Leviathan Wakes av James S. A. Corey 

James S. A. Corey er et pseudonym for to samarbeidende forfattere: Daniel Abraham og Ty Franck. Franck er forresten assistenten til George R. R. Martin, så forventet at han hadde lært litt av mesteren og at dette ble en virkelig bra historie.

Har hørt veldig mye bra om denne serien, så da Subterranean Press ga ut en signert spesialutgave så slo jeg til. Med en nydelig omslagstegning av Daniel Docin er dette en diger og kjempeflott bok. Jeg fikk nummer 115 av 574. Fun fact: STS-115 var en romferd der romfergen Atlantis dro til den internasjonale romstasjonen. Ferden skulle egentlig foretas i 2003, men ble utsatt etter Colombia-ulykken og ble ikke gjennomført før i 2006. Om bord var fem amerikanere og en kanadier. Oppdraget var å frakte opp og installere to truss-segmenter og to solcellepaneler.

Men det var en digresjon. Hva handler så Leviathan Wakes om?

Jo, vi er i fremtiden og i verdensrommet. Menneskeheten har begynt å kolonisere solsystemet. Jorden er stormakten med den største flåten. Mars er stormakten med den mest teknologisk avanserte flåten. Og Belters (de som bor i asteroidebeltet og ytre solsystem) er den tredje grupperingen som er noe undertrykt av de andre to. Både den sosiale og den politiske situasjonen gjør at solsystemet ulmer.

Når et gruveskip som frakter vann, høstet fra Saturns ring, blir uprovosert angrepet på vei til asteroidebeltet får Mars skylda. Spenningen stiger. Når så et krigsskip fra Mars tilsynelatende blir angrepet av seks Belter-skip og ødelagt er konflikten i gang. Etter hvert blir Jorden dratt med og vi er på vei mot den Første Verdensromskrig.

Men det er ikke så enkelt. Man skjønner tidlig at det er noe som skurrer her, og sakte men sikkert avsløres det en konspirasjon. Men blir den avslørt i tide?

Historien fortelles gjennom to hovedpersoner: Holden var nestkommanderende på vannfrakteren som ble angrepet og er en av de få overlevende derifra. Han er en naiv idealist som er sterkt overbevist om at så lenge alle får høre sannheten vil de ta fornuftige valg. Miller er en avdanket politimann på Ceres (en av de store asteroidene i beltet mellom Mars og Jupiter, den er klassifisert som en dvergplanet). Han har et kynisk og bittert syn på verden, og mener vel at de fleste mennesker er bare dumme sauer.

Disse to motpolene blir to sentrale figurer i avsløringen av konspirasjonen og etter hvert, førsøkene på å redde menneskeheten fra mulig utryddelse. Personlig synes jeg Holden er litt av en fjott, men Miller likte jeg umiddelbart. Han er den mest interessante av de to, med alle sine skader etter et langt liv som en politimann og alt han har sett og opplevd gjennom jobben.

Det er en diger bok. Den første utgivelsen hadde 600 sider (min er litt over fire hundre da den har et mye større format), men den føles mye mindre. Jeg ble dratt inn i historien med en gang og tiden bare fløy av sted mens jeg leste. Sci-fi delen av romfart og teknologi føles også veldig realistisk. Radioaktivitet og g-krefter er hensyntatt. Det samme er at mennesker som er vokst opp ute i verdensrommet (med lavere gravitasjon) er mye høyere enn folk som vokste opp på jorden. Star Trek og Star Wars er bra det også, men når sci-fien er litt mer jordnær og realistisk så får hele historien et stort løft.

Dette er en skikkelig god romopera og jeg anbefaler den til alle som liker science fiction. Har lyst til å bare anskaffe oppfølgeren med en gang, men har forhåndsbestilt Subterranean Press sin kommende spesialutgivelse. Bøkene skal jo helst passe sammen i bokhyllen også (ja, jeg er litt gal).

The Expanse, som denne bokserien heter, har også blitt en tv-serie. Den skal jeg selvsagt se, men den har ikke kommet til noen av strømmetjenestene enda. Venter i spenning på det :) Legger ved traileren:

27JmggM5GGQDet ser tøft ut, gjør det ikke? I mitt hode ser hovedpersonene ganske annerledes ut, men tror den kan bli bra likevel.

#bok #bokanmeldelse #sciencefiction #scifi #leviathanwakes #theexpanse #jamessacorey #spaceopera #romfart

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits