene i rekkefølgen de ble utgitt. Egentlig en uoverkommelig oppgave, særlig når man er i full jobb og har andre interesser i tillegg. Men jeg holder på enda.

En stund nå har jeg skrevet om bladene hver for seg, men i håp om å øke hastigheten litt så prøver jeg nå (igjen) å ta for meg flere av gangen. Da tenker jeg at jeg heller bare kort forteller hva de havner om, og skriver heller mer utfyllende om de mer spesielle bladene/historiene. Skal i alle fall prøve.

Da starter jeg bare med å gå igjennom tegneseriene som Marvel ga ut i oktober 1964:

Tales to Astonish nummer 60. 

Fra og med nå får Ant-Man/Giant-Man selskap av Hulken. De vil nå dele bladet og ha en historie hver.

Stan Lee og Dick Ayers står bak historien Beasts of Berlin. Henry Pym drar til Øst-Berlin for å redde en gammel venn, FBI agenten Lee Kearns, som har blitt fanget av de røde og skal henrettes som en spion. Grunnen til at Kearns var der var oppfinnelsen av en bemerkelsesverdig strålepistol som gjør gorillaer intelligente og medgjørlige. Kommunistene er i ferd med å bygge seg en hær av gorillaer og det må Ant-Man/Giant-Man stoppe. Vi får også gjenfortalt historien om Pyms første kone, Maria. Hun var en ungarsk frihetsforkjemper som ble arrestert av kommunistene da de dro på bryllupsreise i Ungarn. Hun ble visstnok henrettet, men det finnes ingen bevis på dette.

Stan Lee og Steve Ditko står bak historien om Hulken. Tidligere måtte jo Bruce Banner skyte seg selv med gammastråler for å forvandle seg. Nå blir han til Hulken hver gang han blir opprørt. Noe som jo skaper en litt besværlig tilværelse. Bruce Banner har bygget en superrobot som militæret skal til å teste. En robot sterk nok til å kunne beseire Hulken (noe jeg finner særdeles urealistisk med mindre den er av adamantium). Men en mystisk spion stjeler roboten og har planer om å selge den til høystbydende. Historien avsluttes ikke, men vil fortsette i neste nummer.

Amazing Spider-Man nummer 17 

Av Stan Lee og Steve Ditko.

Wow! Her er det forviklinger. Flash Thompson, skolebølla som mobber Peter Parker, skal starte en Spider-Man fanklubb. Han vil ikke ha Peter med, men det vil Liz Allen. Flash liker henne men hun har begynt å like Peter. Peter er i et forhold med Betty Brant, sekretæren til J. Jonah Jameson, avisredaktøren som hater Spider-Man. Betty liker ikke Liz.

Når Flash annonserer at Spider-Man skal komme på det første møte i fanklubben, bestemmer Peter seg for å komme som Spider-Man. Men... Liz inviterer Peter Parker og forventer at han kommer. Jameson skal ta med seg Betty Brant og forventer at Peter kommer dit for å ta bilder. Tante May arrangerer en blind date med Mary-Jane Watson og mener Peter kan ta med henne dit. Hvordan i all verden klarer den gutten å ha tre damer som vil ha ham? Jeg sliter med å finne en.

I tillegg er Johnny Storm der (Human Torch fra Fantastic Four) med sin kjæreste Doris. Og når Green Goblin, nå med flyvende glider i stedet for kosteskaft, angriper Spider-Man med en gang han dukker opp, er kaoset et faktum.

Det blir full baluba. Kjemepemorsom historie. Men den snur. For Tante May har hatt et hjerteinnfarkt og Spider-Man drar da så raskt han kan til sykehuset og lar Human Torch avslutte kampen med Green Goblin. Jameson godter seg og fanklubben forsvinner før den starter. Alle tror at Spider-Man er en feiging som flyktet fra Green Goblin. Og Betty tror at Peter dumper henne for Liz. Ai ai ai, for noen forviklinger. Stakkars Peter. Det er ikke lett å være en Edderkoppmann.

Dette var et perfekt eksempel på hvorfor Spider-Man er min favoritt.

Fantastic Four nummer 31


Av Stan Lee og Jack Kirby

Den makabre muldvarpmannen er tilbake. Med sitt underjordiske maskineri tar en stor bit av byen under jorden, deriblant Susan som blir holdt som gissel for å forhindre resten av Fantastic Four i å blande seg inn. Avangers rykker selvsagt inn for å ordne opp, og det blir nesten kamp mellom dem og Fantastic Four, helt til Reed klarer å overtale Avengers i å gi ham 24 timer til å ordne opp selv.

Nok en gang er det litt merkelig at de ikke bare samarbeider. Med så mange helter ville det jo ha vært mye enklere å beseire Mole Man.

I alle fall så drar Reed, Johnny og Thing under jorden og kjemper mot Muldvarpmannen og hans hær av Moloids. Etter en hard kamp klarer de å frigjøre Susan. Mole Man setter av en eksplosjon og Susan blir truffet av noe stein.

Fantastic Four suser opp til overflaten og til sykehuset. Der får de vite at det kun finnes en kirurg som er superkirurg nok til å gjennomføre operasjonen hun trenger. Men han har nylig flyktet fra fengsel.

Men se der! Der kommer jo kirurgen for å hjelpe til! Det er Franklin Storm, faren til Susan og Johnny. Det er noe veldig såpeopera over disse tegneseriene til tider :)

Millie the Model nummer 123 

Av Stan Lee og Stan Goldberg.

Jeg har ikke lest denne, men tør vedde en femtilapp på at jeg lett klarer å holde tilbake tårene om jeg noen gang skulle gjøre det.

Patsy and Hedy nummer 96 

Av Stan Lee og Al Hartley.

Denne har jeg heller ikke lest. Ser ut som Hedy trenger litt håndkrem.

Rawhide Kid nummer 42 

Av Larry Lieber.

Det er noen blader i serien Rawhide Kid som er tilgjengelig på Marvel Unlimited, men ikke dette. Så jeg går dessverre glipp av revolverduellen med Yerby Yahoo. Kan hende det dukker opp en gang. Har sett at det legges til et westernblad nå og da.

Strange Tales nummer 125
 

Den første historien er skrevet av Stan Lee og tegnet av Dick Ayers.

Human Torch og Thing driver og krangler som noen barnslige småunger da de får høre på radioen at Namor svømmer i sjøen i nærheten av byen. I stedet for å varsle Reed, lederen for Fantastic Four, suser de to idiotene av sted og angriper Namor. Midt i sjøen hvor han er kjempemektig og Torch får et digert handicap på grunn av vannet. Merkelig nok kan Thing svømme. Jeg ville trodd at han gikk rett til bunns.

Det er bare så vidt at idiotene ikke blir drept, men de klare til slutt, etter masse strabaser, å jage vekk Namor. Da kommer Reed og Susan til stedet og forteller at Reed hadde overtalt Namor til å besøke ham for å prøve å få til en fredsavtale mellom overflatemenneskene og Namors havfolk. Jeg føler at Reed burde være apoplektisk rasende her, men han trekker bare på skuldrene. Uff da. Og så drar de hjem igjen som gode venner, mens Namor er mer overbevist enn noen gang at Fantastic Four og overflatemenneskene er ikke til å stole på.

Den andre historien er ikke stort bedre. Stan Lee har skrevet og Steve Ditko har tegnet.

Baron Mordo har kidnappet The Ancient One og Doctor Strange må kjempe mot ham. Jeg klarer bare ikke å like disse historiene. De bare roper ut ved øy/amulett/måner/hånd av ett eller annet så påkaller de en eller annen form for magi. Så skyter de noen stråler på hverandre. Dette gjentas helt til riktig antall sider er brukt opp og så vinner Doctor Strange til slutt. Kjedelig.

Tales of Suspense nummer 58 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Don Heck.

Kraven og Chameleon (to skurker som Spider-Man har kjempet mot) prøver å bryte seg inn i en av Tony Stark sine fabrikker. Iron Man dukker opp og fanger Kraven lett. Han ser ikke Chameleon som gjemmer seg. Chameleon får da en ide for hvordan han kan bli kvitt en helt. Han kler seg ut som en skadet Captain America og oppsøker Iron Man. Der forteller han at han ble fanget av Chameleonen og klarte så vidt å komme seg unna. Chameleonen er nå der ute og utgir seg for å være Captain America.

Iron Man tror selvsagt dette. Han suser av sted og angriper Captain America. Med en gang de begynner å slåss så burde jo Iron Man ha skjønt at han er blitt lurt, for Captain America er kjempesterk mens Chameleon kun har evnen til å kle seg ut. Han er de ultimate cosplayer, men ville aldri i verden ha klart å slå en mann i jerndrakt uten å brekke hånden.

Men det kan jo også hende at Iron Man ikke vet helt hvem Chameleon er. Ikke sikkert at han og Spidey har delt krigshistorier på den måten.

I alle fall så blir det masse slåssing mellom Cap og Iron Man. Helt til Giant-Man og Wasp dukker opp med Chameleonen, som de tilfeldigvis kom over etter at maurene til Giant-Man advarte ham om at hans to heltevenner slåss. Dermed avsløres bedrageriet. Alle blir venner igjen, bortsett fra Chameleon som havner i fengsel.

Det blir også annonsert at fra og med neste nummer i serien, vil Tales of Suspense inneholde en historie om Iron Man og en historie om Captain America. Første steg på veien mot at de begge får egne soloblader.

Daredevil nummer 4 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Joe Orlando.

En lilla mann går inn på en bank og ber om penger. Det får han, for her møter vi Zebediah Killgrave, kjent som The Purple Man, for aller første gang. Hvis du ikke har sett Netflix-serien Jessica Jones så må du gjøre det nå. David Tennant spiller Killgrave og portretterer en av tidenes skurker. Mye skumlere enn han er her i denne tegneserien.

Killgraves kraft er jo at alle som er i nærheten av ham må gjøre alt han sier. Han var opprinnelig en spion som infiltrerte et forskningssenter. Der bel han utsatt for en eksperimentell lilla nervegass, som ga ham kreftene sine.

Den eneste som klarer å stå i mot kraften hans er Daredevil, men når Killgrave kan rope og få alle på gaten til å angripe Daredevil, så er det ikke så enkelt å fange skurken.

Han vinner til slutt ved å surre Killgrave inn i et hvitt pledd slik at ingen ser ham. Da brytes makten og folk blir ikke tvunget til å adlyde ham lenger. Tror det blir vanskelig å holde ham innesurret i et teppe resten av livet, så det blir nok ikke lenge før han ber en fangevokter om nøkkelen og dukker opp igjen for å gjøre mer ugang.

Ikke bare er dette bladet som introduserer Purple Man til Marvel-universet, men det er også det bladet hvor Matt innser at hans partner Foggy er hypp på sekretæren Karen. Matt liker Karen, men vil ikke stå i veien for vennen sin, mens Karen er forelsket i Matt, noe ingen av de to advokatene er helt klar over. Det er av og til imponerende hvor mye såpeoperaforviklinger Stan Lee klarer å lure inn i en superhelthistorie.

Journey Into Mystery nummer 109 

Skrevet av Stan Lee og tenget av Jack Kirby

Denne gangen braker Thor sammen med Magneto, og overraskende nok så er Magneto sterk nok til å deflektere hammeren med sitt magnetfelt. Det hadde jeg egentlig ikke trodd. I alle fall så opplever byen noen merkelige magnetiske fenomen, og Thor sporer disse til basen til Magneto.

Pussig nok så tror Magneto at Thor må være en mutant han også og tilbyr ham medlemskap i sitt Brotherhood. Fyren må da lese aviser. En annen merkelighet er at i begynnelsen av historien så snakker Thor om superheltstatuer, deriblant de av X-Men. Men når X-Men dukker opp på slutten av historien så vet ikke Thor hvem de er. På dette tidspunktet i historien så burde alle heltene og de fleste skurkene vite om hverandre. Det selv om de aldri har møttes før. For det er jo stadig vekk vist at avisene og media flittig rapporterer om heltene og skurkene som befolker Marvel-universet.

Dette bladet handler stort sett om duellen mellom Tordenguden og Magnetismens Mester. For at det skal bli spennende, så mister Thor selvsagt hammeren sin på et tidspunkt og forvandles tilbake til den skrøpelige Donald Blake. Merkelig nok så viser den halte doktoren umenneskelig smidighet og reflekser så han overlever Magnetos feller.

Jeg har aldri hatt så veldig sansen for Thors historier, men til tross for sine mange merkeligheter, så var denne litt morsom. Sikkert fordi mutantene var med.

Modeling With Millie nummer 34 

Dette bladet har jeg ikke lest. Det er ikke tilgjengelig på Marvel Unlimited og jeg har heller ingen interesse av dramatikk i modellbransjen.

Patsy Walker nummer 117 

Nok et romantikkblad som jeg ikke har lest.

Monsters to Laugh With nummer 2 

Dette var et humorblad hvor Stan Lee la til humoristiske replikker og ordspill til bilder fra diverse monsterfilmer. Jeg har ikke lest det, men har hørt at grøsserfans mislikte det for latterliggjøringen av monster-filmer.

Avengers nummer 9 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Don Heck.

I Avengers nummer 7 ble Baron Zemo, Enchantress og Executioner beseiret. De er nå tilbake og har for en gangs skyld en brukbar plan. Simon Williams, en mann som mistet alt da Tony Starks oppfinnelser slo ham konkurs, er nå i fengsel. Baron Zemo og hans håndtlangere frigjør mannen og lover ham hevn. Med en maskin som Zemo har funnet opp gir de ham superkrefter og kaller ham Wonder Man. Og for å sikre at han er under Zemos kontroll, så trenger han en medisin hver uke, ellers vil han dø av en forgiftning som Zemo ga ham.

Deretter begår Zemo, Executioner og Enchantress et bankran. Når så Avengers dukker opp for å stoppe dem, kommer Wonder Man på banen. Han later som om han jager vekk Zemo. Etterpå ber han om å få bli med i Avengers. Med litt hjelp fra Enchantress sin magi så blir han straks innlemmet i helteorganisasjonen.

Så lurer Wonder Man heltene til Zemos base i Sør-Amerika og ved hjelp av overraskelsesmomentet klarer skurkene å vinne. Helt til Wonder Man bestemmer seg for at han vil være på den gode siden. Han frigjør heltene og hjelper dem med å slå Zemo og de andre. Skurkene flykter og Wonder Man faller om død på grunn av giften.

Et ganske så trist øyeblikk det her. En mann som velger å kjempe på de godes side, til tross for at det vil ta livet av ham. Men i Marvel-universet så er døden sjelden permanent. Har hørt rykter om at Wonder Man kommer tilbake i Avengers nummer 151. Jeg håper jeg kommer så langt i dette gale prosjektet at jeg finner ut hvordan det skjer.

Sgt. Fury and His Howling Commandos nummer 11 

Skrevet av Stan Lee og tegnet av Dick Ayers

Kaptein Sawyer er midlertidig kalt bort til et annet oppdrag, så den beryktede kaptein Flint tar over kommandoen. Flint er en beinhard regelrytter uten like, noe som selvsagt gjør det vanskelig for den kronisk ubarberte sersjang Nick Fury og hans sjaskete, men ekstremt effektive, kommandosoldater. Det hele tilspisser seg når kaptein Flint bestemmer seg for å personlig være med når kommandosoldatene må dra til Normandie for å ta en nazi-konvoi.

Jeg synes denne krigstegneserien er bare herlig. Veldig macho og "hurra-for-amerika!" til tider, men den har en humor som ingen av de andre seriene klarer å matche. Bortsett fra Spider-Man som til tider også er veldig morsom.

Det var alle tegneseriene som Marvel ga ut i oktober 1964. Som alltid var min favoritt blant dem Spider-Man, mens Sgt. Fury tok andreplassen denne gangen. Jeg skal nå til å begynne med november-bladene. Det kommer en ny oppdatering fra meg når de er gjennomlest.

#marvel #tegneserie #stanlee #steveditko #jackkirby #dickayers #superhelt #antman #giantman #wasp #henrypym #janetvandyne #østberlin #hulk #brucebanner #bettyross #thunderbolt #generalross #spion #peterparker #spiderman #flashthompson #lizallen #bettybrant #jjonahjameson #auntmay #greengoblin #humantorch #johnnystorm #fantasticfous #reedrichards #susanstorm #thing #bengrimm #moleman #avengers #captainamerica #steverogers #ironman #tonystark #thor #donaldblake #namor #submariner #pepperpotts #happyhogan #kraven #chameleon #daredevil #mattmurdock #foggynelson #karenpage #purpleman #killgrave #janefoster #magneto #mastermind #toad #scarletwitch #Quicksilver #brotherhoodofevilmutants #xmen #cyclops #jeangrey #iceman #beast #angel #zemo #baronzemo #executioner #enchantress #wonderman #teenbrigade #nickfury #sgtfury #howlingcommandos #dumdumdugan #krig

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits