Julekalender 7. desember

I dagens luke finner vi: En kosmisk jul!Det er søndag, og de fleste har jo fri på søndager. Da trenger man mye underholdning. Og hva passer vel bedre enn en skikkelig novellesamling? A Cosmic Christmas er ugitt av Baen forlag og redaktør er Hank Davis. Boken er lett å få tak i som ebok, enten hos Baen sine hjemmesider eller via kindle på Amazon. Og sikkert mange andre steder også. Den er også å få tak i som Pocket, men det er vel tvilsomt om den kommer før jul hvis man bestiller i dag.

Her får vi tolv julefortellinger og fortellinger satt mens det er jul i forskjellige sjangere, hovedsakelig science fiction og fantasy. Men det gjettet dere vel utifra tittelen. Det er mange gode forfattere med her, så det er bare å sette seg i godstolen og reise ut på eventyr mens søndagsfreden senker seg.

Innholdsfortegnelse:

Kris Kringle Goes Cosmic er tittelen på forordet til Hank Davis. Kort og velskrevet, akkurat slik det passer seg for en god antologi.

Dance in Blue av Catherine Asaro er en futuristisk teknothriller. Rikingen Sadji inviterer sin kjæreste og ballettdanserinne til å feire jul sammen med han og sønnen. Men når hun ankommer er ikke Sadji der, og hun og sønnen Allen blir fanget i et høyteknologisk hus, proppfullt av speil, hologrammer og feller.
Catherine Asaro er en forfatter, danser, sanger og har en doktorgrad i fysikk. Jeg har ikke lest noen av hennes historier tidligere, men hører veldig mye bra om hennes serie The Skolian Empire.
Denne novellen ble opprinnelig trykket i novellesamlingen Christmas Forever i 1993.


Lobo, Actually av Mark L. van Name er en vakker julefortelling som drar litt i hjertestrengene. En liten gutt, tilhørende den kristne minoriteten på planeten Macken, ønsker å kjøpe en Bibel av en lusen kremmer med det passende navnet Cheepton. Gutten tror at om han får tak i en Bibel i ekte, gammeldags bokform (altså ikke digital) kan det hende at faren hans våkner av komaen til jul. Farens sykdom er egentlig lett å kurere, men  korporasjonen som styrer sykehuset holder igjen kuren (allerede har seks dødd) for å tyne mer penger ut av regjeringen. Alt dette ser den kunstige intelligensen Lobo... 
Mark L. Van Name er kjent for sine bøker om Jon og Lobo. Jeg har ikke lest noen av dem, men hører at de skal være veldig bra, noe jeg tror på etter å ha lest denne historien. Jeg må legge dem til skal-lese-listen.
Denne novellen ble først trykket i Jump Gate Twist, som var en omnibus-utgave av de første bøkene om Lobo. Utgitt i 2010.On the Hills and Everywhere av Manly Wade Wellman er historien om en snekker. En snekker som havner i en nabokrangel og blir bedt om å bygge et gjerde. Han bygger i stedet en bru... Du vet sikkert hvem denne snekkeren er.
Manly Wade Wellman er en forfatter som har skrevet i veldig mange sjangere (fantasy, western, mysterier, historiske romaner, biografier osv), og skrev veldig mange historier i såkalte pulp-magasiner. Han ble til og med nominert til en Pulitzer-pris for historien Rebel Boast.
Denne novellen ble først trykket i The Magazine of Science Fiction & Fantasy. Faktisk så langt tilbake som januarnummeret i 1956
Angel in Flight av Sarah H. Hoyt er ikke særlig julete, men den foregår på julaften. Dette er et spennende sci-fi eventyr hvor vi møter Jarl, som er genetisk modifisert til å være bedre enn vanlige mennesker. Han holdes fanget av regjeringen som vil bruke intellektet hans, men rømmer hver kveld for å sabotere reklameskiltene langs zip-veien (biler flyr her) så de viser engler.
Sarah H. Hoyt er opprinnelig fra Portugal, men bor nå i Colorado. Hun er blogger, og har skrevet mange noveller og noen få bøker, blant annet Darkship Thieves som hun fikk en Prometheus Award for.
Dette er første gangen denne novellen er på trykk, og denne er den eneste novellen i samlingen som ikke er en gjenopptrykking.
Mad Holiday av George O. Smith er en litt lengre historie enn de foregående historiene i samlingen. Den er litt treg i starten, men tar seg opp etter hvert. Det er jul og vi er på romstasjonen Venus Equilateral (lokalisert ved planeten Venus selvsagt). Snøballkrig og skikkelig julefeiring har mannskapet, mens samtidig prøver en slem mann å ta over stasjonen ved å sabotere den. Han smugler om bord maskineri som avkjøler stasjonen såpass at den ikke lenger kan fungere som kommunikasjonsstasjon for solsystemet. Detter for at hans selskap skal kunne ta over styringen. Dramatisk blir det når to mannskapsmedlemmer kommer over utstyret og blir låst inne for å fryse i hjel.
George O. Smith var en elektronikkingeniør som jobbet på hemmelige prosjekter under andre verdenskrig. Han var med på å utvikle proximity fuse (usikker på hvordan den oversettes til norsk. Nærhetsbrannrør?). Han har skrevet mye science fiction, og spesielt det som kalles hard sci-fi hvor teknologien er mer reell enn fantasi.
Denne novellen var trykket i novellesamlingen Venus Equilateral i 1947, men har trolig før det vært trykket i et blad som heter Astounding Science Fiction. Jeg har forstått det slik at den samlingen inneholdt historier som Smith skrev for det bladet. Hvilket nummer denne novellen stammer fra har jeg ikke klart å finne ut.Detroit Christmas av Larry Correia er en actionfyllt detektivhistorie full av magi og tommy guns. Satt i et alternativt 30-tall, blir privatdetektiven Jake Sullivan leid inn av en rik dame til å finne hennes forsvunne mann. Sporet leder ham til farlige gangstere og en overraskende slutt. Denne historien er fra Correias bokserie The Grimnoir Chronicles. Jeg har ikke lest den, men det kommer jeg garantert til å gjøre etter dette.
Larry Correia er en forfatter jeg liker veldig godt. Har kost meg mye med hans Monster Hunter-bøker. Ifølge ham selv er han avhengig av skytevåpen og B-skrekkfilmer. Når han ikke skriver er han konkurranseskytter og våpeninstruktør.
Denne novellen var tilgjengelig gratis på baen.com i samlingen Free Stories 2011The Vampire Who Saved Christmas er en søt liten historie om en gruppe vampyrer. Det er tøft å være vampyr i julen. Over alt er det religiøse ikoner, og alle er innendørs sammen med familiene sine. Det er ingen å spise. For å få tiden til å gå drar de for å leie seg filmer, men får plutselig anledningen til å redde julen for masse fattige barn. Hvordan? De får dere lese selv.
S.N. Dyer skrev mange hysterisk morsomme historier i sjangerene fantasy og science fiction på 70 og 80-tallet, men har siden det fått seg en karriære innenfor medisin-faget og skriver ikke noe særlig lenger.
Denne novellen ble først trykket i The Magazine of Science Fiction & Fantasy, januarnummeret i år 2000And Visions of Sugar Plums... er også skrevet av S.N. Dyer. Han er den eneste som fikk to noveller i denne samlingen. Dette er en veldig kort historie om en varulv som vil få seg noe på julaften, men det går ikke helt som han hadde tenkt.
Denne novellen ble først utgitt i bladet Amazing Stories, novemberutgaven i 1986.The Season of Forgiveness av Poul Anderson er satt på den fjerne planeten Ivanhoe. En gruppe mennesker er der for å få i gang en handelsavtale med de lokale innbyggerne. Midt i juleforberedelsene begynner det å bli litt ampert, da byfolket og nomadene begynner å krangle igjen.
Poul Anderson er et stort navn i science-fiction sjangeren. Han var utdannet i fysikk og har skrevet hundrevis av noveller og bøker, best kjent er kanskje Technic Civilization-serien, som denne novellen er hentet fra.
Denne novelle ble først utgitt i Boy's Life, et blad som jeg tror ble utgitt av speiderbevegelsen i USA. Det var i desemberutgaven i 1973.Dumb Feast av Mercedes Lackey handler om en rik mann som påkaller sin døde kone på julaften. Men det går ikke helt som han har tenkt seg.
Mercedes Lackey har skrevet svært mange bøker, de fleste i fantasy-sjangeren. Jeg har på langt nær lest alle, men særlig Bedlam's Bard serien synes jeg er veldig bra.
Denne novellen ble først trykket i novellesamlingen Christmas Ghosts i 1993.
Roads av Seabury Quinn forteller om julenissens opprinnelse. Det starter med vikingen Klaus (la oss si han er norsk), som er en tidligere gladiator hos Herodus. Han er på reise hjemover da han, like utenfor Bethlehem, kommer over et par med et nyfødt barn som blir angrepet av soldater. Vi følger så Klaus som legionær hos Pontius Pilatus og videre på hans eventyrlige vei...
Seabury Quinn var en advokat som skrev over 500 historier i forskjellige pulp-magasiner. Han var i sin tid mer populær enn Robert E. Howard og H. P. Lovecraft som er de forfatterne de fleste i dag husker fra den æraen.
Denne novellen ble først utgitt i bladet Weird Tales, faktisk helt tilbake i januarnummeret i 1938.
Newsletter av Connie Willis handler om en dame som sliter med å finne noe spennende å skrive om i årets julebrev. I hennes familie er det stor tradisjon for å skrive slike hvert år. Men så, like etter høsttakkefesten, begynner hun og kollegaen Gary å oppdage at folk forandrer seg. Kriminaliteten går ned, alle er snille og gavmilde. Og alle har på seg hatter. Etter hvert som julen nærmer seg begynner de å mistenke en diskret rominvasjan, slik som i Invasion of the Body Snatchers...
Connie Willis har vunnet mange premier, blant annet hele elleve Nebula og sju Hugo Awards, for sine science fiction historier. Og det skjønner jeg godt etter å ha lest denne historien. Jeg tror jeg må lese mer av hva hun har skrevet.
Denne novellen ble først trykket i bladet Asimov's Science Fiction, desemberutgaven i 1997.2 kommentarer

OSLOFRU

07.12.2014 kl.09:00

Glad andra advent! <3

Anders

07.12.2014 kl.22:32

OSLOFRU: Takk for det :-)

Skriv en ny kommentar

Instagram

hits