Julekalender 23. desember

Bak dagens luke finner vi: Grisefar!

Mens man venter på Grevinnen og Hovmesteren kan man jo kose seg skikkelig med filmatiseringen av Terry Pratchetts fantastiske julekomedie.

Eller lese boken om man heller vil det:Den skumle leiemorderen Mr. Teatime har blitt leid inn for å ta Hogfather (deres versjon av julenissen) av dage. Dette via komplisert magi som også omfatter Tannfeen. Dette vil selvsagt få katastrofale følger for verden, så selveste Døden kler seg ut som nissen og gir gaver til barn så de skal fortsette å tro. For hvis troen på Julenissen (altså Hogfather) forsvinner, vil ikke solen stå opp første juledag.

En nydelig historie full av fargerike folk og skapninger som Bakrusguden, surrete trollmenn, tannfe-vakter med hjelmer formet som tenner, Dødens barnebarn Susan, en datamaskin som tror på julenissen, en gnom som gir fotvorter, busemenn, en fe som skaper skallethet med en gressklipper og Banjo, som lærte av mor at han ikke skal leke med jenter.

Det er også mange spennende navn på rollelisten: Dødens tjener Albert spilles av selveste inspektør Frost, David Jason. Marc Warren spiller den meget "creepy" Mr. Teatime. Tony Robinson, kjent fra Black Adder spiller den frustrerte kjøpesentereieren. David Warner (Doctor Who, Star Trek, Superman, Tron og masse masse annet) spiller sjefen for leiemorderlauget. Og Terry Pratchett himself er innehaver av en leketøysbutikk. Bare for å nevne noen.

Terry Pratchett er jo Britannias store humor-konge. Har hørt det bli sagt at ingen tog i England vil gå før minst en passasjer leser en Pratchett-bok. En del av de første bøkene i Discworld-serien hans er gitt ut på norsk, men veldig mye forsvinner i oversettelsen så jeg vil anbefale å lese dem på engelsk. Ikke bare er bøkene både spennende og hysterisk morsomme, men de er også en satire over vårt samfunn og viser på en elegant måte hor absurd og rart mye av det vi holder på med er.

Jeg tror denne er tilgjengelig på Netflix. Jeg har den selvsagt i min filmsamling, men mener å ha sett at den lå der en gang.

Trailer:


En liten scene om meningen med julen:

For å sitere Døden: "Mennesker trenger fantasi for å være mennesker". Dette er min favorittscene fra filmen, hvor Døden og barnebarnet Susan snakker om tro. Den er fra helt mot slutten, så vil dessverre røpe litt om hva som skjer hvis du ikke har sett filmen.

 

#julekalender #jul #discworld #pratchett #terrypratchett #fantasy #døden #death

Én kommentar

Petter

24.12.2014 kl.10:42

En av de første Pratchett bøkene jeg leste og ligger skyhøyt blandt mine favoritter. Det var vel i denne at "The (Oh) God of hangovers" dukket opp?

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits