13. desember

Bak dagens luke henger det... istapper!

Icicle
Licensed from: ia_64 / yayimages.com


Michael Bishop er en amerikansk forfatter fra Nebraska. I løpet av de siste førti år har han skrevet over tretti romaner og en stor mengde noveller. Det meste innenfor science fiction og fantasy. Han er kjent for å bruke religion i sitt forfatterskap, noe som til tider har skapt litt hissige debatter. Isaac Asimov selv måtte forsvare bruken av novellen The Gospel According to Gamaliel Crucis i Isaac Asimovs' Science Fiction Magazine i 1983. "?we had a remarkable story that considered, quite fearlessly, an important idea, and we felt that most readers would recognize its legitimacy ? if not at once, then upon mature reflection."

Bishop sitt bidrag til juleantologien som jeg leser nå i desember er Icicle Music. En novelle som går over tretti år og er både morsom, skummel og trist.

Den starter i julen 1957. Det er midt på natten og en 12 år gammel gutt er nede på stuen og snik-titter på pakkene under juletreet. Han oppdager til sin store glede at moren har kjøpt ham en to-løpet hagle. Vi er selvsagt i USA. Da kommer Julenissen ned pipa. Gutten tror at det er en tyv som skal stjele julegavene og skyter i vei. Moren kommer styrtende ned mens den skadeskutte nissen kravler opp i pipa. Mor tar så over haglen og fullfører jobben. Det var guttens far i nissedrakt. Men det slutter ikke der, for hvert tiende år etterpå kommer spøkelset til faren tilbake for å få hevn.

Denne novellen var ikke så verst. Den er litt spesiell med den skiftende stemningen. Det starter litt morsomt med gutten som lurer seg ned for å se på julegavene, så blir det alvorlig. Og når det hopper fremover i tid blir det litt skummelt og spøkelsesaktig. Dette er heller ikke en godlynt fortelling som vil fylle deg med juleglede. Men den er ikke så verst.

#julekalender #jul #novelle #michaelbishop #julenisse #hagle #spøkelse

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits