Doctor Doom 

Den neste tegneserien i min kronologiske gjennomgang av Marvel-tegneserier er Fantastic Four Annual nummer 2 (1964). Her handler det om Doctor Doom. Som vanlig er det Stan Lee som har skrevet historien. Jack "King" Kirby står for tegningene.

Først får vi historien The Origin of Doctor Doom. Hans far var en sigøynerhelbreder i landet Latveria. Da Victor von Doom var en liten gutt måtte faren prøve å redde den syke datteren til landets konge (eller var det baron). Datteren var terminal og det var ikke noe han kunne gjøre. Dermed sendte kongen soldatene sine for å drepe helbrederen som hevn. For det er slik slemme konger håndterer sorg.

Pappa Doom og sønnen gjemte seg i villmarken, hvor faren frøs i hjel. Victor overlevde så vidt og ble reddet av venner i sigøynerklanen. Så oppdager Victor at hans mor (som døde for lenge siden) var en heks. Doom bruker da sitt intellekt til å bli en mester av både vitenskap og magi. Han havner etter hvert på skole i Amerika, sammen med en ung Reed Richards og Ben Grimm. Der utførte han (som vi allerede har blitt fortalt i Fantastic Four-tegneserien) et ulovlig eksperiment som ødela ansiktet hans og fikk ham kastet ut av skolen. Det er derfor han alltid går med maske.

Etter det havnet Doom i Tibet, hvor han lærte mektig magi fra noen vise munker. Kanskje ikke så alt for vise med tanke på at de lærte opp en av tidenes skurker. Etter sin tid i Tibet dro Doom tilbake til sitt hjemland Latveria, hvor han tok makten og er nå (i hemmelighet) enehersker.

Så følger et gjenopptrykk av historien fra Fantastic Four nummer 5, det første møtet hans med Fantastic Four. Har skrevet om det tidligere på bloggen, så gjør ikke det en gang til.

Så kommer historien The Final Victory of Doctor Doom.

Han kjempet sist mot Fantastic Four i nummer 23. Der ble han kastet ut i verdensrommet og kunne ha dødd. Like før drakten hans gikk tom før luft ble han plukket opp av et romskip. Der møter han Rama-Tut, skurken fra fremtiden som Fantastic Four også har kjempet mot tidligere. Av en eller annen absurd grunn tror de at de er samme person, bare at Rama-Tut er Doom fra fremtiden. Noe som langt i fra stemmer med det vi lærte om Rama-Tut i FF nummer 19. I ettertid er denne merkeligheten prøvd bortforklart med at Rama-Tut prøvde å manipulere Doom. Jeg tenker det er best å bare glemme hele denne samtalen.

Doom er i alle fall tilbake på jorden og fortsatt (i hemmelighet) hersker i Latveria. Han bruker nå sin posisjon til å angripe Fantastic Four igjen. Heltene blir invitert til middag hos den latveriske ambassaden. De vet jo ikke at Doom har noe med det landet å gjøre, så det takker selvsagt ja. Der blir de forgiftet med et hallusinogen som får dem til å kjempe mot hverandre. Til alt hell valgte Reed å ikke drikke, så han klarer til slutt å roe ned gemyttene.

Det hele ender opp med at Reed utfordrer Doom til en mental duell med en maskin som da vil ta livet av den med svakest sinn. Doom aksepterer, men tar imot drinken som Reed gir ham først. Den var doset med det samme hallusinogenet. Doom hallusinerer at han beseirer de Fantastiske Fire og drar så lykkelig hjem til Latveria igjen.

Dermed slapp Fantastic Four lett unna, og de vet nå at Latveria er styrt av deres egen nemesis. Kan tenke meg at Doom blir litt amper når rusen gir seg og han skjønner at han ikke har drept Reed. Blir nok ikke lenge før han prøver seg igjen.

Det var Fantastic Four Annual nummer 2. Jeg liker disse annualene. Lange og gode historier. Det er tydelig at Stan Lee & Co. har tatt seg skikkelig flid med å gjøre dem til noe helt spesielt. Ikke at de vanlige bladene er dårlige altså :)

Det neste bladet i utgivelsesrekkefølgen blir et team-up med Thor og Doctor Strange. De to heltene jeg liker minst foreløpig. Blir spennende å se om de sammen kanskje blir bedre. Dere skal selvsagt få høre etter at jeg har lest det.

#marvel #tegneserie #doctordoom #latveria #sigøyner #fantasticfour #reedrichards #thing #susanstorm #humantorch

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits